De Pier in Scheveningen gekraakt uit protest tegen ontruiming vrijplaats De Vloek

Nieuws, gepost door: nn op 07/08/2014 08:07:38

Wanneer: 07/08/2014 - 06:09

Vanochtend hebben zo'n 15 mensen de Pier gekraakt uit protest tegen de voorgenomen ontruiming van de sociaal-culturele vrijplaats De Vloek in Scheveningen.


Actievoerders zijn op het moment bezig een groot spandoek op te hangen aan de bungyjumptoren met de tekst ”Vloek blijft”. Ook aan de zijkant van de Pier hangt een spandoek van 40 meter lang met de tekst “Vrijplaats De Vloek zal blijven!” De gemeente wil de vrijplaats in de haven van Scheveningen ontruimen en slopen zodat er een Topzeilcentrum gebouwd kan worden.

De woordvoerder van de Vloek: “Wij hebben niks tegen zeilsport, maar niet ten koste van de Vloek. Er is ruimte genoeg in de haven en bovendien is er enorm veel leegstand in de directe omgeving. Sterker nog: Er is al een zeilcentrum, maar dat staat al 5 jaar grotendeels leeg.”

De Pier werd vorig jaar gesloten nadat de eigenaar (een dochteronderneming van het Van der Valkconcern) failliet ging. De curator heeft nog steeds geen investeerder gevonden die de Pier wil opknappen en renoveren. De Vloek: “De Pier is een icoon van Scheveningen, maar is uitgegroeid tot het symbool van falend beleid. De gemeente is alleen maar geinteresseerd in het verkopen van grond, laat de Pier aan haar lot over, creeert leegstand en geeft projectontwikkelaars vrij spel.”

Het Topzeilcentrum is een project van ASR en Malherbe en onderdeel van de omstreden herontwikkeling van Scheveningen Haven. De bouw van een 100 meter hoge hoteltoren en een kabelbaan en zweefbrug over de havenmond is onder druk van de vele protesten al geschrapt. De geplande woningbouw is uitgesteld door de bouw van het tijdelijke Zuiderstrandtheater op het Norfolkterrein. Veel havengebonden bedrijven moeten vanwege deze plannen verdwijnen, net als succesvolle en bruisende initiatieven als het surfdorp FAST en vrijplaats Vloek.

De Vloek werd 12 jaar geleden gekraakt en is uitgegroeid tot een onmisbare plek in de haven van Scheveningen. Wekelijks komen honderden mensen af op de non-profit initiatieven van de vrijplaats, zoals het biologisch-veganistisch restaurant “Water en Brood”, de concertzaal “de Piratenbar”. Ook maken tientallen mensen en bedrijven gebruik van de vele werkplaatsen, ateliers, woonruimtes en oefenruimtes. Alle initiatieven worden draaiende gehouden zonder subsidie en het pand wordt in eigen beheer gerund. Een internetpetitie voor behoud van de Vloek is inmiddels door ruim 1700 mensen ondertekend en veel organisaties hebben een steunverklaring ondertekend.

De Vloek: “Een typisch Schevenings icoon laten ze verloederen terwijl er wel geld word gestopt in prestigeprojecten als een nieuw zeilcentrum waar geen huurders voor zijn en waar niemand op zit te wachten.”

De actie is live te volgens via de livestream: http://pinknoise.puscii.nl en via Twitter: https://twitter.com/DeVloek

http://www.devloek.nl
https://twitter.com/DeVloek
https://www.facebook.com/devloekWie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
Anarcha

Ha ha en zelfs het NOS! top axie!!!!
http://nos.nl/artikel/683713-krakers-bezetten-pier-scheveningen.html
De Vloek moet blijven !!! GVD !!!!!!Wie: 
nn

ME en Politie hebben zich verzameld. Ze zijn ondertussen bij de pier aangekomen. Kom allen solidariteit tonenbij de Pier! ‪#‎deVloek‬ ‪#‎pier‬

Foto: 


Wie: 
ArrestantenGroep

De ontruiming is begonnen, De ME en BRATRA zijn op de Pier, spandoeken worden verwijderd.Wie: 
ArrestantenGroep

Volgens de politie tot nu toe 8 arrestaties, mensen worden 1 voor 1 in het busje geladen.Wie: 
ArrestantenGroep

ALLE ARRESTANTEN ZIJN VRIJ! De arrestanten hebben een dagvaarding meegekregen met daarop art199 (betreden van een verzegelde ruimte) en art 138aWie: 
ouwesiem

Gekraakt en ontruimd

door Angelique Mulders

DEN HAAG - Een groep krakers heeft zich gisterochtend vroeg met een simpele ladder toegang verschaft tot de afgesloten Pier. Aan het begin van de middag haalde de ME hen weer van het Scheveningse icoon af. Daarbij zijn acht mensen aangehouden.

Het kraken van de Pier was niet om te protesteren tegen de tegenwoordige non-status van dit stadsicoon in zee. De mannen en vrouwen die gisterochtend rond half zeven de Pier opklommen, wilden met hun actie de aandacht vestigen op kraakpand annex culturele vrijplaats De Vloek aan de Hellingweg 127 in Scheveningen.

In een gestaag tempo werden spandoeken met teksten als `Vrijplaats De Vloek moet blijven' en `Vloek blijft' opgehangen.

Op de boulevard geeft Vloek-woordvoerder Kwinten Keesmaat uitleg over de kraakactie die volgens hem is ondernomen door vijftien personen. ,,Wij moeten van de gemeente per 5 januari volgend jaar weg zijn uit De Vloek omdat ze daar een Topzeilcentrum willen bouwen. Maar een stukje verderop aan de Hellingweg zit al jaren een Nautisch Centrum, waarin maar een klein aantal ruimten af en toe wordt gebruikt. Ook in de rest van de buurt staat veel leeg. Wij vinden dat eerst de ruimten maar eens gebruikt moeten worden die er al zijn. De gemeente Den Haag wil nu slopen voor meer leegstand.''

Zeevisvereniging

Keesmaat vertelt dat de in 2002 gekraakte Vloek `wekelijks aan honderden mensen de kans biedt om te oefenen met hun band en hun kunst te maken'. Het veganistische eetcafé Water en Brood is de bekendste blikvanger in het oude bedrijfspand.

Hij wijst op `ruim 1700 handtekeningen die we hebben opgehaald'. ,,En op onze site www.devloed.nl spreken organisaties als Todays Art, het Rewire Festival, de Besturing en zeevisvereniging De Afrit hun steun aan ons uit.''

,,Wij doen dit op niet-commerciële basis en al die jaren ook zonder subsidie. Voor zo'n vrijplaats zou gewoon een plek moeten zijn in een grote stad. Het lijkt wel of de gemeente dit deel van Scheveningen alleen voor yuppen wil bestemmen.''

De komende tijd beloven krakers en sympathisanten van De Vloek vaker her en der in de stad in de bus te blazen om ontruiming en sloop van de vrijplaats te voorkomen.

Van Janince Wegman mogen ze in ieder geval blijven. ,,Ze zitten niemand in de weg. En met het kraken van de Pier duperen ze toch ook niemand?!'' De blonde vrouw liet donderdagochtend haar hond uit en passeerde daarbij de Pier. Omdat ze enkele Vloek-mensen herkende, stopte ze om hen succes te wensen.

Een andere Scheveninger, Jan Kwakernaak, kneep nieuwsgierig in de remmen van zijn mountainbike toen hij politieauto's en -motoren voor de sinds oktober 2013 dichtgespijkerde entree van de Pier zag staan.

Hij kan om een heel andere reden instemmen met de kraakactie. ,,Misschien brengt dit de Pier weer onder de aandacht van de mensen. Ze vergeten snel dat dit hier al maanden op slot zit en staat te verpauperen.''

Een goed Nederlands sprekende toerist uit Duitsland kwam ook een kijkje nemen. Vanuit zijn hotelkamer in het Kurhaus zag hij in alle vroegte al hoe de krakers zich toegang tot de voormalige toeristenattractie verschaften. ,,Ze zetten op het strand een ladder tegen de Pier, bij dat stukje balustrade, en ze waren zo binnen. Er hoefde niks ingeslagen of opengebroken te worden volgens mij.''

Hij laat merken weinig op te hebben met krakers in het algemeen. ,,Ik moet ook gewoon werken om in een huis te mogen wonen. Waarom moet dat voor hen anders zijn?''

Stadionfakkels

Als de bezetters van de Pier even na 09.00 uur een aantal stadionfakkels afsteken op de Bungeetoren tuurt de Duitser met extra aandacht naar hen.

,,In Hamburg hebben we ook krakers. Daar zouden ze die toren al in brand hebben gezet, maar deze krakers lijken me niet echt agressief.'' Op dat moment had curator Marc Udink van de begin vorig jaar failliet verklaarde Pier al een medewerker van hem poolshoogte laten nemen. ,,De gemeente zal maatregelen moeten nemen,'' reageert Udink kalm. ,,Zij hebben de Pier immers als brandonveilig gekenmerkt en de boel vorig jaar herfst afgesloten voor het publiek.''

Aan het begin van de middag wordt de groep krakers van de Pier gehaald. Uit eigen beweging wilden zij de attractie niet verlaten. Agenten kregen hulp van ME'ers bij de ontruiming. De krakers verzetten zich niet bij hun aanhouding. Acht mannen en vrouwen tussen de 21 en 44 jaar oud werden overgebracht naar een politiebureau. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag laat weten dat zij, `op advies van de brandweer', om de ontruiming hadden gevraagd.

Reageren? hc.lezers@ad.nl

AD/Haagse Courant . . . . 08-08-2014Wie: 
De Vloek

Terugblik kraak van de Pier door De Vloek

Een dag na de kraak van de Pier blikken we op Den Haag FM terug met Kwinten Keesmaat van De Vloek.

Donderdag wilde Kwinten nog niet zeggen hoe de krakers naar binnen zijn gekomen. En nu? “Ja, we hebben er gewoon een ladder tegenaan gezet.” Een aantal uren na de kraak van de Pier kon de politie, na een gat in de muur te hebben gezaagd, naar binnen. Acht krakers werden opgepakt. “Ze hebben tot 21.00 uur ‘s avonds vastgezeten en zijn daarna vrijgelaten. Waarschijnlijk moeten ze zich voor de rechter verantwoorden”, aldus Kwinten.

De VVD wil dat de kosten van politie en ME door De Vloek worden betaald. “We hadden wel verwacht dat de VVD zoiets zou zeggen.” Andere kosten zouden misschien ook op ze verhaald kunnen worden. “We hebben nog niks gehoord of we iets moeten betalen. Ze hebben een stuk uit een houten wand gezaagd. Als je daar weer een plank tegenaan schroeft is het zo gedaan.”

Manifestatie

Op zaterdag 6 september houdt De Vloek een nieuwe actie. Dan geen kraak maar een manifestatie op het Spuiplein om te laten zien wat ze allemaal doen.

Luister hier het radio interview: http://denhaagfm.nl/2014/08/08/terugblik-kraak-van-de-pier-door-de-vloek/Wie: 
nn

Zie ook 'Activisten vrijplaats De Vloek filmen actiekraak de Pier', https://www.indymedia.nl/node/24181 .Wie: 
nn

& Ziet verder ook '6/7 september 2014: Manifestatie en open dag voor het behoud van vrijplaats De Vloek', https://www.indymedia.nl/node/24309 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech