Plaats een aanvulling

Wij Stoppen Steenkool actie 24/06/16: video & volgende stappen

Nieuws, gepost door: Wij Stoppen Steenkool op 30/06/2016 06:10:36

Wanneer: 30/06/2016 - 21:21

Op 24 juni organiseerde Wij Stoppen Steenkool een serie van gecoördineerde verrassingsbezoekjes aan de kolencentrales in de Eemshaven, Geertruidenberg en Rotterdam, en de kolenoverslag van Amsterdam.


Omdat wij onze verantwoordelijkheid willen nemen in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid. Omdat wij de kolenboeren, politici en samenleving als geheel er graag aan herinneren dat de kolencentrales in 2020 dicht moeten, kunnen en vooral zullen gaan. En om te laten zien dat als het nodig is wij bereid zijn met onze lichamen de machines te blokkeren om de vernietiging te stoppen.

Klik hier voor een videoverslag van de verschillende acties.

In Amsterdam wisten we de kolenoverslag van het ochtendgloren om 05.30 tot ver in de namiddag bezet te houden. Een 220m lang kolenschip met Russische steenkool kon door onze aanwezigheid niet uitladen. Meer dan 80 activisten verspreid door heel het land waren op de been om dit mogelijk te maken, waarmee het onze grootste gecoordineerde actie tegen steenkool was tot nu toe. Waarvoor grote dank aan iedereen die heeft bijgedragen. We kregen onzettend veel bijval, zowel op social media, als vanuit de omgeving.

Wat ons betreft blijft het hier niet bij. De regering heeft in Parijs plechtig beloofd opwarming van de aarde tot 1.5 graden te gaan beperken. Maar er zit een gigantisch gat tussen woorden en daden. Als we onder de 1.5 graden willen blijven dan zullen we voor 2020 de kolencentrales uit moeten zetten. Met vertragingstactieken negeert het kabinet ondertussen de juridisch bindende gerechtelijke uitspraak in de klimaatzaak van Urgenda en 900 mede-eisers om voor 2020 25% minder CO2 uit te stoten. Onze boodschap blijft daarom: If you don't shut them down we will! Onze toekomst is te belangrijk om over te laten aan politici en smerige bedrijven als Essent/RWE, Nuon/Vattenfall en de Havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam.

Volgende stappen: escalatie
Het is duidelijk dat we de druk zullen moeten opvoeren tegen de fossiele brandstoffenindustrie en vóór een rechtvaardige transitie. Om de kolencentrales uit te krijgen en de kolenhavens te sluiten. Om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Wij zien er daarom naar uit om de komende tijd vaker samen in actie te komen. Doe je mee? Onze volgende stop: de Degrowth Summer School, het Klimaatkamp en het Action-Lab, alle drie in de periode 19-29 augustus bij de bruinkoolmijnen in het Duitse Rijnland, op slechts 40 kilometer over de Nederland-Duitse grens bij Roermond.

Tags: amsterdam klimaat Steenkool

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech