Plaats een aanvulling

Loesje roept op tot Wereld Plak Dag

Aankondiging, gepost door: Loesje op 21/04/2016 04:07:55

Waar: Wereldwijd,
Wanneer: 03/05/2016 - 00:00

Op drie mei, gelijktijdig met de World Press Freedom Day, organiseert Loesje, bekend van haar kalenders en posters, de Wereld Plak Dag. Loesje roept deelnemers en activisten in heel de wereld op om een positief voorbeeld van vrije meningsuiting in de praktijk te laten zien door middel van een bundel van activeiten, waaronder posters plakken en posters spotten. Het Arnhemse meisje heeft hiervoor een campagnewebsite gelanceerd.

World Press Freedom Day, georganiseerd door de Verenigde Naties, is een wereldwijd fenomeen. Loesje enthousiastelingen grijpen sinds tien jaar geleden de dag elk jaar jaar aan om posters over persvrijheid en meningsvorming te schrijven en vertalen in een veelvoud aan talen. Op de derde dag van mei roept Loesje op om de posters te verspreiden, maar ook om foto's van ze te maken en die up te loaden op de campagnewebsite. In eerdere edities van de Wereld Plak Dag werden posters gespot op plaatsen zo ver als Nepal, Israël en Rusland, en door heel Europa.
De organisatie achter Loesje wil de dag weiden aan Artikel 18 en 19 van de Universele Verklaring van Rechten van de Mens, die vrijheid van meningsvorming en uiting beschrijven als basisrechten voor iedereen. De posteractie dient niet alleen als steun aan mensen die lijden onder dictatuur en censuur, maar ook voor hen in veiligere landen die erkennen dat de vrijheid die zij hebben fragiel is.
Een woordvoerder van Loesje zegt over de oproep: “Er zijn geen stricte regels over hoe je een poster kan spotten of verspreiden, maar wij zien het als een uitdaging tot creativiteit: voeg je bij ander activiteiten over persvrijheid, organiseer flasmobs, deel posters uit als flyers, bind ze vast aan luchtbalonnen, hang ze op in het raam, bodypaint ze, maar hoe dan ook: maar vooral gebruik van je eigen recht op meningsuiting op Wereld Plak Dag.”
Meer informatie en alle posters vind je via www.loesje.nl en www.loesje.org.
Voor vragen over de campagne, mail naar worldstickingday@loesje.org

Foto's van vorige edities zijn op aanvraag beschikbaar.

Over Loesje Internationaal: Loesje is zowel een fictief Arnhems meisje als een werelwijd collectief van activisten die de wereld een creatievere en positievere plek willen maken. Loesje’s lokale groepen schrijven en verspreiden de Loesje posters, in Nederland onder andere bekend van de agenda’s, kalenders en boekjes. Loesje’s teksten zijn creatief en grappig, maar vooral ook kritisch, en dagen uit tot het innemen van nieuwe perspectieven. Loesje als organisatie is altijd onafhankelijk geweest van overheden, subsidies of politieke partijen. Sinds begin 1990 is Loesje ook internationaal actief, met afdelingen in onder andere Duitsland, België, Oostenrijk, Polen, Letland, Palestina en Nepal.

Tags: Censuur meningsuiting persvrijheid

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech