Hulpverleners? Jaaroverzicht 2016 wangedrag politie

Nieuws, gepost door: Dhjana op 03/01/2017 01:11:18

Wanneer: 04/01/2017 - 00:18

"Blijf met je poten van onze hulpverleners af!" - een veelgehoorde kreet na de zoveelste uiting van het media- en politie-offensief om agenten neer te zetten als hardwerkende hulpverleners die voortdurend door iedereen aangevallen en belaagd worden. Hulpverleners? Ambulancemedewerkers en brandweerlieden, dát zijn hulpverleners.

Maar dat politie allesbehalve een hulpverlenende organisatie is, wordt al helder uiteengezet door Peter Storm in zijn nieuwste artikel "Korps Nationale Huilebalken is geen hulpdienst".

Ter aanvulling op dat artikel geef ik met plezier het jaaroverzicht 2016 van wangedrag van politie. Met bronnen. Want 'een politieagent moet gewoon z'n werk kunnen doen', toch? Een Best-Off van dat werk, inclusief de gevallen waarbij dat tot de dood van burgers leidde...

19 januari: politie Amsterdam ontslaat een agent voor een (niet nader benoemd) misdrijf.

https://www.rtvnh.nl/nieuws/178497/amsterdamse-agent-ontslagen-wegens-mi...

https://www.politie.nl/nieuws/2016/januari/25/05-buitenfunctiestelling.html

4 februari: de rechter oordeelt dat 49 anti-zwarte piet demonstranten die in 2014 waren gearresteerd (waarna een jaar later de officier van Justitie besloot om ze niet te vervolgen wegens gebrek aan bewijs) hun advocaatkosten terug krijgen.

http://afromagazine.nl/nieuws/anti-zwarte-piet-demonstranten-krijgen-ter...

29 februari: een Limburgse agent wordt geschorst wegen plichtsverzuim. Volgens bronnen betreft het rijden onder invloed.

http://www.1limburg.nl/limburgse-agent-geschorst-om-plichtsverzuim?print=1

29 februari: een medewerker van het politiekorps Oost-Nederland wordt ontslagen omdat hij harddrugs gebruikte en doorverkocht.

http://www.ad.nl/home/foute-agent-ontslagen-na-handel-in-harddrugs~a5633...

april 2016: onderzoek van Buro Jansen & Janssen toont aan dat de politie Haaglanden voor het in 2014 gepubliceerde rapport over etnisch profileren (met daarin de conclusie dat er geen aanwijzingen zijn voor het structureel plaatsvinden daarvan) afspraken had gemaakt met de Universiteit van Leiden over het voorkomen van afbreukrisico en het aanpassen van de inhoud als uit onderzoek zou blijken dat er bij de Haagse politie sprake is van discriminatoir optreden.

http://controlealtdelete.nl/dossier/wob-verzoek-buro-jansen-vernietigt-r...

30 april: een Amsterdamse agent wordt ontslagen na het lekken van informatie naar verdachten van diefstal en zedenmisdrijven in een strafrechtelijk onderzoek.

http://www.at5.nl/artikelen/155529/amsterdamse_agent_ontslagen_na_roelvi...

25 mei: een agent van het korps Oost-Nederland wordt ontslagen vanwege een zedendelict.

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2110659/Politieagent-ontslagen-na-...

1 juni: een agent van het korps Oost-Nederland wordt ontslagen vanwege diefstal en verduistering. De man was al in december 2015 op non-actief gesteld.

http://www.tubantia.nl/regio/stelende-politiemedewerker-eenheid-oost-ned...

1 juni: onderzoeksjournalist Sinan Çankaya constateert dat etnisch profileren bij de politie ineffectief en onrechtvaardig is.

https://decorrespondent.nl/4650/etnisch-profileren-bij-de-politie-ineffe...

18 juni: een agente van het politiekorps Oost-Nederland wordt ontslagen op verdenking van winkeldiefstal. Ze was al vanaf april geschorst.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/26033679/__Agente_ontslagen_na_diefst...

14 juli: de Haagse agent Amine A blijkt op 1 juni te zijn aangehouden. Hij wordt verdacht van corruptie, schending van zijn ambtsgeheim, het medeplegen van inbraken en pogingen daartoe en deelneming aan een criminele organisatie (die zich voornamelijk bezig hield met drugshandel).

Hij heeft jarenlang informatie doorgespeeld naar een criminele organisatie en is hoogstwaarschijnlijk juist bij de politie gaan werken met dit doel.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/14/opnieuw-groot-mollenschandaal-bij-p...

8 augustus: politie Noord-Nederland ontslaat nog een agent na herhaaldelijk rijden onder invloed en drankmisbruik op het werk. In mei 2016 was er al een andere agent ontslagen bij hetzelfde regiokorps. Hier was in eerste instantie geen reden opgegeven (niet gespecificeerder dan 'ernstig plichtsverzuim), maar bij WOB onderzoek bleek dat het ook ging om rijden onder invloed.

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/166384/Politieagent-ontslagen-wegens-alcoh...

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/166692/Opnieuw-agent-ontslagen-wegens-dran...

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/162557/Politiemedewerker-ontslagen-na-erns...

20 augustus: Umaru Sesay overlijdt tijdens een arrestatie. De agenten gebruiken pepperspray om Sesay onder controle te krijgen. Hij verliest het bewustzijn en overlijdt.

http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/overleden-arrestant-goes-was-umaru-se...

31 augustus: politiecommissaris Peter van den E. Uit Eindhoven blijkt in maart al te zijn geschorst wegens verdenking van fraude en corruptie. Van den E. Was programmaleider 'sensing', tien jaar lang directeur van Criminee!, betrokken bij het project SecureLane en adviseur van minister Van Der Steur van MinJus. Derde grote corruptiezaak bij de Landelijke Politie in jaar (Mark M. En Amine A.)

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/30/politie-schorst-commissaris-verdach...

http://nos.nl/artikel/2129106-geschorste-politiecommissaris-verdacht-van...

6 september: een intern politierapport van de eenheid Oost-Brabant toont aan dat etnisch profileren op grote schaal voorkomt. Van de agenten geeft 64% aan dat etnisch profileren wat hen betreft geen probleem is.

http://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/uit-interne-politierapporten-blij...

19 september: twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de moord op Mitch Henriquez worden vervolgd voor zware mishandeling met de dood ten gevolg. De drie andere agenten worden niet vervolgd, maar zijn wel geschorst. (zie vervolg 15 december)

http://www.infopolitie.nl/index.php/politie/nieuws-over-de-politie/2731-...

3 oktober: agenten vinden het terecht dat ze etnisch profileren.

http://www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4387979/2016/10/03/A...

18 oktober: het afdelingshoofd van de basiseenheid Westelijke Mijnstreek (Geleen) wordt gearresteerd voor schending van ambtsgeheim, ambtsmisbruik en twee liquidatiepogingen.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/limburgse-politiemol-nu-ook-verdacht...

16 november: Frank Giltay, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de Politie, is geschorst op verdenking van fraude, oplichting en verduistering. Het budget van 1,6 miljoen euro van de COR ging voor een flink deel op aan diners, feesten, partijen, overnachtingen met champagneontbijt en het inhuren van onder anderen imagocoaches. Korpschef Gerard Bouman (adviseur Nationale Politie) verliet zijn functie wegens dezelfde zaak, andere leden van de COR stapten ook uit zichzelf op.

http://www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4416285/2016/11/16/E...

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4410771/2016/11/...

18 november: het OM eist 200 uur werkstraf en één dag cel tegen de agent die op 6 oktober 2014 tot twee keer toe een vluchtende, ongewapende man in de rug schoot.

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@96830/eist-200-uur/

21 november: een 42-jarige arrestant uit Heerenveen overlijdt in de ambulance op weg naar het ziekenhuis, nadat de arrestatie met een worstelpartij gepaard was gegaan. Politie verklaart dat de man 'onwel' werd nadat 'agenten hem onder controle brachten' en doet zelf onderzoek naar de doodsoorzaak.

http://www.lc.nl/friesland/Overleden-arrestant-is-42-jarige-Heerenvener-...

http://www.lc.nl/friesland/Politie-onderzoekt-overlijden-man-Heerenveen-...

24 november: een arrestant overlijdt op politiebureau Doelwater in Rotterdam. Eerder was de man door een politiehond gebeten.

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@96879/arrestant-overleden/

1 december: dochters van de in 2007 tijdens een arrestatie overleden Corné Pietersen (Tilburg) eisen volledige inzage in het autopsierapport van hun vader. Volgens de dochters zijn er voldoende aanwijzingen dat hun vader destijds door politiegeweld – in de vorm van verstikking of nekklem – is omgekomen. Op 23 december kregen de dochters gedeeltelijke inzage, een onderzoek volgt nog.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/2582681223/Stierf+Corne+door+politiege...

15 december: geen van de agenten die betrokken waren bij de moord op Mitch Henriquez worden ontslagen en ze mogen allemaal weer aan het werk. Twee van de vijf agenten kregen een voorwaardelijk ontslag met een proefperiode van een jaar en mogen in dat jaar alleen binnenwerk doen. Twee andere agenten kregen een schriftelijke berisping. De politie mag volgens de rechter de omstreden nekklem gewoon blijven gebruiken. Henriquez was niet de eerste die door een nekklem om het leven werd gebracht: in 2013 overleed Wensley Udenhout, nadat vier Amsterdamse agenten een nekklem gebruikten bij de arrestatie.

http://www.rtlnieuws.nl/nederland/voorwaardelijk-ontslag-voor-twee-agent...

20 december: een Macedonische migrant overlijdt door zuurstoftekort bij een aanhouding in Maastricht. De politie beweert geen nekklem te hebben ingezet, maar getuigen verklaren dat de man blauw aanliep. Naast agenten waren ook een marechaussee in burger en omstanders betrokken bij de aanhouding. De politie sommeerde getuigen om beeldmateriaal van hun telefoons te verwijderen.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/12/uitgeprocedeerde-asi...

http://limburgtube.nl/vraagtekens-rond-dood-van-aangehouden-asielzoeker-...

http://www.rtvmaastricht.nl/nieuws/41556185/om-bevestigt-omstander-arres...

https://www.1limburg.nl/wissen-van-beelden-fatale-arrestatie-schandalig

https://www.1limburg.nl/kamervragen-over-gewiste-beelden-bij-dodelijke-a...

http://www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4437944/2016/12/21/W...

http://www.crimewatcher.nl/diversen/rijksrecherche-onderzoekt-dood-arres...

http://www.parool.nl/binnenland/advocaat-amsterdamse-arrestant-overleed-...

29 december: de rechter oordeelt dat tientallen demonstranten die in 2014 onterecht waren gearresteerd tijdens een pro-Palestina demonstratie recht hebben op ongeveer 400 euro schadevergoeding per persoon.

http://www.ad.nl/binnenland/tientallen-demonstranten-den-haag-krijgen-40...

30 december: politie overtreedt regels bij opslag van in beslag genomen illegaal vuurwerk.

https://www.beveiliging.nl/nieuws/politie-overtreedt-veiligheidsregels-b...

2 januari 2017: politie verspreidt eerst het nieuws dat tijdens Oud en Nieuw agenten en ambulancepersoneel tijdens het reanimeren van een gewond geraakte politieagent aangevallen waren met vuurwerk, flessen en stenen. Het bericht bleek niet waar: de collega werd niet gereanimeerd, ambulancepersoneel werd niet aangevallen. Er zijn wel dingen gegooid naar agenten die, ruim op afstand, een barricade aan het plaatsen waren. De Haagse politie onderzoekt bedreigingen en beledigingen die zijn geuit via internet. Het gaat om opmerkingen als ,,lekker voor hem, op naar de volgende”, zei een woordvoerder. ,,We gaan kijken wat de mogelijkheden zijn en of er een strafbare component in zit”, zei de zegsman.

http://nos.nl/artikel/2151127-politie-in-de-fout-met-bericht-over-aanval...

http://www.hpdetijd.nl/nieuws/haagse-politie-onderzoekt-bedreigingen/

En, ter beloning van al dat 'goede werk':

3 januari 2017: Van Der Steur van MinJus presenteert een wetsvoorstel waarbij agenten niet meer als verdachte worden aangemerkt als er sprake is van een geweldsmisdrijf. Bovendien zullen termen als 'mishandeling' en 'doodslag' niet meer gebruikt kunnen worden als het om politieagenten gaat.

https://www.beveiliging.nl/nieuws/agent-niet-meer-automatisch-verdachte-...

Noot over voorgaande jaren:

Overzicht wangedrag politie dat tot ontslag leidde in 2012 t/m 2014: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/waarom-agenten-ontslagen-zijn-...

In 2015 is bij 447 politiemedewerkers een vorm van plichtsverzuim (333) of een strafbaar feit (114) geconstateerd. Dat leidde 58 keer tot een voorwaardelijk ontslag. Bij 264 gevallen betrof het misbruik van de positie of bevoegdheden, of geweld. Het merendeel van de onderzoeken betrof politie van het eenheid Rotterdam. Er werden 67 agenten ontslagen voor zaken die betrekking hadden op corruptie.

https://www.politie.nl/wob/korpsstaf/2016-integriteitsschendingen-2015.html

https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/jaarverslag/2015/...

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4356931/2016/08/...

https://www.beveiliging.nl/nieuws/minder-agenten-ontslagen-vanwege-corru...Wie: 
nn

3 januari politie Rijnmond pakt in de vrieskou jas af van dakloze.
Volg @politiepraktijken voor actuele fuckupsWie: 
nn

misschien niet zo erg als eerder genoemde, maar het geeft wel de toon aan van de smeris.
(de genoemde 'Marokkanen' zijn vluchtelingen onderweg naar Ter Apel)

Foto: 


Wie: 
nn

[troll deleted]Wie: 
nn

Al die kritiek op de politie op Indymedia zal wel terrecht zijn . Daar bij opgemerkt wat vind je van Eigenrichting en Mob rule en / of beroepscriminelen die een buurt hebben overgenomen of overnemen ? De weerzin om zaken die het dag licht niet vertrouwen te meldden bij de politie waar leid dat toe ? Dat de politie in Nederland uiteindelijk een orde verdedigd die alleen de belangen van een kleine groep ten goede komt zal ook wel zo zijn maar dan blijven er praktische problemen misdaad in allerlei vorm zo als ik al eerder stelde die om een oplossing vragen. Er moet dus naast de politie een " instantie " zijn die zich direct bemoeid met zaken als kleine en grote criminaliteit. dat betekdn dat de politie minstens een deel van het geweldsmomnpolie zal moeten delen immers er kan geen discussie zijn met een groep met automatische wapens schietende beroepscriminelen of politieke criminelen zijn. Zelf ben ik voor geweldloosheid dus preventie maar preventie zal neit altijd mogelijk zijn. Er is nu ook veel horen zien en zwijgen buurtbewoners zien veel ernstige pesterijen tegen individuen met name maar zwijgen. Pesterijen die kunnen leiden tot ernsige mishandeling van zo 'n individu. Wat doet de politie daar aan en adnere overheidsdiensten ? Erg weinig tot niets. Ook een reden om naast de politie een ( gewapende ) orde dienst in te stellen geen vigilanties of buurtpreventie of bewakingsdienst of zo maar officeel maar op een andere basis georganiseerd en geleid dan de politie. Die ook de politie controleerd.
Stellen dat die controle er al is namelijk door Justitie is niet genoeg. Nadenken over zo 'n orde dienst lijkt mij op z 'n minst wenselijk. Het kunnen voorlopig ook bijv. ongewapende buurt comitees zijn want geweldloos is beter vind ik maar zo iet s moet dan worden geevalueerd. Want als er terreur is door drugscriminelen tegen zo 'n buurtcommitee dan moet zo 'n buurtcommitee lid mogelijk een vuurwapen vergunning kunnen krijgen.Wie: 
nn

Afgezien van misbruik van het geweldsmonopolie door de politie hoe effectief is die politie ? Ja ik bedoelde geweldsmonopolie mijn type vaardigheid laat te wensen over. RARA geweld : nooit opgelost . Moorden in kader drugs geweld geen enkele opgelost. Moorden worden toch al weinig opgelost in Nederland. Dan kunnen er statistieken worden gepubliceerd in de reguliere media dat het allemaal enorm mee valt met de misdaad in Nederland en dat het " tussen de oren zit ". Dat de huidige politie MEER politie wil dat is ook iets wat regelmatig terug komt. Er is nog nooit zo veel politie geweest en zo als ik al schreef niet effectief op basisw berichten in reguliere media en eigen ervaring. Pleit ik nu voor meer controle ben ik advocaat van de duivel ? Nee. Een andere organisatie daar pleit ik voor . Zo 'n buurt commitee wat ik voorstel is ook niet zo briljant dan hebben velen die hun geld verdienen in de misdaad graag voortzetting huidige situatie waar bij je bijv. ZO ongehinderd met je drugs bootje een haven in vaart in NL notabene onder het oog van de politie / douane.
Een buurtcommitee met bevoegdheden naast de politie zal dan ook weer te maken krijgen met corruptie in eigen commitee en met te kort schieten als op basis vrijwillig want de misdaad gaat 24 uur per etmaal door. Desondanks de moeite waard om over na te denken.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech