Antifa: méér dan een groepje losgeslagen jongeren

Hier kun je discussieren over Antifa: méér dan een groepje losgeslagen jongeren.
Op de avond van 19 januari 2022 werd er een antifascistische demonstratie georganiseerd op de Neude in Utrecht. Dit was naar aanleiding van de fakkeltocht op 12 januari, georganiseerd door oa Etienne van Basten van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en bijgewoond door leden van Voorpost en andere "vrijheidsstrijders". Tijdens deze fakkeltocht werd de omstreden prinsenvlag (tijdens en sinds WO2 voornamelijk gebruikt door de NSB en door neonazistische groepen) gevoerd over de Maliebaan en langs het Spoorwegmuseum, voorheen station Maliebaan. Een gevoelige route, aangezien op de Maliebaan het NSB hoofdkantoor was gevestigd en verschillende kantoren van de bezetter. Via station Maliebaan werden Utrechtse Joden gedeporteerd naar vernietigingskampen.

Wij schreven al eerder over de antifascistische tegendemonstratie op 12 januari, zie https://www.indymedia.nl/node/51301

Over de antifascistische demonstratie op 19 januari is inmiddels al veel geschreven en gesproken, en heeft het landelijke nieuws gehaald. Niet vreemd, aangezien deze demonstratie grotendeels werd georganiseerd door leden van lokale parlementaire partijen als Groenlinks en PvdA, gesteund door oa PvdD en Bij1. In de aanloop naar de demonstratie werd het duidelijk dat er erg op een "vreedzaam" protest werd gehamerd, en werd "Antifa" die de week ervoor op de barricades stond nadrukkelijk verzocht om niet deel te nemen of afstand te houden. Natuurlijk laten wij ons dit niet vertellen, niemand kan antifascisme voor zichzelf claimen, laat staan politieke partijen die deels aanleiding en een voedingsbodem zijn voor de groei van fascisme. Het werd tijdens de aanloop naar 19 januari wel duidelijk dat er ook binnen hun organisatie verschillende meningen en verdeeldheid was over hoe met de "Antifa" van vorige week om te gaan.

Op de avond van 19 januari hebben de radicale antifascisten de demonstratie dus gewoon bijgewoond, in grote getale. Het programma van de demonstratie was goed, al dan niet een beetje braafjes. Het begon met een bedankje en steunbetuiging naar de groep die de week van tevoren op de barricades stond. Tijdens en na iedere spreker hebben we de Neude voorzien van leuzen. Het artikel van Jerry Goossens werd door hem voorgedragen, er was een gedicht en ondertussen speelden er wat enigszins vreemd gekozen liedjes.
Na het officiële programma werd een ongeplande wandeling ingezet waar een honderdtal radicale antifascisten aan mee deed. We wisten dat er wat "vrijheidsstrijders" door het centrum liepen, van het Vredenburg naar het Domplein. Wij probeerden ook naar het Domplein te komen om hun te blokkeren. Bij ieder straat die wij richting de Dom insloegen werden we echter tegengehouden door de ME. Uiteindelijk hebben we wel de straten van het halve stadscentrum kunnen claimen met vlaggen, banners en leuzen. Al met al een geslaagde actie.

In de media heeft naderhand het nodige stukje framing plaats gevonden. Volgens een column in De Volkskrant zou de officiële demonstratie georganiseerd en bijgewoond worden door "nette mensen", in tegenstelling tot de "piepjonge jongens en meisjes" die door de stad aan het rennen waren. Behalve dat er in de context verkeerde toewijzing van gender plaats vond, bestond de groep grotendeels uit volwassenen die met serieuze overtuigingen deelnamen. En los van de jongeren, waren er ook meer dan genoeg antifascisten die al jaren en zelfs decennia meelopen.
Deze onofficiële demonstratie was ook zeker niet incidentieel, maar onderdeel van een maandenlang proces van gemeenschapsvorming, connecties leggen en infrastructuur ontwikkelen. Het is niet zo dat we hier spontaan stonden, we zijn bij iedere demonstratie aanwezig waar fascistische symboliek word gebruikt en waar fascistische groepen overduidelijk aanwezig zijn. Het is een antifascistische campagne, geen losstaande actie.

Iedere woensdag is het zover, de fakkeltochten blijven maar doorgaan, en ze worden georganiseerd door dezelfde fascisten van dezelfde fascistische groeperingen. Zolang dat gebeurd zullen wij er ook zeker staan!

Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!


Antifa was vandaag weer

Antifa was vandaag weer lekker bezig in Brussel.

Nee joh

Nee joh, dat was een extreem-rechtse accelerationistische groep die een antifascistische vlag gebruikt om antifa als zondebok neer te zetten. En dat alles met geld van Trump en Poetin. Komt natuurlijk goed uit als je het narratief om kan buigen, extreem-rechts en complottheoristen kunnen zich dan weer beroepen op dat ze zogenaamd "vreedzaam demonstreren" en alles in het kader van "liefde en verbinding" doen.

Even zonder dollen, wil je echt vervallen in dat soort typische en simpele rechtse retoriek?
Daar prikken we sinds Trump natuurlijk zo doorheen.

Nee hoor

Links complot wappie geleuter. Overduidelijk Franse antifa banners en vlaggen. Het zal je wel ontgaan zijn maar antifa in Frankrijk strijdt tegen de "pas sanitaire" en andere onderdrukkende corona maatregelen.

Franse antifa, net als alle

Franse antifa, net als alle andere antifa, strijdt tegen extreem-rechts en niet met hen. Zie bvb de incidenten vorige zomer op de anti-vax betoging van Lyon tussen antifa Lyon en het extreem-rechtse Civitas, die zelfs nog geleid hebben tot politie invallen bij antifa Lyon. Of de recentere incidenten tussen antifa Utrecht en neo-nazis op de anti-vax betoging van 12/1. Wie denkt dat antifa met neo-nazi groepen als Project Thule en Voorpost op een door extreem-rechts georganiseerde betoging gaat samenwerken begrijpt niet goed wat het woord "antifa" betekent. Het is overigens lang niet de eerste keer dat neo-nazis zich zouden bedienen van antifa symbolen.

zie hier oa voor de organisatie van de anti-vax betoging: https://www.hetobservatorium.be/2022/01/23/hoe-antivaxers-en-extreemrech...

Zou om het "Le Bloc Lorrain"

Anarchistische antifa

Anarchistische antifa

Welke? Ik heb nog geen

Welke? Ik heb nog geen anarchistische groep, en zeker geen antifa groep, iets van weten zeggen erover. Ik vind het vreemd dat anarchisten, laat staan een antifa groep, tussen zowat het volledige extreem-rechtse landschap van de regio kunnen gaan staan en daar geen probleem in te zien.

Er zijn fascisten geweest die

Er zijn fascisten geweest die antifa vlaggen hebben buitgemaakt
Dat bloc lorraine ziet er ook beetje twijfelachtig uit inderdaad, kan niet goed frans maar protest tegen coronapass

Le Bloc Lorrain heeft net

Le Bloc Lorrain heeft net gesteld dat ze aanwezig waren en een video gepubliceerd: https://www.facebook.com/watch/?v=258689716379626
Ze waren kort geleden blijkbaar ook al eens met fascos gaan betogen in Luxemburg: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=603425060984321&id=340... (de comments en (non-)reactie erop zijn ook interessant)
Ik kan ook niet zo goed Frans dus ik gebruik de automatische vertaalfunctie van facebook die niet echt perfect is, maar het lijkt me inderdaad een dubieuze groep.

Le Bloc Lorainne

Waren volgens hun eigen facebookpagtna gisteren in Brussel. Zijn anifascistisch, antikapitalistisch, anti pas sanitaire en voor het milieu .Hebben naar eigen zeggen het gebouw van de raad van Europa aangexallen.
https://fb.watch/aKliGPSvCB/

De "voorzitter" van Le Bloc

De "voorzitter" van Le Bloc Lorrain, Kévin de Lorrain, heeft net een tekst gepubliceerd getiteld "Gisteren gingen de antifas naar Brussel" (doelende op zijn clubje dat blijkbaar vanuit Nancy in Frankrijk naar overal en nog wat reist om met fascos te gaan betogen). https://www.facebook.com/kevin.lelorrain3/posts/5560913473925356

Een beetje doorbladeren van het profiel van die Kevin, en de pagina van Le Bloc Lorrain, doet alleszins de vraag rijzen hoe het kan dat zulke grootse "antifas" geen enkele band lijken te hebben met de rest van de antifascistische beweging, toch in de zin dat ik nergens eens een solidariteitsoproep voor andere antifa groepen of acties zie staan of andere zulke zaken.

heeft hij een groep naar

heeft hij een groep naar zichzelf vernoemd.......? wel heel cool dat ze allemaal met middelvingers op de foto durven zeg haha

Ik denk dat Lorrain de naam

Ik denk dat Lorrain de naam is van de Franse regio waar ze van komen.

klopt

Lorraine en Alsace zijn regio's die in de geschiedenis een paar keer van "Duitsland" naar "Frankrijk" en terug zijn gegaan. In het nederlands worden ze vaak "Lotharingen" en "Elzas" genoemd

Antifa moet zich uitspreken tegen het overheidsbeleid.

Het wordt tijd dat antifa een anti-covid maatregelen standpunt inneemt. Dit is eigenlijk nooit gebeurd en aangezien de antifascistische weerstand tegen anti-covid maatregelen demonstraties in Nederland enkel toe aan het nemen is durft niemand zich meer uit te spreken.

Het feit dat extreemrechts ondertussen functies heeft als organizers laat zien dat ze de terechte publieke onrust proberen te sturen en naamsbekendheid en ruimte voor zichzelf generen. Onze enige weerstand hiertegen was het organiseren van anti-demos.

En wat was uiteindelijk het effect?
We hebben een hele beweging gebombadeerd tot extreemrechts vanwege de aanwezigheid van een klein aandeel rotte nazi appels.
Vervolgens gooien we onze handen in de lucht als antifa weer een negatief beeld krijgt of dat mensen ons verkeerd begrijpen. Waardoor veel niet-politieke mensen met kritiek op het overheidsbeleid die voor het eerste meedoen aan demonstraties enkel een hekel aan antifa hebben gekregen. Dat er een negatief beeld van antifa is bij extreemrechts of grote media bedrijven maakt me niet uit, maar als nieuwe mensen meteen dit beeld krijgen is dat problematisch. Bij gebrek aan goed geformuleerde linkse kritiek stappen mensen over na Forum voor Democratie, een partij die zich in hun ogen wel voor hun inzet. Daarbij worden ze blootgesteld aan alle andere kk ideeën van Forum en zal extreemrechts gedachtegoed verder te genormaliseerd worden. Iets wat we juist willen tegengaan. Hebben de anti-demos ervoor gezorgd dat mensen bij FvD of andere nazi groepen wegbleven?

Dus mijn vraag is, stel dat er straks een arbeidersbeweging opstaat vanwege een neoliberaal anti-arbeids VVD wetsvoorstel en nazis raken erbij betrokken. Wellicht wordt er dan ook antisemitische meuk gedeeld (rothschild bla bla, je kent het wel). Gaan we dan ook anti-demos doen? Gaan we dan ook iedereen wegzetten als nazi's? "Als er 1 nazi aan tafel zit met 10 mensen zijn er 11 nazis", leuk, maar hoe denk je dat die 10 mensen zich gaan voelen als je ze voor nazi uitmaakt, terwijl je zelf aan de zijlijn van hun strijd staat. Waarvan waarschijnlijk veel van die 10 mensen niet eens weten dat het een fucking nazi is. Maar misschien belangrijker dat die 10 mensen ook niet weten dat jij eigenlijk aan hun kant staat. Hopelijk zullen de meeste mensen hier gaan zeggen, "Nee, we gaan in de beweging (als we daar al niet zitten) en schoppen de nazi's eruit". We creeëren een eigen narratief en verspreiden onze ideeën om de anti-autoritaire anti-kapitalistische beweging te laten groeien.

Maar nu zijn we te laat, de controverse die ontstaan is over deze antifa groep in Brussel is kenmerkend voor hoe de anti-covid beweging momenteel antifa ziet. En ook hoe wij antifa groepen zien die hier aan meedoen. Een van de EU gebouwen die aangevallen was had een coördinerende rol mbt Frontex. Dat is +1 voor antifa in mijn ogen. Zelf zou ik nooit meelopen met zo'n demo, maar zie wel de waarde van de tactiek in. Iedereen hier die nu al roept 'false flag' lijkt me nogal naief, of het is blijkbaar onmogelijk dat radicaal links zichzelf probeert te mengen in de strijd tegen onderdrukkende overheidsmaatregelen ook wanneer hierbij extreem rechts aanwezig op de demo zal zijn.

In mijn ogen is onze enige hoop om ons eigen narratief neer te gaan zetten, en om vervolgens eigen demonstraties te gaan organiseren.
De wappies zijn niet onze vijanden, en het is pijnlijk dat we hier richting het einde van deze hele kut covid periode nog steeds discussie over voeren.
We moeten kritiek formuleren op hoe de staat omgaat met COVID. Hoe de QR-pas inderdaad een tweedeling creeërt en hoe de dreigende 2G invoering een autoritaire niet zinvolle maatregel is, net zoals de avondklok dat was.
Ons kritiek moet anti-autoritair en voor solidariteit zijn, met risicogroepen maar ook met ongevaccineerden.
Hiervoor hoeven we ons echt niet in te laten met samenzweringstheorien. Een simpele analyse over de staat en huidige economie lijkt me voldoende.
Zolang dat standpunt niet uitgedragen wordt, zullen de meeste mensen die op die anti-covid demos komen antifas als de vijand zien. Hoe goed jullie spandoeken ook geformuleerd zijn (want dat zien ik wel soms terug, wat een goeie ontwikkeling is). Helaas gaat dat niet meer op dan voor deze mensen.

Dat gezegd hebben gebeuren er wel schijtdingen binnen de wappiebeweging, de bagitalisering van de holocaust door vergelijkingen en jodensterren dragen is een schaamteloze gebeurtenis. De complottheoriën die verspreid worden met een antisemitische lading zullen vaker terug komen en zullen we altijd tegen moeten gaan. Dit is iets wat in de persberichten vanuit ons perspectief geformuleerd en nageleefd kan worden op demonstraties.
En hierbij zullen we ook moeten communiceren. Volgens mij was de regel altijd om niet te praten met nazi's maar het lijkt erop alsof we het makkelijker zijn gaan vinden om helemaal niet te praten met mensen en verwachten dat iedereen onze standpunten snapt. Overigens probeert een gedeelte binnen de antifa beweging dit wel ook tijdens de anti-demos, hiervoor alleen maar respect!

Fuck FvD, Fuck QR-beleid, Fuck 2G, Fuck VVD.
Voor een solidaire samenleving zonder uitsluiting.
Never let a good crisis go to waste..

ps. er zijn ook manieren om ervoor te zorgen dat nazis niet op een demo aankomen, als het er 1 of 2 zijn is dat ook het overwegen waard en misschien zelfs effectiever. Dat is wat antifa was, preventief aanvallend. En misschien wordt het tijd om daar weer naartoe te gaan.

Waarom was deze antifa groep

Waarom was deze antifa groep dan niet aanwezig op de andere, niet-extreemrechtse, protesten tegen de overheidsmaatregelen rond Covid in Brussel, waaronder de betoging van de zorgverleners op 7/12/21 of de betoging van de cultuursector op 26/12/21, om er maar de recentste uit te nemen? Een wappie antifa groep die enkel opdaagt als het een wappie & extreem-rechtse betoging betreft, om er dan letterlijk tussen fascisten te gaan lopen, is geen antifa groep. Je doet hier verder precies alsof antifascisten zich niet uitspreken tegen het overheidsbeleid, wat ze nochtans voldoende doen, maar de meeste antifa groepen zijn nu eenmaal geen wappies en betogen niet met fascisten.

"Gaan we dan ook iedereen

"Gaan we dan ook iedereen wegzetten als nazi's? "Als er 1 nazi aan tafel zit met 10 mensen zijn er 11 nazis", leuk, maar hoe denk je dat die 10 mensen zich gaan voelen als je ze voor nazi uitmaakt, terwijl je zelf aan de zijlijn van hun strijd staat."

Wie heeft hier iedereen weggezet als nazis? Dat noemt een stroman argument. Wat er gesteld werd is dat Voorpost, Project Thule, Civitas, Feniks, Nation, etc etc nazis zijn. Betwist je dat?

Avondklok, 2G en QR: ik zie

Avondklok, 2G en QR: ik zie helaas geen werkend libertair alternatief voor deze maatregelen. Zinloos? Dat valt te bezien!
We hebben niet alleen te maken met wappies maar ook met een aanzienlijk deel van de bevolking dat ongelofelijk asociaal is, dat maar één ding belangrijk vindt, namelijk: als wij maar op wintersport kunnen gaan dit jaar. Om maar een voorbeeld aan te halen.
Met je campagne tegen QR en 2G doe je me vooral denken aan van die politici van de zogenaamde middenpartijen, die bij ieder extreemrechts electoraal succes weer een stuk verder naar rechts opschuiven om zichzelf niet van hun kiezers te vervreemden.
Nee de wappies zijn niet de vijand, maar ze zijn wel een groot probleem. Die Lotharingse antifa (met twijfelachtige rechtse symbolen!) maken dat probleem alleen maar groter. Net als jij. Wat wil je nou, de straat op gaan voor het recht om niet gevaccineerd te worden? Klinkt nogal ... abstract, om het vriendelijk te houden.

nuances

Dat "Antifa" zich uitspreekt over wat dan ook kun je vergeten, want Antifa is een lappendeken van individuen en groepjes. Er is geen formeel lidmaatschap, en er is niemand die namens Antifa als geheel kan spreken. maar je maakt een punt.

Moeten we protest tegen vaccinatiePLICHT overlaten aan rechts? Moeten we het instandhouden van "kleine" talen en culturen overlaten aan rechts? Ik vind van niet. Moeten we als links zijnde onze handen van dingen af trekken als er 2 of 10 fasho's aan meedoen? Weet de buitenwacht uberhaupt wat "links" is? Of wat de "14 kenmerken van fascisme" zijn?

Op je opmerking over goede leuzen valt ook wel wat af te dingen. Wat communiceer je nou eigenlijk met "one solution, revolution"? Dat je graag bloed vergiet? Wat zegt "a-anti-anticapitalista" nou helemaal?

"Moeten we als links zijnde

"Moeten we als links zijnde onze handen van dingen af trekken als er 2 of 10 fasho's aan meedoen?"

Of, om de vraag realistischer te stellen aangaande de betoging in Brussel waar het specifiek over gaat: "Moeten we als links zijnde onze handen van dingen af trekken als het georganiseerd wordt door een anti-vaccinatie (al voor Covid) organisatie samen met extreem-rechts, en we weten dat er hele busladingen fashos (dus eerder 200-1000 ipv 2-10) aan meedoen?"

Voor mij is het antwoord: Tenzij je met voldoende bent om te winnen tegen al die fashos, én je graag jezelf associëert met een betoging georganiseerd door hen en een anti-vaxer organisatie, best wel ja.

Dank je wel, +1. Ik heb me

Dank je wel, +1. Ik heb me ook enorm geërgerd aan de passieve houding die vervolgens verwerd tot een 'wij lopen niet mee met mensen die (al of niet onwetend) meelopen met nazi's, dus gaan we mensen voor nazi uitmaken die het politieke verstand van een oorwurm hebben'. Ga er dan naartoe en pak die idiote prinsenvlaggen van ze af....
Bij elke (grote) demo heb je seksistische klootzakken. Vleeseters. Parlementairen. Stalinisten. Om maar te zwijgen van de Hezbollah / Hamas / Assad aanhangers die je en bloc tegenkomt bij Palestina-demo's. Bij de grote demo tegen de oorlog in Irak (waaaaayyy back) liepen mensen te verkondigen dat 9-11 een false flag actie was van illuminati, blablabla.
Moet je jezelf dan overal wegcensureren? Of is dat allemaal best oké, zo lang ze maar geen fascist zijn?

Begrijp me niet verkeerd, ik wil nooit een nazi de hand reiken (de vuist, a la), ik ben tegen iedere vorm van accomodatie van nazi's, maar precies dat: als er tien mensen aan tafel zitten, en één nazi... dan is het tijd dat er iemand stampij komt maken aan tafel. Niet drie weken later gaat staan roepen vanuit de keuken.

"mensen voor nazi uitmaken".

"mensen voor nazi uitmaken". Heb je daar bewijzen voor dat mensen onterecht voor nazi uitgemaakt werden? Ik zie die beschuldiging veelvuldig passeren, maar telkens weer blijkt die beschuldiging vals te zijn en blijkt dat de groepen die als nazi gekenmerkt werden (in deze discussie onder andere Voorpost, Project Thule, et al) dat ook terecht is. Ik ben dus echt wel eens benieuwd naar bewijzen daarvan.

"Bij elke (grote) demo heb je". Wordt elke (grote) demo georganiseerd door fascisten en anti-vaxers? Je doet hier precies alsof het een "normale" demo betrof waar gewoon enkele fascos zijn in komen "infiltreren" - maar dat was het dus allesbehalve.

"Begrijp me niet verkeerd, ik wil nooit een nazi de hand reiken (de vuist, a la), ik ben tegen iedere vorm van accomodatie van nazi's, maar precies dat: als er tien mensen aan tafel zitten, en één nazi... dan is het tijd dat er iemand stampij komt maken aan tafel. Niet drie weken later gaat staan roepen vanuit de keuken."

Het staat je altijd vrij dat te doen, maar besef dat je tegenover de verzamelde fascos van het land (en zelfs daarbuiten) zou gestaan hebben (grote delegaties van talloze fascistische groepen) en niet tegenover een handvol "infiltranten" zoals sommigen het graag voorstelden. Mij lijkt dat gewoon een zelfmoordmissie tenzij we er zelf ook in slagen daar enkele honderden mensen voor te mobiliseren, en dan nog. Het is altijd wel gemakkelijk te stellen van "maak dan stampij van die tafel" zonder er bij te moeten vermelden hoe je dat dan ook concreet wenst te bereiken.

Ik vond de bestaande strategie de beste, met name het gewoon negeren. We wisten dat de meeste grotere organisaties (Voorpost en Project Thule in het bijzonder) het op respectability politics aan het spelen waren om zichzelf "respectabel" voor te doen, en niet wilden dat er gereld werd. We wisten ook dat sommige groupuscules (hooligans & ANV) wél van plan waren te rellen. Het resultaat zou dus geweest zijn dat er wat gereld werd en dat tot infighting bij de fascos zou geleid hebben tussen degenen die respectability politics wilden spelen en zij die wilden de boel op stelten zetten. Dat lijkt me, gelet op het feit dat we simpelweg de mankracht niet hadden hen allemaal uit de demo te gaan zetten, een goed resultaat. Maar dat was natuurlijk zonder die stuntgroep van Strasbourg gerekend, die het beter vond samen te werken met de fascos en zelf de boel op stelten te gaan zetten daar- met uiteraard het resultaat dat ipv infighting bij de fascos we dan kregen dat ze eerder allemaal verenigd waren in hun retoriek over "Antifa" die de rellen op "hun" betoging veroorzaakt had.

Ze raakten slaags met de RJK

Ze raakten slaags met de RJK Rotterdamse hooligans die de anifa vlag buit maakte en verbrande.

Goh, laat ik het nu eens een

Goh, laat ik het nu eens een keer met die hooligans eens zijn. Die vlag hoorde daar duidelijk niet!

De redenering in die twitter

De redenering in die twitter draad is: "De voorzitter van de groep beweert in een interview met de massamedia dat ze anarchisten zijn, dus dat is zo." Dat volgt uiteraard echter niet automatisch. En men kan zich ook vragen stellen bij een anarchist die interviews geeft in massamedia en dan nog als "voorzitter."

https://www.estrepublicain.fr/social/2021/10/28/bloc-lorrain-le-mouvemen...

"Links complot wappie

"Links complot wappie geleuter. Overduidelijk Franse antifa banners en vlaggen. Het zal je wel ontgaan zijn maar antifa in Frankrijk strijdt tegen de "pas sanitaire" en andere onderdrukkende corona maatregelen."

Jaja, alsof niet iedere ziel die vlaggen en banners kan maken.

Maar nogmaals, zonder dollen.
Ik haak alleen maar in op de typische rechtse retoriek die ik gisteren online voorbij zag komen. Antifa was natuurlijk weer eens de oorzaak van dat Brussel in de brand stond. (Extreem-)rechtse groeperingen "zouden zoiets nooit doen". Jammer joh, die rechtse zondebok ellende kennen we inmiddels al jaren.

antifa is geen organisatie maar ....

Iedereen kan natuurlijk een antifa vlag maken (en zelfs kopen hedendags) en er is geen waarborg voor wat voor affiliatie dan wel overtuiging (laat staan enkel rationaal proces van ideeenvorming ;) dan ook.

Kan dus best dat dit en valse vlag operatie was. Net zo goed kan ik me voorstellen dat het wel lui waren die zich zelf in alle eerlijkheid als antifascisten beschouwen, maar tussen leuzenbrullen en stenengooien weinig tijd besteden aan reflectie.

De kern van het probleem: in de pandemie wordt de noodzaak van een goed georganiseerd gezonheidssyteem (inclusief maatregeling tot inperking van de uitbreiding) overduidelijk. Kan men niet zelf kan uitselen en ook niet uit een vuilnisbak vissen. Is zelfs niet te kraken oid.

Wie zijn politieke identiteit uitsluitend baseert op radikale autonomie, komt natuurlijk zwaar in de problemen zodra dat soort afhankelijkheden duidelijk worden. En voor je heet weet staa je dan met andere obscurantisten in een front ....

Ze stonden er niet met

Ze stonden er niet met obscurantisten maar met fascisten. Voorpost, Feniks, Civitas, Thule, etc zijn extreem-rechts, niet slechts obscurantistisch. Er waren uiteraard ook veel obscurantisten die niet noodzakelijk extreem-rechts waren, maar zowat voltallig extreem-rechts in België (en ook internationale delegaties) was aanwezig. Je kan jezelf bezwaarlijk "antifa" noemen als je daar gaat mee betogen. Verder zie je ze in het begin van hun video filmen van tussen fascistische Vlaamse leeuwen vlaggen, ze stonden dus letterlijk tussen fascisten (of toch van daaruit te filmen op een bepaald moment).

voorbij de voorpost ....

Jij mist het punt een beetje denk ik. Antifascisten gaan niet tegen maatregelen van een publiek gezondheidssyteem demonstreren, maakt niet uit wie er nog allemaal komt. Maar diegene die het wel doen beginnen veel eerder me het verlaten van het linkse pad, met name daar waar hier dus niet inhoudelijk over wordt nagedacht.

Het construeren van een emotionele werkelijkheid, achter die met met vliegende vanen brullend kan aanrennen is een van de kenmerken van een fascistische methode van mobilisatie. Maakt kennelijk dus weinig uit wat voor vlag er zwaait of wat voor leuzen met brult.

Antifascisten kunnen

Antifascisten kunnen weldegelijk tegen maatregelen van een gezondheidsoverheid demonstreren, en veel antifascisten hebben zich ook uitgelaten tegen sommige van de overheidsmaatregelen in de aanpak van de pandemie. Het zou zelfs in principe voor een antifascist nog mogelijk zijn om met wappies of obscurantisten te gaan betogen. Het is echter onmogelijk om een antifascist te zijn die met letterlijke fascisten gaat betogen. Aldus waarom de plaatsing tussen extreem-rechts, en niet slechts tussen wappies of obscurantisten of willekeurige mensen die tegen overheidsmaatregelen rond Covid demonstreren, volledig de claim op "antifa" weerlegt.

De krant De Morgen schrijft

De krant De Morgen schrijft het volgende over de zogenaamde leider van Strasbourg Antifa, de groep die samen met Le Bloc Lorrain en Alsace Révoltée het zouden geweest zijn in Brussel:

"Dat proces ging over meer dan veertig inbraken, negentien autokraken en de diefstal van een gsm waarvoor een scholier met een mes werd bedreigd. Hij verkocht de telefoon naar eigen zeggen “om een kebab te kunnen kopen”. Zelfs zijn eigen oma was niet veilig. Die bestal hij van haar bankkaart, om het aan een rolstoel gekluisterde oudje daarna 1.500 euro afhandig te maken."

Mooie anarchisten en antifascisten dat. Verder lijkt Strasbourg Antifa een nieuwe groep die minder dan een jaar geleden gestart is, en is niet hetzelfde als het gevestigde Action Antifasciste Strasbourg. Ik vind er weinig informatie over, buiten dat hun facebookpagina linkt naar een hooligan groep.

https://www.demorgen.be/nieuws/op-de-coronabetoging-waren-ook-linksextre...
https://www.facebook.com/antifafrance/groups

Waarom zou een antifa groep

Waarom zou een antifa groep (de nieuwe Strasbourg Antifa) linken naar een hooligan groep waar niet alleen het stelen en in brand steken van die antifa vlag met veel "likes & hearts" onthaald wordt, maar die ook beheerd wordt door iemand die het spijtig vindt dat swastikas op facebook gerapporteerd worden en felicitaties geeft aan de groepen die de racistische monumenten verdedigden tijdens de BLM protesten?

https://www.facebook.com/groups/casualultras/posts/1095839334562697/
https://www.facebook.com/groups/casualultras/posts/725196794960288/?comm...
https://www.facebook.com/groups/casualultras/posts/725196794960288/?comm...

CHECK:

Nee, extreemlinkse relschoppers op coronabetoging in Brussel waren geen vermomde fascisten
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/24/relschoppers/?utm_source=Faceboo...

"Ze zeggen dat ze

"Ze zeggen dat ze anarchisten/antifa zijn dus ze zijn dat ook" is een zwak argument. Volgens die logica is Gianfranco Bertoli écht een anarchist. "Hun symbolen komen overeen met anarchisten/antifa dus ze zijn dat ook" is evengoed een zwak argument. Volgens die logica is elke fake antifa pagina op sociale media eigenlijk een échte antifa pagina, gewoon omdat er een antifa vlag op staat.

Een vermeende antifa groep die oproept om samen te werken met extreem-rechts vereist wel een beter argument om geloofwaardig over te komen.

kortgesloten redenaties

En jij kan jou echt niet voorstellen hoe iemand met een (zelfgedefineerde) 'anarchistische' instelling bij conclusies belandt die hun dan op zo een demo op deze zelfde manier doet optreden ? Klinkt namelijk pss als de doorgeslagen types die een aantal 'principes' gebruiken om de meest absurde dingen te rechtvaardigen en steevast weigeren om kritisch na te denken en dingen tegen het licht van de vernuft te houden, de genoemde principes inclusief.

Een van deze principes is kennelijk dat ze 'de staat' aan zich wantrouwen, en dat is dan wetenschap en bijhorende ziekenhuizen inclusief. Zelfs als ze met open fascisten moeten optrekken. Kan vast ook tegen 'dierenleed' , of tegen wie dan ooit elders wegens iets 'fouts' als dusdanig gebrandmerkt is, onafhankelijk van de omstandigheden,

Enne: die zijn zo verslaafd aan hun eigen rechtvaardigheid en die eruit vloeiende dikke rel dat alles andere dan weinig meer uitmaakt,

Ik kan me dat zeker

Ik kan me dat zeker voorstellen, ik kan me immers heel veel voorstellen. Herinner je je nog die gasten van ITS in Mexico enkele jaren geleden? Seriemoordenaars die een paar willekeurige mensen vermoorden en dan bizarre, tot het schizofrene toe, communiqués schreven waar ze zich op zelfgedefiniëerd anarchisme baseerden. Of de nationaal-anarchisten van Troy Southgate, die zich ook op zelfgedefiniëerd anarchisme beroepen. En er zijn veel meer voorbeelden te noemen.

Het verschil is echter dat in die gevallen de rest van de anarchisten dat niet beaamde als zijnde anarchisme. Ik heb nog maar weinig anarchisten zien beweren dat ITS echte anarchisten waren, of dat nationaal-anarchisme echt anarchisme is. Maar in dit geval zie ik anarchistische mensen, en zelfs collectieven, die "Strasbourg Antifa" groep beamen als zijnde bona fide anarchistische antifa. En dit meestal op geen verdere basis dan enkele factchecks in de massamedia, die op hun beurt niets anders checkten dan het loutere feit dat 1) de groep zich inderdaad anarchistische antifa noemt en 2) ze de juiste symbolen en een slogan van Bakoenin op hun spandoek gezet hadden.

Zoals ik zei, ik heb een beter argument nodig alvorens ik die "Strasbourg Antifa" beschouw als zijnde een bona fide antifa, laat staan anarchistische antifa. Met de argumenten die ik tot nu toe gezien heb zijn ze dat voor mij simpelweg niet, net zoals ITS en het clubje van Troy Southgate dat niet zijn. Zeker aangezien, als ze dan toch zo tegen het Corona beleid willen komen protesteren in Brussel, er daar meer dan genoeg demonstraties voor bestaan die niet georganiseerd en gedomineerd zijn door fascisten. Verleden maand hadden we er 2, van de zorgsector en de cultuursector, en binnen enkele weken hebben we er nog eentje van de linkse PTB. Maar dan zie je ze niet, je ziet ze énkel als het is om samen met neo-nazis te gaan betogen.

Ik raak ook steeds meer van

Ik raak ook steeds meer van overtuigd dat we hier te maken hebben met de zoveelste opleving van 'nationaal anarchisme'. In de trent van dit, zeg maar:

https://www.doorbraak.eu/gebladerte/11479f95.htm
https://politicalresearch.org/2008/01/28/rebranding-fascism-national-ana...

Obscuur en enigszins onnavolgbaar, en ook wel een beetje gedateerd, maar goed. Je had in NL ook een tijdje een brabantse eenmaans-club die op die toer was. Die probeerde met enige regelmaat stukken op bijv. Indymedia te plaatsen, en nam ongetwijfeld deel aan linkse demo's en acties.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Pfffft.

Wij bepaaalt wat bonafide

Wij bepaaalt wat bonafide anarchime is? Zo iets bestaat gewoon niet.

Bepaalt iedereen dat niet

Bepaalt iedereen dat niet voor zichzelf? Ik denk dat we allemaal al wel eens in aanraking gekomen zijn met een zelfverklaarde anarchistische groep (laten we zeggen Vrije Bond) waarvan de meesten bij zichzelf dachten "ja dat is een bona fide vorm van anarchisme voor mij" alsook met een zelfverklaarde anarchistische groep (laten we zeggen de club van Troy Southgate) waarvan de meesten bij zichzelf dachten "nee dit is geen bona fide vorm van anarchisme voor mij". En daar zullen dan ook veel schakeringen tussen zitten en mensen zullen niet steeds hetzelfde denken, betekent niet dat we er niet over kunnen discussiëren.

Het AFF publiceerde een

Het AFF publiceerde een artikel dat beweerde dat het anarchistische antifa betreft omwille van: "Dat het anarchisten zijn is af te leiden uit de rood-zwarte omkadering van de zwart-rode vlaggen in het midden, en dat de vlag eerst meegedragen werd achter een spandoek waarop de Russische anarchist Michail Bakoenin geciteerd wordt." Alsook baseert het zich op een videogesprek gevonden door Vlaamse Geuzen tussen "Antifa Frankrijk" en "Antifa Duitsland" waarop "Antifa Frankrijk" zich uitsprak voor het samenwerken met neo-nazis tegen mondmaskers/vaccinaties en "Antifa Duitsland" daartegen is maar Israël steunt: https://twitter.com/v_geuzen/status/1485398313277038594

Bol van opmerkingen als "Deze ‘Antifa-vlag’, met rood als overheersende kleur, dragen wij wél een warm hart toe" leest het vooral als een anti-anarchistische hitpiece, en het onderzoekswerk is ook niet van hoge kwaliteit ("hun vlag is zwart-rood dus het moeten anarchisten-antifa zijn") maar het geeft tenminste toch iets concreet, met name een video van een gesprek van...iets?

https://affverzet.wordpress.com/2022/01/25/tom-van-grieken-en-antifa/

Gerard Reve

‘Weet je wat Professor Jacques Presser vier en twintig jaar geleden tegen me zei: “Het nieuwe fascisme zal zichzelf ‘anti-fascisme’ noemen”.’

In ‘Bange mensen stellen geen

In ‘Bange mensen stellen geen vragen’, de onlangs verschenen bloemlezing uit het werk van Renate Rubinstein, staat ook haar beroemde Huizingalezing uit 1982. Daarin citeert Rubinstein de uitspraak: “Het nieuwe fascisme zal zich antifascisme noemen”. Ze noemt de historicus Jacques Presser (1899-1970) als bron.

Deze uitspraak duikt sindsdien in allerlei varianten op in uiteenlopende teksten, zoals ‘als het fascisme terugkeert, zal het zich aandienen in het gewaad van het antifascisme’ of ‘de nieuwe fascisten zullen zich antifascisten noemen’.

Soms wordt de uitspraak aan Presser toegeschreven, maar ook Winston Churchill wordt weleens als bron genoemd. Steeds vaker figureert de uitspraak echter zonder bronvermelding. Het citaat is blijkbaar – als cliché – onderdeel van het Nederlandse idioom geworden.
Bron is Reve

Dat is fascinerend, omdat het helemaal niet zeker is of Jacques Presser deze uitspraak echt heeft gedaan. Er is vooralsnog geen brief, essay of dergelijk (schriftelijk) document van Presser zelf waarin deze uitspraak voorkomt. De bron van het ‘citaat’ is een passage uit ‘De taal der liefde’ (1972) van Gerard Reve. In die roman staat een brief (uit 1971) van Reve aan zijn kunstbroeder Simon Carmiggelt waarin hij verwijst naar een gesprek met Presser in 1947: ‘Weet je wat Professor Jacques Presser vier en twintig jaar geleden tegen me zei: “Het nieuwe fascisme zal zichzelf ‘anti-fascisme’ noemen”.’

Dat gesprek kan best hebben plaatsgevonden (Reve kende Presser nog als zijn geschiedenisdocent op het Vossiusgymnasium), maar het is onzeker of Reve de uitspraak letterlijk 24 jaar heeft onthouden. Het is ook denkbaar dat Reve een uitspraak van Presser over dit onderwerp zelf tot een bondige uitspraak heeft herschapen: de zin zoals die staat in de brief aan Carmiggelt. Daarna heeft Rubinstein het citaat in haar lezing gecanoniseerd.

https://www.trouw.nl/achterpagina/de-wonderlijke-herkomst-van-een-hedend...

Het antisemitisme is weer erg

Het antisemitisme is weer erg in de mode. Dat heet nu heel zedig 'anti-zionisme'. Weet je wat Professor Jacques Presser vier en twintig jaar geleden tegen me zei: "Het nieuwe fascisme zal zichzelf 'anti-fascisme' noemen."
-Gerard Reve, 20 oktober 1971, Brieven aan Simon C.

Laten we niet vergeten dat

Laten we niet vergeten dat Reve een racist was.

Lees hierboven: geen enkel

Lees hierboven: geen enkel bewijs dat Presser dit heeft gezegd behalve de anekdote van racist Reve en de regurgitatie door Rubinstein.
Laten we de fascistische dogwhistles zoals deze nepquote van indy weghouden.

Mja, eens, normaal wordt zulk

Mja, eens, normaal wordt zulk trollerij ook altijd binnen een dag of zo weer weggehaald - maar in dit geval laat de weerlegging door oplettende lezers zien dat trollen hier weinig zin heeft.

Betekenisloos

“Het nieuwe fascisme zal zichzelf ‘anti-fascisme’ noemen”

Zelfs NVU'ers, FVD'ers en "vrijheidsstrijders" tegen de corona-maatregelen noemen zichzelf "de ware antifascisten", al zullen ze zichzelf nooit "Antifa" noemen.

Tsja. Ontstaan uit de Gilets

Tsja. Ontstaan uit de Gilets Jaunes, dus politiek gezien erg anti-overheid, maar niet persé links.

Maar met de halve-zachte ontkenning van de oorsprong van de symbolen in hun logo bekennen ze toch wel kleur hoor: Barrès (bekende voorloper van fascistische gdeachtegoed) wordt aangehaald, zonder heel duidelijk afstand van hem te nemen. Idem dito voor het gebruik van de Croix de Lorraine. En en passant een sneer naar mensen die volkeren aan de andere kant het pkaneet willen redden, in plaats van het eigen volk ("Mais ces personnes qui vont défendre des cultures régionales à l'autre bout de la planète du Zimbabwe aux fin fond de la cordillère des Andes crachent sur les cultures locales, allez comprendre..."), of lekker denigrerend ten opzichte van 'hersenloze feministen' ("Et ne parlons pas de certaines féministes écervelées qui leur ont envoyé des messages pour dire qu'ils arboraient la croix patriarcale donc que c'étaient des ennemis publics.")... Gewoon de typische provocatieve stijl van extreem rechts nieuw stijl zoals Zemmour dat ook de hele tijd doet.

Kortom: fascisten.

demagogische lulkoek dit

"Het "croix lorrain" is het symbool van het verzet tegen de nazis en de pétainisten."
Ze ondersteunen de vluchtelingen in Calais met voedsel en kleding. Zie ik de aanhangers van Zemmour nog niet doen.
Dus antifascisten.

Of gewoon mensen die

Of gewoon mensen die eigenlijk niet coherent weten waar ze mee bezig zijn, en dan maar het sturen van voedsel & kleding naar Calais gaan combineren met zij-aan-zij met neo-nazis te gaan demonstreren. Kortom: noch fascisten noch antifascisten

De Lotharingen Kruis is

De Lotharingen Kruis is algemeen bekend als een rechtse symbool vanwege het gebruik daarvan door de Gaullisten, ongeacht het feit dat de Gaullisten tijdens WW2 in het verzet zaten.
Ik ben erg benieuwd waar je vandaan hebt dat ze naar Calais zouden zijn geweest om vluchtelingen te ondersteunen, ik kan dat nergens vinden. Wat ik wel weer tegenkom naar 2 minuten kijken op hun FB, is dat de muziek achter een kekke promotie-filmpje een liedje is van In Memoriam, een franse RIF band. Duidelijk de Identitaire hoek toch.

https://www.facebook.com/3406

https://www.facebook.com/340613227265507/videos/238730345012276/?__xts__[0]=68.ARBYRPYKkPk6jMcQi0nZiosK93IdVfpKtaNZZKaBJgfSpqzuIxuasMsmGBp6XuB0b9kuc2SETrZkQxy60t634sAaIsk5tHKSTYDScpjZMYb_sEm1oGN3j8qHPvyZHlB3ZfGPajk65uZ4TVUURqR-MZUbmttNR64FZ3kyGpSq9tNUZj89GXeTRflzUIcz0gNSgzXeUxUN1GmNVdPilZl4HaXuAs37u_8XtsRrbyMsPbk60m74uCQf8Aoh9tZgkedbQPftj3oc4Ko1mj5UB_A4aYE_PXrdQvHFGh02ptDfBeBi00WKJ_qThO_3O2ak-No

(geen idee of zo'n FB link gaat werken, in ieder geval gingen vlgs hun FB weldegelijk idd vorig jaar december solidair wezen met migranten in Calais.)

De link zou werken als je het

De link zou werken als je het deel beginnende met de "?" zou weglaten, meer is er immers niet nodig: https://www.facebook.com/340613227265507/videos/238730345012276/

En dehors de la cinquantaine

En dehors de la cinquantaine de manifestations que nous avons déclaré ou participé, nous avons distribué environ 3 400 repas pour les plus démunis dans les rues, nous avons distribué environ 800 kilo de produits de premières nécessités pour les étudiant.es, envoyé des dizaines de cartons de vêtements à Calais, ramassagé des centaines de kilos de déchets dans la nature.
https://www.facebook.com/watch/?v=1388120831622683&ref=sharing

De Croix Lorraine wordt

De Croix Lorraine wordt blijkbaar ook (al minstens enkele jaren) gebruikt als racistische tags tegen moslims:

https://www.msn.com/fr-fr/actualite/other/doubs-une-mosqu%C3%A9e-et-deux...
https://observalgerie.com/2021/11/22/societe/france-deux-mosquees-taguee...

https://www.facebook.com/perm

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=603425060984321&id=340...
(origineel in het duits zit achter betaalmuur:
https://www.tageblatt.lu/headlines/gegen-rechtsextreme-und-corona-massna...

Een interview met Kevin, de voorzitter:

Entretien avec Kevin "Le Lorrain", président du "Bloc Lorrain".

Tageblatt : Qu'est-ce que le "Bloc Lorrain" ?

Kevin "Le Lorrain" : Le "Bloc Lorrain" est une association française d'inspiration libertaire : Ce que l'on entend familièrement par anarchie.

Nous sommes originaires de Lorraine et participons principalement ici, dans les environs, à des manifestations contre le "pass sanitaire" et contre les idées regressiste ou d'extrême droite.

Nous sommes un mouvement anticapitaliste et écologiste. "On prône le partage". Nous sommes qualifiés d'"antifascistes" et d'"ultra-gauchistes" par les préfets français.

En dehors des manifestations de la Corona, nous nous occupons aussi des migrants et des sans-abri, nous distribuons des vêtements et de la nourriture, nous nous engageons pour la biodiversité par différentes actions, comme par exemple la plantation de nouvelles haies et de nouveaux arbres.

Au Luxembourg, ils ont été qualifiés de "hooligans" et de "casseurs" après la manifestation de samedi dernier.

Quand j'ai lu le terme "hooligan", j'ai un peu souri. Nous n'avons absolument aucun lien avec le football. Sur RTL, nous avons été qualifiés d'extrémistes de droite - alors que c'est précisément ce que nous combattons.

Nous nous engageons contre l'extrémisme de droite et le fascisme. Nous sommes à l'opposé de la manière dont les médias luxembourgeois nous ont présentés jusqu'à présent.

Et le terme de "Casseurs" ?

L'État est plutôt un "casseur" : les Français qui économisent des impôts au Luxembourg sont les véritables "casseurs". Nous étions au Luxembourg "pour marquer le coup".

Y a-t-il un lien avec le mouvement des "Gilets jaunes" ?

Oui, nous sommes nés grâce aux "Gilets jaunes". Nous nous sommes rencontrés lors des manifestations des "Gilets jaunes". Le Bloc Lorrain est le prolongement libertaire et la branche la plus social des Gilets jaunes en Lorraine.

Mais nous accueillons toute personne ayant une vision ouverte sur le monde. Nous nous battons pour plus de justice sociale et environnementale.

Les "Gilets jaunes" étaient-ils votre première étape en tant que militant ?

Non, je m'étais déjà engagé avant. Je suis d'origine italienne et ma famille a fui l'Italie pour échapper aux premiers fascistes. Je viens d'une famille antifasciste.

Au Luxembourg, les manifestations de la Corona ont été fortement influencées par les forces d'extrême droite. Pourquoi les avoir rejointes ?

En France aussi, il y a beaucoup de personnes issues des milieux de droite qui participent aux manifestations. Mais nous pensons que ces mesures réduisent nos libertés individuelles et collectives.

Pour nous, le passeport sanitaire - outre le fait qu'une carte d'identité ou même un passeport pose à notre avis problème - n'est qu'un système fichage. C'est tout simplement inimaginable pour nous.

Ce qui est vraiment étrange, c'est que les mouvements de droite ont capturé des idées de gauche et que les manifestations ont été classées à l'extrême droite sans que la gauche ne réagisse.

Nous faisons acte de présence et, en tant qu'organisation placé à gauche, même si je n'aime pas le terme gauche et droite.
Nous nous battons pour notre liberté et cette idée n'appartient généralement pas à la droite.
Enfin c'est ce qu'il nous a toujours appris dans le milieu d'où je viens.

Mais alors pourquoi manifester aux côtés de la droite ?

Le Luxembourg est un pays libéral. C'est une raison suffisante pour que nous y soyons présents - et d'autant plus si des forces d'extrême droite y défilent.

"On n'est pas monté pour taper sur les manifestants".
Nous ne marcherons pas non plus main dans la main avec eux, mais nous manifesterons côte à côte si la lutte sert la même cause. Peut-être pourrons-nous alors convaincre certains de nos idées.

Vous n'avez donc aucun problème à vous allier avec l'extrême droite ?

Il faut faire la différence entre la droite et l'extrême droite. Il est hors de question pour nous de marcher aux côtés de néonazis ou de fascistes

Mais nous voulons montrer que les manifestations de la Corona peuvent avoir plusieurs facettes.

"On peut très bien soigner cette pandémie avec la médécine douce".

Pour cela, il n'est pas nécessaire de passer par les laboratoires locaux de Johnson&Johnson, AstraZeneca et autres.

Ils sont cotés en bourse et ont engrangé d'énormes bénéfices au cours des derniers mois.

Nous demandons en revanche la suppression de tous les droits de brevet, afin que les scientifiques puissent faire leur travail correctement et produire de véritables vaccins pour protéger la population européenne, mais aussi africaine.

Mais cela signifierait bien sûr une énorme perte financière pour les grandes entreprises - alors que celles-ci devraient en fait servir le bien commun. Pour nous, les vaccins actuels sont plutôt un sérum qui prévient une maladie grave, non pas un vrai vaccin efficace.

Êtes-vous vacciné ?

Non, je ne suis pas vacciné par conviction politique.

Chaque année, des sommes colossales d'argent public sont investies dans la recherche - et ensuite nous payons encore une fois pour le résultat de cette recherche, le vaccin.

De plus, chacun devrait être libre de se faire vacciner ou non - une vaccination ne doit pas être imposée.

Étiez-vous présent lors des manifestations au Luxembourg ?

Non, j'étais personnellement à Nancy à ce moment-là. Nous étions toutefois représentés par un groupe d'un peut plus de 25 personnes sur nos 260 membres. Parmi eux, certains sont également vaccinés.

Des photos ont été publiées sur les réseaux sociaux, sous lesquelles des commentaires au vocabulaire belliqueux ont été postés en vue de la manifestation.

Oui, il y avait effectivement des posts très agressifs. Nous avons également scandé pendant la manifestation "A bas l'Etat, les flics et les fachos".

Nous sommes justement d'avis que ni l'État ni la police ne doivent exister dans leur forme actuelle.

Y a-t-il une stratégie concrète lorsque le "Bloc Lorrain" se rend à une manifestation ?

Bien sûr qu'il y a une stratégie. Nous voulons nous rapprocher des lieux où le pouvoir se concentre et donc être visibles. Nous n'acceptons pas qu'il y ait une zone de manifestation désignée, qui est généralement éloignée des centres de pouvoir.

Pour nous, il n'y a pas de zone de manifestation, le droit de manifester est un droit humain et pour nous un élément fondamental de la liberté d'expression.

C'est d'ailleurs pour cela que nous nous sommes écartés du chemin tracé. Si quelqu'un nous donne un chemin, il est clair pour nous que nous ne le suivrons pas, pour montrer que nous pouvons manifester partout.

Des observateurs ont qualifié la manifestation de samedi dernier de jeu du chat et de la souris.

C'est en effet l'idée de base : nous voulons défier les rapports de force préétablis. "On peut aller partout sans casse. Nous ne sommes pas des casseurs".

Lors d'une précédente manifestation de la Corona, la maison privée du Premier ministre a été assiégée et la voiture de son mari a été rayée. Quelle est votre position sur ces incidents ?

Nous avons entendu parler de ces incidents. En France aussi, de nombreux responsables publics sont menacés.

Nous sommes toutefois d'avis qu'il ne faut pas s'en prendre à une "personne physique". Mais je n'ai aucun problème avec les dommages matériels. Nous n'approuvons évidemment pas de tels incidents. Avec le siège de la maison privée, un certain degré de violence est atteint.

"Dans la maison privée il peut y avoir le compagnon, éventuellement des enfants qui n'ont rien à voir". On peut s'en prendre aux institutions, mais pas à la personne proprement dite.

Le "Bloc Lorrain" a-t-il déjà participé à des manifestations de samedi dernier au Luxembourg ?

Non, c'était notre première participation à une manifestation au Luxembourg.

Vous y avez tout de suite montré vos couleurs, dont un symbole de la "Résistance" française ?

Notre logo se compose de plusieurs symboles. Tout d'abord, la "Croix de la Lorraine" couplée avec le "V" de "victoire".

Il était déjà utilisé par les résistants français.

Certains libertaire venu après la guerre d'Espagne on utilisé ce symbole, c'est donc un symbole de résistance, pas de nationaliste comme beaucoup aimerait le faire entendre.

Ensuite, on retrouve aussi un A pour anarchisme. Notre devise est "Ce n'a me po tojo", ce qui signifie "ce n'est pas pour toujours ". Cela exprime 'espoir que notre lutte ne durera pas éternellement.

PS : Nous avons traduit au mieux l'article qui est en allemand.
L'article étant payant nous avons décidé de cacher partiellement une partie.

"Il faut faire la différence

"Il faut faire la différence entre la droite et l'extrême droite. Il est hors de question pour nous de marcher aux côtés de néonazis ou de fascistes"

Alleszins in Brussel stonden ze dus wel letterlijk tussen neo-nazis, zelfs volgens hun eigen fotos, waarop een volledig-zwarte leeuwenvlag duidelijk zichtbaar is: https://www.facebook.com/Le-Bloc-Lorrain-340613227265507/photos/pcb.6112...

Hier ook nog een interview in

Hier ook nog een interview in l'Est Republicain, dat echter ook achter een betaalmuur zit en ik kan het zelf ook niet volledig lezen en kopiëren. Volgens Wikipedia is l'Est Republicain een conservatieve krant. Beetje mediageil allemaal. https://www.estrepublicain.fr/social/2021/10/28/bloc-lorrain-le-mouvemen...

"Quand j'ai lu le terme

"Quand j'ai lu le terme "hooligan", j'ai un peu souri. Nous n'avons absolument aucun lien avec le football."

Nochtans is de gelieerde Strasbourg Antifa groep, waarmee ze samen naar die betogingen gaan, op hun eigen FB gelinkt met een voetbal hooligan groep zoals hierboven al gedocumenteerd werd.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech