Plaats een aanvulling

HUIZEN VOOR MENSEN, NIET VOOR WINST! FLITSACTIE STADIONBUURT

Aankondiging, gepost door: nn op 22/09/2023 09:04:13

Wanneer: 23/09/2023 - 15:00

ALLIANTIE PONDT STADIONBUURT COMPLEET UIT !


BLOEDBAD IN DE STADIONBUURT !

Sociale Huurder, wat moet gij lijden
Ik zie de Vastgoedpijlen snijden
Diep in uw Vlees, uw Hart, uw Hoofd
En nóg zingt gij: God zij geloofd
O, mocht ik, als mij Pijnen slaan
Zo Fier en Dankbaar blijven staan.

Bloedbad in de Stadionbuurt.

Acriegroep Niet Te Koop gaat voor de zoveelste keer naar de Stadionbuurt waar de Alliantie een waar bloedbad aanricht. Immers, in een moorddadig tempo wordt daar alles op de markt gegooid. In 2012 bezat deze vastgoedclub hier 450 woningen. Tien jaar later zijn er 180 (!) van verkocht, 40%, blijkt uit een vergelijking van het corporatiebezit in 2012 en 2021.

De Stadionbuurt is een waar bolwerk van sociale woningbouw in een zee van peperdure huur- en koopwoningen. In 2021:
Stadionbuurt 43%
Hoofddorppleinbuurt 12%
Willemsparkbuurt 8%
Apollobuurt 2%
Gezien het lage percentage in de omliggende wijken is er alle reden om te houden wat je hebt. Zorg eerst maar dat in die peperdure wijken er wat betaalbaars komt: een onmogelijke eis. Stadgenoot, Ymere, Rochdale en Eigen Haard zien dat blijkbaar wel in: die verkopen niet uit de Stadionbuurt. Maar de Alliantie ziet het hoge percentage als een vrijbrief om alles maar te verkopen (net als in de Indische Buurt waar deze corpo ook van wanten weet).
Alliantie en Van Hoog Naar Laag
Te koop wordt nu aangeboden de benedenwoning Speerstraat 14-C voor het lieve sommetje van €500.000. Van betaalbare huur naar onbetaalbare koop. Een woning uitstekend geschikt als seniorenwoning. Ik zou wel eens willen weten hoe de Alliantie scoort bij de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag: ouderen en minder validen kunnen dan met behoud van hun oude huur verhuizen van tweehoog of hoger naar eenhoog of de begane grond. De Alliantie moet met zijn billen bloot. Er is eens een zoektocht geweest naar de persoon die zich bezig houdt met ouderenhuisvesting. Die bleek er niet te zijn.
Prestatieafspraken 2022-2023 wassen neus.
Corporaties De Alliantie en ook De Key voeren een heel eigen vastgoedstrategie. Zij verkopen wat hun goeddunkt, niet gehinderd door welke afspraken zij ooit gemaakt hebben. Tegengaan van steeds onbetaalbaarder worden van woningen in buurten? Niets mee te maken. Bevorderen dat benedenwoningen beschikbaar komen voor ouderen en mindervaliden? Geen boodschap aan. Behoud van grote complexen in het licht van energietransitie en verduurzaming? Niets mee te maken.

Je kunt je de vraag stellen: zijn die megalomane corporaties (De Alliantie bezit 80.000 woningen) wel aan banden te leggen? Kun je wel afspraken met ze maken? Wat als zij die afspraken niet nakomen?
Het blijkt dat als de afspraken niet worden nagekomen er geen enkele sanctie wordt opgelegd, behalve dan: volgende keer beter.

Concreet: Afspraak voor 2020-2023 is dat de corporaties terughoudend zouden zijn in hun verkopen in Centrum en Zuid. De Alliantie heeft zich totaal niet aan deze afspraak gehouden. De verkopen liggen even hoog als de jaren ervoor: uit Zuid wordt door deze corporatie gemiddeld één woning per week te koop aangeboden. Toetsen we de verkopen aan volkshuisvestelijke criteria:
Doorstroming van sociale huurders. De vraagprijzen zijn niet op te brengen voor starters en mensen die in een sociale huurwoning wonen.
Gemengde wijken. Verkoop in Zuid bevordert alleen maar minder menging. De boel centrifigeert.
Eigenwoningbezit. Het stokpaardje van de VVD. Het bevordert de tweedeling, een tweespalt, splijtzwam in de samenleving;
Benedenwoningen gaan ook gewoon de verkoop in. De regeling Van Hoog Naar Laag wordt genegeerd.
Het is weer bonanza met de verkoop
Leek het er even op dat de verkoopprijzen zouden inzakken en de woningen niet meer te slijten, dit dipje is alweer voorbij. Huizen staan slechts enkele weken te koop, steeds vaker zie je de volgende tekst: 'VANWEGE ENORME BELANGSTELLING IS HET MOMENTEEL NIET MOGELIJK OM EEN BEZICHTIGING IN TE PLANNEN. HET IS NOG WEL MOGELIJK OM OP DE RESERVELIJST GEPLAATST TE WORDEN (DOOR EEN ONLINE BEZICHTIGINGS-VERZOEK TE DOEN), WE NEMEN DAN CONTACT OP ZODRA ER EEN PLEK VRIJ IS GEKOMEN.'

KOMT ALLEN.
Actiegroep Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties tot het doel is bereikt: een stop van de verkoop. Juist nu is actie belangrijk. Er worden onderhandelingen gevoerd over het beleid de komende jaren. Gemeente en huurderkoepels moeten hun rug recht houden en kunnen daarvoor wel een steuntje gebruiken. Niet Te Koop roept iedereen op mee te doen. Een verslag van de actie wordt verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van actie Speerstraat 14-C, Stadionbuurt, zaterdag 23 september, aanvang 15.00. De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit 1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech