english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ontruiming actiekamp in Schinveldse bossen
redactie - 16.01.2006 00:00De ontruiming van het GroenFront! actiekamp in de Schinveldse bossen duurde van zondagnacht om half twee toen een helicopter boven het kamp ging cirkelen tot dinsdagavond om vijf uur toen de laaste activisten zelf de bomen uitkwamen omdat ze daardoor na afspraken met de politie 20m bos konden redden.

Op woensdagnamiddag om 16.30u waren alle arrestanten vrij en s' avonds werd in Café De Mert in Schinveld een spetterend afscheidsfeest gegeven voor zij die de lokale bevolking de ereburgers van Schinveld zijn gaan noemen.

Op donderdag volgde nog een reddingsoperatie, de SEALS probeerden interim burgemeester Jos Zuidgeest met dekens en voedsel te redden uit zijn zelfgesponnen web van leugens, maar hij bleek reddeloos verloren te zijn.

Ondanks de vele en vrij positieve persaandacht kwam de overheidsporpagandamachine tijdens de ontruiming toch goed op gang, de leugens die vooral door Zuidgeest werden verspreid worden door GroenFront! in een reactie weerlegd.

Update 9 januari
Op maandagavond 9 januari waren er nog steeds 5 boomhutten en 1 tunnel bezet door zo'n 20 activisten, de sfeer is weer opperbest. Na overleg met de 4 veiligheisscoördinatoren van GroenFront! werd de wel erg grimmige sfeer van eerder op de middag weer omgebogen. Buurtbewoners konden bij het vallen van de avond warm eten en dekens het kamp in brengen, weliswaar onder politiebegeleiding. De commandanten van de BraTra (vanuit Haaglanden, Utrecht en de marechaussee) hadden eerder beslist vannacht niet verder te gaan, ook de politie wordt moe en het verwijderen van de lock-ons is secuur werk waarbij daglicht nodig is, toch gingen ze vannacht verder met het ontmantelen van de toren. Er is inmiddels wel (felle) verlichting in het kamp, die werd er neergezet door o.m. De brandweer van Maastricht. De GGD werd ingezet om een aantal mensen te beoordelen op onderkoelingsverschijnselen. In tegenstelling tot wat Burgemeester Zuidgeest beweerde gaat het goed met de persoon in de tunnel, die inmiddels een soort toeristische attractie geworden is voor politieagenten die pas in het kamp aankomen. Om half elf ging een groepje sympathisanten zingen voor de bosbezetters. Het bos wordt vannacht bewaakt door politie Haaglanden.
Een Belgische aannemer die liever niet bekend wilde worden is vanmorgen om half negen al begonnen met de kap van het bos.

De aanloop naar de ontruiming van het actiekamp in de Schinveldse bossen kwam vanaf nieuwjaar goed op gang . Zowel actievoerders als de overheid dreven hun activiteitsgraad langzaam maar zeker op. Op 3 januari vaardigde plaastvervangend burgemeester Zuidgeest een noodverordening uit. Deze werd unaniem verworpen door de Raad maar de Gouverneur heeft ze toch bekrachtigd. Ze is dus met ingang van 4 januari van kracht.

Op de mark van Schinveld werd op donderdag een kleine volksraadpleging gehouden, op de stelling "Burgemeester Zuidgeest moet blijven" antwoordde 86% van de bevraagden met "neen".

Van die noodverordening was tot vrijdag 6 januari rond de middag nog niet veel te merken, maar na de middag werden de toegangswegen naar het bos sterk gecontroleerd en werd op last van de burgemeester zelfs de aanvoer van voedsel en drank, geheel in strijd met de mensenrechten en eerdere afspraken met de politie, een tijdje geweigerd.

De lokale omroep L1 heeft haar luisteraars op 6 januari opgeroepen om op zoek te gaan naar in het bos verborgen toegangsarmbandjes voor de karnavalszitting in Venlo.
Op zondag 8 januari gaat om 14.00 uur een demonstratie door in Schinveld.

[fotos en video's |TV][Tijdlijn][Deutsches Feature und Updates|English timeline|feature en français]
[kaart van het gebied van de noodverordening | kaart van Schinveld | satelietfoto | Hoe kom je er?]
[Achtergrondinformatie: update 6 jan, update 25 dec, feature 22 dec, feature 1 oct | GroenFront][Persoonlijk verslag]


 

Lees meer over: Schinveld

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
oproep 
XminY - 07.01.2006 11:52

Onderstaande oproep is door XminY aan haar achterban en kennissen toegemailed (en voel je vrij om hetzelfde te doen met je eigen kennissen)

************

Kom mee het bos bij Schinveld beschermen!

Beste mensen,

Je hebt vast gehoord van het bos bij Schinveld, nabij het Limburgse Sittard. Jarenlang hebben buurtbewoners geprobeerd te voorkomen dat daar 6 ha. bomen gekapt worden (en later nog meer) zodat de brullende militaire AWACS-vliegtuigen ongestoord kunnen vliegen vanaf het naburige vliegveld. De laatste maanden hebben de buurtbewoners steun gekregen van de eco-activisten van groenfront!.

Naar verwachting willen ze (vanaf) maandag het bos gaan ontruimen en kappen. Maar er zitten mensen in allerlei boomhutten en er zijn andere'verdedigingswerkzaamheden' verricht. Groenfront! roep iedereen op om met hen in het bos te gaan zitten, en dat samen met hen vreedzaam maar actief te verdedigen. Aleen al het zich in het bos bevinden zal het ze moeilijk maken om te beginnen met kappen.

Allerhande tips en aanwijzingen, de route vanaf Sittard of Brunssum etc.zijn te vinden op de website van groen front:  http://www.groenfront.nl
En voor actueel nieuws:  http://www.indymedia.nl

De burgemeester van de gemeente Onderbanken waarvan Schinveld deel uitmaaktheeft nu een noodverordening afgekondigd waardoor politie en marechaussee zo'n beetje onbeperkte mogelijkheden heeft om protest tegen te gaan. De gemeenteraad van Schinveld heeft zich unaniem tegen de noodverordening gekeerd (die echter gewoon doorgaat, nu op bevel van de gouverneur van Limburg, hoorden we daar iemand 'democratie' zeggen?). De inwoners van Schinveld zijn nog steeds massaal op de hand van de bosbezetters en vijfentachtig procent van de ondervraagden vindt dat dat de burgemeester op moet stappen.

Lokale dienders en hun schoothonden in het bestuur doen nu - vaak anoniem postend op websites - hun best om mensen angst aan te jagen over wat er vanaf maandag kan gebeuren, in de hoop de massaliteit van het verzet te verminderen. Ook daarom is het belangrijk om met zoveel mogelijk mensen te gaan helpen. Verwacht wordt dat het maandag moeilijk wordt om nog in (de buurt van) het bos te komen omdat politie het af zal proberen te grendelen. Daarom is het het best om al eerder daar naar toe te gaan en in het bos te slapen.

Je kunt met de trein tot Sittard en vandaar met bus of fiets (zo'n 10 km). Routes en kaartjes zijn te vinden op de website www.groenfront.nl.

Ook is er een mobiele telefoon in het kamp (06- 25411119) die echter nogal overbelast is en zo min mogelijk gebeld moet worden.

Als je zaterdag of zondag op pad gaat, vergeet dan niet om warme waterdichte kleren aan te trekken enzo.

Van de GF! Website:

Route: Pak de trein naar Sittard.
Stap daarover op bus 37 naar Brunsum/ Hertzogerath of lijn 69
Lijn 69 gaat rechtstreeks, bij bus 37 moet je overstappen in Brunsum
(vraag even aan de chauffeur waar) op lijn 8. Uitstappen op de Halte Bouwbergweg op de grens van Brunsum en schinveld.
Loop van daaruit het industrieterrein op (richting Duitse grens) en neem de eerste weg links (Heringsbosch) als je deze weg uit loopt richting Duitsland. Je loopt dan al langs het bos. Vlak na de vredeskapel zie je bordjes richting het actiekamp.

Auto: ga naar Schinveld, rij de bouwbergweg af richting Brunssum/ Duitse grens, en neem de eerste weg links (Heringsbosch). Parkeer je auto vlak achter de startbaan en loop een stukje terug. Je ziet daar bordjes richting het actiekamp.

Wat neem je mee?

Warme kleren (meerdere lagen)
Regenkleding en waterdicht schoeisel
Extra sokken
Slaapzak en matje
Zaklicht
Zakmes
Eigen beker

Eventueel klimspullen
Eventueel vervoersmiddelen
Eventueel oordopjes

Ook is er nog allerlei bouw- en barrikademateriaal nodig (zie website), klimspullen, radio's etc.

Voor mensen uit Amsterdam en omgeving is er zaterdagavond (20.30 uur) nog een informatie-bijeenkomst in cafe De Molly (Van Ostadestraat 55 Amsterdam)

Kom op dus, even een (paar ?) dagen in de vrije natuur rondsjokken of wat daar nog van over is. Als we niks doen is er straks geen boom meer over in het land, of alleen nog in Wassenaar.


update 
thuisblijver - 07.01.2006 13:46

Informatie op de Schinveldse markt
Voor mensen die de laatste info en stand van zaken willen, is er over een paar uur (precieze tijd nog niet bekent) een bijeenkost op de markt te Schinveld.
Ook is er een onfopunt voor een route (een van de velen) het bos in.
Verder:

hangt er al een kwartier lang een politiehelicopter boven het kamp om alles in kaart te brengen. Ten minste dat denkt de politie, ze kunnen niet zien wat er onder de grond zit aan verrassingen.
Morgen is er trouwens een groet demo uitgeroepen door de SP om 2 uur, waar? Belijk hun website en men weet meer.
Om de soop rond Zuidgeest compleet te maken, hier een citaat uit het AD:
"Het tekent de toenemende spanning in het Limburgse dorpje waar Jos Zuidgeest (61) sinds 1 december waarnemend burgemeester is. ,,Ik had nog wel zin in een klusje, maar dit is toch een hele klus geworden,’’ lacht Zuidgeest de spanning weg. "...
"Als dadelijk het bos is gekapt en de kruitdampen zijn opgetrokken gaat de waarnemend burgemeester er nog eens goed voor zitten. ,,Dan gaan we eens kijken voor hoeveel overlast deze vliegtuigen nu werkelijk zorgen en of die basis daar wel moet blijven.’’"
Zie voor het hele artikel de site van het AD, wat deze amateur allemaal te vertellen heeft.

Groet van een nog immer strijdbaar Schinveld

E-Mail: schinveld@groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
Zondag, de dag voor..? 
thuisblijver - 08.01.2006 11:55

ondag, de dag voor...?
Over brandweer, ME en een eerste gevonden polsbandje

Hulde aan de brandweer van Schinveld. Ze hebben de opdracht om stroom te leveren voor de verlichting van heliumballonnen mooi weer teruggegeven aan de opdrachtgever. Ze weiegren mee te doen aan het "feestje"van politie en marechaussee. Daarvoor dank ook uit het kamp.
Verder hebben vanacht de eerste opgetrommelde ME een overnachtingsplekje gehad bij het Van der Valk-hotel in Urmond. Hierbij is bekent geworden dat er voor vanacht 5 uur heel veel lunchpakketjes zjn besteld!!
Verder heeft de Nederlandse politie de "bewaking" aangescherpt en staat aan de nedelandse kant nu om de 100 meter een agentje. Maar ja, Tegenhouden doen ze niet, er kunnen nog steeds mensen in en uit het bos, alleen duurt de wandeling wat langer.
Zo hebben vanacht nog 15 duitse activisten het kamp versterkt en wordt het een gezellige drukte in het kamp.
Misschien heeft een van deze activisten een van de polsbandjes, verstopt door L1, gevonden. Want om 23.30 kwam het bericht binnen dat de eerste carnavalsvierder uit het bos al een kaartje heeft gevonden. Kom op mensen nog maar drie!
Zogezegt is de sfeer nog opperbest en dat zal zker nog lang blijven.

5 voor 12, nieuws uit het kamp. 
thuisblijver - 08.01.2006 20:23

Het laatste nieuws wat we rond 19 uur uit het bos kregen.
De demonstratie vandaag bleek een groot succes, 2000 mensen zijn naar het schinveldse bos gekomen om te protesteren tegen de kamp van een deel van het bos. Na een poosje naar het gepraat van allerlei mensen geluisterd te hebben, waren de meesten dit gepraat wel zat en wilden hun ondersteuning voor de bezetters van het bos laten zien door daden. Maar liefst rond een 1500 mensen zijn masaal het bos ingetrokken om de mensen daar een hart onder de riem te steken. De bezetters, inmiddels gegroeid tot een 100-tal mensen, waren overdonderd en blij verrast met deze massale ondersteuning.
Nog steeds zijn er er nog enkele honderden mensen in het bos die van de demo kwamen en wachten samen met de bezetters de komst van de ME af. Zeker 500 bezetters zijn er nu, dit aantal groeit alleen maar aangezien velen van de demo eventjes naar huis zijn gegaan om eten te halen en zich warm aan te kleden om ook de nacht in het bos te kunnen verblijven. Inmiddels is het bos uitgeroepen tot Schinveldse vrijstaat.
De solidariteit van de brandweer wordt ook steeds groter. Heeft eerder op de dag de brandweer van Onderbanken geweigerd stroom en licht te regelen, later weigerde de brandweer van Brunssum eveneen. In plaats daar van zijn een aantal brandweermannen ook naar het bos getogen om daar te demonstreren. De algemene opvatting is, als men zo graag licht wil moeten ze maar uit Den Haag zelf komen, de brandweermensen hebben geen zin zich voor het karretje van de overheid en defensie te laten spannen. Nu ligt er een aanvraag van defensie en politie bij de brandweer van Margraten, die kunnen nog niet duidelijk beslissen wat ze gaan doen. Aangezien dat voor de ontruimers te lang duurde, hebben ze alvast maar een aanvraag ingediend bij Parkstad.
Inmmiddels is bekent dat bij een oud verlaten wapendepo van de Navo, ongeveer 1,5 kilometer van het bos vandaan, de ME verzameld is om later op de avond tot actie te kunnen overgaan. Ze worden in de gaten gehouden en zo gauw er beweging van hun zijde komt, kan verwacht worden dat het bos geprobeerd wordt hermetisch af te doen sluiten. Op het moment dat we contact met de mensen in het bos hadden, kwam ook het bericht binnen dat men nu grote lichtmasten op de Navo-basis aan het opzetten is, om het hele gebied in het licht te doen zetten.
EN natuurlijk kan de burgemeester niet achterblijven en ook vandaag laat hij weer onzin horen. Nu vandaag heeft het de bewoners van onderbanken opgerorpen zich toch alstublieft niet met al die activisten in te laten. En zich niet te laten opjutten door hen. Als al deze mensen zich zo laten meeslepen door de actievoerders dan zou dat toch wel voor ernstige consequeties kunnen zorgen voor de betrokken inwoners en dat zou Zuidgeest toch wel erg jammer vinden. Gelukkig weten wij wel beter en weten we dat de inwoners van Onderbanken hun eigen beslissingen maken en dat we als Groenfront! principeel geweldloos zijn. Wat niet gezegd kan worden van de burgermeester, de bewust zelf de sfeer aan het ophitsen is.
Wordt vervolgd allemaal....

E-Mail: schinveld@groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
het is begonnen 
arrestetanegroep schinveld - 09.01.2006 02:31

Het is nu 2.30, volgens de mensen op het kamp en volgens NOS teletekst zijn ze nu toch echt begonnen met ontruimen.
veegactie 
arrestantengroep schinveld - 09.01.2006 03:35

Het bos wordt nu leeggeveegd, eerst door een linie ME en daarna marechaussee met honden. Volgens de ME kunnen de mensen in de bomen voorlopig blijven zitten, en ook de toren ligt inmiddels achter de ME linie en wordt met rust gelaten.
German IMC Coverage 
yetzt - 09.01.2006 03:58

 http://www1.de.indymedia.org/2006/01/136203.shtml
 http://veg.gs/de/blog/view/106


eerste filmbeelden ontruiming 
wildewesten - 09.01.2006 07:35

lokale omroep heeft mooie beelden van limburgsvolkslied zingende dorpsbewoners en grimmige beelden van ME'rs die het bos in trekken...

 http://www.l1.nl/l1/nl/html/algemeen/homepage/nieuws2.pshe?nieuws_item=RE02PBWP7413U6UKJ0EA&nieuws_sectie=G52415X574006G42T2PV

Website: http://www.l1.nl/l1/nl/html/algemeen/homepage/nieuws2.pshe?nieuws_item=RE02PBWP7413U6UKJ0EA&nieuws_sectie=G52415X574006G42T2PV
 
Afmelden! 
arrestantengroep Schinveld - 09.01.2006 09:24

Beste mensen, we proberen een beel te krijgen van wie er is opgepakt vannacht en waarvoor.
Mensen die in het bos waren vannacht en zich door middel van een nummer bij de arrestantegroep hebben aangemeld worden verzocht om zich af te melden bij het bekende telefoonnummer als ze naar huis gaan, ook als ze niet opgepakt zijn geweest. Dit scheelt ons een hoop uitzoekwerk.
kap al begonnen? 
ikke - 09.01.2006 10:15

Ook begrepen dat tegelijk de kap al begonnen is, terwijl de hutten nog Bewoond zijn. Weet iemand wie deze kap aan het uitvoeren is, en zo met zware machines ook over de tunnels kunnen rijden. Het klinkt als een klein bedrijfje die al op de brunssumerheide bezig was.
ontruiming weer begonnen 
arrestantengroep Schinveld - 10.01.2006 09:21

De politie is om 8.45 weer begonnen met het verder ontruimen met van het kamp, ze zijn nu met de 'keuken' bezig.
Ook is er weer een arrestant vrijgelaten.
nog een update 
arrestantengroep schinveld - 10.01.2006 09:59

De politie is begonnen met de villa en de keuken en is voorzichtig richting tunnel aan het graven. Het gaat allemaal veel keuriger dan gisteren volegends de woordveorders te plaatse.
keuken 
arrestantengroep Schinveld - 10.01.2006 13:10

Volgens de laatste berichten is de 'keuken' nog niet volledig ontruimd, er zit nog een aktivist vast op het dak.
aktivisten naar beneden gekomen 
arrestantengroep Schinveld - 10.01.2006 16:53

Er zijn net 12 aktivisten uit hun boomhut naar beneden gekomen en meteen gearresteerd. De bezetter van de tunnel is eveneens uit zijn tunnel gekomen, medisch goedgekeurd en meteen opgepakt.
Nico weer vrij 
arrestantengroep Schinveld - 10.01.2006 17:35

Nico Trommelen, de activisten van Groenfront! en de fotograaf zijn weer vrij na hun arrestatie eerder op de dag. Ze hebben geen dagvaarding meegekregen.
woensdag 11 en rechtszaak 
arrestantengroep Schinveld - 12.01.2006 12:06

Na 36 uur ging het weer kriebelen en zijn we weer bij een computer in de buurt. Even een update.
Woensdagochtend om 12 uur is er een lawaaidemonstratie bij het politieburp van Kerkrade gehouden waar 13 van de 20 nog zittende arrestanten werden vastgehouden. Daarbij zijn dre mensen, waaronder een zonet vrijgelaten arrestant van een dag eerder, om onduidelijke redenen opgepakt. Gedurende de dag werden arrestanten stukje bij beetje vrijgelaten, over het algemeen ver nadat de termijn waarvoor ze vast mogen zitten (12 uur bij deze anonieme arrestanten) was overschreden.
Om 1600 kwamen de laatste arrestanten vrij, dus ook de mensen die in Kerkrade waren opgepakt.
Verder willen we heel graag dat mensen die en dagvaarding hebben gekregen en die nog niet een kopie daarvan aan ons en/of de advocaat hebben gegeven die naar ons opsturen. Stuur twee kopiën naar "Vrienden van Groenfront" Postbus 85069 3508 AB Utrecht ter attentie van arrestantengroep Schinveld. Wij gaan dan met de advocaat overleggen over een mogelijke gezamenlijke aanpak vande rechtszaken.
Klachten over het optreden van de politie zowel buiten al nadat je ben opgepakt zijn ook welkom op het bovenstaande adres. Klagen kan ook anoniem! Als je inmiddels zelf een advocaat in de arm hebt genomen en/of zelf een klachtenprocedure bent gestart hou ons dan via het bovenstaande adres op de hoogt, of via  info@groenfront.nl. Zet even arrestantengroep in de subject header.
De arrestantentelefoon is vanaf nu niet meer 24 uur per dag bemenst. We zullen de vociemail nog wel regelmatig afluisteren.
Interpellatiedebat noodverordening 
Ratjetoetje - 16.01.2006 09:28

Persberichten


PS 002-006: Interpellatiedebat Provinciale Staten over noodverordening
Vandaag hebben Provinciale Staten een interpellatiedebat gevoerd over de noodverordening naar aanleiding van de bomenkap in de Schinveldse Bossen. Het initiatief voor dit debat is genomen door de Socialistische Partij. Tijdens het debat werd vooral ingegaan op de rol van de Commissaris van de Koningin, de heer Frissen, en de waarnemend burgemeester van de gemeente Onderbanken, de heer Zuidgeest. Een meerderheid in Provinciale Staten heeft het vertrouwen uitgesproken in de Commissaris van de Koningin. GS is gevraagd voor een aantal punten zoals geluidsoverlast, fijnstof en compensatie bos met spoed actie te ondernemen.

Insprekers
De Vereniging Stop Awacs Overlast gaat de rechtsgeldigheid van de bekrachtiging van de noodverordening door de gouverneur toetsen, zo nodig bij het Europese Hof, aldus inspreker Fijnaut namens de vereniging. Inspreker Stevelmans, lid van de gemeenteraad Onderbanken, deed een dringend beroep op de gouverneur en de heer Zuidgeest om het waarnemend burgemeesterschap van Onderbanken van de heer Zuidgeest zo spoedig mogelijk te beëindigen. Waarnemend burgemeester Zuidgeest zag om procedurele redenen af om in te spreken. Via een schriftelijke mededeling riep hij de leden van Provinciale Staten op om Onderbanken te blijven steunen omdat belangrijke onderdelen uit het AWACS-dossier, zoals geluidsoverlast en uitstoot fijnstof, nog steeds niet opgelost zijn.

Noodverordening
Tijdens het interpellatiedebat werden vooral vragen gesteld over de rol van de gouverneur en de waarnemend burgemeester. Gouverneur Frissen onderstreepte in zijn betoog ervan overtuigd te zijn dat zowel waarnemend burgemeester Zuidgeest als hijzelf niet anders hadden kunnen handelen dan dat gehandeld is. Ook zonder noodverordening was de bomenkap onvermijdelijk gezien de Nimby-procedure en de uitspraak van de Raad van State. De gouverneur ziet als positief effect van alle commotie en emotie van afgelopen weken dat het AWACS-dossier nu hoog op de politieke agenda’s zal staan.

Moties
Provinciale Staten namen met 33 stemmen voor en 16 tegen de motie aan van CDA/VVD/PNL waarmee Provinciale Staten onverkort vertrouwen uitspreken in de Commissaris van de Koningin. In deze motie wordt het college van GS verzocht om alle relevante partijen op korte termijn te benaderen om een aantal punten actief ter hand te nemen. Genoemd zijn: compensatie gekapte bos; stillere motoren voor de AWACS-toestellen; verlengen van de start- en landingsbaan van de AWACS-basis Geilenkirchen en de realisatie van een gedegen meetnet voor geluidsoverlast en luchtverontreiniging. In deze motie wordt ondermeer geconstateerd dat zowel de gouverneur als de waarnemend burgemeester hebben gehandeld in hun hoedanigheid bij wet aan hen toebedeeld en dat gehandeld is in het belang van de openbare orde en veiligheid.

3 moties van de SP werden verworpen, waaronder een motie om de waarnemend burgemeester te ontslaan. De GroenLinks-motie om in Den Haag aan te dringen op verplaatsing van de basis alsmede de motie van onmacht werden verworpen. Met de motie van onmacht spreekt GroenLinks het ongenoegen uit over het op deze wijze onmachtig maken van Provinciale Staten in deze voor vele Limburgse burgers zo zwaarwegende aangelegenheid.

www.limburg.nl

Website: http://www.limburg.nl
 
politie-fotos 
treehugger - 17.01.2006 12:18

Arrestatieteams (of fans daarvan, maar behoorlijk inside allemaal) hebben op hun forum ook foto's en commentaar van/op de Schinveld-ontruiming geplaatst:  http://www.arrestatieteam.nl/forum/viewtopic.php?t=3096 Overigens blijkt uit hun 'discussie' dat ze geloven dat 'De Rooien' (als in De Russen) nog steeds bestaan en een dreiging vormen. Zielig, en dat dat soort mensen dan door de staat ingezet worden om met harde hand een bos leeg te vegen.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.