[A*dam] Nieuw huis vluchtelingen Wij Zijn Hier in gekraakt Vluchtgebouw

Nieuws, gepost door: nn op 23/08/2014 08:05:20

Wanneer: 23/08/2014 - 17:57

Vanmiddag heeft de groep vluchtelingen van Wij Zijn Hier een nieuw huis gevonden in het Vluchtgebouw, een gekraakt gebouw aan de Jan Tooropstraat 649 in Amsterdam Nieuw-West. Het gebouw is in 2010 gekocht door de Amstelveense projectontwikkelaar Karspelhof BV en was daarvoor in gebruik als datacentrum door KPN. Het gebouw staat al enkele jaren leeg.


De leegstand van het gebouw wordt bevestigd op de website van de gemeente Amsterdam (http://www.opendatakaart.nl/kaart/kaartweergave/kaartweergave_locatie/t/...), waar het gebouw staat genoemd in de categorie 'leegstaande kantoren'. Ook in het herinrichtingsplan van stadsdeel Nieuw-West over de Jan Tooropstraat uit maart 2014 (BLVC-plan Jan Tooropstraat, 31 maart 2014) staat het pand eveneens als leegstand aangemerkt: “Dit bedrijfspand is op dit moment niet in gebruik, dus hoeft hier tijdens de werkzaamheden geen rekening mee worden gehouden.” Hiermee is onomstotelijk bewezen dat het gebouw al een lange tijd leeg staat.

In mei 2013 is het bestemmingsplan van het gebied 'Lucas Andreas' gewijzigd waardoor de bestemming van het kavel waarop het datacentrum staat 'gemengd' is geworden en er woningen gerealiseerd kunnen worden. In de wijziging van het bestemmingsplan staan beschreven dat de projectontwikkelaar van plan is om het voormalig datacentrum te slopen en er 180 nieuwbouwwoningen te realiseren.

De sloop en nieuwbouwplannen van Karspelhof BV zijn op dit moment nog niet nader uitgewerkt. Zowel voor de sloop als de nieuwbouw geld dat eerst de benodigde vergungingen zullen moeten worden aangevraagd bij stadsdeel Nieuw-West. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. Voordat de vergunningen aangevraagd worden moet er eerst een ontwerp worden gemaakt en worden getoetst door de welstandcommissie. Ook dat is nog niet gebeurd. Het mogen dan ook duidelijk zijn dat het voormalige datacentrum nog een behoorlijke tijd nodeloos leeg zou blijven staan. De huisvesting van de dakloze vluchtelingen van Wij Zijn Hier tot aan de nieuwbouw is dan ook een uitstekende en waardige laatste invulling voor het voormalige datacentrum.

Korte geschiedenis
De groep vluchtelingen van Wij Zijn Hier trekt al bijna 2 jaar door Amsterdam. Ze verbleven eerder al op verschillende locaties waaronder een gekraakte kerk (Vluchtkerk), gekraakt kantoorpand (Vluchtkantoor), gekraakte flat (Vluchtflat) en de tijdelijke gemeentelijke opvang in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat (Vluchthaven). De afgelopen dagen zaten de vluchtelingen in de leegstaande Peetersschool in Amsterdam Zuid, maar konden daar jammer genoeg niet langer blijven.

Wilt u meer weten over waarom de groep vluchtelingen van Wij Zijn Hier al zo lang dakloos door Amsterdam trekt? Surf dan naar www.wijzijnhier.org.

Tags: kraken vluchtgebouw Wij zijn hier


Wie: 
nn

duh?

Foto: 


Wie: 
nn

Eerdere ontruiming vandaag Vluchtschool: 'saturday 07 hrs: We Are Here calls out for support', https://www.indymedia.nl/node/24346 .Wie: 
nn

Discussie is blijkbaar niet toegestaan in kader post ? De benaming vluchtelingen : beter is migranten of immigranten. Wat je reden ook is om hier naar toe te komen je bent immigrant en je moet als zodanig worden behandeld. Waar bij geschreven dat het hele immigratie beleid van NL en EU op de helling moet.
Roepen het is hier vol is geen oplossing men komt even goed wel. Het is stemmen met de voeten ik zou ook gaan lopen als ik niet in West Europa zou wonen.
Het model dat hier in W Europa ten uitvoer is maakt blijkbaar omstandigheden die aantrekkelijk zijn voor mensen van elders. Dat die omstandigheden er kwamen door dat godsdienst aan macht verloor wil er niet in bij velen die " vluchten " ze gaan gewoon op de foto als moslima en willen alleen de economische voordelen. Die economische voordelen kwamen er met name door dat de machten die in hun thuislanden de baas zijn godsdienst
en koning / dictator onttroond werden.Wie: 
nn

De eigenaar van het Vluchtgebouw, Jan Tooropstraat 649, heeft aan het ANP gezegd dat het pand al sinds vorig jaar leeg staat en het nog onduidelijk is wanneer het pand gesloopt gaat worden. Dit klopt dus met het verhaal dat eerder door de groep naar buiten is gebracht.

"Projectontwikkelaar Karspelhof is eigenaar van het gekraakte bedrijfspand aan de Jan Tooropstraat, tegenover het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. De eigenaar bevestigt dat hij maandag aangifte doet. Het voormalige datacentrum van KPN staat sinds vorig jaar leeg, zegt directeur Gerard Jan Kohsiek van Karspelhof. Het bedrijf wil op de plek woningen bouwen, waarvoor het bestemmingsplan reeds is gewijzigd. Kohsiek kan niet zeggen wanneer het pand wordt gesloopt.

Op de vraag of de asielzoekers tot de sloop in het gebouw kunnen blijven, antwoordt de projectontwikkelaar dat dit aan het OM is. De krakers gaan ervan uit dat sloop voorlopig nog niet aan de orde is en het pand daarom nog behoorlijke tijd leeg zal staan."

Bron: http://www.dichtbij.nl/amsterdam/regionaal-nieuws/artikel/3665790/eigena...

Nu duidelijk is dat het pand (1) al lang leeg staat (2) gesloopt gaat worden (3) niet duidelijk is wanneer het gesloopt gaat worden zal de gemeente/OM het pand waarschijnlijk niet kunnen ontruimen tot dat de nieuwbouwplannen rond zijn. Anders zou het immers een glasharde ontruiming voor leegstand zijn (met de winter in aantocht)! Nu is het hopen dat de gemeente Amsterdam de eigenaar, Karspelhof BV, niet gaat belonen voor de leegstand en versneld helpt om alle vergunningen rond te krijgen.Wie: 
nn

Heel goed nieuws voor bewoners van het Vluchtgebouw. De officier van justitie Otto van der Bijl heeft de advocaat van de bewoners Rahul Uppal laten weten dat het het Vluchtgebouw niet zal worden spoedontruimd. Dit betekent (waarschijnlijk) dat de vluchtelingen kunnen blijven tot aan de sloop aangezien de gemeente Amsterdam niet ontruimd voor leegstand.Wie: 
nn

Na het bizarre overlijden van Nasir Galid in de andere gekraakte verblijfslocatie de Vluchtgarage in Amsterdam Zuid-Oost (https://www.indymedia.nl/node/24404) is afgelopen maandagnacht een bewoners van het Vluchtgebouw zwaar gewond geraakt.

De bewoner van het Vluchtgebouw was gevallen van een trap met een slechte leuning. De bewoners hebben direct de hulpdiensten gebeld. Deze wilden het pand niet betreden omdat dit hen was hen verboden door ambtenaren, omdat er asbest in het pand zou zitten. De vluchtelingen hebben hun huisgenoot zelf naar de voordeur moeten dragen omdat hij anders geen professionele hulp zou krijgen. Achteraf blijkt de bewoner een gebroken nekwervel en een hersenbloeding te hebben opgelopen. Bij dergelijk letsel is het juist van belang dat het verplaatsen door professionals wordt gedaan. De bewoner ligt op dit moment op de intensive care van het AMC.

Lees hier meer over het voorval: http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3725059/201...

Er zijn inmiddels ook kamervragen gesteld over het Vluchtgebouw en de Vluchtgarage. Over het voorval in het Vluchtgebouw bericht de Volkskrant: “Ook wil ze opheldering over de staat van het pand waarin de asielzoekers leven. Het gekraakte pand was door de gemeente geïnspecteerd en goed genoeg bevonden. Toch kwam een Ivoriaanse man ten val toen een trapleuning afbrak. Hij brak een nekwervel en liep een hersenbloeding op. Medebewoners zeggen dat politie en hulpverleners vervolgens het gebouw weigerden te betreden omdat het asbest zou bevatten.”

Artikel over kamervragen Vluchtgarage en Vluchtgebouw in de Volkskrant:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/372...Wie: 
nn

"De Vereniging Nederlandse Gemeenten steunt het omstreden plan van burgemeester Van der Laan van Amsterdam om uitgeprocedeerde asielzoekers 's nachts op te vangen. " Link: http://nos.nl/artikel/692441-gemeenten-steunen-plan-vdlaan.htmlWie: 
nn

[spam deleted]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech