Politie en fascisten: twee handen op een buik

Hier kun je discussieren over Politie en fascisten: twee handen op een buik .
Het werd al snel duidelijk dat de politie als altijd er niet is om ons te beschermen. Dat zeg ik niet omdat ik die illusie heb, maar veel (meest witte) mensen die net actief worden geloven daar nog in. Zo’n besef moet groeien, ook nog bij veel mensen die organisatorisch actief zijn bij XR. Ik raad hen aan te kijken naar wat er met regelmaat is gebeurd bij demonstraties van Kick Out Zwarte Piet om een idee te krijgen van waar die fascistische haat toe leidt.
Extreem rechts tuig kon afgelopen zondag al bij het begin op een naderende groep mensen inrennen en wat rottigheid uithalen. Ik begreep dat er een regenboogvlag of iets dergelijks van iemand werd afgegrist. De haat van extreem rechts richtte zich dan ook niet alleen op de blokkade maar ook op de queers die deelnamen. Ondanks dat was de blokkade al snel een feit. Er werd met eieren gegooid die meestal geen doel troffen. Politie stond er omheen maar kettelde dit keer niet de blokkade met hun bussen zoals ze wel vaker doen. Naar mijn idee bewust niet, om het idee te voeden dat we gevaar liepen.

Na enige tijd kwam er via de mike check het bericht dat de politie beweerde ons ‘niet te KUNNEN beschermen’. Het wordt tijd dat ze daar bij XR niet meer op rekenen! Maar er was meer. We konden maar beter meewerken en opstaan en meelopen de bussen in. Dus niet ‘floppy gaan’, niet ons laten tillen en verslepen. Dit advies werd overgenomen door de politie liaisons van XR.
Veel mensen geloofden er niks van maar velen deden toch wat voorgesteld werd, kreeg ik de indruk. Maar dit was geen kwestie van ‘niet kunnen’ maar een kwestie van ‘niet willen’. Achteraf is gebleken dat dit ook klopte. De dagelijks bij de blokkades aanwezige twitterverslaggever Chris Klomp legde de leugen bloot. Check de screenshots ^^

Het meewerken aan vertrek was en is om meerdere reden gevaarlijk. Allereerst omdat, zoals wel vaker bij deze blokkades, er mensen aan de weg zitten vastgelijmd. Die kunnen niet even opstaan en weglopen. Dit keer waren daar ook veel mensen van Letzte Generation bij. Zelf zat ik er met een vastgelijmde rebel en ik neem de taak van buddy uiterst serieus. Ik ben er ter ondersteuning, help met vastlijmen, een letterlijke steun in de rug, dat soort dingen. En ik ga dus niet weg. Ze zullen me weg moeten sleuren. Dat laatste is tenslotte ook gebeurd, met pijnlijk bokkenpootje en al, waarna ik vanuit de bus getuige was van extreem politiegeweld tegen mensen van LG die – nog aan elkaar gelijmd – meegesleurd werden en in de bus gesmeten. De kreten van pijn echoën nog na in mijn hoofd…

De bus bracht ons naar het ADO stadion waar we te horen kregen, andermaal, dat we – ook daar – niet veilig waren. De politie kon niet… bladiebla.
Snel terug naar Den Haag met de tram! Daar aangekomen, al bijna onderweg naar huis, kwam het bericht dat mensen van LG die op matrixborden zaten werden belaagd door fascisten. Omgekeerd maar weer, naar de plek des onheils. Daar aangekomen bleek het ergste gevaar intussen geweken. Mensen die al eerder van ADO waren gekomen (ik zat in de laatste of een-na-laatste bus), waren er al. Er was ook alweer een confrontatie met de politie geweest: iemand lag kermend op de grond. De support demo rond de blokkade zelf was al lang weg, zo bleek: die was blijkbaar niet groot genoeg geweest en vanwege onveiligheid al lang ontbonden. De politie werd de groeiende groep bij de matrixborden intussen ook al gauw zat en binnen een half uur na mijn aankomst werden we met de lange lat verdreven…

Achteraf bekruipen me een hoop gevoelens van woede en onvrede. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar was daags ervoor de extra mobilisatie van XR? De komst van de ‘tegendemo’ was toen al zeker ruim een dag bekend maar op social media kwamen pas de avond ervoor waarschuwingen, en niet van XR.
Hier had een massa moeten staan. Uiteindelijk ging het maar om zo’n 40 tegenstanders bestaande uit een samengeraapt zootje hooligans van ADO, wat hardcore fascisten, en een heel stel complot’wappies’. Als wij met genoeg zijn, en met name de support demo is het meest kwetsbaar, en als we saamhorig zijn en goed bij elkaar blijven, maken die lui geen schijn van kans. Nu konden ze zich zelfs in de kleine supportersdemo mengen en ik begreep dat voordat de versterking kwam er ook stenen gegooid zijn naar de mensen op de matrixborden (voor wie meer weet: correct me if I’m wrong).
Dat is dus 1: waarschuwingen en mobilisatie vooraf ontbraken. Dat kan beter!

En dan is er het meegaan in de leugen van de politie. En vooral het meegaan in het ‘advies’: meelopen naar de bus. Natuurlijk moet iedereen het zelf weten, maar op het moment dat dit het advies is dat vanuit XR wordt gegeven aan een groep met veel onervaren mensen, dan is het gevolg dat al snel slechts een kleine groep mensen rond de vastgelijmden achterblijft. Die groep is dan kwetsbaar. En tot overmaat van ramp: in de media kwam het verhaal terecht – wat niet klopt maar wel gevoed is door dat meelopen – dat XR de blokkade heeft opgeheven omdat het niet veilig was. In feite duurde deze blokkade dankzij de Letzte Generation activisten op de matrix borden dit keer juist langer: tot zeker 5 uur ‘s middags.
En dat is dus 2: de politie geloven en met hen meewerken heeft er toe geleid dat de media berichtten dat XR vanwege gevaar de boel opdoekte, en dat fascisten vervolgens geloven dat wat zij doen succesvol is.

En zo hebben de gebeurtenissen van afgelopen zondag, waarbij de politie de fascisten als welkome hefboom konden gebruiken om sneller een eind aan de blokkade te kunnen maken, ertoe geleid dat voor komend weekend fascisten aankondigen: we gaan de politie weer helpen. Zowel op zaterdag als op zondag.

Alvorens ik dit schrijf heb ik er voor gezorgd dat mijn kritiek (waarin ik bepaald niet de enige ben) en de waarschuwing voor komend weekend XR bereikt hebben. Ik vind dat XR de afgelopen jaren gegroeid is, al is er nog van alles voor verbetering vatbaar (wie weet nog dat ze ooit riepen: “police, we love you”, maar inmiddels stellen (bron: XR legal twee dagen terug in een reactie op instagram): “To be clear, we are vocally against talking to/praising of/thanking the police. It’s not okay and we will keep advising against it.” Dat bericht moet alleen nog wel veel meer mensen bereiken.

Dit alles gezegd hebbende: de naderende klimaatramp, de verrechtsing en de haat die we om ons heen zien: ze vragen om het ineenslaan van vele handen. Ik wil daarom iedereen oproepen om – hoe kritisch je ook bent op XR – indien mogelijk mee te komen doen met de A12 blokkade zaterdag en/of zondag. Blokkade of supportdemo: er is een massa nodig om ons te weer te stellen tegen de staat, de politie en de fascisten. Zij allen faciliteren die fossiele industrie gezamenlijk door de blokkade van de A12 te willen vegen.

Politie en fascisten zijn twee handen op een buik. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt indien de fascisten met succes en in samenwerking met de politie de al drie weken durende (en zaterdag zijn dat er dan al vier!) marathonblokkades van XR weten te breken.

NB! Reminder: het blackface seizoen komt er weer aan: doe ook mee met Kick Out Zwarte Piet! Denk aan wat er gebeurde in Staphorst toen gemeente en politie daar fascisten hun gang lieten gaan. Solidaritijd!

Alerta! Alerta! Antifascista! #ACAB.

Joke Kaviaar, 3 oktober 2023


Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech