Zesde verzetsman op plaquette van verzetskruis

Aankondiging, gepost door: nn op 17/04/2024 04:10:00

Wanneer: 05/05/2024 - 08:57

De naam van een zesde verzetsman wordt op 4 mei tijdens de dodenherdenking onthuld op de plaquette van het gedenkkruis op de Bussumerhei te Hilversum. Het gaat om Huibert C.J. van Ginhoven, een zeer actieve verzetsman van 45 jaar uit Castricum, die hier geëxecuteerd werd op 17 maart 1942.


Ongeveer veertig directe nakomelingen van de verzetsman komen speciaal over uit Canada voor deze onthulling. Die zal geschieden door twee zonen van het slachtoffer, uit Canada. Alle zes kinderen van Huibert van Ginhoven emigreerden naar Canada.

De nieuwe de plaquette is betaald door de gemeente Hilversum. De executieplaats van Huibert van Ginhoven is pas ruim een jaar geleden ontdekt door een neef van het slachtoffer, ir. Dick van Ginhoven uit Delft. Twee leden van de famlie Van Ginhoven ontvingen wegens Jodenhulp al een onderscheiding van Yad Vashem.

Ook familieleden van de vijf andere geëxecuteerden zijn uitgenodigd, zoals de familie van luitenant-ter-zee Lodo van Hamel, de eerste spion die in Nederland werd gedropt en ook de eerste spion die werd geëxecuteerd.

De herdenking bij het kruis begint om 19:30. Om 19:15 start de stille tocht naar het kruis vanaf wijkcentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.
____________________________

KORTE BIOGRAFIE VAN VERZETSMAN HUIBERT C.J. VAN GINHOVEN 1896-1942

Huibert van Ginhoven werd geboren op 26 december 1896 op Marken als zoon van een predikant. Hij werd onderwijzer en woonde vanaf 1938 in Castricum met zijn vrouw en (later) zes kinderen. Hij was lid van de protestante politieke partij ARP en organist in de gereformeerde kerk en werd boekhouder bij de sociale dienst in Amsterdam.

In de oorlog nam hij al snel deel aan het verzet, vooral vanuit zijn gereformeerde overtuiging, net als zijn vader en andere familieleden. Hij hielp aanvankelijk zg. 'Engelandvaarders' - mannen die naar Engeland vluchtten om daar in het leger te dienen. Ook was hij betrokken bij andere vormen van verzet, zoals hulp aan onderduikers en Joden.

Hij werd al medio 1941 verraden en ter dood veroordeeld, maar zat nog vijf maanden in de strafgevangenis in Schevingen (het 'Oranjehotel') tot hij op 17 maart 1942, op 45-jarige leeftijd, werd geëxecuteerd op de schietbaan bij het huidige kruis op de Bussumerhei.

Van Ginhovens lichaam werd gecremeerd in Velsen en de urn met zijn as werd naar Berlijn overgebracht. Na de oorlog werd de urn bijgezet op het Nederlandse Ereveld in Osnabrück-Westerberg. In Castricum werd een straat naar hem vernoemd en bij de Sociale Dienst van Amsterdam is een gedenkraam voor Joodse ambtenaren en verzetsmensen van deze dienst, waar zijn naam ook op staat. In de strafgevangenis te Schevingen werd hij in 2023 ook geëerd.

Een tiental andere leden van de familie Van Ginhoven, onder hen twee gereformeerde dominees, waren ook zeer actief in het verzet.

Tags: dodenherdenking Nazi verzet


Wie: 
nn

CORRECTIE
Huibert van Ginhovens vader was onderwijzer op Marken, geen preidkant


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech