Plaats een aanvulling

Pegida Nederland op zoek naar momentum

Nieuws, gepost door: Rotterdam tegen Racisme - kom dit weekend in actie tegen Pegida in Utrecht! op 08/02/2017 02:12:26

Wanneer: 08/02/2017 - 11:54

Op zondag 11 oktober 2015 maakte Nederland, middels een staande demonstratie in Utrecht, kennis met het uit Duitsland overgewaaide fenomeen 'Pegida'. Pegida staat in het Duits voor 'Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes'. De term 'islamisering' kennen we natuurlijk van PVV-voorman Geert Wilders en lijkt inmiddels een ingeburgerd woord, ook op de ministeries in Nederland.

Tatjana Festerling, Tatjana Schimanski,Edwin Wagensveld, Bastheim, Torsten Frank
Andi van Heim, Anja Wagensveld, Florens van der Kooi, Robert Schaap, Voorpost NL
Familie Kuipers, Jose Kuipers, Ellen Kuipers Piet Kuipers, Pegida, Pegida NL

In Duitsland lag dit anders en was het gebruik van dit woord voorbehouden aan de uiterste rechterflank van het politieke spectrum. De schok was dan ook groot, en werkt nog steeds door. Nadat de eerste demonstratie van Pegida (belangrijkste thema: wapenleveranties aan de Koerdische PKK voor hun strijd tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië in oktober 2014 160 mensen trok, werden dat er in Dresden elke maandagavond duizenden, soms zelfs twintigduizend, bijeenkomsten waar ontevreden burgers zich keerden tegen migranten, asielzoekers, multicultureel beleid, de Europese Unie en het Duitse establishment in het algemeen.

Pegida ('wir Sind Das Volk', de leus die beroemd werd door de Oost-Duitse demonstranten voorafgaand aan de val van de muur in 1989) was geboren en er ontsproten al snel overal in Duitsland lokale 'pegida's' met namen als 'Bargida' (Berlijn), 'Legida'(Leipzig), 'Kogida' (Keulen) etcetera. Groepen van de German Defence League en uit de Identitaire beweging, en ook van de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) sloten zich aan hielpen mee met de organisatie. In het begin waren er ook duidelijke verbanden met HoGeSa (Hooligans Gegen Salafisten), een samenwerkingsverband van extreemrechtse hooligans, neonazi's, de Duitse band Kategorie C en anderen die met gewelddadige demonstraties, met als enige thema 'antibuitenlander' van zich lieten horen.

Vlak na de eerste Pegida-demonstraties liet HoGeSa in Keulen voor het eerst van zich horen. Vijfduizend van haar aanhangers trokken vernielingen plegend door de binnenstad en vielen'buitenlandse' winkels aan. HoGeSa zou je als gewelddadige afstammeling van Pegida kunnen zien, maar heeft een minder mobiliserende werking dan Pegida, Tegenstanders van Pegida laten zich uiteraard ook horen, van het maatschappelijk middenveld (vakbonden, kerken, moskeeën, linkse politieke partijen) tot aan radicale antifascisten, die zich met name keren tegen de aanwezigheid van hardcore neonazi's in de Pegida-demonstraties.

Vrijwel elk weekend zijn er op meerdere plaatsen in Duitsland Pegida-marsen en blokkades van tegenstanders en antiracistische manifestaties. En het lijkt niet minder te worden: zo waren er alleen al op 4 januari dit jaar Pegida-marsen in Berlijn, Kassel, Chemnitz, Dresden en Duisburg.

Inmiddels is Pegida ook een exportartikel geworden en zie je 'bewegingen of 'organisaties' onder die naam ontstaan in Vlaanderen, Oostenrtjk, Tsjechië, Polen, Hongarije, Zweden, Noorwegen, Finland, Estland, Denemarken, Spanje, Zwitserland en Groot-Brittannië. Men manifesteert zich op Facebook, niet in officieel verenigingsverband of als een partij, en heeft contacten met het bijvoorbeeld Vlaams Belang, het Franse Front National, het Britse UKIP en de Italiaanse Lega Nord. Uiteraard draaien die afdelingen met wisselend succes. Op 6 februari 2016 organiseren ze de'Dag van de Europese Patriot' met demonstraties in verschillende (hoofd)steden in Europa.

Foto 1. Het leiderschap van Pegida Nederland is, sinds het vertrek van medeoprichtster Raffie Chohan, inmiddels een Duitse aangelegenheid geworden. Van links naar rechts: de Duitse rechts-extremist Tatjana Festerling, daarnaast in grijs t-shirt de in Bastheim (Duitsland) woonachtige Nederlandse wapenhandelaar Edwin Wagensveld, daar weer naast met halflang rossig haar de Duitser Torsten Frank, vriend en organisatorische rechterhand van Edwin Wagensveld en helemaal rechts een andere extreemrechtse Duitser.

Tatjana Festerling aka Tatjana Schimanski is één van de oprichters van de lokale Hamburgse fractie van de Alternative für Deutschland (AfD); een in februari 2013 opgerichte Duitse extreemrechtse eurosceptische politieke partij. Festerling maakte van februari 2015 tot begin april 2016 - samen met ex-inbreker en voormalig drugshandelaar Lutz Bachmann - deel uit van het Pegida Dresden leiderschap. Ook nam zij als Pegida kandidaat deel aan de burgemeestersverkiezingen van Dresden op 7 juni 2015, waar ze 9,6% van de stemmen behaalde. Ze komt ook aan het woord in de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘Wij zijn het volk’ van 2 oktober 2016. www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/wij-zijn-h...

Foto 2. De Pegida Nederland demonstratie op de Esplanade in Almere op zaterdag 7 mei 2016. Een demonstratie waaraan hooguit 45 deelnemers mee deden. Volgens Edwin Wagensveld moest de oorzaak van de lage opkomst gezocht worden in het mooie weer en wegwerkzaamheden aan de autosnelweg A1.

Van links naar rechts: In het zwart Andi van Heim uit Sassenheim, op de achtergrond met zwarte hoed en legging voorzien van kleurige rondjes Raffie Chohan, in het roze shirt met zwarte zonnebril de vrouw van Edwin Wagensveld Anja Wagensveld, daarachter met zwarte zonnebril Astrid Bello, daar weer achter in wit overhemd Hugo Kuijpers, op de rug gezien met blauw t-shirt, kaki kleurige broek en oranje veiligheidsjasje de leider van de Nederlandse tak van de ultranationalistische actiegroep Voorpost Florens van der Kooi, helemaal rechts in grijze kleding gestoken en een zwarte camera in zijn hand houdend de voorzitter van Voorpost Nederland Robert Schaap. De figuren in oranje veiligheidshesjes zijn leden van of gelieerd aan de ultranationalistische actiegroep Voorpost.

Foto 3. Familie Kuipers, vaste Pegida demonstranten. Van links naar rechts; moeder José Kuipers rechts daarnaast de (vrijgezelle) dochter Ellen en helemaal rechts staand vader Piet.

Tags: D.S.D.A dtg pegida

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech