[A'dam] Binnenkadijk 478 gekraakt

Nieuws, gepost door: krakers op 26/03/2023 03:10:04

Wanneer: 26/03/2023 - 21:29

Het appartement Binnenkadijk 478 is gekraakt uit protest tegen de leegstand van huurwoningen midden in een woningcrisis en is sinds dinsdag 21 maart bewoond.De woning bevindt zich in het Entrepotdok complex en de eigenaar is de woningcorporatie de Alliantie. De bewoners van het complex strijden tegen het plan van de Alliantie om 140 appartementen in het complex te verkopen, een schandalig voorstel dat de sociale woningvoorraad in Amsterdam gaat verkleinen en een werkelijk uniek socialistisch project gaat vernietigen.
Wij hebben de woning gekraakt om directe actie te voeren tegen de onterechte leegstand sinds de vorige bewoners in september afgelopen jaar eruit gezet werden. Wij zijn van mening dat geen perfect bewoonbare appartementen leeg mogen staan terwijl zovelen, waaronder wijzelf, moeten worstelen om betaalbare huisvesting te vinden.
Het appartement is door de architecten speciaal ontworpen voor gemeenschappelijk wonen, met het idee dat iedereen - en niet alleen de rijken - het verdient om in een goede woning te wonen. Wij zijn van plan om het oorspronkelijke doel te behouden en staan in solidariteit met de bewoners van het complex.
Huizen voor mensen, niet voor winst! Kraken gaat door!
De Anarcho-Oliefanten/ de bewoners van Binnenkadijk 478Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

Update: https://indymedia.nl/node/53222

Wij, de nieuwe bewoners van de woning aan de Binnenkadijk 478, werden op maandag 27 maart door de Alliantie benaderd en voor een gesprek uitgenodigd. Met de kraak van dit appartement steunen we een reeds bestaande strijd en protest rond het plan van de Alliantie om 140 sociale huurwoningen in het Entrepotdok-complex te verkopen (een uniek project dat is ontworpen om sociale woningen, woongroepen en huurders uit het middensegment gezamenlijk te huisvesten), en om onszelf van huisvesting te voorzien in een stad die steeds onleefbaarder is geworden voor mensen met een lager inkomen.

Gezien de veronderstelde missie/visie van de Alliantie als woningcorporatie om bewoners van Amsterdam van betaalbare woonruimte te voorzien, hoopten we op een vriendschappelijk gesprek gericht op het vinden van een oplossing die gunstig is voor alle betrokken partijen. Helaas is daar niets van terechtgekomen. De woning stond al zeven maanden leeg zonder duidelijke reden (de vorige bewoners werden om bureaucratische/juridische formaliteiten uitgezet) en er werden geen plannen voor de toekomst openbaar gemaakt of zelfs aan de bewoners gecommuniceerd. Toevallig informeerde de Alliantie de bewoners van het complex kort na de kraak voor het eerst over verschillende mogelijke toekomstscenario's voor de woning. Het is niet de eerste keer dat een dergelijk toeval zich voordoet. Ondanks het feit dat de plannen van de Alliantie voor de woning zich in de beginfase bevinden en op dit moment slechts ideeën zijn, zijn ze van plan om ons zo snel mogelijk te ontruimen en daarmee dakloos te maken. Een merkwaardige benadering voor een woningcorporatie, die in tegenspraak is met hun eigen kernwaarden en bovendien met gebruikelijke wettelijke maatstaven die worden toegepast op kraakzaken. Het recht op huisvesting wordt – althans in theorie – alleen van mensen afgepakt als er een concreet toekomstig plan voor de betreffende huisvesting bestaat (onderbouwd door bewijzen), dat bovendien op het punt staat om te worden uitgevoerd. Dit is duidelijk niet het geval voor Binnenkadijk 478.

Als huidige bewoners hebben wij ons coöperatief en aanspreekbaar opgesteld, en hebben we duidelijk gemaakt dat we de Alliantie niet in hun plannen willen belemmeren om een geschikte (sociale) bestemming te vinden voor deze woning – idealiter in overeenstemming met de oorspronkelijke gebruiksdoeleinden. Dit hebben we duidelijk gemaakt door toe te zeggen om toegang tot de woning te verlenen voor bezichtigingen en door te benadrukken dat we graag in goed contact willen blijven. Het standpunt van de Alliantie en hun aankondiging van aangifte bij de politie (na aanvankelijke terughoudendheid) tijdens ons gesprek was daarom op zijn zachtst gezegd uiterst teleurstellend, vooral omdat de enige reden (die ons werd gegeven) een bezorgdheid was over de toegang tot de woning. Een probleem dat we probeerden op te lossen door onze medewerking te betuigen.

De aanpak van de Alliantie om een ontruiming in gang te zetten zonder een urgent en concreet toekomstig plan te kunnen overleggen, zal dus de oorzaak zijn van het feit dat deze woning wederom langdurig leeg zal komen te staan, wat onwenselijk is voor de bewoners van het complex en ons als bewoners van de woning weer dakloos maakt.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech