Plaats een aanvulling

Krakers presenteren nieuwe kraakhandleiding: Wijde Heisteeg 7 gekraakt! (A'dam)

Nieuws, gepost door: nn op 09/01/2016 01:04:29

Wanneer: 09/01/2016 - 16:17

Amsterdam, 9 januari 2016

Vandaag is als presentatie van de nieuwe kraakhandleiding het pand Wijde Heisteeg 7 in Amsterdam na jarenlange leegstand en verkrotting gekraakt. De kraakhandleiding is een handig boekje voor woningzoekers en andere geïnteresseerden waarin alles wordt uitlegd over het kraken van een pand. Kraken is dan zogenaamd wel bij wet verboden maar ook deze kraak van Wijde Heisteeg 7 laat duidelijk zien: Wat niet mag... kan nog steeds!


Burgemeester Van der Laan opperde ooit in de media dat alle panden die op basis van kraakverbod ontruimd zijn niet meer leegstaan en opnieuw in gebruik zijn. Naast dat de krakers vinden dat de grootschalige inzet van anti-kraak en andere leegstandbeheerders in ontruimde panden geen duurzaam en structureel gebruik is, laten de ontruiming en herkraak van Wijde Heisteeg 7 goed zien dat de uitspraken van Van der Laan en het bijhorende ontruimingsbeleid niet kloppen.

De ME ontruimde in 2011 op basis van het kraakverbod omdat eigenaar Hagedoorn belang zou hebben bij en plannen zou hebben met het pand. Na de ontruiming heeft Hagedoorn de staat van het pand moedwillig verslechterd door de laatste huurster uit te plaatsen, het pand uit te slopen, ramen uit de kozijnen te slaan en gaten in het dak te slaan. Hagedoorn had nog meer plannen met het pand: hij wilde namelijk het rijksmonumentale pand nog verder slopen en zo onherstelbaar beschadigen om er vervolgens dure appartementen in te realiseren. Door inzet van monumentenclub 'Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad’ werd dit gelukkig voorkomen.

Nu anno 2016 staat het pand nog steeds leeg. Hierdoor is de kraak van de Wijde Heisteeg 7 een perfect voorbeeld hoe een eigenaar en gemeente, in de persoon van Burgemeester Van der Laan, de boel verkloten. Terwijl krakers juist wel een positieve draai geven aan de leegstand en verkrotting door deze te kraken en bewoonbaar te maken.

In de namiddag en de avond van de kraakactie wordt er een divers swingend programma met muziek, theater etc in en rond Wijde Heisteeg 7 georganiseerd om te vieren dat kraken doorgaat met een nieuwe kraakhandleiding en om een positief tegengeluid te geven aan een steeds maar saaier en duurder wordend Amsterdam.

De nieuwe kraakhandleiding is oa te koop bij Fort van Sjakoo
Jodenbreestraat 24 te Amsterdam


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech