[020] Pressrelease: Studenten kraken leegstaand UvA-gebouw

Nieuws, gepost door: KSA op 07/09/2014 09:05:35

Wanneer: 07/09/2014 - 17:59

We hebben het Spinhuis heropend met behulp van de Amsterdamse kraakbeweging. Althans, de Common Room, de plek die tot het einde van het vorige academische jaar de enige plek van de UvA was die ook daadwerkelijk van studenten was, met vrijwilligers die achter de bar stonden in plaats van een groot cateringsbedrijf. We willen de plek zo snel mogelijk weer maken zoals het was. Dagelijks open. Voor studenten, medewerkers en ook niet-studenten. Open voor iedereen die een discussieavond wil organiseren. We kunnen alle hulp gebruiken, dus kom vooral even langs. Meer info volgt zsm.


Pressrelease:

Op 07-09-2014 hebben studenten de Common Room van het Spinhuis van de Universiteit van Amsterdam gekraakt. Hiermee herclaimen zij de ruimte voor de academische gemeenschap. De Common Room was de enige plek op de UvA die volledig gerund werd door studentenvrijwilligers en deed dienst als autonome ruimte voor studenten. Het UvA-bestuur besloot aan het einde van het afgelopen collegejaar het Spinhuis niet meer te gebruiken en daarmee maakte een geliefd studenteninitiatief plaats voor leegstand.

De Common Room van het Spinhuis was een plek waar de afstand tussen studenten en docenten verdween. Er was betaalbaar eten en drinken en de mogelijkheid om lezingen te houden, filmavonden te organiseren en borrels te houden. De plek werd gerund door een stichting van studenten die onafhankelijk van de UvA en opereerde zonder winstoogmerk, waarmee het een van de weinige voor studenten betaalbare plekken in de binnenstad was.

De beslissing van de UvA om het Spinhuis te sluiten stuitte op veel verzet. Verenigd in actiegroep “REC de verhuizing” voerden studenten actie tegen de plannen en traden met het UvA-bestuur in gesprek. Naar hun eisen, zoals een common room op de nieuwe locatie, werd niet geluisterd. Het is de zoveelste van een lange reeks voorbeelden dat het UvA-bestuur de mening van studenten, docenten en onderzoekers negeert.

Studentenraadslid Ruud van der Veen: ‘De Common Room van het Spinhuis was een voorbeeld van hoe de universiteit zou moeten zijn: van onderaf georganiseerd, door de studenten en docenten zelf. Zo’n plek laten wij ons niet afpakken.’ De komende dagen werken de studenten hard aan de inrichting van de Common Room voor de feestelijke opening op donderdag. Vanaf dan zal de gang van zaken in de Common Room weer zijn als voorheen. ‘We hopen dat er in de eerste dagen al veel studenten op de plek afkomen, want we kunnen alle hulp goed gebruiken,’ aldus de actievoerders.

Info:
http://hetspinhuis.wordpress.com/
hetspinhuis@gmail.com
https://www.facebook.com/hetspinhuisWie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

[Een paar klikken verder] Dat zou dus moeten zijn op de Oudezijds Achterburgwal 185 te Amsterdam, voor de niet-ingewijden ;)Wie: 
nn

Korte SpinhuissteegWie: 
nn

Spinhuis van UvA gekraakt

Geen ontruiming, Universiteit gedoogt en studenten loven sfeer

door Wilfred Simons w.simons@hollandmediacombinatie.nl

Amsterdam - Een twintigtal studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit heeft afgelopen weekeinde de 'common room' van het Spinhuis van de UvA gekraakt.

Volgens woordvoerder Joris van Wouden (student filosofie) moet de ontmoetingsruimte een academisch debatcentrum worden, waar studenten en docenten elkaar kunnen ontmoeten. Ook willen de studenten, die zich hebben verenigd in een 'autonoom collectief', een avondprogramma opzetten met lezingen en met film- en muziekavonden.

Het Spinhuis was tot voor kort in gebruik bij de faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG). Docenten en studenten nemen dezer dagen een nieuw gebouw in gebruik op het Roeterseiland.

De studenten die het autonoom collectief vormen, waren echter erg gesteld op de sfeer in het Spinhuis. Studenten en docenten ontmoetten elkaar dagelijks in de 'common room' op de begane grond van het gebouw en er was een levendige, laagdrempelige debatcultuur.

Ook de nieuwbouw aan het Roeterseiland krijgt een 'common room', maar Van Wouden gelooft niet dat de sfeer daar ooit zo vrij en spontaan zal zijn als in het Spinhuis. ,,Het gebruik is aan strakke normen gebonden. Er zijn vaste openingsuren, de ruimte moet per uur worden gehuurd; de UvA heeft het gebruik dichtgetimmerd.''

De faculteitsraad van de FMG en studentenbond Asva steunen het autonoom collectief niet. De afgelopen anderhalf jaar hebben zij juist enorm geijverd voor de komst van een nieuwe common room op het Roeterseiland.

Volgens Asva-woordvoerder Noeri van den Berg (23, student sociologie) 'heeft het College van Bestuur echt geluisterd'. ,,Bijna al onze wensen zijn ingewilligd.''

Rector magnificus Dymph van den Boom van de UvA stuurt niet aan op een ontruiming van het Spinhuis. Ze wil met de krakers 'in gesprek blijven', zei ze gistermorgen.

Haarlems Dagblad . . . . . 09-09-2014Wie: 
ouwesiem

Kraakactie voor huiskamersfeer

door Sophie van Oostvoorn

Amsterdam - De binnenplaats van het Spinhuis van de UvA op de Oudezijds Achterburgwal is vrijwel onveranderd. Alleen een spandoek met de tekst 'Welkom in het Spinhuis' verklapt dat de 'Common Room' is gekraakt, de enige plek binnen de universiteit die door studenten werd gerund.

De zogenoemde Common Room van het Spinhuis op de Oudezijds Achterburgwal is al jaren de huiskamer voor studenten van de UvA. Ook al zijn alleen de studies antropologie en sociologie er gevestigd, ook studenten van andere studierichtingen kwamen er geregeld koffie drinken en een biertje halen.

Die huiskamersfeer is verdwenen op de UvA met de verhuizing van veel disciplines naar de UvA-campus op het Roeterseiland, zegt student Joris van Wouden (22), woordvoerder van de kraakactie. "Met het kraken van de ruimte willen we die plek weer voor iedereen toegankelijk maken. Iedereen was hier altijd welkom. Met de verhuizing van UvA-faculteiten naar het Roeterseiland is dat gevoel verdwenen."

In de gekraakte ruimte zit een handjevol studenten achter laptops, anderen maken schoon of proberen het koffieapparaat aan de praat te krijgen. "We snappen nog niet helemaal hoe het werkt, maar thee hebben we al wel!"

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt de kraak niet gesteund door actiegroep 'Rec de Verhuizing' (Rec staat voor Roeterseilandcomplex). Deze groep werd in mei opgericht door studentenorganisaties, die wilden voorkomen dat studenten van de faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen in een gebouw kwamen met gebrekkige faciliteiten. De UvA luisterde naar hun eisen; er kon worden verhuisd.

Noeri van den Berg, voorzitter van studentenbond Asva en woordvoerder van de actiegroep 'Rec de Verhuizing', is dan ook niet enthousiast over de kraakactie.

"We vinden het fijn dat mensen zich zorgen maken over de situatie op het Roeterseiland en dit uiten, maar of dat zo moet is de vraag. De universiteit heeft eerder naar studenten geluisterd: de nieuwe Common Room komt op het Roeterseiland en opent rond 1 oktober."

'Zo wordt het onderdeel van diplomafabriek die UvA nu bouwt'

Een aantal studenten en docenten heeft al steun betuigd aan de kraakactie, volgens Van Wouden. Hieruit zou blijken dat de huiskamerplek volop wordt gemist. Mark Middel (22), student antropologie, zegt: "Het is superfantastisch dat de ruimte is gekraakt. Als dit verdwijnt, mis ik die plek echt."

Het college van bestuur is verbaasd over de kraakactie. Woordvoerder Yasha Lange: "We zijn vanochtend langsgegaan om te praten. Vorig jaar zijn er namelijk afspraken gemaakt over de Common Room en die komt gewoon terug op het Roeterseiland. Het is belangrijk dat studenten zo'n plek hebben, daarom hebben we vorig jaar veel overleg gehad met onder meer de Facultaire en Centrale Studentenraad om zo'n ruimte terug te brengen."

Maar het alternatief is niet genoeg en niet vergelijkbaar met de oude Common Room, aldus Van Wouden: "De studenten hebben er weinig over te zeggen en wordt onderdeel van de diplomafabriek die de UvA aan het bouwen is."

Lange hoopt dat het CvB er snel uit kan komen met de studenten die de ruimte hebben gekraakt: "We willen dit graag oplossen en met de studenten praten over de wensen die ze hebben."

Het Parool . . . . . . 09-09-2014Wie: 
nn

'Geen plek voor tegenspraak in Amsterdam'

Studenten kraken vrijkomend pand in binnenstad

Amsterdam - De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat het onderwijs en
onderzoek onderbrengen in vier clusters. De bèta's komen bij elkaar op het
Science Park. De medici hebben al langer hun plek in en om het Amsterdam
Medisch Centrum (AMC). Op het Roeterseiland, in het oosten van het
centrum, bouwt de UvA aan een gebouwencomplex voor de rechtenfaculteit en
de gammawetenschappen. Voor de alfa's ontwikkelt de universiteit een
binnenstadcampus, rondom de Oude Manhuispoort en het
Binnengasthuisterrein.

Drie panden in het centrum van de stad gaat de UvA afstoten: de oude
universiteitsbibliotheek aan het Singel en het P.C. Hoofthuis en het
Bungehuis aan de Spuistraat. Over de toekomst van het Spinhuis aan de
Oudezijds Achterburgwal denkt de universiteit nog na.

Een groepje van zo'n twintig studenten, dat zich heeft verenigd in een
'autonoom collectief', heeft echter zo zijn eigen plannen met het
Spinhuis. Vorige week kraakten zij een deel van het gebouw. Het collectief
wil een debatcentrum in het monumentale pand vestigen, maar studenten
moeten er ook kunnen studeren, koffiedrinken of simpelweg rondhangen. Een
tosti moet er 40 cent kosten. Verder willen de krakende studenten films
gaan vertonen en exposities, lezingen, theater- en muziekoptredens
organiseren.

Wie wil debatteren in Amsterdam, heeft keuze te over: de Rode Hoed, de
Balie, de Westergasfabriek, Pakhuis De Zwijger, CREA en Spui 25 hebben
allemaal hun eigen programma's. Maar volgens filosofiestudent Joris van
Wouden trekken deze centra allemaal 'een vast volkje' en blijven de
discussies binnen de gebaande paden. ,,Voor tegenspraak is in Amsterdam op
dit moment geen plek. Er is behoefte aan een vrijplaats, waar
intellectuele rebellen subversieve gedachten kunnen uiten.''

Desgevraagd zegt Van Wouden de Vrijplaats in Leiden te zien als voorbeeld
voor wat het studentencollectief met het Spinhuis wil.

Noordhollands Dagblad . . . . 16-09-2014Wie: 
nn

'Geen plek voor tegenspraak in Amsterdam'

Studenten kraken vrijkomend pand in binnenstad

Amsterdam - De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat het onderwijs en
onderzoek onderbrengen in vier clusters. De bèta's komen bij elkaar op het
Science Park. De medici hebben al langer hun plek in en om het Amsterdam
Medisch Centrum (AMC). Op het Roeterseiland, in het oosten van het
centrum, bouwt de UvA aan een gebouwencomplex voor de rechtenfaculteit en
de gammawetenschappen. Voor de alfa's ontwikkelt de universiteit een
binnenstadcampus, rondom de Oude Manhuispoort en het
Binnengasthuisterrein.

Drie panden in het centrum van de stad gaat de UvA afstoten: de oude
universiteitsbibliotheek aan het Singel en het P.C. Hoofthuis en het
Bungehuis aan de Spuistraat. Over de toekomst van het Spinhuis aan de
Oudezijds Achterburgwal denkt de universiteit nog na.

Een groepje van zo'n twintig studenten, dat zich heeft verenigd in een
'autonoom collectief', heeft echter zo zijn eigen plannen met het
Spinhuis. Vorige week kraakten zij een deel van het gebouw. Het collectief
wil een debatcentrum in het monumentale pand vestigen, maar studenten
moeten er ook kunnen studeren, koffiedrinken of simpelweg rondhangen. Een
tosti moet er 40 cent kosten. Verder willen de krakende studenten films
gaan vertonen en exposities, lezingen, theater- en muziekoptredens
organiseren.

Wie wil debatteren in Amsterdam, heeft keuze te over: de Rode Hoed, de
Balie, de Westergasfabriek, Pakhuis De Zwijger, CREA en Spui 25 hebben
allemaal hun eigen programma's. Maar volgens filosofiestudent Joris van
Wouden trekken deze centra allemaal 'een vast volkje' en blijven de
discussies binnen de gebaande paden. ,,Voor tegenspraak is in Amsterdam op
dit moment geen plek. Er is behoefte aan een vrijplaats, waar
intellectuele rebellen subversieve gedachten kunnen uiten.''

Desgevraagd zegt Van Wouden de Vrijplaats in Leiden te zien als voorbeeld
voor wat het studentencollectief met het Spinhuis wil.

Noordhollands Dagblad . . . . 16-09-2014Wie: 
nn

Spinhuis Collectief wint in eerste juridische ronde over gekraakt UvA-pand, https://www.indymedia.nl/node/25356 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech