boekpresentatie De Evolutie van Liefde door Rob de Jong - Anarchistische bibliotheek

Hier kun je discussieren over boekpresentatie De Evolutie van Liefde door Rob de Jong - Anarchistische bibliotheek.
Je hoort het vaak tegenwoordig: we zijn dieren en zullen onze plek in de natuur recht moeten doen. Maar wat daar de consequenties van zijn, is vaag. En dat is logisch, want wie wil er leven als een aap? Wie wil er zelfs over nadenken? Toch, als je er goed over nadenkt is aanvaarding van onze dierlijkheid zeer ingrijpend. Het zou bijvoorbeeld enorme implicaties hebben voor de richting waarin men de ecologische malaise aanvliegt. Immers, wanneer het ons lukt om de economie volledig circulair te maken, op waterstof te vliegen, voldoende vlees te kweken enzovoorts, dan zijn we nog verder van huis. Met een circulaire economie worden we juist nog minder afhankelijk van de ecologie. Hetzelfde geldt voor het populaire plan om 30% van de aarde te reserveren voor natuur (zie het biodiversiteitscongres dit voorjaar in Canada). Cultuur wordt strikt gescheiden van natuur. Ter aanvulling is men na de domesticatie van plant en dier begonnen aan een soort derde domesticatiegolf. Dit keer van micro-organismen die moeten gaan dienen als voedsel.

Kortom, het losmaken van cultuur en natuur – een project dat ca. 10.000 jaar geleden, tijdens het Neolithicum, begon – is bijna voltooid. H. sapiens heeft eindelijk het bewijs geleverd dat hij geen dier is.

Echter, de ecologische malaise toont aan dat een dier zich niet los kan maken van zijn ecologie. Dit is een heldere aanwijzing dat het fundamenteel anders moet. Als dier zouden we naar de ecologie toe moeten bewegen, niet ervan af, met aanpassingen aan de ecologie, niet zonder de ecologie; kortom een symbiotische economie, geen circulaire. De groene transitie is in zijn huidige vorm geen koerswijziging maar technologische vernieuwing. Het grote voordeel van alle pogingen die de beschaving onderneemt om de metacrisis te bestrijden is dat we als halfgoden, zwevend boven de aarde in een luchtkasteel, binnen bestaande ideologische en economische kaders, kunnen blijven doen en denken als tevoren, met tot gevolg dat er slechts symptomen worden bestreden. Veranderen is moeilijk.

Als we recht willen doen aan onze banden met de natuur zullen we daadwerkelijk moeten aanvaarden dat we dieren zijn. Dat heeft enorme consequenties voor de organisatie van onze samenlevingen. Die zal moeten zijn afgestemd op onze (sociale) biologie, ecologie en evolutie.

Er is een moment geweest in onze geschiedenis dat we het gemeenschappelijk verleden met de chimpansees hadden afgeschud. Daarom kun je het kapitalistisch patriarchaat zien als een terugval in de sociale evolutie van de mens. En de vraag is of dit systeem past bij de aard van H. sapiens. Die aard is geëvolueerd in egalitaire, kleine en intieme verbanden. Als we daar rekening mee houden, biedt dat ook ruimte voor meer vrijheden, verbondenheid en gelijkheid, en verschijnt het anarchisme als stip op de horizon.

Donderdag, 7 maart | begint om 20:00 | Voertaal Nederlands
Locatie: Bollox Eerste Schinkelstraat 16 Amsterdam

https://www.agamsterdam.org/lezing-discussie-de-evolutie-van-liefde-door...


Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech