Plaats een aanvulling

Banner action at Monsanto and Bayer offices in Netherlands | Opwarmertjes voor Monsanto Tribunaal

Nieuws, gepost door: ASEED op 13/10/2016 10:08:01

Waar: Mijdrecht, Enkhuizen, Wageningen, Bergschenhoek, Netherlands
Wanneer: 12/10/2016 - 19:34

On Wednesday, 12.10.16, independent and ASEED activists went to visit the Monsanto offices in Enkuizen, Bergschenhoek and Wageningen & the Bayer office in Mijdrecht with Banners & Stickers with a slogan based on the ja/nee postbox stickers:
Nee, no Monsanto and no Bayer, with their poison, monoculture and patents | Ja, agro-ecology, biodiversity and climate justice.


report & video by local media about mijdrecht action & arrest of 2 people
http://www.petershotnews.nl/nieuws/63481/twee-aanhoudingen-bij-monsanto-...

Monsanto - ook in Nederland actief - ook in Nederland ongewenst

Op woensdag 12 oktober hebben activisten van ASEED een bezoekje gebracht aan de vestigingen in Enkhuizen, Bergschenhoek, Wageningen en Mijdrecht met een spandoek met een op de ja-nee-sticker gebaseerde tekst:

Nee, geen Monsanto en geen Bayer met hun gif, monocultuur en patenten
Ja, wel agro-ecologische landbouw, biodiversiteit en climate justice

Enkhuizen:
Aan het Westeinde net buiten het oude centrum van Enkhuizen hebben vijf activisten van ASEED een tijd met het spandoek bij de ingang van Monsanto gestaan. Monsanto heeft een aantal jaar geleden het zaaigoedbedrijf Seminis overgenomen. Bedrijfsleider Cees Deen stond de activisten vriendelijk te woord, maar op het gebied van pesticidegebruik, patenten en marktconcentraties bleef er toch een duidelijk verschil van mening. Een andere medewerkster uitte indirect nog wel enige sympathie voor de activisten: "Ik ben van de afdeling groentezaden en dat is niet zó erg."

Onderweg hebben de activisten ook nog even halt gehouden bij Syngenta. Dit is een ander wereldwijd actief bedrijf dat handelt in landbouwgif en en zaden. Recentelijk is het overgenomen door de Chinese chemie-gigant ChinaChem.

Wageningen:
In Wageningen heeft Monsanto en afdeling voor onderzoek. Toen hier het spandoek hier voor het gebouw werd gehouden kwamen er direct medewerkers naar buiten om de activisten op de foto te zetten. Kennelijk waren ze zeer verguld met de aandacht voor hun bedrijf.

Bergschenhoek:
In Bergschenhoek was er ooit De Ruiter Seeds, totdat ook dit bedrijf werd opgekocht door Monsanto. Ook hier zijn mensen met een spandoek heen gegaan. Daarnaast zijn er wat stickers met dezelfde boodschap verspreid.

Mijdrecht:
Monsanto in Mijdrecht? Nee dat niet, maar hier is wel het Nederlandse hoofdkantoor van Bayer, het chemische bedrijf dat Monsanto recentelijk heeft overgenomen. Daarom werden ook zij op een bezoekje vereerd. Hier kwam ook politie op af en twee activisten werden meegenomen, maar korte tijd laten weer vrij gelaten. Foto's volgen nog.

Van 14 tot en met 16 oktober vindt in Den Haag het Monsanto Tribunaal plaats. Gepensioneerde rechters en advocaten zullen de vervuilende en uitbuitende activiteiten van dit grote chemische bedrijf toetsen aan internationale en nationale wetgeving. Monsanto is een internationaal bekend en berucht bedrijf dat symbool staat voor de misstanden in de landbouw wereldwijd. Na velen Marches Against Monsanto weten veel mensen van rechtszaken vanwege mais en koolzaad in thuisland VS, van ontbossing en verdrijvingen door hun soja in Latijns Amerika en van zelfmoorden vanwege wurgcontracten met katoenzaad in India. Dit zal allemaal aan bod komen tijdens het tribunaal.

Wat echter minder bekend is, is dat Monsanto ook zeer actief is in Nederland en hier de afgelopen decennia grote groentezaadbedrijven heeft overgenomen en zo ook hier een dominante speler is geworden. Monsanto is ook in Nederland geen ver-van-mijn-bed-probleem. Het bedrijf heeft de grote groentezaadbedrijven Seminis in Enkhuizen (Noord-Holland), De Ruiter Seeds in Bergschenhoek (ten noorden van Rotterdam) en Western Seed in het Westland overgenomen. Het bedrijf heeft een wereldwijd marktaandeel van zo'n 14% op het gebied van groentezaden, bij landbouwzaden in het algemeen ligt het aandeel op zo'n 29%. En dit zijn algemene cijfers, bij sommige gewassen is het aandeel veel groter en in een aantal gevallen is er bijna geen alternatief meer voorhanden voor de zaden van Monsanto.

De overname van Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer maakt het er niet beter op. Ook Bayer is al jaren actief in Nederland en bezit Nunhems, een grote zadenproducent en -veredelaar uit het Limburgse Nunhem. En het hoofdkantoor van Bayer in Nederland is gevestigd in Mijdrecht net onder Amsterdam. Bayer en Monsanto samen hebben op het gebied van groentezaad een wereldwijd marktaandeel van 28%.

De invloed van Monsanto en andere grote agri-concerns strekt zich ook uit tot de wetenschap. Bij de landbouwuniversiteit in Wageningen bestaat er een innige verstrengeling tussen het bedrijfsleven en de universiteit. Veel onderzoek wordt (deels) gefinancierd door grote multinationals. Het is dus ook niet verwonderlijk dat Monsanto ook in Wageningen een researchvestiging heeft.

Bij ASEED hoeven we de uitslag van het tribunaal niet af te wachten. We weten al dat Monsanto zeer verwerpelijk en schadelijk bezig is. Bij het vormen van onze mening zijn onze eigen ethische waarden belangrijker dan officiële wetten en regelgeving. Monsanto's voornaamste activiteiten gaan ten kosten van vele mensen en het milieu. Het bedrijf is zo groot en machtig dat het voor gemeenschappen moeilijk is zich hiertegen te verzetten. Om deze redenen heeft ASEED de afgelopen jaren diverse keren actie gevoerd tegen Monsanto. En we zullen hier mee doorgaan, ongeacht de uitkomsten van het Monsanto Tribunaal. Bye, bye, Bayer.

Voor iedereen die ook genoeg heeft van Monsanto, Bayer en de industriële landbouw hebben we ook ja-nee-stickers gemaakt met dezelfde boodschap. Stuur een email naar info@aseed.net als je wilt helpen ze te verspreiden.

Neem voor meer informatie of een betere versie van een van de foto's contact op via info@aseed.net.

Links naar meer achtergrondinformatie:
Het Monsanto Tribunaal: www.monsanto-tribunal.org
ECT Group over markaandelen in de landbouw: www.etcgroup.org/files/files/etc_breakbad_23dec15.pdf
ASEEDs acties tegen Monsanto: http://aseed.net/aseeds-acties-tegen-monsanto/
ASEED over de overname van Monsanto door Bayer: 'Bayer koopt Monsanto, maar wat maakt het uit?' http://aseed.net/bayer-koopt-monsanto-maar-wat-maakt-het-uit/

more pictures in the report on ASEEDs website: http://aseed.net/en/monsanto-also-active-in-the-netherlands-also-unwante...

Tags: aseed Bayer Monsanto

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech