Plaats een aanvulling

Dinsdag 9 juni: uitspraak cassatie in opruiingszaak tegen Joke Kaviaar

Aankondiging, gepost door: steungroep 13 september op 06/06/2015 06:10:00

Wanneer: 09/06/2015 - 12:30

Komende dinsdag, 9 juni, doet de Hoge Raad uitspraak in de rechtszaak die de staat tegen Joke Kaviaar heeft aangespannen.

Komende dinsdag, 9 juni, doet de Hoge Raad uitspraak in de rechtszaak die de staat tegen Joke Kaviaar heeft aangespannen. Het Openbaar Ministerie klaagde haar na haar op 13 september 2011 op te pakken en enkele dagen in isolement vast te houden, aan wegens vier door haar geschreven artikelen waarin ze tot fel verzet tegen de repressieve migratiepolitiek van de Nederlandse staat oproept. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwde de artikelen als opruiing en daarom strafbaar. In eerste instantie veroordeelde rechtbank in Haarlem haar daarom tot vier maanden gevangenisstraf, onvoorwaardelijk. Dat was op 22 januari 2013.

Joke Kaviaar ging in hoger beroep. Op 28 mei 2014 deed het gerechtshof van Amsterdam daarin uitspraak. Het hof achtte opruiing in twee van de vier teksten niet bewezen, in de andere twee teksten wel. De straf werd gewijzigd in twee maanden nu voorwaardelijke (vanwege het lange duren van de behandeling van de zaak) gevangenisstraf, met een proeftijd van een jaar.

Komende dinsdag zal blijken of deze uitspraak overeind blijft staan. De kans daarop is helaas groot. De procureur-generaal - topfunctionaris van het OM - heeft de Hoge Raad in drie regels zonder motivering geadviseerd de cassatie af te wijzen. Dat is sinds december 2014 gebruikelijk, waarmee het voor de verdediging onmogelijk wordt op dit standpunt te reageren. De PG gaat immers in het geheel niet in op de door de verdediging ingediende 'cassatiemiddelen'. Dit is hiermee een ernstige uitholling van de mogelijkheid via om cassatie iets te bereiken. Het advies van de procureur-generaal wordt doorgaans door de Hoge Raad gevolgd.

De zaak is en blijft een ernstige inbreuk om de uitingsvrijheid. Blijft de veroordeling staan, dan is het recht om scherpe kritiek op beleid te uiten en tot actie op te roepen, ernstig aangetast. De steungroep 13 september, genoemd naar de datum waarop Joke Kaviaar in 2011 werd gearresteerd wegens de teksten, heeft zich tijdens de eerdere fase van de rechtszaak ingezet tegen de vervolging van Joke, tegen de repressieve werking daarvan uit gaat jegens kritiek op repressief staatsbeleid, in het bijzonder jegens kritiek op het migratiebeleid waar Joke zich nog altijd krachtig tegen uitspreekt.

Extra zorgelijk is het feit dat bij één van de teksten de opruiing door OM en gerechtshof is afgeleid: één zin is beoordeeld als opruiing, niet omdat deze op zichzelf opruiend zou zijn maar omdat die opruiing zou volgen uit de context die het artikel bij de specifieke passage verschaft, en die context is een mening. Hiermee wordt in feite het begrip 'opruiing' als strafbaar feit verder opgerekt, als de Hoge Raad het gerechtshof hier volgt..

Ook nu blijft de steungroep tot waakzaamheid en solidariteit met Joke Kaviaar oproepen. Hou komende dinsdag de berichtgeving extra in de gaten, want na de uitspraak zal de Steungroep zo snel mogelijk van zich laten horen.

De artikelen waarvoor Joke Kaviaar veroordeelt dreigt te worden:
"Waar blijft de Hollandse opstand?" http://13-september.nl/opruiende-teksten-old/waar-blijft-de-hollandse-op...

"RARA, wiens rechtsorde is het?" http://13-september.nl/opruiende-teksten-old/opruien/

Meer over de zaak zelf lees je op de website van de Steungroep 13 september, via http://13-september.nl/de-veroordeling/samenvatting/

Tags: Joke Kaviaar migratiestrijd repressie

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech