Plaats een aanvulling

[Actiekamp bij A'dam] Kampeer in de Lutkemeer en red de Boterbloem!

Nieuws, gepost door: Lutkemeerleger op 14/09/2018 09:05:59

Waar: Lutkemeerweg 276, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 14/09/2018 - 16:10

Het is gelukt! De grote tenten zijn opgezet, de keuken kookt en het kampvuur brandt. Het actiekamp voor het behoud van de Lutkemeer is van start gegaan. Vrijdagmiddag is hiervoor een zeer leeg veld van de SADC bezet. Deze projectontwikkelaar wil van de vruchtbare akkers een bedrijventerrein maken. Terwijl ditzelfde bedrijf hier en op andere locaties rond Schiphol nog vele lege velden in de aanbieding heeft. Wij vinden natuur en lokale voedselproductie belangrijker! En met dit kamp met vele workshops en actietrainingen laten we dat duidelijk blijken.Tot nu toe verloopt alles volgens plan. Alle infrastructuur voor het weekend staat en het hebben zich nog geen problemen voorgedaan met de projectontwikkelaar SADC, de gemeente of de politie.

Je kunt dit weekend een vol programma verwachten met muziek, workshops, eten, lezingen, tentoonstellingen, kinderactiviteiten, film, rondleidingen, aardappels rooien, wandelen, zwemmen enz enz. .. als gezamenlijk statement tegen de gepland, de vernietiging van unieke biologische Amsterdamse landbouwgrond voor het zoveelste op Schiphol gerichte bedrijventerrein.

Sluit je aan, nodig je vrienden uit, en laat je horen voor een andere stad! Een stad waar groene ruimte op waarde wordt geschat. En waar private winst door speculatie met grondopbrengsten niet boven maatschappelijk belang gaat.

Adres: Lutkemeerweg 276 Amsterdam

Check hier het programma:
http://behoudlutkemeer.nl/documenten/programmaKidL.pdf

Website:
www.behoudlutkemeer.nl

FB evenement:
https://www.facebook.com/events/263712807686748/

Programma 'Kampeer in de Lutkemeer' 14-16 september 2018 - Voor behoud van de polder en Boerderij de Boterbloem
Er is een kampeerplaats met toiletten. Bezoekers moeten zelf zorgen voor slaapgelegenheid (tent, caravan of camper), slaapzak en matje. Natuurlijk zijn dagjesmensen ook van harte welkom! Vanaf zaterdag is er ontbijt, lunch en avondeten. Er zijn grote tenten waar workshops en lezingen plaats vinden en waar bij slecht weer in gegeten kan worden. Wij zorgen voor muziek, een bar en heel veel leuke activiteiten!

Vrijdag 14 september
>>>Tenten opbouwen en openluchtfilm<<<
Om 21 uur gaat het terrein open voor publiek: buren, boeren en buitenlui. De tenten kunnen opgezet worden en het kampvuur aangestoken. Vanaf 21.30 draait de film Milagro Beanfield War.

Zaterdag 15 september
>>>Lezingen, workshops, kinderactiviteiten, theater en muziek<<<
Een heel divers programma in drie tenten en daarbuiten. In de tent ' Landbouw & Klimaat' zijn lezingen en discussies over klimaatverandering, voedselbossen, rafelranden en stadsontwikkeling, nieuwe boereninitiatieven en de problematiek rondom de toegang tot land. In de tent ' Grond en Geld' meer over de geschiedenis van de polder: de ontstaansgeschiedenis maar ook de recente geschiedenis over grondtransacties. Verder lezingen over solidaire economie, 'The Commons', circulariteit en greenwashing.

In de activiteiten tent is van alles te doen voor kinderen: knutselen, circusworkshop, sport en spel.
Maar ook volwassenen kunnen er een workhop 'bouw je eigen rocket stove' volgen. Op pagina twee staan de details en tijden van het zaterdagprogramma. Daarnaast zijn er wandel,- en fietsroutes verkrijgbaar (om vanuit het kamp de polder te ontdekken), is er kindertheater, kunnen er hutten en wachttorens gebouwd worden en reuzenbellen geblazen. ’s Avonds is er een kampvuur met verhalen, een nachtvlinderlezing en muziek van o.a. De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht en de Beatzers.

Zondag 16 september
>>>zaaien voor de toekomst en optreden De Kift<<<
In de ochtend is er de mogelijkheid om onder leiding van een bioloog de polder te verkennen. Of deel te nemen aan een yoga sessie. Uitslapen kan natuurlijk ook.

Vanaf 11 uur is er een actietraining voor het aspirant Lutkemeer Leger. Op ludieke wijze besteden we serieuze aandacht aan de reële dreiging die er is: het oprukkende bedrijventerrein in de Lutkemeerpolder! Onder leiding van 'Stroomversnellers' oefenen we diverse technieken om ideeën kracht bij te zetten: Hoe verdedigen we de polder en op welke manier blokkeer je een zandwagen? Tegelijkertijd is er een workshop ' Growing a better future': een workshop over de beweging van activisme naar landbouw en waarom dit eigenlijk hetzelfde is.

Vanaf 14.00 treedt De Kift op, een veelkoppige, poëtische fanfare-punkbandvol tomeloze energie, intimiteit, weemoed en euforie. Aansluitend nodigen we iedereen uit om deel te nemen aan “Zaaien voor de Toekomst”. Een kleine daad van verzet, want wie zaait, zal oogsten!

Uiterlijk 16.30 willen we starten met het afbreken van het kamp. Alle hulp daarbij is natuurlijk welkom!

Ook nog wat informatie over de plannen waar we tegen strijden:

In de jaren negentig zijn de eerste plannen om de polder te bebouwen aan de orde gekomen. Uiteindelijk resulteerde dat in 2002 in een bestemmingswijziging van agrarisch naar bedrijventerrein voor Schiphol-gerelateerde bedrijven. Omdat dit een te smalle definitie bleek (men kreeg de kavels niet verkocht) is bij de herziening in 2013 het bestemmingsplan ruimer opgezet. Er mogen zich nu ook andere bedrijven vestigen.

Gemeente Amsterdam heeft samen met SADC een BV opgericht (GEM Lutkemeer BV) die de gronden bezit en beheert. De ontwikkeling van de gronden is in handen van SADC: de Schiphol Area Development Company.

SADC, opgericht 30 jaar geleden door gemeente Amsterdam, Haarlemmermeer, prov. Noord Holland en Schiphol, is in feite een direct gevolg van het bestaan van Schiphol als luchthaven. In een brede kring rondom het vliegveld ontstaan gebieden waar door overvliegende vliegtuigen wonen en werken onmogelijk is geworden. Om voor die gebieden toch een (lucratieve) bestemming te vinden, coordineert SADC hun omvorming in... bedrijventerreinen.

Projectontwikkelaar of overheid?
SADC is geen gewone projectontwikkelaar. De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, provincie NH en Schiphol zijn in gelijke delen de aandeelhouders. Waar een overheid haar unieke plekken hoort te beschermen is zij hier aanstichter en uitvoerder tegelijk.

In de afgelopen jaren zijn er grote bedragen gemeenschapsgeld naar SADC gegaan om hun bedrijfsvoering en investeringen op peil te kunnen houden. Alleen al de gemeente Amsterdam heeft sinds 2001 resp. 6,1 + 20,3 + 43,2 + 13,9 miljoen euro ingebracht. Het laatste bedrag (toegekend dec 2017) is ondanks een alarmerend rapport van PWC toch overgemaakt. SADC zou een risicovolle onderneming zijn, met name het project in de Lutkemeerpolder. Dat verklaarde ook waarom reguliere marktpartijen en banken geen lening wilden verstrekken in 2017. Het is dus niet het behoud van de akkers dat veel geld kost, maar het in de lucht houden van SADC.

Meer achtergronden kun je vinden op de website http://behoudlutkemeer.nl/


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech