Plaats een aanvulling

Koerdisch verzet tegen de uitgaansverboden in Bakur: Een overzicht en een anarchistische boodschap

Nieuws, gepost door: Van een kameraad uit Turkije, vertaling door Tommy Ryan op 04/01/2016 01:09:43

Wanneer: 04/01/2016 - 09:27

bron: http://www.blackrosefed.org/kurdish-resistance-against-the-curfews-in-ba... dit artikel verscheen eerder al in het Engels op Indymedia: https://www.indymedia.nl/node/31070

Na het vastlopen van het vredesproces in Turkije tussen de regerende Gerechtigheid en Ontwikkelingspartij (AKP) en de Koerdische vrijheidsbeweging (welke ook de legale politieke Democratische Volks Partij (HDP) steunt) is er een nieuwe fase van onderdrukking ingegaan die begon met het instellen van draconische uitgaansverboden.

Bewoners van de stad Silvan protesteren tegen de Turkse militaire bezetting en h
De straten van het historische centrale district Sur, Diyarbarkır na een uitgaan
Een anarchistisch spandoek in Diyarbakir.

Volgens HDP covoorzitter Figen Yksekdag, raken de uitgaansverboden de levens van 1,3 miljoen mensen, waarbij 200.000 mensen gedwongen hun huis hebben moeten verlaten. Verzet tegen de uitgaansverboden groeit in de Koerdische steden in het zuidoostelijke regio die in het Koerdisch Bakur genoemd wordt.

Het vredesproces werd verbroken door de huidige president Tayyip Edoğan [van de AKP]. De AKP keerde tijdens de verkiezingscyclus [van afgelopen zomer] onder het mom van het handhaven van de openbare orde al snel terug naar diens conservatieve, nationalistische en rechtse wortels. Dit betekend dat zij gebruik maakte van de verschillende politiediensten (vooral speciale eenheden) om de Koerdische populatie in Turkije te pacificeren. Hierbij moet vermeld worden dat de Koerdische kant ook niet blij was met het vredesproces omdat hen sinds januari 2015 door de AKP het contact werd ontzegt met hun leider in gevangenschap, Abdullah Öcalan. Het grootste deel van de Koerdische zijde heeft daarbij ook een slecht gevoel van de bijkomende gebrek aan welwillendheid van de AKP om enige werkelijke hervormingen door te voeren voor de collectieve rechten van de Koerden, evenals de haat van de AKP tegenover de opstand in Rojava en diens geheime steun aan Islamitische Staat (IS).

In deze atmosfeer – na de bomaanslagen op een HDP-demonstratie in Diyarbakır (in het Koerdisch bekend als Amed), op anarchisten en socialisten in Suruç en het recentst de aanslag op de vredesdemonstratie die door verschillende NGO’s en vakbonden in het centrum van Turkije ’s hoofdstad Ankara[1] werd gehouden – is het vredesproces volledig afgebroken. In de context van deze aanslagen, in welke honderden mensen zijn omgekomen (even de slachtoffers van de voortdurende burgeroorlog tussen de guerrilla’s van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) en het leger buiten beschouwing worden gelaten), is de Koerdische vrijheidsbeweging in verschillende steden in Bakur begonnen met het uitroepen van “zelfbestuur” in een poging de Turkse staat te dwingen om terug te keren naar het vredesproces. Dit zelfbestuur bestaat uit burgers die solidariteitscomités vormen om de zieken, armen en benadeelden te helpen, en om te werken aan culturele en politieke projecten. Objectief gezien zijn deze initiatieven, los van hun revolutionaire retoriek waarbij ze de onrechtvaardige staatsinstituten afwijzen, bescheiden en praktische pogingen om sociale solidariteit te organiseren. Dit als antwoord op de wreedheid en de vervreemding die plaats vindt door de criminalisering en vervolging van etnische minderheden door de staat. Het grootste deel van dit ‘zelfbestuur’ vindt plaats in arbeiderswijken en wordt georganiseerd door de bewoners zelf, welke meestal sowieso al uitgesloten waren van het merendeel van de voorzieningen van de staat. De hoogste posities in deze gemeenten worden echter vooral bekleed door co-burgermeesters van de HDP (of diens zusterpartij de Democratische Regionen Partij (DBP)). Zij steunen de verklaringen van zelfbestuur. In reactie heeft de staat inmiddels 20 van hen gearresteerd, 22 ontslagen en worden er nog zes HDP en DBP co-burgemeesters gezocht. Ondanks de arrestatie van de co-burgermeesters heeft de bevolking nieuwe leden verkozen (zonder toestemming van de staat) en worden deze gemeenten in Bakur nu buiten de wet bestuurd in een situatie die weg heeft een duale machtsverhouding[2][3].

Het gevecht van de Turkse staat tegen wat het een ‘terroristische bevolkingsgroep’ noemt, heeft onder de huidige ontwikkelingen nieuwe vormen aangenomen. De Turkse staat had van 1987 tot 2002 de staat van beleg[4] afgekondigd (onder de naam OHAL - Olağanüstü Hâl Bölge Valiliği[5]) in alle steden en provincies waar de Koerdische vrijheidsbeweging sterk was. Hierbij brandde de staat duizenden dorpen plat en verdrongen honderdduizenden mensen in de hoop dat dit de steun voor de Koerdische guerrillabewegingen zou breken. Deze politiek zorgde voor een massale toename van de stedelijke Koerdische bevolking. Deze bevolking is zich maar al te bewust van de assimilatiepolitiek van de Turkse staat die gepaard gaat met de constante dreiging van geweld tegen de populaire eisen voor democratie, gelijkheid en vrijheid. Het opheffen van de noodtoestand was één van de eisen van de Europese Unie (EU) voor Turkije om deel te kunnen nemen aan gesprekken over toetreding tot die EU – de opheffing was ook onderdeel van het vredesproces. Het einde van het vredesproces betekend nu een gerichte onderdrukking van de stedelijke Koerdische bevolking. Het nieuwe model van onderdrukking is gebaseerd op het aanpakken van “de problematische wijken en dorpen” (wat zich vertaald in de gebieden waar de Koerdische vrijheidsbeweging sterk is) om de opgerichte Koerdische politieke- en solidariteitsorganisaties te vernietigen. Door middel van het terroriseren van de Koerdische wijken en steden probeert de staat de emotionele en politieke banden met de Koerdische beweging te breken – dit in de hoop hen later op te nemen in de AKP’s Islamistische kapitalistische project. Dit alles met de hulp van reactionaire en Islamistische organisaties actief in Bakur.

De Koerdische jeugd, vooral zij die familieleden hebben verloren door het geweld van de Turkse staat of Islamitische Staat (IS) in Syrië, staat nu op om het project van democratische autonomie en de Koerdische bevolking te beschermen tegen deze aanvallen. Veel mensen in de steden en dorpen zijn begonnen met het opwerpen van barricades en het graven van greppels tegen de politie-invallen. Dit resulteerde in verschrikkelijke botsingen tussen [veelal] ongewapende jongeren en gemilitariseerde politie uitgerust met tanks. De politie heeft burgers aangevallen met automatische wapens en heeft artillerie en helikopters gebruikt om buurten te beschieten. Na de verkiezingen van 7 juni (2015) waarbij de AKP diens meerderheid verloor in het parlement door de opkomst van de HDP, zijn er in totaal 163 dagen met uitgaansverboden opgelegd aan 6 steden en 17 dorpen. Op 10 december werden er bij operaties tijdens deze noodtoestanden 161 burgers vermoord[6] [en nog dagelijks vallen er slachtoffers]. Deze uitgaansverboden hebben een verschrikkelijk effect op de bevolking, jongeren ouderen en zieken. Het heeft veel mensen doen verhuizen naar andere steden.

De Koerdische vrijheidsbeweging heeft zeker een complexe geschiedenis, met problematische acties en hiërarchische organisatiestructuren. Aan de andere kant heeft deze beweging, met de continue strijd tegen de Turkse staat, een bepaalde notie tegen de staat ontwikkeld die zich op micro-niveau uit in hun dagelijkse interactie, de burgerrechtenorganisaties en buurtraden en op macro-niveau in de poging een autonoom bestuur te vormen in de kantons van Rojava aan de andere kant van de grens, in Syrië. Deze transformatie vindt ook uiting in de massale legale burgerbeweging en reikt inmiddels tot in de meer hiërarchische militaire tak van de beweging. De aanvallen van de Turkse staat om de wil van de Koerdische bevolking te doden zijn vanuit humanistisch, anarchistisch en progressief perspectief eenvoudigweg onacceptabel.

Er is zeker ook kritiek mogelijk op de praktijk in Rojava, maar de AKP-regering blijft de Koerdische bevolking onderdrukken en steun verlenen aan IS. Daarbij maakt de mainstream-media propaganda voor de regering waarbij zij de vermoorde kinderen en jongeren als terroristen presenteren. Op deze manier proberen ze een stilte [over de militaire operaties] af te dwingen en nationalistische steun onder de Turkse bevolking te vergaren. Het gebrek vaan informatie en neutrale ooggetuigenverklaringen openen de weg voor meer machtsmisbruik door de staat[7]. Deze vergrijpen zijn onder andere de schending van de doden: vermoordde vrouwen zijn ontkleed, begraafplaatsen van guerrilla’s gebombardeerd en lijken achter politieauto’s meegesleept. Op parlementair niveau is er geen enkel teken van een vredesresolutie aan de horizon. De HDP probeert de oorlog te stoppen, maar in de huidige situatie (waarin de AKP de absolute meerderheid in het parlement heeft) weigert de AKP elke vorm van dialoog over het onderwerp. Hierbij maken zij aanspraak op Turks-nationalistisch sentiment om hun macht te verstevigen, zoals zij hebben gedaan in de aanloop naar de 2de ronden van verkiezingen afgelopen november. In reactie hierop heeft de Koerdische jeugd hun bereidheid om het project van zelfbestuur en democratische autonomie te verdedigen herhaald – omdat hun naasten werden vermoord door de Turkse staat net als door IS.

Op papier lijken de uitgaansverboden simpele verboden om het huis te verlaten en de straat op de gaan. De officiële boete voor het overtreden van het uitgaansverbod is een paar honderd Turkse Lira (ong. €60,-), maar elke dag betalen Koerdische jongeren de prijs met hun leven. Mensen die protesteren of hun straat verdedigen (van wie de meesten geen militanten zijn en zeker geen wapens hebben) worden geconfronteerd met dodelijk geweld van de politie met tanks en artillerievuur. 14 December werden twee Koerdische jongeren in Diyarbakır door de politie doodgeschoten terwijl zij protesteerden tegen het uitgaansverbod in het Sur-district. Hun namen waren Şiyar Salman en Şerdıl Cengiz. Şerdıl Cengiz was een student aan de universiteit van Tunceli[8]. Hij kwam naar Diyarbarkır voor het DEM-GENC congres[9]. Zijn laatste Facebookbericht was:

“Politiek gezien ben ik een anarchist. Ik haat staten, wetten en begrenzingen. Ik kan er niet tegen om dieren in kooien te zien. Mensen moeten vrij zijn, net zoals de liefde.”[10]

https://www.youtube.com/embed/gqP3fxTCoks
Waarschuwing, deze video kan als schokkend worden ervaren.

Veel van de vermoordde jongeren streefden dezelfde dromen na als de mensen die door IS vermoord werden in Diyarbarkır, Suruç en Ankara. Dit is de beste representatie van de mensen en hun strijd tegen de Turkse staat die hen probeert uit te roeien [of assimileren], zowel binnen de Turkse grenzen en daarbuiten, zoals in Rojava. Op het moment heeft de Turkse staat docenten opgedragen de steden van Cizre en Silopi te verlaten in de voorbereiding op een nieuwe golf van aanvallen tegen de bevolking: iedereen die in de steden blijft wordt gezien als een terrorist – en daarmee een doelwit. Op 16 december hebben duizenden de begrafenis van de twee vermoordde jongens Şiyar and Şerdıl bijgewoond. De Koerdische bevolking zal hun idealistische jongeren niet vergeten – omgekomen door politiekogels omdat zij wilde bewijzen dat een andere wereld mogelijk is, een wereld zonder de staat waarin ieder levend wezen vrij kan leven. Het is nu de tijd voor anarchisten en libertair-socialisten wereldwijd om in actie te komen en solidariteit te betonen met de Koerdische vrijheidsbeweging en steun te geven aan hun eisen van vrijheid en zelfbestuur voor iedereen, overal.

----
Voetnoten

1: https://anarchistischegroepnijmegen.nl/herdenkingsbijeenkomst-arnhem-voo...
2: Duale machtsverhouding: in het Engels bekend als ‘Dual Power’; een situatie waarbij nieuwe, revolutionaire organisaties en de oude, zittende macht naast elkaar bestaan en concurreren om de macht.
3: http://www.birgun.net/haber-detay/demirtas-daha-tutuklanmamis-es-belediy...
4: Staat van beleg: situatie waarin de noodtoestand is afgekondigd en het leger de rechtspleging overneemt van de burgerlijke autoriteiten.
5: OHAL: https://en.wikipedia.org/wiki/OHAL
6: http://haber.sol.org.tr/turkiye/sokaga-cikma-yasagi-bilancosu-6-kent-17-...
7: Tevens is het al meerdere keren geweest afgelopen jaar dat dorpen of steden dagenlang van de buitenwereld werden afgesloten: geen elektriciteit, telefoon en internet en journalisten, NGO’s en politieke vertegenwoordigers werd alle toegang ontzegd.
8: Tunceli: een Koerdische stad die de naam heeft veranderd, de originele naam was Dersim.
9: DEM-GENC is een congres van studenten- en jongerenorganisaties verbonden aan de Koerdische vrijheidsbeweging.
10: http://www.turnusol.biz/public/haber.aspx?id=25288&pid=32&haber=Bug%EF%B...

Tags: Koerdistan turkije zelfbestuur

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech