OM wil Hotel Mokum onder valse voorwendselen ontruimen voor leegstand

Nieuws, gepost door: Hotel Mokum op 26/11/2021 11:11:32

Waar: Hotel Mokum, Marnixstraat 382, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 26/11/2021 - 11:31

Hotel Mokum is een vrijplaats in het gekraakte Hotel Marnix. De gemeente en het OM hebben een vals spel gespeeld door een spoedontruiming te beginnen omwille van de brandveiligheid. Hotel Mokum probeert dit te voorkomen door een kort geding te beginnen. Daarnaast roepen we iedereen die kraken steunt op om met ons te demonstreren op het Leidseplein om 18:00 tegen deze repressie en vóór kraken!

OM wil Hotel Mokum onder valse voorwendselen ontruimen voor leegstand

Het OM en de gemeente Amsterdam beginnen een spoedontruiming tegen Hotel Mokum, de nieuwe gekraakte vrijplaats aan de Marnixstraat. De opgegeven reden voor de spoedontruiming is brandveiligheid, maar de gemeente en brandweer hebben zelf verklaard dat de onderste verdieping veilig is. “Dit besluit is onrechtmatig en vals. We zijn in gesprek met de gemeente en dat overleg wordt nu misbruikt voor ontruiming. Het vertrouwen tussen de burgers en de gemeente wordt nog verder beschadigd door dit soort taferelen.” aldus Charlie van Hotel Mokum. “Door dit besluit komen de huidige bewoners op straat te staan.”

Dat brandveiligheid de stok om mee te slaan is, is een ondermijning van de geloofwaardigheid van de brandweer zelf. In 2007 schreef het college van B&W: “Brandweer Amsterdam is er niet op uit om de wet- en regelgeving als instrument te gebruiken om vrij- en broedplaatsen tot sluiting te brengen.” Het is gangbare praktijk om de krakers in staat te stellen om een pand brandveilig te maken. Hotel Mokum heeft die kans niet gehad, terwijl de krakers zich altijd hebben opengesteld voor overleg en in ieders belang er alles aan hebben gedaan om het pand veilig te gebruiken.

Hotel Mokum is de afgelopen anderhalf maand een vrijplaats geweest, waar mensen wonen en vele evenementen hebben plaats gevonden. Het gekraakte pand, Hotel Marnix, stond al twee jaar leeg en er zijn geen aantoonbare plannen om het weer in gebruik te nemen. Hotel Mokum heeft dit pand gekraakt als protest tegen de ergste wooncrisis sinds de Tweede Wereldoorlog en tegen de commercialisering van de binnenstad. Het feit dat deze vrijplaats nu ontruimd wordt voor leegstand, is voor de krakers een teken dat de gemeente deze problemen niet serieus neemt. “Wéér wordt een goed initiatief van Amsterdammers de kop in gedrukt door de gemeente en wéér is er geen structurele oplossing tegen leegstand en de woningcrisis in de stad. De gemeente laat zo zien wat voor haar echt belangrijk is: de stad als verdienmodel behouden.”

Uit protest tegen de handelwijze van de gemeente organiseert Hotel Mokum om 18:00 een demonstratie op het Leidseplein. Daarmee willen ze aandacht vragen voor het werkelijke probleem, namelijk de wooncrisis en de commercialisering van de stad, en vóór kraken als een oplossing voor dat probleem. “Wij roepen iedereen die ons steunt op om met ons te demonstreren voor een vrij, betaalbaar en rebels Mokum.”Wie: 
nn

Wanneer is die demonstratie? Vandaag?Wie: 
nn
Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

----JA DEMO VINDT VANDAAG PLAATS!
18.00 op Leidseplein


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

JOIN US TO DEMONSTRATE AGAINST GENDER-BASED VIOLENCE - 26/11 @18:30

On 26th November, we will gather at Ouderkerksplein in Amsterdam at 18:30 for the international day against gender-based violence.
Whilst the lockdown has showed us that many women are not safe in their own homes, last year was the deadliest (recorded) year for transpeople. Gender-based violence doesn't know borders and neither does our solidarity! We are here, we are survivors, we are angry and we will not remain silent!

Organised by:

Anarcha Feminist Group Amsterdam
Feminist Colllage
Radical Solidarity


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech