Plaats een aanvulling

Bus naar Ende Gelände Bonn COP23 (3 - 6/7 november)

Nieuws, gepost door: nn op 18/10/2017 10:02:55

Wanneer: 18/10/2017 - 13:44

Dat het klimaat verandert is vandaag voor iedereen zichtbaar: bossen branden, oogsten mislukken, zeespiegels stijgen en orkanen razen door de Cariben. In 2014, 2015 én 2016 werd er ieder jaar een nieuw wereldwijd warmterecord gevestigd. Gebieden die de minste verantwoordelijkheid dragen worden nu als eerste geraakt. Terwijl deze gemeenschappen vaak ook de minste middelen hebben om zichzelf te beschermen.


FB evenement: https://www.facebook.com/events/120847938547327/

Bedrijven als Shell blijven ondertussen miljarden investeren in het winnen van nieuwe voorraden gas, olie en kolen - in de volledige wetenschap dat het extreem gevaarlijk is om deze te gebruiken. Ook de Nederlandse samenleving draagt een grote verantwoordelijkheid. De grootste olie- en steenkoolhavens van Europa liggen in Amsterdam en Rotterdam. Europa´s grootste gasveld ligt in het door gasbevingen getroffen Groningen.

Begin november 2017 zal de 23e jaarlijkse VN klimaatconferentie gehouden worden. Sinds de eerste onderhandelingsronde in 1995 is de wereldwijde CO2 uitstoot met meer van 60% toegenomen. Dit jaar zal de top plaats vinden in Bonn, op slechts enkele tientallen kilometers afstand van de bruinkoolmijnen in het Duitse Rijnland. Dit gebied is de grootste bron van CO2-uitstoot in heel Europa. Volgens officiele plannen zal de bruinkoolwinning tot minstens 2040 voortgezet worden.

Aan de vooravond van de top, op zondag 5 november, zal daarom de actie Ende Gelände ("tot hier en niet verder") plaats vinden. Met een combinatie van legaal protest en vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid zal de kolen extractie een halt toe worden geroepen. Samen met de Pacific Climate Warriors zal er een ceremonie gehouden worden om de urgentie en de onrechtvaardigheid van het klimaatprobleem te onderstrepen.

Door Code Rood, Fossielvrij NL, GroenFront en Transitie Nederland - voorheen Transition Towns Nederland worden bussen naar Bonn en Ende Gelände geregeld. Terwijl de ogen van de wereld op Duitsland gericht zijn willen wi het moment grijpen om duidelijk te maken dat het roer om moet. Dat wij NU een rechtvaardige transitie moeten maken naar een eerlijke en duurzame samenleving, zonder bruinkool en andere fossiele brandstoffen.

Een bus zal op vrijdag 3 november vertrekken en op maandag 6 november terugkeren. Een tweede bus zal op vrijdag 3 november vertrekken en op dinsdagavond 7 november terugkeren, zodat er meer gelegenheid is om deel te nemen aan "The People’s Climate Summit (PCS)" die van 3 tot 7 november plaats vindt in Bonn: https://pcs2017.org/en/

Met Stroomversnellers zal er op 22 oktober een Ende Gelände actietraining in Utrecht worden verzorgd. In samenwerking met lokale groepen wordt er gewerkt aan eenvoudige collectieve slaapplaatsen in Bonn. Waarschijnlijk zal dit een sportzaal zijn. Meer informatie daarover volgt nog.

Aanmelden voor de bus is vanaf nu mogelijk via klimaatactie.nl/ Samen stoppen wij klimaatverandering!

Hier onder een beknopte versie van het programma dat wij zullen volgen. Dit overzicht zal de komende weken aangevuld blijven worden.

[Vrijdag 3 november]
Vertrek vanuit NL naar Bonn, slaapplek inrichten, actie trainingen, affiniteitsgroepen maken, een info sessie over Ende Gelände (hopelijk met gasten uit het Globale Zuiden) en een eerste plenaire actievergadering. En, last but not least, socialisen met elkaar rondom het kampvuur.

[Zaterdag 4 november]
Affinitteitsgroepen worden aan de verschillende Ende Gelände vingers gekoppeld en er is tijd voor de vingers om zich intern te organiseren. In de namiddag zal er opnieuw gelegenheid zijn om verschillende actietrainings te volgen en om affiniteitsgroepen te vormen. Mensen die zich genoeg voorbereid voelen kunnen deelnemen aan de grote demonstratie "Protect the climate - stop coal" die georganiseerd is door een brede coalitie van NGO's (meer info hier: http://www.klima-kohle-demo.de/english/).

[Zondag 5 november]
Ende Gelände actie (optie voor legaal of burgerlijk ongehoorzaam). Voorafgaand een ceremonie met de Pacific Climate Warriors. https://www.ende-gelaende.org/en/

[Maandag 6 november]
Na het ontbijt vertrekt de eerste bus terug naar Nederland. Mensen die blijven kunnen deelnemen aan de meer dan 50 workshops en discussies van de People's Climate Summit over thema's als de socio-ecologische transitie in de praktijk en voorbeelden uit verschillende delen van de wereld waar gestreden wordt voor klimaatrechtvaardigheid.
https://pcs2017.org/en/

[Dinsdag 7 november]
Na de lunch vertrekt de tweede bus terug naar Nederland. In de ochtend kan er deel worden genomen aan de People's Climate Summit.
https://pcs2017.org/en/

Verder op het programma in Bonn:
"The 13th Conference of Youth (COY 13)" van 2 tot 4 november;
"Climate March II" op zaterdag 11 november.

Voor een volledig chronologisch overzicht met toelichting op alles dat voorafgaand en tijdens de COP23 in Bonn op de planning staat check deze link: http://climate-protest-bonn.org/en/

Klik hier om de oproep vanuit Ende Gelände te lezen: https://wijgaannaareg.nl/index.php/call-out/


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech