ZUIDOOST KIJKT NAAR DE TOEKOMST: ZONDER ZWARTE PIET

Hier kun je discussieren over ZUIDOOST KIJKT NAAR DE TOEKOMST: ZONDER ZWARTE PIET .
Er wordt een brief aan de winkeliers gestuurd om Zwarte Piet uit de etalages te verbannen,een brief aan de basisscholen om het sinterklaasfeest aan te passen en een brief aan de deelraad om een politieke uitspraak over Zwarte Piet te verkrijgen. Alle brieven vergezeld van een handtekeningenlijst met de namen van bekende en onbekende Nederlanders die onomwonden laten weten dat zij Zwarte Piet niet zien zitten.

Een wordt ook een brief gestuurd naar de raad van commissarissen van Albert Heijn en hun vragen geen afbeeldingen van Zwarte Piet te gebruiken in hun Bijlmerse filialen. Doen ze het niet, dan wordt oproepen tot een boycot.

Kno"Ledge: „Wij willen niet Nederland bashen”, „Wij willen ook niet een traditie afpakken. Ik wil het blijven vieren, ik hou van pepernoten. Ik wil alleen niet dat kinderen nog langer huilend van school komen en hun huidskleur proberen weg te wassen omdat ze voor vieze Zwarte Piet zijn uitgemaakt.”

ZWARTE PIET IS RACISME

http://zwartepietisracisme.tumblr.com/


Ik ben ook een anti fascist

Ik ben ook een anti fascist maar vind deze anti zwarte piet aktie van jullie te veel doordraven!
Je vernield hiermee weldegelijk een traditioneel kinderfeest en ontneemt kinderen een belangrijk stukje sfeer wat
de goed heilig man met zich mee brengt.

Kan dat nou niet anders??

Er zijn op dit moment toch wel andere en veel zwaarwegender discriminerende en racistische issues !
Laten we ons met deze ,en in mijn ogen serieuze problemen bezig houden , en laten we a.u.b. niet het aloude ,goed bedoelde
kinderfeest van de goed heilig man bederven !!!!!

Als je een zgn. anti fascist

Als je een zgn. anti fascist bent, wat je zegt. Dan verwacht ik eigenlijk dat je je wat meer ingelezen hebt in dit zogenaamde vriendelijke kinderfeest.
De traditie van Sinterklaas is er een vol met racisme en blank suprematie. De zwarte medemens wordt afgeschilderd als knecht en verder geridiculiseerd door allerlei lichamelijke uiterlijkheden te vergroten (zoals de lippen). De Westerse maatschappij is in sommige gedeeltes letterlijk gebouwd op de ruggen van slaven. Hiermee de draak steken of zelfs een kinderfeest van maken is abject.

Het is geen argument dat het een kinderfeest is, feestjes kunnen veranderd,afgeschaft worden en nieuwe geïntroduceerd worden. Dit is tevens gebeurd bij het paling- en ganstrekken gebeurd. Als een bevolking zegt 'het is nu genoeg met dit onzin feest, niet in onze buurt!' dan is dat een goed initiatief en geeft weer dat er op straat/buurt niveau georganiseerd kan worden. Dat zijn dus 2 positieve dingen in 1 klap.

Fascisten

Anti-fascisten zijn fascisten. Andere meningen doen er niet toe. De echte anti-fascisten zijn al lang overleden.

piet

"De traditie van Sinterklaas is er een vol met racisme en blank suprematie"

Dat is geschiedkundig niet helemaal juist. De halve geschiedenis van Nederland uit die tijd is er een van blanke suprematie, racisme en slavendrijverij. Sinterklaas vormde hierop juist een enigszins positieve uitzondering omdat die zijn slaaf (cq. knecht) relatief goed behandelde. Wat dat betreft was hij in die tijd een voorbeeld voor de emancipatie van zwarte mensen, het klinkt een beetje cru maar het was ook niet zo'n fraaie tijd natuurlijk. In het begin was er overigens maar één zwarte piet, die gewoon Pieter werd genoemd.

Neemt niet weg dat het inmiddels een beetje uit de tijd is om er een zwarte slaaf op na te houden. Een blauwe piet lijkt mij ook prima. Het zal de kinderen een worst wezen, als hij maar een grote zak snoep heeft.

ik dacht vroeger altijd dat

ik dacht vroeger altijd dat zwarte piet zwart was, omdat hij door de schoorsteen kwam... Vind dit echt te ver gaan hoor.. Van mij mag heel sinterklaas afgeschaft worden, vind het sowieso onzin..
maar om alleen zwarte piet af te schaffen gaat echt te ver..

Zwarte Piet

Probeer gewoon een beetje respect op te brengen voor onze cultuur. Sinterklaas is een eeuwenoud heidens feest. Zwarte Piet staat symbool voor de raven die Odin op de hoogte hielden van wat er gebeurde.

ja hij is zwart omdat ie door

ja hij is zwart omdat ie door de schoorsteen kwam. dat is mij ook altijd verteld vroeger. maar je kan toch ook zelf nadenken?

hoe komt ie dan aan de dikke rode lippen, waarom is ie egaal zwart ipv met strepen, waarom heeft ie grote gouden ringen in z oren, kroeshaar, een kostuum wat op een huisslavenkostuum van vroeger lijkt?
dat is toch niet omdat ie door de schoorsteen is gekomen lijkt mij?

en dan is er ook nog dat piet traditioneel wat dommig is, kinderlijk en vrolijk, precies hoe de racistische rethoriek over zwarte mensen al eeuwen is.

en wat te denken van deze zin in een sinterklaasliedje (nog altijd op radio,tv en in de supermarkt te horen rond 5december): "ook al ben ik zo zwart als roet, ik meen het toch goed"

dat is niet rascistisch?

wil jij dat kinderen dit beeld van zwarte mensen leren? denk je dat de zwarte kinderen onder hen daar geen last van hebben, niet over gepest worden?

kom op zeg

ga zelf eens nadenken

ik vind bovenstaande een heel goed initiatief en ik wilde dat er meer van dit soort dingen gebeuren.

tradities zijn er om veranderd te worden, ze zijn altijd dynamisch geweest en moeten dat ook blijven. in andere landen zijn rascistische tradities al eerder afgeschaft, of is er een veel breder protest tegen, zie ook: http://www.doorbraak.eu/?p=97

Straks mogen we zeker alleen

Straks mogen we zeker alleen nog Keta Koti en Suikerfeest vieren.

wel eens aan kinderen

wel eens aan kinderen gevraagd hoe zij zwarte piet zien?

of aan een afrikaan of anteliaan gevraagd hoe zij zwarte piet ervaren?

dit dan nog los van of het een kinderfeest is of niet. ik denk dat de meeste reacties hier op van een stel blanke kids komen die geen enkel benul hebben hoe het voor een zwart jochie op de basisschool is om voor zwarte piet uitgemaakt te worden...

of voor een volwassen donkere man die rond sinterklaas op straat loopt en voor zwarte piet word uitgemaakt.

"of aan een afrikaan of

"of aan een afrikaan of anteliaan gevraagd hoe zij zwarte piet ervaren?"
Ja regelmatig want hier gaat het elk jaar over.
Op een of andere manier vinden zij het nooit een probleem, enkel mensen op indymedia of at5...

Sinterklaas is een van de weinige dingen die nederland nederland maakt in deze tijden van globalisatie, was dan ergens anders gaan wonen zou ik zeggen? Niet om lullig te doen maar je weet dat sinterklaas bij Nederlandse cultuur hoort en de kans dat je zo'n eeuwenoude traditie eventjes veranderd schat ik niet echt hoog in.

Ze zij er dit jaar alleen wel

Ze zij er dit jaar alleen wel erg vroeg bij.

Racistisch?? Ik ben banger

Racistisch?? Ik ben banger voor sinterklaas dan al die zwartjes hoor! Dus volgens mij is dit alleen maar positief..
Schaf liever die blauwe en rode pieten van tegenwoordig af!

Zwarte Piet

Laten we van Zwarte Piet inplaats van een knecht een pimp of een gangster maken zodat de zwarte kinderen uit de Bijlmer zich ook met het Sinterklaas feest kunnen identificeren.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech