Plaats een aanvulling

Toespraak AFA Den Haag op demonstratie tegen racisme en politiegeweld

Nieuws, gepost door: AFA Den Haag op 02/08/2014 08:10:37

Wanneer: 02/08/2014 - 21:07

Op vrijdag 1 augustus demonstreerden er ruim 100 mensen in de Haagse wijken de Schilderswijk en Transvaal tegen racisme en politiegeweld. De demonstratie werd georganiseerd door ‘comité Herstel van Vertrouwen’ en ‘Stop Politie geweld Schilderswijk’.


Voor politiebureau de Heemstraat, waar racistisch politiegeweld aan de orde van de dag is, hield iemand van AFA Den Haag een toespraak. Ook ondersteunde AFA Den Haag al in de aanloop van de demonstratie het protest en was dan ook met een groep aanwezig. En verslag volgt spoedig. Hier onder de toespraak:

01-08-2014 Toespraak demonstratie tegen politiegeweld

Dat de Schilderswijk en Transvaal worden geteisterd door racistisch en gewelddadig politieoptreden zal velen bekend in de oren klinken, voor velen hier is het de dagelijkse realiteit. Ik ben blij dat de mensen die hier nu demonstreren zich durven uit te spreken tegen, zoals een ex-agent verklaarde, “een politiekorps waar een cultuur heerst van racisme en geweld”. Maar ik ben ook vooral boos, boos door de verhalen die ik hoor als ik hier door de wijk loop en met mensen praat.

Boos door de verhalen die ik hoor over het politiegeweld wat jong en oud te verduren krijgt. En daar blijft er één mij nog altijd helder voor de geest staan. Een man werd willekeurig staande gehouden door een motoragent en moest meerijden naar het bureau. Daar aangekomen begon de agent tegen hem te schreeuwen. Hij liep het politiebureau binnen omdat hij dacht, dit gaat niet goed, en hoopte binnen veilig te zijn. Daar werd hij bij de balie in elkaar geschopt en geslagen. Toen werd hij het trappenhuis in gesleurd buiten het zicht van de beveiligingscamera’s en daar kreeg hij een harde trap in zijn rug. Hij had zijn hand al gebroken maar na de mishandeling door de politie heeft hij nu een uitstulping in zijn rug. Hij kan niet meer werken en is nu voor 100% afgekeurd. Hij kan niet meer met zijn kinderen spelen en ze niet optillen.

Jaja, de politie waar je je zogenaamd veilig door voelt. Nee, zo is de realiteit niet. De realiteit is mishandeling, racisme, etnisch profileren. De politie is niet zo iemand waar je misschien in andere wijken de weg aan kan vragen. Nee, hier komt de politie wel naar jou toe met de vraag je identiteitspapieren te tonen, en vraag je “Waarom?” dan krijg je een vuist in je gezicht. Of dan wordt je meegenomen naar het bureau en daar zetten ze na een pak slaag nog even de brandslang op je. Dat is het ware gezicht van de politie.

En weet je wat me echt boos maakt, de reactie van de burgemeester en de politie nadat al deze verhalen naar buiten kwamen, nadat ex-agenten het beeld van racistisch geweld nog eens bevestigden, een reactie van “niks aan de hand, de politie doet goed werk”. Dit laat maar eens zien dat het probleem niet serieus wordt genomen.

En is dat niet typerend voor de Nederlandse arrogantie jegens racisme an sich. Want terwijl we hier staan, zitten er mensen die gevlucht zijn in de gevangenis. Niet omdat ze iets hebben misdaan, nee, omdat ze een beter en veiliger leven zoeken. Dat mensen zich oprecht gekwetst voelen door een racistisch feest als Sinterklaas met een karikatuur van een slaaf in de vorm van zwarte piet. En dan altijd hoor je die reactie van; “Mensen moeten niet zo zeuren en er is niet aan de hand.”

Maar er is wel iets aan de hand. Racisme is niet alleen iets van neonazi’s en groepen als de PVV. Het racisme is geïnstitutionaliseerd, het zit in gebakken in de staat. En daar doet de media vrolijk aan mee. Want waarom is het toch altijd zo belangrijk om de afkomst te noemen van bijvoorbeeld een Marokkaan als die iets fout doet en niet van een blanke Nederlander?

En waarom wordt een protest als deze gister nog in de media op een lijn gezet met een demonstratie van ISIS? Dat komt de politie natuurlijk wel heel erg goed uit. Dan gaat het daar over, en niet over een oprecht protest tegen politiegeweld en racisme. Want wat heeft dit protest überhaupt met ISIS te maken? De strijd tegen racisme is nou juist niet de strijd voor een bepaalde religie, voor allerlei regels die bepalen hoe je je moet kleden, welke seksuele geaardheid je hebt of dat je als man superieur bent aan een vrouw. Nee, daar gaat het nou juist niet om, de strijd tegen racisme is de strijd voor gelijkheid voor iedereen.

Laat het gaan over het probleem waar racisme vandaan komt en dat racisme in stand houd. De oneerlijke verdeling van welvaart, de rijke elite die zich kan blijven verrijken over de ruggen van hardwerkende mensen. Wat voor regering er nou ook zit, het probleem is het kapitalisme. En om de aandacht af te lijden van het echte probleem zoeken de kapitalisten en politici een zondebok. Die zondebok zijn de vluchtelingen en migranten zodat mensen niet als een blok opstaan tegen de uitbuiting van het kapitalisme maar onderling elkaar de tent uitvechten. Als we racisme willen uitbannen moeten we kapitalisme uitbannen. De politie zijn de handlangers van dit kapitalistische systeem. Zij beschermen de elite en onderdrukken de mensen die leven in armoede. En terwijl hier in de Schilderswijk buurthuizen en bibliotheken sluiten omdat er zogenaamd geen geld is blijft de elite zich verrijken. Waar hier alleen maar geld in wordt gestoken is meer politie, meer repressie en niet in perspectief voor jongeren.

Nee, hier wordt je racistisch bejegend en als je je mond open trekt geslagen, vernederd, geteisterd of nog erger.

Op 24 november 2014 loopt een jongen op perron 4 van treinstation Hollands Spoor. Politie in burger rent met getrokken wapen op hem af en logischerwijs rent hij weg, dat zou iedereen doen. De politie schiet en de kogel raakt hem in zijn nek, hij sterf. Een onschuldige 17 jarige jongen dood door het toedoen van de politie. En werd de moordenaar van deze jongen vervolgd? Nee, natuurlijk niet. Net zoals al het politiegeweld niet serieus wordt genomen. En dat is het probleem, de politie heeft een vrijbrief om te doen en laten wat ze willen. Ook als dat de dood tot gevolg heeft omdat de machthebbers hun de hand boven het hoofd houden. En dat is er mis in Nederland, dat is er mis met de arrogante houding van de staat, de burgemeester en de politie.

En tot het probleem serieus word genomen, zolang de politie de wijk terroriseert moeten wij onze stem blijven laten horen. We moeten onze verschillen overstijgen en samen een vuist maken tegen repressie en politiegeweld. We moeten ons organiseren zodat we samen sterk staan.

Steek je vuist in de lucht. Want deze is voor alle slachtoffers van racisme en politiegeweld, deze is voor de dappere mensen die opstaan en zeggen: “Wij pikken het niet langer!” Deze is voor jezelf, dat je hier staat, gooi je vuist in de lucht!

Geen gerechtigheid, geen vrede! No justice, no peace!

http://www.afadenhaag.nl


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech