Re: Marching and Laughing: the Rebel Clown Army reaches Egypt!


Wie: 
Rebelact

Marcheren en Lachen: de Rebel Clown Army bereikt Egypte!

De Amsterdamse Rebel Clowns waren gevraagd om de 'Rebel Clown Army' te introduceren in Egypte. Een week van optredens, een presentatie en een Basic Rebel Clown Training. Heel veel interviews, media aandacht, problemen en uitdagingen. De Rode Neuzen Arabische Lente in Egypte is nog maar net begonnen!

Woensdag, 3 okt:

Aankomst op de luchthaven van Caïro op een warme avond. Een bus brengt de rebel clowns naar Giza, maar eerst zien we het centrum van Caïro, de rivier de Nijl en endere plekken die we alleen van de beelden kennen. Giza is een stad ten zuiden van Caïro, dichtbij de Piramides en de Grote Sphinx. De Amsterdamse Rebel Clowns verblijven in een levendige buurt: de cafés en winkels zijn tot laat open. Veel armoede, veel spirit en veel supervriendelijke mensen!

Donderdag 4 okt:

De avond van de opening van het CIRCAÏRO Festival, dat ons had uitgenodigd. De clowns komen 's avonds aan op het Abdinplein. Het plein is dichtbij regeringsgebouwen. Mogelijk is dat een van de redenen dat het niet eenvoudig was om toestemming te krijgen om het festival daar te houden. Het duurde zelfs tot 4 oktober totdat het zeker was dat het festival door zou kunnen gaan. In de eerste plaats is het festival een circusfestival, maar het heeft ook wat poltiek culturele onderdelen. In een eerdere editie nodigden ze een heel politieke groep van Palestijnse clowns uit; dit jaar is het Rebelact. Het plan is om een levende verbinding te zijn tussen de buurt en het gebied van het festival. Met name een land als Egypte heeft een 'Rebel Clown army' nodig!

De plek om om te kleden en te schminken is een tent op het Abdinplein. Maar... wanneer de mensen van het festival de clown army kleding ontdekken, ontploft er een grote bom! "Dit uniform kan niet gezien worden bij de opening van het festival! We kunnen problemen krijgen met de security, het festival kan in de problemen raken, de relatie tussen Egypte en Nederland kan verslechteren, we kunnen niet overzien wat de gevolgen zouden kunnen zijn!".

Wat er gebeurde, was een grote verrassing, omdat tijdens de voorbereidingen de organisatie van het festival duidelijk gevraagd had om de 'Rebel Clown Army' naar Egypte te brengen en ja... gepimpte uniformen horen daarbij!
Wat moesten we doen in deze situatie? Voorlopig bleven de clowns die allemaal uniformen droegen in de tent; interne discussie volgde. Het publiek wachtte buiten, de organisatie vroeg om ons aan te passen. Ondertussen kwamen Egyptische media de tent binnen. Ze maakten films en foto's van de rebel clowns in militaire kleding! Een perfect moment om te beginnen met marcheren in de tent en om onze boodschap te verspreiden via de media!

Bezoekjes en onderhandelingen in de tent volgen. Allerlei mensen van de organisatie komen in de tent en vragen om geen uniformen te dragen. Er zou politie en security zijn op het plein. Maar verschillende clowns reageren dat ze niet naar Egypte zijn gekomen om alleen maar 'n (gewone) clown te zijn! Uiteindelijk lijkt het erop dat we toestemming krijgen om een klein rondje in onze prachtige gepimpte uniformen te maken... Maar dan komt er een ander persoon de tent binnen en de hele discussie begint opnieuw. De Europese vrouw stelt zichzelf niet voor, maar de manier waarop ze zich gedraagt suggereert dat ze de baas is van het festival. Maar dat was ze niet! Na een tijdje vraagt een van de clowns wie ze is. Een medewerkster van de Nederlandse Ambassade... (waarschijnlijk bang dat de optredens de Egyptrisch-Nederlandse betrekkingen zouden schaden)

Kort na dit gesprek krijgen we een definitief nee. Sommigen van de clowns protesteren door in de tent te blijven, anderen maken een kort rondje zonder army jasjes in het backstage gebied. Opnieuw is er verwarring. Sommige mensen van de organisatie stoppen de clowns die op weg zijn naar het publiek. Uiteindelijk kan het publiek toch bereikt worden. Het duurt niet lang. Alle clowns keren terug naar de tent. Het introduceren van de 'Rebel clown army' in Egypte was niet makkelijk die avond!

Vrijdag, 4 okt:

Verschillende clowns die normaal gekleed zijn, passeren de security check bij de Piramides en Sphinx. Daarna doen de clowns hun neuzen en pruiken op en proberen ze de Sphinx zijn neus terug te geven. Een die zelfs nog mooier is: een ronde rode neus!
De clowns zijn even een extra touristische attractie: veel mensen willen er foto's mee maken.
Natuurlijk zijn de foto's met de piramides en de Sphinx ook het bewijs dat de clowns ècht in Egypte zijn geweest!

Vrijdag was ook de eerste dag van de 'Basic Rebel Clown Training'. Ongeveer 20 tot 25 mensen die in Egypte leven deden mee.
De meesten hebben een theater of clown achtergrond. Ze zijn heel erg gemotiveerd en doen met volle energie actief mee.
Net als op het Abdinplein zijn er in het culturele centrum waar de training wordt gehouden momenten met Egyptische media die interviews, foto's en films maken, enz. Een fantastische mogelijkheid om de rebels clown boodschap te verspreiden!

Zaterdag, 6 okt:

Al in de middag komen de clowns aan in Mansoura. De optredens in het Shagaret El Dorr Park zijn 's avonds. Er is tijd over om een Nijlcruise te maken met een partyboat. Een grote groep kinderen van het Egyptische Circus gaan ook mee.
Mansoura is een conservatieve stad. In de weken voorafgaand aan het festival is er een campagne gestart om te voorkomen dat het festival in Mansoura komt. Maar gelukkig is de campagne niet succesvol. Honderden mensen zijn in het park. Nu zijn de clowns beter voorbereid om geen uniformen te dragen; in plaats daarvan gebruiken ze groene, zelfgemaakte 'camouflage' shirts. Dan volgen er allerlei manoeuvres. Het publiek en vooral de kinderen zijn erg enthousiast. Ze volgen de rebel clowns waar ze ook gaan. Tot zelfs in de omkleedtent, waar ze het optreden beëindigen met het uitdelen aan de kinderen van veel rode neuzen.

Zondag, 7 okt:

Na een middag waarbij de oudste delen van Caïro bekeken zijn, hebben de rebel clowns 's avonds een presentatie in de theaterruimte van het culturele centrum waar ook de training wordt georganiseerd. Twee vrouwelijke rebel clowns vertellen over de geschiedenis van de Clandestine Insurgent Rebel Clown army en hoe in allerlei landen 'gaggles' (lokale groepen van rebel clowns) zijn begonnen. Verschillende videos uit Schotland (G8 2005) en Nederland (Rebelact, 2007 - 2012) worden vertoond op het scherm. Opnieuw zijn Egyptische en Arabische media erbij.
De avond eindigt rond 22.00 uur met diverse vragen van de belangstellenden. Een van de meest interessante vragen is: "Hoe kan het 'Rebel Clown' concept (en andere vormen van creatief activisme) vertaald worden naar de Egyptische omstandigheden?". Een vraag die waarschijnlijk alleen door Egyptische mensen kan worden beantwoord.

Maandag 8 okt:

De laatste dag van de Basic Rebel Clown training in Caïro. Na uren met lichamelijke oefeningen waar de deelnemers improvisatiespel leren enm typische 'Rebel Clown Army' technieken en nog veel meer, eindigt de training met een brainstorm over de vraag "wat te doen" met rebel clowning binnen de Egyptische omstandigheden. Hoewel het oorspronkelijke plan was om iets in praktijk te brengen op straat, was deze uitwisseling van ideeën misschien wel een van de beste momenten van de training. De uitkomst was geweldig: heel concrete problemen die om heel concrete rebel clown aandacht vragen!
Het was een moment waarbij we geen media toelieten in de ruimte. Eerder zijn er opnieuw interviews. Deze keer onafhankelijke filmmakers, maar ook Al Arabiya - een bekend Arabisch TV-station.
De Basic Rebel Clown Training krijgt waarschijnlijk een vervolg in november. Nog even afwachten dus! Rebelse rode neuzen gaan binnenkort de straten van Caïro veroveren!

Dinsdag, 9 okt:

Moe, maar tevreden vliegen de Amsterdamse Rebel Clowns terug naar Amsterdam. In hun tassen de contact info van fantastische Egyptische mensen die hen hebben uitgenodigd om terug te komen.
Rebel clowning startte als deel van de Andersglobalistische beweging rond bijeenkomsten zoals de G8. Hier hadden de Amsterdamse Rebel Clowns de unieke kans om echt verbinding te maken met het 'Zuiden'. Egypte na de revolutie van 2011 is een van de meest interessante delen van de zuidelijke landen. Door daar verbinding te maken met mensen kunnen de rebel clowns iets van hun anndersglobalistische idealen in de praktijk brengen.

Laten we met een persoonlijk citaat eindigen van een van de rebel clowns: "De mensen laten een enorm enthousiasme zien. Het leek er soms op of ze ons zagen alsof we uit de ruimte waren gekomen. We kregen veel aandacht, veel meer dan waarvan je ooit in Nederland zou kunnen dromen. De mensen reageren heel actief, omdat hun leven nogal verschillend is. Ze strijden hard om te overleven en zijn veel socialer".

Het was fantastisch om in Egypte te zijn! Het opende onze ogen, oren en harten voor echte mensen met echte problemen. Mensen bedankten ons voor de inspiratie. Maar wij waren geinspireerd door wat er gebeurde en begon op 25 januari 2011. Mensen die zo moedig waren! We spraken met een van de mensen die meededen aan de Arabische Lente; vorig jaar was hij op het Tahrirplein en hij liet het litteken van een mortier zien, een mortier afgevuurd door het leger.
Hij is een van de moedige mensen die zo'n soort eremedaille draagt.

Laten we contact houden met hem en vele anderen!

Foto's en films volgen later.
Uitgebreide verslagen zullen in de komende weken gepubliceerd worden op http://www.rebelact.nl
Emailadres: rebelact@ddh.nl


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech