Ford Genk/BE, oproep tot solidariteit!

Hier kun je discussieren over Ford Genk/BE, oproep tot solidariteit!.
Leden van de Vrije Bond in België roepen op om a.s. zondag 11 november naar de demonstratie te gaan in het Belgische Genk, en daar een anarchistisch blok te vormen, neem zwarte, zwart/rode vlaggen, spandoeken, en je strijdbaarheid mee!
De Vrije Bond verzameld:
In Genk op de Europalaan net voor de Citibank om 12u om

Hieronder de oproeptekst:
Op zondag 11 november zal in Genk (Belgie) een betoging plaatsvinden die uitgaat van de drie grote Belgische vakverbonden ( ABVV, ACLVB, ACV). Deze manifestatie komt er na de recent aangekondigde sluiting van de Ford fabriek in Limburg door de internationale directie van Ford. Met Ford en z’n toeleveringsbedrijven als één van de grootste werkgevers in Belgisch Limburg dreigt er nu een sociaal bloedbad voor de ganse streek. Meer dan tienduizend mensen dreigen rechtstreeks of onrechtstreeks hun werk te verliezen (dit in de Ford fabriek zelf, maar ook in de vele tientallen toeleveringsbedrijven die afhankelijk zijn van de Ford fabriek). Dit alles terwijl Ford net enkele dagen geleden,zonder schaamte,heeft aangekondigd de grootste winst te hebben gemaakt sinds 1999. (Wie meer cijfers wil kan o.m. hier terecht: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/10/24/over-de-winst-van-ford-...)

Al een ruime week houden de arbeiders de fabriek bezet en houden ze de machines en duizenden auto’s die nog aanwezig zijn in de fabriek in hun bezit. Bovendien zijn alle poorten geblokkeerd en staat er een permanent piket voor de hoofdingang om te verhinderen dat de directie de fabriek zou willen betreden of beginnen ontmantelen.
Vanuit gans Belgie en omringende landen zullen mensen op 11/11 afzakken naar Genk (oproep vanuit de vakbonden, sociale organisaties, enz…) voor een “mars voor de toekomst”. Vanuit de Vrije Bond lanceren we dan ook een oproep om deel te nemen aan deze grote manifestatie en deze te ondersteunen. Met onze aanwezigheid kunnen we onze solidariteit betuigen, hun strijd versterken en een sterk antikapitalistisch geluid laten horen.

Want een aanval zoals deze op de arbeidersklasse is een aanval op ons allen.

Wij verzamelen in Genk op de Europalaan net voor de Citibank om 12u om daarna mee op te stappen in de manifestatie die vanuit het centrum van Genk zal optrekken naar de fabriekspoort van Ford. Er is wat propagandamateriaal voorzien dat we gezamenlijk willen verspreiden (zie folder in bijlage), maar breng zeker ook eigen spandoeken, vlaggen etc mee!!

VOOR ARBEIDERSZELFBESTUUR & SOLIDARITEIT
Leve de ANARCHIE
Bron: http://www.vrijebond.nl/11-nov-nationale-betoging-genk-vrije-bond/

Gisteren (7-11-2012) zijn 250 Ford arbeiders naar Keulen, Duitsland gegaan om daar verhaal te halen bij de aandeelhouders vergadering van Ford, de Duitse polite werd een beetje overrompeld en een groep arbeiders lukte om in de kantoren van Ford te komen. Vervolgens werd er massaal politie opgeroepen en werden ze in gekesseld voor een paar uur. Er zit nog 1 persoon vast na wat duw en trek werk. Hier een item van het Belgische journaal:
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/limburg/121107_Ford_Keulen

In 2009 zijn er in Engeland meerdere fabrieken gesloten van Ford/Visteon wat ook gepaard ging met militante directe acties, in de Buiten de Orde ( tijdschrift van de Vrije Bond ) werd daar toen over geschreven je kan het online lezen op de onderstaande link:
http://www.vrijebond.nl/wp-content/uploads/2009-herfst_winter.pdf

De auto fabriek Ford heeft een lange traditie in het uitknijpen van arbeiders, en wist 100 jaar geleden het zogenaamde “Fordism” in te voeren, een model dat op de dag van vandaag over al terug te vinden is. En een van de pijlers is van het huidige kapitalistische stelsel.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fordisme


Erg goed dat mensen hier mee

Erg goed dat mensen hier mee aan de slag gaan. Puntje van opmerking: fordisme is vandaag de dag juist niet overal terug te vinden en wordt in rap tempo ontmanteld, de sluiting van deze fabriek is juist een van de vele elementen daarvan.

Re: Ford Genk/BE, oproep tot solidariteit!

Dat je als arbeider voor zo'n bedrijf wilt werken.

Re: Ford Genk/BE, oproep tot solidariteit!

Ha ha, aan hierboven reactie, nee de arbeiders vinden het leuk om iedere dag in de fabriek te werken! Ben je student ofzo? ik denk dat 85% van het personeel van ieder bedrijf het haat om op maandag de poort van de fabriek te passeren. Men werkt om net met je kop boven het water te blijven, zodat je de huur kan betalen, school voor de kinderen, boodschappen enzo. In de jaren 60 en 70 zijn de mijnen rond Genk allemaal gesloten en is Ford de enige werkgever geworden in de regio. je weet wel heeft iets te maken met klasse, de klasse waar jij niet toe behoord in iedere geval.

zorg voor zinnige en duidelijke eisen

Maar bij een actie tegen de sluiting van een autofabriek moet je als arbeider en als anarchistische beweging wel even goed bedenken wat je wilt en met wat voor eisen je actie gaat voeren.
Moet die fabriek open blijven? Auto's zijn er wel genoeg en in de vorige bijdrage wordt ook al gezegd dat de arbeiders niet voor de lol dat werk doen. Natuurlijk is Ford een fout bedrijf dat zijn arbeiders uitbuit. Strijden voor een goed sociaal plan ligt dus wel voor de hand. Laat Ford maar lappen.
Maar met die fabriek zelf kun je misschien wel iets nuttigers doen (als je het met zelfbestuur voor het zeggen zou hebben).
Wat voor (betere) toekomst zie je voor Genk en omgeving? Een sociale samenleving met nuttig werk waarbij de mensen maandagochtend (of wanneer dan ook) wel met plezier beginnen. En wat en wie houden je tegen? Maak daar een strijd van.

Foute plek voor demonstratie

De produktie word in zijn geheel naar Spanje overgebracht.
Bij die poort hoort de demo plaats te vinden.
Beiden kan ook natuurlijk.

En wat is precies het punt

En wat is precies het punt dat je wil maken? Ten eerste denk ik dat je misschien zelf heel weinig ervaring hebt met arbeidersstrijd...Deze strijd gaat in de eerste plaats over menselijke waardigheid en sociale rechtvaardigheid. Denk je dat deze arbeiders zelf niet beseffen dat ze vastzitten in loonslavernij? Het helpt om af en toe zelf eens ter plekke bij arbeidsconflicten een praatje te gaan slaan met de militanten. Je zou verbaast zijn hoe helder hun analyse van kapitalisme, en hoe diep hun afkeer er soms voor, is. Dat maakt van hen nog geen anarchisten maar het geeft wel een opening tot dialoog en solidariteit. Zo, het vieze woord is er uit...'solidariteit'. De horror... Het is natuurlijk gemakkelijker om in je politieke ghetootje te blijven rondhangen dan hoef je je eigen ideeën en praktijken niet aan de realiteit te toetsen. Soit...

Re: Ford Genk/BE, oproep tot solidariteit!

Gaan Belgen nu ook wat meer op de FIETS !

Al deze ellende had kunnen

Al deze ellende had kunnen worden voorkomen als de Belgische staat het bedrijf had overgenomen. Dan vervalt het belang van goedkope arbeidskrachten, omdat de staat na ontslag moet dokken voor de uitkering. Maar ja, dat krijg je als iedereen op pro-Europa-partijen stemt. De EU, dat is een neo-liberale lobbyclub. Weg ermee.

Als je denkt dat

Als je denkt dat nationalisering iets had kunnen voorkomen heb je van (kapitalistische) economie weinig kaas gegeten, genationaliseerd of niet, beiden zijn even onderhevig aan de dynamiek van het kapitaal.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech