250 mensen op demo tegen politie geweld

Hier kun je discussieren over 250 mensen op demo tegen politie geweld.
Het protest verliep vreedzaam, en was aangeduid als een stille tocht. Ook vorige week werd er een stille tocht georganiseerd; daarbij kwamen zo'n 100 mensen opdagen. Waar de dood van Alexis Grigoropoulos in Griekenland een ware opstand veroorzaakte, lijkt Nederland het wederom te slikken en krijgt de politie het voordeel weer toegeschoven. Dit omdat Rishi ''net vrij was'' en ''een straatverbod had''; aldus de politie.

Ondanks dat enkele sprekers het door het weer hadden laten afweten; werden er toch motiverende toespraken voor het protest gegeven, en werd er getrakteerd op muziek.


Vragen

Vanuit het Oosten van het land afgereisd naar het Westen. Daar waar de manifestatie plaatsvond tegen politiegeweld. Al een keer eerder ben ik betrokken geweest bij een actie tegen politiegeweld.

Het is nu zo dat de overheid en dus de politie het monopolie bezitten op het gebruik en toepassen van geweld. Daar mogen we minimaal kritisch over nadenken en we mogen er ook kritische vragen over stellen. Ondanks dat het een rustige en vredige bijeenkomst was gisteravond, miste ik toch wel de kritische vragen richting de overheid en politie. Er was naar mijn idee best wel veel pers aanwezig. Sommige cameramensen zag ik de aanwezige mensen lomp opzij duwen om zodoende een mooi shot te kunnen schieten. Hou ik niet zo van.

De vragen die ik heb is bv hoe zit het met het verhaal dat de agent die het schot loste een agent in opleiding was en waarom wordt ie dan op zo'n melding gezet? Is het dan niet verstandiger om een meer ervaren agent op de melding te zetten die de situatie met zijn ervaring beter kan inschatten.
Wanneer mag je iemand als agent doodschieten en hoe doe je dat dan? Beetje luguber maar ik bedoel het dan meer zo van is het 3 keer eerst in de lucht schieten of schiet je in de been of wat?
Wat als ik op het station sta en iemand heeft gebeld dat ik een pistool op zak heb en de instructies niet juist opvolg, wordt ik dan ook neergeschoten?
Pijnlijke vraag maar maakt het dan nog uit of ik allochtoon ben of niet?
Maakt het dan ook nog uit of ik een "achtergrond" heb, bv dat ik al eerder vastgezeten heb of dat ik net vrij ben of zo?
Zo maar een paar vragen.

Wat ik ook proefde was de angst dat er rellen zouden uitbreken. En vooral hoe de media hierover een negatief beeld zou weergeven. Er werd met klem opgeroepen om het rustig te houden, diepe wens van de nabestaanden, begrijp ik. Maar de angst wat de media erover zou kunnen gaan schrijven is voor mij een punt. Wie is die media dan en als de angst aanwezig is dat een gedeelte van de samenleving gestigmatiseerd wordt door rellen die uitbreken, wat hiervan te denken. Er werd opgeroepen om positief te blijven denken. Het kwam op mij een beetje over alsof de aanwezigen zich het tegendeel moesten bewijzen van datgene wat er in de kranten aan negatieve berichtgeving werd geschreven over Rishi. Alsof de aanwezigen het tegendeel moesten laten zien.

Als wij een samenleving zijn en wij leven samen, waarom waren er gisteravond zo weinig mensen betrokken uit de verschillende hoeken van de samenleving?

Dat is wat er zo in mij speelde toen ik hiervan terugkwam. Overstappend op het station Utrecht stonden daar de Ajax supporters te scanderen: "Kankerjoden!" en wat al niet meer. Er was veel politie aanwezig maar er is niet ingegrepen laat staan geschoten.

Bezorgde lereear, Allereerst

Bezorgde lereear,

Allereerst petje af voor u reis en bijdrage, ik wilde ingaan op een paar van u vragen.

"De vragen die ik heb is bv hoe zit het met het verhaal dat de agent die het schot loste een agent in opleiding was en waarom wordt ie dan op zo'n melding gezet?"

Een agent in opleiding mag al voor dat de opleiding is afgerond de straat op zonder begeleiding (mits in uniform), de politie houdt met inroosteren geen rekening met het feit of de opleiding al is afgerond of niet. Waarom hij op de melding is gezet, misschien het eerst ter plaatse;.

" Is het dan niet verstandiger om een meer ervaren agent op de melding te zetten die de situatie met zijn ervaring beter kan inschatten."

Dat had het waarschijnlijk wel geweest, oude agenten hebben imo wat minder te bewijzen en hebben het meeste al eens gezien.

"Wanneer mag je iemand als agent doodschieten en hoe doe je dat dan?"

Als je denkt dat je eigen veiligheid of dat van anderen in gevaar is, maar ook bijvorbeeld om een vluchtende verdachte tot stilstand te brengen.
DAt wil niet meteen zeggen dood schieten maar er mag geschoten worden, een mens met een kogel niet dodelijk raken is nog knap lastig en de meeste agenten beroerde schutters.

"Beetje luguber maar ik bedoel het dan meer zo van is het 3 keer eerst in de lucht schieten of schiet je in de been of wat?"

Het waarschuwingsschot is een mythe, de politie is deze niet verplicht. Doel is wel niet dodelijk te verwonden maar nogmaals het zijn beroerde schutters.

"Wat als ik op het station sta en iemand heeft gebeld dat ik een pistool op zak heb en de instructies niet juist opvolg, wordt ik dan ook neergeschoten?"

Dikke kans van, afhankelijk van de agent.

"Pijnlijke vraag maar maakt het dan nog uit of ik allochtoon ben of niet?"
Helaas wel

"Maakt het dan ook nog uit of ik een "achtergrond" heb, bv dat ik al eerder vastgezeten heb of dat ik net vrij ben of zo?"

Dit dan weer niet, de agent die u schiet zou wel een belachelijk grote dossier kennis moeten hebben van iedereen. Zeker een agent in opleiding heeft deze niet.

Vuurwapens politie opleiding
Ik heb onlangs van een agent in opleiding het volgende gehoord, het aantal theorie lessen omtrent vuurwapens gebruik zijn er 6 van een uur, 6 uur les vuurwapens, hiervan verdwijnen er vier in ' onderhoudt' en twee in ' wanneer mag je schieten' , daarna naar de oefenbaan en hoppa een blaffer op zak de straat op.
Ook andere geweldszaken worden tegenwoordig anders getraind dan pak m beet 10 jaar terug. Toendertijd sprak men van een 'judo-aanpak' afwerend, defensief etc. Tegenwoordig wordt aan agenten geleerd dat hun eerste impuls degene is die ze mogen volgen, da's natuurlijker.. Oftewel, kan je hem bedwingen maar sla je liever eerst iemand, dat kan.

hmm

Het vergelijk met Griekenland vind ik toch niet helemaal gepast. Waarom komt er in Griekenland een grote opstand wanneer iemand door een politiekogel wordt gedood en waarom in Nederland niet? Simpelweg omdat in Griekenland de mensen al lang geen vertrouwen meer hebben (of meer waarschijnlijk, nooit hebben gehad) in de politie en de staat en veel meer gewend zijn massaal de straat op te gaan. Nederlanders zijn over het algemeen redelijk gezachtsgetrouw en hebben een bijna naief vetrouwen in de politie. Veel mensen denken bijvoorbeeld al snel, als de politie iemand aanhoud, dat die persoon dan vast ook iets gedaan zal hebben. Er zijn helaas maar weinig mensen die zich afvragen of het handelen van de politie terecht is, tenzij ze er persoonlijk mee geconfronteerd worden. (en dan schreeuwen ze wel van alle daken dat hun onrecht wordt aangedaan). Oftewel, de mensen (de grote massa) zal eerst wakker geschud moeten worden voor ze iets gaan ondernemen, voor die tijd hoef je een mensenmassa niet te verwachten. Hoewel een aantal jaar geleden in Utrecht, in de wijk Ondiep, zo'n politiekogel wel erg veel heeft los gemaakt in de buurt (tot rellen aan toe). Niet dat dat iets heeft veranderd aan de situatie overigens. De weduwe strijd nu nog voor gerechtigheid en eerlijke informatie.

We hadden geen demo nodig

We hadden geen demo nodig tegen (politie) geweld, maar een demo tegen politie (geweld). Wat een schande dat de nabestaanden van deze jongen zijn moodenaar beschermen. Op deze manier kunnen deze beulen gewoon hun gang blijven gaan.

Is er al een bevredigende verklaring waarom er een kind is dood geschoten?
Wordt er aanstalte gemaakt om te voorkomen dat dit vaker gebeurd?
Wordt het toenemende geweld van de politie, waaronder steeds meer schieten, in verband gebracht me een toename van onschuldige slachtoffers?
Wordt er geageert tegen het steeds pro-activer en dus. "doelgroep gerichter" optreden van de politie?

Nee natuurlijk niet, want wij laten weer over ons heen lopen..

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech