Demonstranten hardhandig gearresteerd tijdens Sint-intocht

Hier kun je discussieren over Demonstranten hardhandig gearresteerd tijdens Sint-intocht.
Vrijheid van meningsuiting in het geding omtrent Zwarte Piet

Zaterdag heeft de politie hard opgetreden tegen vier mensen om T-shirts met de opdruk ‘Zwarte Piet is racisme’ bij de Sinterklaasintocht in Dordrecht. Op socialemedia als Facebook en Twitter is met verontwaardiging gereageerd op het optreden van de politie.

Twee van de vier mensen droeg een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ en zijn al sinds 1 juni bezig met dit project. De andere twee opgepakten waren een Deense onderzoeker, verbonden aan het Meertens Instituut, en een student journalistiek, die een verslag van de intocht wilden maken.

‘Zwarte Piet is Racisme’
‘Zwarte Piet is Racisme’ is een community art project dat vanaf afgelopen zomer op festivals door heel Nederland met diverse mensen in gesprek is gegaan over Zwarte Piet. De twee nu bont en blauwe geslagen artiesten zijn zowel geschokt van de gebeurtenis en standvastig in hun mening dat dialoog de enige oplossing is. Een van de twee artiesten, dichter en theatermaker T. Martinus, won vorige week zaterdag nog de Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs 2011.

“Het project ‘Zwarte Piet is racisme’ is begonnen naar aanleiding van het gebrek aan historische kennis omtrent de figuur,” aldus Martinus. “Wij willen juist de dialoog aangaan, Nederland kan beter”, aldus Kno’Ledge Cesare, de andere artiest. Martinus en Kno’Ledge hebben met het shirt het hele land doorgetrokken, van festival tot kunstmarkt, en zijn daar met veel mensen het ongemakkelijke gesprek over Zwarte Piet aangegaan. Op de website van het initiatief, http://zwartepietisracisme.tumblr.com, staan honderden foto’s van mensen die het gesprek zijn aangegaan en het kunstproject en de gedachte erachter steunen.

Censuur
“Het is heel bizar om na 6 en een half uur cel op internet te lezen dat de woordvoeder van de politie aangaf dat ons lichaam een platform voor protest was,” zegt Martinus. “De politie had juist gezegd dat we mochten blijven als we ons spandoek dichtlieten, waar we gehoor aan hebben gegeven, zoals ook op foto’s is te zien”. “Het is ongelofelijk dat de politie ons vooraf ook vertelde dat als er een pro-Sinterklaasfeest of pro-ZwartePiet tekst op onze spandoek
had gestaan, we geen probeem zouden hebben. Repressie is niet de manier om om te gaan met inhoudelijke kritiek”, aldus Kno’Ledge.

Ontwikkelingen
“Het is interessant om verschillende ontwikkelingen op dit vlak te zien. In 2006 ontving de publieke omroep veel klachten en doodsbedreigingen vanwege het op tv vertonen van ‘Regenboogpieten’, in alle kleuren van de regenboog. Maar inmiddels zijn er diverse scholen in Nederland waar Sinterklaas met Regenboogpieten en andere varianten wordt gevierd. In 2008 besloot Schiphol geen Zwarte Piet meer toe te laten, omdat internationale klanten en bezoekers het niet zouden begrijpen. Op Albert Heijn en Bolletje verpakkingen zijn ook geen Zwarte Pieten meer te vinden. En in 2010 introduceerde HEMA het Sinterklaasfeest in Groot-Brittanië, maar zonder Zwarte Piet. Ondertussen hebben verschillende organisaties ook een standpunt over Zwarte Piet, zoals anti-discriminatieorganisatie Artikel1”.

Dialoog
De twee artiesten zijn inmiddels uitgenodigd om onderdeel te zijn van een debat dat 27 november plaatsvindt bij het evenement ‘Zwart van Roet’ in Amsterdam. Tijdens dit evenement zal door mensen met verschillende posities in een open dialoog gesproken worden. Martinus: “Wij juichen platforms voor een open dialoog toe en zijn er daarom graag bij”.

Links: http://zwartepietisracisme.tumblr.com/
www.radio1.nl/contents/41391-vrijheid-van-meningsuiting-amsterdam
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=q-Wf89f0I0M


debat

Waar is dat debat en hoelaat?

Re: Demonstranten hardhandig gearresteerd tijdens Sint-intocht

Niet zwarte Piet is het probleem, maar Sinterklaas. Als eenmaal een grote donkere man de rol van Sinterklaas vervult, zal blijken hoe tolerant mensen werkelijk zijn.

jammer voor de kinderen

alleen heel triest dat het protest tijdens de intocht gedaan is, vroeger zelf als kind geloofde je er ook in, dacht je niet aan racisme want het viel niet eens op dat zwarte piet zwart was, hoe zou je t toen hebben gevonden als er een paar mensen komen protesteren tegen deze kindervrienden?
laat niet weg dat het inderdaad denigrerend is, maar dan nog kan het op een andere manier, een manier waarop je kleine kinderen in hun fantasiewereld laat, verpest het niet voor hen

Ik denk dat kinderen een stuk

Ik denk dat kinderen een stuk weerbaarder zijn dat je misschien zou denken. Ik mocht vroeger nooit vuurwerk van m'n moeder omdat dat door kleine kinderen in arme landen werd gemaakt die soms door ontploffingen stierven of ledematen verloren. Dat heeft mijn wereld niet doen instorten maar me bewust gemaakt dat het dan slecht was om dat vuurwerk te kopen.. Misschien niet de beste vergelijking maar mijn punt is dat ik denk dat kinderen het best aankunnen om mensen te zien protesteren tegen het fenomeen zwarte piet. En als je ze de juiste argumenten geeft ze het er zelfs misschien wel mee eens zijn.
Wij of 'de grote mensen' zijn tenslotte degenen die ze erin laten geloven..

Bizar

Dit is echt bizar. En allemaal gebaseerd op een aanname die niet juist is. Hier een quote van de zwartepietisrascisme site.

Het is helemaal niet raar dat ik voor Zwarte Piet ben uitgemaakt, het bevestigt zelfs mijn weerzin tegen de figuur. Zwarte Piet is namelijk een karikatuur van een persoon met een donkere huidskleur. Een persoon met kroeshaar, rode lippen en niet behoorlijk Nederlands kan praten. Hij is dom, onbeschaafd en niet meer dat het hulpje van de Sint. Dat is dus niet het beeld van een schoorsteenveger, maar het beeld van een allochtoon, migrant, een Surinamer, een Antilliaan of Afrikaan. Kortom iemand met een donkere huidskleur, kortom iemand met míjn kleur.

Het klopt dat zwarte piet een karikatuur is van een persoon met een donkere huidskleur. Om preciezer te zijn, een karikatuur van een Moor. Kroeshaar, rode lippen en geen fatsoenlijk nederlands kloppen ook maar piet komt dan ook niet uit nederland dus het zou een beetje raar zijn als hij abn sprak.

Dom en onbeschaafd zijn aannames die je zelf doet. Ik denk dat als je het aan een klein kind vraag,t deze zeker niet zal denken dat Piet dom en onbeschaafd is. Wat me opvalt is het bijzonder negatieve beeld dat de schrijver blijkbaar van allochtonen heeft, ik denk dat dit niet overeenkomt met het beeld dat de meeste nederlanders hebben van allochtonen.

bang voor zwarte mensen

Zwarte piet is ook iemand waar kinderen bang voor gemaakt worden door volwassenen, want als je niet zoet bent geweest dan kan hij je meenemen in een zak naar Spanje. Zo onstaat er bij kinderen een angstbeeld bij het zien van mensen met een donkere huidskleur.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech