Hoe Occupy zeker zal verliezen. Een reactie op P. Jafari

Hier kun je discussieren over Hoe Occupy zeker zal verliezen. Een reactie op P. Jafari.
Occupy is al zo veel besproken dat je er soms al geen zin meer in hebt om nog iets over te lezen.
De meeste protesten, plein bezettingen hebben immers ook niet direct zichtbaar iets opgeleverd wellicht.
Daarintegen, een van de beste dingen aan 'Occupy' was dat het zo zichtbaar was, in het midden van de steden op pleinen.
En het is waar, het ging er allereerst dat we er waren. Dat was het eerste 'doel' van de beweging, om de grote onvrede duidelijker en zichtbaar te maken.

Zo kwam ik laatst, dus al een poosje na het hele 'Occupy' gebeuren een boekje tegen in Utrecht met de titel "Hoe kan de 99% winnen?, geschreven door Peyman Jafari. Ik voor dit boekje ook nog geld voor neerleggen omdat ik het nog altijd steun en ook achter het protest sta.
(niet zonder kritiek weliswaar maar dat was ook nooit zo verwacht)
Omdat ik vanaf het prille begin wist en actief deelnam (dus met tent en ander attributen) aan de beweging.
(Wacht en lees verder, het wordt nog best spannend, want ik zal verklappen wat Nederland en San Fransisco/La hier mee te maken hebben!)
Na de revolutionaire golf van protesten in Noord-Afrika werden velen in het Westen duidelijk geinspireerd.
Nu was er al veel langer een beweging natuurlijk, o.a. die van de anarchisten en anti-globalisten.
En die zijn ook Occupy gestart.
Ik ga nu iets zeggen wat velen zal doen twijfelen, maar ik hoop dat jullie dit simpelweg geloven, omdat het waar is.
En ik heb er nooit veel over gezegd, laat staan openlijk over gepubliceerd.
Want wat ik ga zeggen zal megalomaan klinken maar geloof me, ik heb geen last van grootheidswaanzin, zoals zo vele 'activisten' of politici dat hebben, of als bluf en interessant doen'. (Ik houd juist erg van bescheidenheid en heb een hekel aan misplaatste ego's of grote ego's in het algemeen)
Ik ben mij daar allemaal erg van bewust maar schrijf het toch hier voor deze ene keer, omdat het wel de waarheid is. Die 'waarheid' is trouwens niet zo speciaal verders, die is ook niet geweldig, super creatief of intellectueel, maar juist heel erg 'simpel'.
Dat was ook de basis van Occupy 'hou het simpel en open voor iedereen!"

Occupy komt direct voort uit een initiatief genomen door een groep anarchisten en activisten in de US. (De Adbusters komt min of meer later pas.)
Er ging in die tijd, maanden voor Occupy Wall Str. een verzoek rond, om je persoonlijke idee of visie voor een internationale strijd en protest beweging te geven met als focus de financiele wereld, corruptie en de ongelijke verdeling in de wereld.
Natuurlijk met de beelden vanuit Tunesie, de grote steden van Egypte Cairo, Alexandria en Suez maar ook zelfs dorpen die mee deden, nog vers in het hoofd was het idee voor 'een bezetting van een plein' al snel geopperd. Door meer dan helft van de mensen die een mail hadden gestuurd (overheid/nsa wist er van dus;) naar deze 'revolutionaire denktank' die was opgestart en actieve mensen had in San Fransisco en ook LA. niet perse NYC dus. Het idee is dus vanaf het begin internationaal geweest.
Ook ik heb toen min of meer 'hetzelfde' idee/ bericht gestuurd toen, zoals velen, naar deze anarchistische (globale) denktank, namelijk; 'bezet de poorten van die bedrijven en ga niet weg totdat je wel de aandacht en inspraak krijgt'- dus de conclusie en het doel was al snel gemaakt; een protest dat deze keer blijvend was, compromisloos en vooral vastberaden.
Het hele idee is dus niet eens puur ontstaan in Amerika, en een 'bezetting' is al helemaal niets nieuws natuurlijk, want deze vrij spontane denktank had mensen bereikt uit de hele wereld die hun 'idee' hebben opgeschreven. Vandaar dat ook de walgelijke kritiek toen gehoord in de media volledig ongegrond was en enkel bedoeld het Europese Occupy aandeel te marginaliseren, te temperen en ontmoedigen.
"De occupy deelnemers in Amerika vinden het een belediging dat Europa hun na doet en zo pretendeert alsof er hier dezelfde problemen en armoede is als daar' schreef zelfs een journalist valselijk in een Nederlandse krant destijds.

De mensen daar, in de US (van deze denktank) hebben toen besloten om Wall Str. als eerste doel te maken wat symbolisch ook wel terecht was en hopelijk kon rekenen op accute media aandacht. Hiervoor moesten ze toen wel even blijven hangen maar uiteindelijk bleek het te gaan zoals bedacht. Autoriteiten gaan het vredig protest vroeg of laat toch verbieden en ontruimen- dat zorgt dan hopelijk juist voor meer steun en zo geschiedde ook. Collectieven zoals 'Adbusters' die met deze activisten in verbinding stonden hebben toen inderdaad een van de eerste 'ads' geplaats hiervoor.
Op diverse forums is dit toen 'gepresenteerd' zoals o.a op Adbusters (niet als eerste, maa een van..daarom schrijf ik dit ook, ik vind het jammer dat dingen altijd zo geclaimt worden. Terwijl ze anoniem veel beter werken en zo kan het ook door iedereen sneller worden omarmt. Gezichten en leiders waren van het BEGIN inderdaad een taboe. Ook een partijvorming was uit den boze en dat is voor mij nog altijd zo.
Het hele initiatief is dus het 'werk', idee van voornamelijk (99%) Anarchisten beste Peyman, met zijn kritiek op diezelfde anarchisten.
Daarbij wel vermeldend dat het juist zo 'open en opgezet' moest worden zodat het voor iedereen toegankelijk zou zijn, niet enkel voor de anarchist of vaste activisten. Dat moest juist doorbroken worden en daar ging die 'denktank' dan ook over.
Dat is ergens best goed gelukt, in Amerika wat beter dan. Daarmee vraag ik mij dus af warom bepaalde mensen, zgn experts continue iets anders van dit alles willen maken, dan de opzet eigenlijk was.
Occupy wilde nooit overgaan tot een partij, tot directe eisen (tenzij lokaal dat nuttig bleek), tot een uniform geheel maar le juist alles open 'om te laten gebeuren' in alle diversiteit. Het is namelijk onmogelijk, mede dankzij die grote diversiteit aan mensen en idealen om ooit tot een omlijnde conclusie te komen waaruit je bijvoorbeeld daadwerkelijk een partij programma zou kunnen maken dat voor iedereen spreekt.

Occupy wilde dus nooit verder gaan dan enkel een protest/proces. Dwz, wel verder komen dan dat natuurlijk, maar Occupy zelf moest enkel een 'startsein' zijn, geen doel op zich, zoals het focussen op het behouden van een kamp of plein op zich zonder verder doel.
Maar nooit worden opgenomen in de huidige (valse) democratie met het idee dat van binnen uit wel te kunnen veranderen als je maar genoeg mensen achter je hebt staan. (Lees; Voltairine de Cleyre- "Why I am an Anarchist")
Enkel een protest, dat wel standvastig en 'blijvend' zou zijn, open voor iedereen , zoals een Griekse plein democratie werd toen ook wel gegrapt.
Het hele consensus idee, de 'socialisten' die er partij vlaggen gaan hangen, hippies die enkel komen drinken of bijvoorbeeld enkele opportunisten zoals in EHV die vooral mee deden uit eigen belang en om zo een 'gelegaliseerd pand' gratis te krijgen van de gemeente in naam van de beweging en om daarna de rest buiten hun eigen 'vrienden groepje' buiten te sluiten. En zo ook al die experts, die ook altijd veel later komen opdagen maar wel de grootste mond hebben altijd, zoals ook jammer genoeg in dit geflopte pamflet/boekje van Peyman Jafari.

Peyman schrijft namelijk in zijn boekje over Occupy (uitgegeven door 'Socialisme nu') dat een partij juist wel deze 'massa' kan verenigen' en haar specifieke en nuttige strijden kan geven. (doen opdringen dus door de 'leiders' of vertegenwoordigers?- want uiteindelijk kun je alleen jezelf echt goed vertegenwoordigen?) Zoals 50 cent meer loon dus misschien leuk is voor die specifieke doelgroep maar niemand echt verlost van de economsiche gevangenis waar we in zitten.
Ook beschrijft Peyman de anarchisten en 'autonomen' als een soort van doelloze bende en zelfs valt de Zapatista beweging in Chiapas, Mexico op wel heel valse wijze aan. Ben je er trouwens zelf ooit geweest dan?
De Ezln, de Zapatistas, de 6th zouden volgens hem nu in armoede leven, geen schoenen kunnen betalen en niets hebben bereikt.
Ik wil Peyman graag toch even wijzen op de laatste statement en support van de Zapatistas, gedaan afgelopen Mei. (
Vlak na de laffe aanval of de Zapatistas -(waar aan een geopperde 'onafhankelijke onderzoekscommissie ook nu niet echt veel goeds kan doen btw want die zal toch geen 'officiele' erkenning krijgen door de politiek en media aldaar)
Hierin wordt ook duidelijk en met trots gezegd dat de beweging geen leiders kent, deels reden voor deze verlaring van de EZLN, wel een direct democratische leiding met open inspraak voor allen en ook een 'leger'.
Dat de Zapatista niet zo zeer 'rijkdom' wil vergaren en dus 'niets' willen bereiken in die zin (status, luxe, macht) behalve dat waar hun revolutionaire strijd altijd al voor stond: solidariteit, genoeg te eten, onderdak, vrijheid, liefde, respect, diversiteit en gelijkheid.
Zij zijn dus ook al niet uit op de macht die Peyman schijnbaar wel helemaal ziet zitten.
(als grote leider of sub commandant van de Occupy beweging haha?!)
Gast, op de Occupy pleinen konden we het nog eens niet worden over de soep van de dag ;) maar ben je er zelf langer dan twee uurtjes geweest vraag ik mij af na het lezen van dit boekje?
Btw, ik snap de 'beperkingen' van een territorium alleen of een afgezet gebied (nog altijd onder gezag van een omringende staat) heel goed.
Maar zelfs voor een 'subcultuur', een eigen groepje of gebied vechten is beter dan niets doen, enkel kritiek spuien of menen dat we ooit het hele volk wakker (zie die trotse oranje vlaggen overal- die gaan het voorlopig nog niet snappen hoor, dat 'trotse proletariaat') en mee gaan krijgen door middel van bewustwording. Kun je lang wachten ben ik bang. Dat doen we dus beter niet, zoals deelname aan de politiek met een partij (of hoe dan ook) het einde zou betekenen van iedere echte revolutionaire input. Geen Reoccupyratie zeg maar!

Occupy was (en is nog altijd) bedoeld als een protest en proces maar nooit als een politieke partij, met mensen die dan gaan spreken voor de rest.
Alle kritiek geschreven in dit boekje is dan ook wederom gedaan door iemand die veelal aan wal staat en meent de 'onzinnige menigte' te moeten kunnen sturen voor het 'grote' succes.
Ons idee was echter anders; geen leiders, geen partij, geen experts, liever helemaal geen 'gezichten' en vooral de ruimte laten voor die grote diversiteit, die toen naar ons idee vanzelf zich zou 'bewijzen' , naar voren zou komen en zo zou zorgen uiteindelijk voor de 'best werkende weg'-manier van protesteren (die trouwens lokaal altijd weer anders is door een ander situatie- dus ergens is er geen 1 'weg' mogelijk- het zijn er velen samen die het mogelijk zouden kunnen maken iets daadwerkelijk te doen veranderen in de maatschappij) -om het huidige systeem te veranderen, wat zeg ik, de nep- democratie en het kapitalisme/neo-liberalisme, de uitbuiting en uitverkoop van leven, mens, vrijheid en natuur compleet te doen verdwijnen opdat er iets kan groeien, zoals in Chiapas, dat wel menselijk is dus; 'Anarchistisch' inderdaad al willen zij ook niet liever perse onder enig 'Ism" vallen. Dit juist vanwege hetzelfde anarchistische idee 'het open houden van alle mogelijkheden en vrijheden' zodat we ons niet blind zullen staren op 1 weg, 1 partij, 1 leider, 1 groep, 1 soort van protesteren enz.

Gelukkig zien we dit soort mensen nooit erg lang op pleinen en protesten of in direct actie want die zitten thuis te schrijven aan hun volgende poging een beweging compleet de verkeerde kant in te sturen, de kant van 'hetzelfde als nu'.
Hoe kun je kritiek hebben of 'reformisme' aankaarten als je er zelf vol van zit?

Lang leve de 99%!
No pasaran


je zit er zelf compleet naast.

beste,

je zit er zelf compleet naast. De eerste Occupy in Nederland was een symbolische bezetting van het beursplein op 17 en 18 september 2011. Dit initiatief was genomen door de Internationale Socialisten ism bondgenoten zoals spaanse activisten en kunstenaars.
Hoe ik dat weet? Ik was de initiatiefnemer en zette als eerst mijn tentje op.
Toen we al bezig met organiseren waren wilden vervolgens de spaanse anarchisten op autoritaire wijze 'politieke' symbolen niet tolereren op het plein. Dit mede omdat het protest 'spaans' zou zijn en 'zij' in spanje het zo bepaald hadden. Wat ook een grote nationalistische bekrompenheid bij hun duidelijk maakte. Met andere anarchistische kameraden, met wie ik al jaren samenwerk in Nederland, had ik geen enkel probleem in de samenwerking tijdens dit protest.
Het was een tof protest.
Mijn punt is, beste 'nn' (wie je ook moge zijn), dat je wel iets minder hoog van de toren mag blazen met je ge-claim voor anarchisten, als je de Nederlandse situatie bespreekt.

Zie hier mijn aankondiging van toen:
https://www.indymedia.nl/nl/2011/08/78078.shtml

of zoals men op internet wel eens zegt:
kthxbai

Eens

Ik ben het grotendeels wel met je eens Sjerp.

Occupy kent geen 'eerste'

Dit bedoel ik nu...de eerste! Haha!
Jij begrijpt mijn schrijfsel echt niet he.(wat wel degelijk waar is)
Je was niet de 'eerste', Niemand was dat echt!
En als die er waren- nogmaals, dan waren dat dus- Amerikaanse anarchisten/activisten (adbusters collectief etc) en tevens wat "Warriors of the Rainbow" lui die met elkaar in contact staan.
(Die zagen dan ook Crazy Horse, diens 'Rainbow Warriors' profetie als eerste ware 'Occupier')
Die lui zijn het begonnen en daarmee verdedig ik ook dan hun eerlijke standpunt/visie -GEEN leiders en om het voor ALLEN open te houden en weg met de zgn experts en leiders.
Je kan mij ook niet echt beschuldigen van hetzelfde 'reformisme' waar ik juist zelf zo zot van werd toen.
Ik heb ook mijn best gedaan om o.a die Anarchistische statement ("waarom naar ons Anarchisten luisteren' of zoiets als titel) te verspreiden toen in Amsterdam -!(niet door mij geschreven en ook niet als eerste door mij uitgedeeld btw--dat was weer een initiatief van anderen) mee te verspreiden en nog veel meer, maar mocht niet altijd baten spijtig genoeg.

-NN- is tevens mijn zelfde 'pro-Anonymous' statement hier in de praktijk gebracht- geen verschuilen van mijn naam.
Of doen de Zapatistas dat ook al fout -anoniem willen blijven- van achter hun bandanas?
(Makkelijk he, de echte bedoelingen achter 'zaken' ontkennen en weg praten..)
Ik zit trouwens ook al niet te wachten op enige bekendheid- jullie namen- jullie representatie drang voor anderen, het hebben van eventuele vaste gezichten of partij-leiding en leiders zal mensen juist vaak doen wegjagen.
Ook zgn 'goede' leiders zijn overbodig en als die er van nature toch zijn zullen die bescheiden moeten zijn!

Begrijp me dus niet verkeerd, mensen die claimen dus '1ste' zijn, wantrouw ik al bij voorbaat.
(Zo zou ik ook mijn eigen tekst hier wantrouwen want ik snap goed dat zoiets ook makkelijk uit de duim kan worden gezogen.)
Genoeg blabla dus want ik heb mijn zegje gedaan.
Maar voor mij is het ook geen carriere of 'leuke bezigheid' zoals voor veel anderen blijkbaar wel is.
En in dit geval houd er dus hier niemand mij voor de gek over de opzet van dit alles, want daar was u niet een vd eerste...ik zal zwijgen verder zucht. A!

Nogmaals- de mails bestaan nog altijd (maar de ...... met je bewijsvoering- daar gaat t mij niet om)
Het gaat mij er om om iedere poging tot de vorming van heuse Occupy partij te dwarsbomen.
Wil je een partij, prima, maar noem het geen 'Occupy' dan aub.
(Dan krijg je ook geen last van dit soort teksten)

That's all folks (;

re:

Kritische reflecties op Occupy: hoe kan de 99% winnen?, door Peyman Jafari, 2012: http://socialisme.nu/blog/theoretisch/kritische-reflecties-op-occupy-hoe... .

Occupy

Hoe kun je kritiek hebben of 'reformisme' aankaarten als je er zelf vol van zit?

Deze zin vat in feite alles samen,

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech