AFA en de strijd van de vluchtelingen

Nieuws, gepost door: AFA Nederland op 25/03/2013 03:05:23

Wanneer: 25/03/2013 - 18:44

Het zal de trouwe lezers van de AFA Nederland website ongetwijfeld al zijn opgevallen; de laatste tijd valt er veel minder te melden over extreem-rechts. In plaats van nieuwsberichten over marcherende neo-nazis verschijnen op onze website steeds meer verslagen van acties rondom vluchtelingenstrijd. Dit is voornamelijk een gevolg van praktische ontwikkelingen, maar wij vinden het van belang om dit toch kort toe te lichten.


Het is namelijk niet zo dat extreem-rechts in Nederland geen gevaar meer vormt. De PVV is hiervan natuurlijk het bekendste voorbeeld. Daarnaast zijn er nog allerhande obscure groepjes en randfiguren die qua aantal weinig voorstellen, maar wel bereid zijn tot het gebruiken van geweld. Zowel de PVV als deze kleinere groepen vormen op hun eigen manier een gevaar, en moeten bestreden worden.

Aan de andere kant is activiteit van extreem-rechts in het openbaar sterk afgenomen. De PVV voert haar strijd met name in de media en in het parlement, en de kleinere groepjes houden zich met name bezig met borrelen en stickers plakken. AFA vind het nog steeds belangrijk om extreem-rechtse propaganda uit het straatbeeld te verwijderen. En ook hun acties en openbare bijeenkomsten waar hun denkbeelden worden verspreid vragen om tegenacties. Gelukkig vinden deze tegenwoordig echter nauwelijks nog plaats.

De AFA is geen actiegroep die alleen maar reactief achter extreem-rechts aanhobbelt. AFA moet dit ook niet zijn. Vanuit onze linkse basisbeginselen voeren wij actie tegen racisme en discriminatie, en in bredere zin tegen het uitsluiten van mensen om hun afkomst, huidskleur, geaardheid etc. Vanuit deze achtergrond voeren wij bijvoorbeeld al jarenlang actie tegen vreemdelingendetentie en het vluchtelingenbeleid van de staat in het algemeen.

Inmiddels alweer een half jaar geleden werd AFA Den Haag gevraagd of wij mee wilden helpen met een actiekamp van uitgeprocedeerde vluchtelingen. Deze vluchtelingen hadden al op diverse plaatsen in Nederland actie gevoerd tegen hun situatie (voor mee informatie zijn www.rechtopbestaan.nl). Aangezien wij deze strijd ondersteunen en van groot belang vinden hebben activisten van AFA zich direct ingezet voor het ondersteunen van deze strijd.

Deze inzet is niet geheel kritiekloos gebleven. Zo schreef Doorbraak in haar krant van december 2012 dat het bij het ondersteunen van dit soort acties zou kunnen gaan om “witte actievoerders die onbedoeld vluchtelingen in het nauw een gevoel van angst en complete machteloosheid aanpraten”.

Wij herkennen ons totaal niet in dit soort kritiek. Het gaat hier om vluchtelingen die zelf de straat op zijn gegaan om actie te voeren. Die zelf, vanuit een overtuiging in hun eigen kunnen om verandering teweeg te brengen, opkomen voor hun mensenrechten. Het gaar hier nadrukkelijk niet om zielige mensen die door een stel meelevende witten nog verder de grond ingepraat worden, om ze maar zo zielig mogelijk voor te stellen in de hoop op sympathie.

Integendeel; wij worden juist geïnspireerd door de volharding van deze vluchtelingen. Wij kunnen als AFA allerhande praktische ondersteuning aan hen bieden, mede ook door onze ervaring met het organiseren van bijvoorbeeld demonstraties. Maar de daadwerkelijke drive om actie te voeren tegen het verwerpelijke racistische beleid van de staat komt vanuit vluchtelingen zelf. Het is voor ons een eer om hen hierin te mogen ondersteunen, samen met zoveel andere gelijkgestemde groepen en individuen.

De komende tijd zullen op de AFA website regelmatig nieuwe artikelen verschijnen over dit onderwerp en andere actuele zaken. Houdt onze website dus goed in de gaten!

http://www.afanederland.orgWie: 
nn

Kunnen jullie de node posten uit 2012 van het artikel van Doorbraak?Wie: 
nn

En die Partij voor de Vrijheid (PVV) zijn zij ook niet extreem rechts?
Waarom komt de AFA hier zo weinig tegen in actie?Wie: 
nn

Groot respect voor de manier waarop afa dit heeft opgepikt. Wat de pvv betreft... wel, ik ben afa niet, maar volgens mij is het racisme van de pvv niet alleen in de pvv aanwezig, het heeft zich als een olievlek uitgebreid over het hele politieke landschap waar het wellicht iets minder duidelijk herkenbaar is, maar je hoeft maar naar de apartheidspolitiek van het 'vreemdelingenbeleid' te kijken om het te zien. Heel goed dat afa zich niet blindstaart op de pvv dus.Wie: 
nn

AFA heeft duidelijk stelling genomen wat betreft extreem rechts en dat is te prijzen.
Misschien dat ze ook iets meer oog gaan krijgen voor het sektarisch gehalte van diverse Islambewegingen in Nederland die een veel grotere bedreiging zijn wat betreft racisme,vrouwenonderdrukking,homofobie etc.
Geen islamfobie, maar juist een ondersteuningsfactor vormen voor moslims die hun religie in alle vrijheid willen beleiden waarbij andere culturen en religies gerespecteerd worden.

De overeenkomsten tussen extreem-rechts en bewegingingen zoals Hizb ut tahrir, moslimjongeren Nederland etc zijn te groot om niet onderkend te worden.

Dit soort sektarische bewegingen zijn dan ook de grootste oorzaak van het huidige vluchtelingenprobleem.
Wat mij betreft mag een AFA daar ook iets meer naar gaan kijken.

Veel succes met jullie actiesWie: 
antifascist

Beste nn,

"En die Partij voor de Vrijheid (PVV) zijn zij ook niet extreem rechts?", "Waarom komt de AFA hier zo weinig tegen in actie?"

Als je het artikel had gelezen, staat er toch duidelijk "Het is namelijk niet zo dat extreem-rechts in Nederland geen gevaar meer vormt. De PVV is hiervan natuurlijk het bekendste voorbeeld" en "Zowel de PVV als deze kleinere groepen vormen op hun eigen manier een gevaar, en moeten bestreden worden".

AFA is weldegelijk met de PVV bezig en als je hun website en blad leest zul je tot de conclusie komen dat er ook vanuit AFA acties tegen gedaan zijn. Zo zijn er anti-Wildersstickers, artikelen en acties geweest tijdens de verkiezingen. Verdiep jezelf zou ik zeggen.

mvg, een antifascistWie: 
nn

Waarom doet AFA hier niets tegen?

Het staat hierboven in verschillende aanvullingen, waarom doet AFA niets tegen sektarische islam, waarom doet AFA niets tegen de PVV?

Allereerst, wees niet zo mak, zie je een probleem en wil je er iets mee? Kom in actie! Ga niet andere activisten vertellen waar zij zich bezig mee moeten houden, vooral niet als zij zo goed bezig zijn op een ander vlak (zoals AFA op dit moment). Ik kan 1000 dingen opnoemen waar AFA iets mee zou kunnen die volledig binnen het antifascisme vallen maar waar AFA op dit moment niets mee doet. Maar AFA heeft ook slechts beperkte middelen, sluit je dus aan en help mee of begin een eigen groep en ga aan de slag!

Verder doet AFA heel erg veel met de PVV en is er in de afgelopen jaren heel veel gedaan rondom de PVV, beter opletten dus.

en voor AFA, mijn buurman stemt volgens mij PVV waarom komen jullie daar niet tegen in actie, valt me zwaar van jullie tegen ;)

Oh en groenfront, de gemeente heeft een boom gesnoeid voor mijn huis en het langverwachte actiekamp bleef uit, verklaar je nader :)

Oh en leuk hoor dat de "Barchem 4" nertsen heeft bevrijd maar het konijn van de buurvrouw zit nog steeds vast en het is toch "alle dieren vrij?"Wie: 
nn

Nogmaals: kunnen jullie het artikel door linken van Doorbraak? Waar zij de uitspraak doen van: “witte actievoerders die onbedoeld vluchtelingen in het nauw een gevoel van angst en complete machteloosheid aanpraten”

Ik heb gisteren op de website van Doorbraak zitten bladeren maar kan de quote niet vinden.
Ik wil graag de context lezen.

Verder onderschrijf ik het wat eerder in de aanvulling was geschreven. Laat AFA niet vergeten dat reli fundi's of Grijze Wolven aandacht moeten krijgen. Ze doen aan aansluiting om geaardheid zo was de afgelopen weken ook wel duidelijk geworden. Dat is niet zo cool voor de mensen die homoseksueel zijn, hun religie in alle rust willen praktiseren of mensen die ook hier willen komen wonen en nu geen kans meer krijgen omdat iedereen xenofoob aan het worden is.

Ook genoeg COC-leden die waarschijnlijk een stapje naar rechts hebben gemaakt na wat er de afgelopen weken is gebeurd en dat is triest omdat ze die stap maken door een nare gebeurtenis. Een gebeurtenis die wordt uitgemolken door politiek en media en zorgen voor meer xenofoben.Wie: 
nn

AFA is slechts een onderdeel van een veel grotere beweging die zich steeds meer begint te manifesteren in de landen die onder de huidige economische krisis te maken krijgen met extreme uitingen van populistische aard.
Daarnaast word er wel degelijk gekeken naar de bewegingen van de sektarische islam.
Hun vrijages naar links worden resoluut afgewezen omdat we heel goed door hebben wat hun beweegredenen en doelstellingen zijn.
Ook vanuit de moslimwereld zelf word steeds meer stelling genomen tegen deze bewegingen.
Ze zijn wel degelijk aansprakelijk te stellen voor het grote aantal vluchtelingenbewegingen wereldwijd.
Het "geval Mali" waarbij de sektarische islam cultuureigendommen vernietigd en de bevolking slaafs wil onderwerpen is ook weer een voorbeeld waar deze Reli-criminelen voor staan.

Ook de opstanden/revoluties in het Midden Oosten worden gefrustreerd door deze groepen.
Zij zijn ook er direct verantwoordelijk voor dat de opstand in Syrie zo lang aanhoudt en vele slachtoffers maakt omdat we de oppositie geen wapens in handen kunnen gaan geven die misbruikt gaan worden(zie geschiedenis Afghanistan).

Willen we een positieve rol gaan spelen in de moslimwereld zullen we alles op alles moeten gaan zetten om zij aan zij deze Reli-criminelen te gaan bestrijden.Wie: 
nn

Lange neus trekken naar migratiebeheersing: http://www.doorbraak.eu/?p=12477Wie: 
ketellinkie

"Dit soort sektarische bewegingen [zoals Hizb ut tahrir, moslimjongeren Nederland etc.] zijn dan ook de grootste oorzaak van het huidige vluchtelingenprobleem."

"Ze [extreme uitingen van populistische aard, bewegingen van de sektarische islam] zijn wel degelijk aansprakelijk te stellen voor het grote aantal vluchtelingenbewegingen wereldwijd."

Heeft iemand zin om dit te onderbouwen, laten we zeggen aan de hand van wat cijfers of degelijke artikelen? Ik geloof er namelijk geen mallemoer van.

(En nu ajb niet aankomen met ze zijn óók een factor. Dat geloof ik best, maar dat is niet wat hier wordt gesteld. Gesuggereerd wordt dat ze de grootste, of althans een voorname oorzaak zijn.)Wie: 
AFA Nederland

Bedankt voor de reacties. Artikel van Doorbraak is inmiddels gelinkt. Niets ten nadele van Doorbraak en dit artikel trouwens.

Verder is het nog wel interessant om aan te geven dat AFA al bijna sinds haar oprichting ook acties heeft gevoerd tegen Grijze Wolven. Ook zijn er diverse artikelen en brochures uitgebracht door ons magazine Alert!. Dat er nu minder aandacht voor is vanuit AFA komt onderandere door de factoren die al in ons artikel worden genoemd.Wie: 
nn

Bedankt voor de link.

Dit is niet louter kritiek en de quote is wel een beetje uit verband gerukt in het stukje wat AFA plaatste.
De context waarin actiegroepen dit stukje van Doorbraak zouden kunnen plaatsen is een kritische reflectie.
Een kritische reflectie van de schrijver op zichzelf als vrijwilliger/activist bij de Fabel,misschien zelfs een mijmering over hoe de beeldvorming is over vluchtingen vanuit actiegroepen, hoe actiegroepen de boodschap uitzenden naar de samenleving en hoe dat dan aan zou kunnen komen.

Daarnaast legt hij ook uit wat de overheid doet aan de beeldvorming.
En hij zegt dat migranten door alles heen overleven (hoe schrijnend ook) hoeveel wetten, geld en repressie overheid ze er tegen aan smijten. Zo veel macht krijgen ze niet over migranten, behalve degene die er letterlijk onder bezwijken en hun leven er voor moeten geven.

Bijna iedereen om mij heen begrijpt dat de situatie van de vluchtrelingen schrijnend is maar tegelijkertijd hebben ze het idee dat Nederland geen plaats heeft voor vluchtelingen en dat ze best terug kunnen. Immers, ze zijn toch uitgeprocedeerd? Het verhaal komt niet aan.

En hoe lang zijn er al topactiegroepen zoals AFA en No Border die vluchtelingen ondersteunen?
In al die jaren is het alleen maar erger geworden in heel Europa.
Daarmee zeg ik niet dat het ligt aan de actiegroepen dat het erger is geworden en dat de actiegroepen geen successen hebben geboekt. Maar wat ik wel merk is als er zelfreflectie is over actiegroepen andere actiegroepen het weinig kunnen incasseren als er over gepost wordt op een website.

Actiegroepen en activisten kunnen op het internet elkaar zo afvallen.
Dat is geen reflectie meer, geen opening naar een dialoog of geen tegenkritiek maar elkaar afvallen.
Onnodig.Wie: 
nn

Kom Doorbraak pleegt geen reflectie, dat is eerder bashen om er bij te horen.

http://www.doorbraak.eu/?p=13293Wie: 
nn

Ja het is een manier om zo de artikelen in ogenschouw te nemen: Doorbraak bashed.
Dit betreft nu een andere discussie dan de topic AFA en je gaat nergens inhoudelijk op in dan dat je me een link post waar in ik de mening toegedaan moet krijgen dat Doorbraak een stelletje bashers zijn om erbij te horen. Ik denk niet dat dit de insteek is van deze organisatie.

AFA succes met de acties en goed dat jullie weer wat lieten horen op Indy!
Nogmaals: bedankt voor de snelle reply en de link naar Doorbraak.Wie: 
nn-db

Wat een slappe ongezouten verklaring is dit zeg.

AFA staat voor mij voor de straat opgaan en nazis en fascisten te lijf gaan. Oog om oog, tand om tand.
Schoenmaker blijf bij uw leest.
Ga nu alsjeblieft niet vaag doen over 'hernieuwde orientatie' of andere blabla. Als jullie, afa nederland dus. denken dat 'de straat opgaan' niet meer nodig is en jullie hebben er een goede kijk op lijkt me, dan overweeg gewoon om de activeiten te verminderen of de club op te heffen.

Blijf niet zitten op je post, ga iets anders doen en laat AFA zijn wat het is. een nieuwe generatie antifascisten zal het overnemen of niet als er geen animo of geen 'vijand' meer is. C'est ca.

AFA is naar mijn weteen ook een zwart/rode of rood/zwarte organisatie. Een wijs man zij eens 'geloof is opium van het volk'. Als AFA nu opeens mensen gaat bijstaan om hun religie vrijelijk te kunnen beoefenen lijkt me dat niet de gewenste richting die het op zou moeten gaan. Ik zou hier niet zoveel aandacht aan schenken.

GroetjesWie: 
nn

Ik mis een beetje de onderbouwing om van de koers af te wijken. Is het veranderde subsidiebeleid van geldschieter XminY de ware reden?

NB Grappig dat de AFA een veel beter blad uitgaf in de tijd dat de Alert door de AIVD werd volgeschreven...Wie: 
nn

https://www.indymedia.nl/node/14037

De discussie is kapot bij Opinie. Dus we moeten het hier maar voortzetten.Wie: 
mod

Discussie-mogelijkheid is inderdaad nog steeds stuk maar is voor het opinie artikel over Searchlight en AFA handmatig gefixed. Zie
https://www.indymedia.nl/node/14039Wie: 
ketellinkie

AIVD'er die de Alert volschreef?

U bedoelt dit akkefietje? "verklaring AFA n.a.v. AIVD infiltratie/Telegraaf artikel", AFA-Nederland - 03.06.2011, https://www.indymedia.nl/nl/2011/06/76439.shtml .

Die affaire-Kraaijer is inmiddels natuurlijk wel terdege uitgemolken, zie verder ook "Paul IJsbrand Kraaijer, van buttonboy tot spion", Buro Jansen & Janssen, dec. 2012, http://www.burojansen.nl/artikelen_item.php?id=499 .Wie: 
nn

"Ik mis een beetje de onderbouwing om van de koers af te wijken. Is het veranderde subsidiebeleid van geldschieter XminY de ware reden?

NB Grappig dat de AFA een veel beter blad uitgaf in de tijd dat de Alert door de AIVD werd volgeschreven..."

En na deze aanvulling wist ik het zeker, de paar nazi's die er nog over zijn reageren ook graag op indymedia. Tevens het bewijs dat het discussiebeleid van indymedia niet werkt.

Verder zou ik graag willen toevoegen dat er in de comments naar voren lijkt te komen dat er een grote strijd gaande is op radicaal links, bullshit, AFA en doorbraak kunnen lekker door een door en tuurlijk zijn er discussiepunten en die worden op een goede constructieve manier besproken, en zeker niet op indymedia.

En het hele gedoe dat AFA voor jou nazi's bashen op straat is... er is meer racisme en om je nu te beperken tot nazi's bashen op straat....Wie: 
nn

Dank voor de link naar Jansen en Jansen. Daar kwam ik dit citaat van Kraaijer tegen:

"Feitelijk werkte KAFKA indirect voor de BVD. Er was namelijk een goed contact tussen twee medewerkers van KAFKA en de extreemrechts onderzoeker Jaap van Donselaar, die verbonden was aan de Universiteit van Leiden en aan de Anne Frank Stichting, bij welke stichting ook een KAFKA-medewerker werkzaam was. Van Donselaar verstrekte veel informatie over extreemrechts aan de overheid (lees: de BVD). KAFKA nam dan ook een vreemde positie in, maar is er nooit kritisch vanuit de antifascisme beweging over aangesproken. Feitelijk werkte de AFA ook indirect, via KAFKA, voor de BVD……iets voor veel antifascisten om eens goed over na te denken.

Jeroen van de AFA en ik zijn wèl eens kritisch benaderd door een aantal lokale AFA-groepen. Aanleiding was dat Jeroen en ik op uitnodiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken gesproken hebben met medewerkers van dit ministerie over de (juridische) aanpak van extreemrechts. Toen wij de uitnodiging ontvingen hoefden we niet na te denken over de vraag of we wel of niet zouden ingaan op de uitnodiging. Immers, er zou niet over de AFA gesproken worden, maar over extreemrechts. Maar, in het ministerie bleek dat een van onze gesprekspartners een medewerker was van de BVD. Hij had zich netjes als zodanig voorgesteld. Nadat hij zich had voorgesteld keken Jeroen en ik elkaar even aan, maar we bleven zitten. Waarom weggaan? De AFA stond niet op de agenda. Verder zat aan tafel ook het hoofd Directoraat Politie, als ik me goed herinner. Op de eerstvolgende vergadering van lokale AFA-groepen deden Jeroen en ik verslag van ons treffen met ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De radicale antifa’s waren op zijn zachtst gezegd daar niet blij mee. We hadden immers met ‘de vijand’ gesproken. Die houding en reactie zeggen veel over radicale linkse actievoerders/antifascisten, die extreemrechts alleen maar willen ‘bestrijden’ door ze letterlijk van de straat af te slaan."Wie: 
nn

Je weet dat fascisme gewoon die federatie is die sinds 1989 niet meer in afschaffing is.
Gewoon het oude informele sexuele sanctie systeem waarmee mensen die anders hebben gedacht, (door de hun kennis van het verleden)
worden uitgesloten ook door de meeste mensen die afgestudeerd zijn omdat die zelf daarin gestudeerd hebben.
Die federatie heeft altijd samen gewerkt met nazis e.d., ze hadden vaak een vriendin van de studenten club.
Het blijkt dat het die mensen gaat om dat sexuele sanctie systeem te continueren ook tegen mensen die niet in die federatie gestudeerd hebben zoals de mensen die daar in de goede tijd consequent tegen waren(de tijd dat die federatie in afschaffing was).
We teren nu nog op deze mensen; Daar komen er niet meer zoveel van bij.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar dan moet je verder aan die federatie geen informatie meer geven want die worden net als in de 20 en 30er jaren weer gebruikt om het fascisme formeel aan de macht te krijgen.
De mensen die daar bij zitten, 90% van de studenten, denkt daar na die inwijding niet meer over na en zijn dus weer geen enkele garantie tegen het fascisme.
Het is dus niet zo simpel dat het allemaal naziskins zijn die duidelijk als fascisten kunnen worden aangemerkt; De zieke zit nog door het systeem heen en dat wilden we veranderen door die federatie in afschaffing te houden.
De meeste mensen zijn dus al informeel gewend aan discriminatie.
Dan is het heel makkelijk om dat formeel te doen zoals bijvoorbeeld mensen op een lager plan te zetten zoals vluchtelingen.
Het zijn ook altijd de rechtse partijen die de Verenigde Naties(O.a. een organisatie om vluchtelingen te helpen)totaal corromperen (waar hebben we dat eerder gezien inderdaad Rost van T) en het liever met de Nederlandse Justitie afdoen.
De ramp wordt langzaam afgedwongen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech