Anti-verkiezings actie in Athene

Hier kun je discussieren over Anti-verkiezings actie in Athene.

In de vroege uren van zaterdag 24 op zondag 25 januari heeft een kleine groep kameraden de volgende acties gedaan in Petralona, een buurt in Athene, op dat moment vol met verkiezings materialen:

Minstens 7 verkiezings spandoeken van poltieke partijen werden beklad of neergehaald.
Er werden leuzen gespoten op de muren van meerdere straten, op de 'kleine winkel' van Syriza en een stembureau.
Een anti-verkiezings spandoek werd opgehangen.

Saboteer het electorale proces - dood aan de redders
Wij verklaren de oorlog aan democratie
Onze levens in onze handen
Lang leve anarchie

Sympraxis of Anarchists

*de aangepaste teksten:

(hoop is aanstaande) Griekenland ZAL BRANDEN
en Europa (verandert) ZAL BRANDEN
(kies voor) DOOD AAN Syriza

Onthouding van de stembussen - Rebellie en ongehoorzaamheid


Re: Anti-verkiezings actie in Athene

extreem-rechtse actie? zou zo maar kunnen.

Stel gekken " Anarchisten "

Stel gekken " Anarchisten " die minachting hebben voor iedereen die niet denkt als zij. Opvallend dat er over " kameraden " word geschreven dan weet je wat je kan verwachten van NL Anarchisten die geen afstand nemen van die waanzin uit Griekenland.

lekker symbolisch

"als (niet) stemmen iets zou veranderen, zou het verboden zijn", oh wacht even, in belgie hebben ze opkomstplicht, met als gevolg dat VB allerlei proteststemmen kon oogsten. In nederland zijn de "niet-stemmers" de grootste partij, met 25 % van de stemmen, maar dat haalt helemaal niks uit. In de USA komt soms maar net de helft bij het stemburo opdagen, en daar staat de gevestigde orde ook al niet te te beven.

jongens , verzin eens wat anders. Zelfs een petitie op facebook is effectiever dan "bewust niet-stemmen" de afgelopen 40 jaar ooit is geweest

lekker logisch

je hebt gelijk 25 % haalt inderdaad weinig uit

laten we dan maar niet meer niet stemmen, dan weten we ook zeker dat die 25%, 25% blijft.. lekker logisch :P

'verzin eens wat anders'
Eh.. misschien doen niet-stemmers af en toe ook nog weleens iets anders.. zou zomaar kunnen

verzin eens wat anders

Ik roep dit al decennia... een paar duizend mensen op het malieveld is een signaal. honderdduizenden mensen die blanco stemmen is een signaal. een "one-issue" partij oprichten die 20.000 stemmen of zelfs een zetel krijgt is een signaal.

Drie miljoen mensen die niet stemmen is geen signaal

En als er genoeg linkse mensen wegblijven bij verkiezingen komt er vanzelf een rechtse coalitie aan de macht.

Wordt het geen tijd voor

Wordt het geen tijd voor kritische evaluatie?
In 2008-2010 werd er veel verwacht van de anarchistische beweging in Griekenland, die werd als het voorbeeld gezien van hoe anarchisten een grote rol kunnen spelen. Zeven jaar later is er weinig over van de euforie. Grieken hebben massaal geprotesteerd en gestaakt, en dat gaat gelukkig ook door, maar ze snappen ook dat ook het electorale proces de kans biedt om
A) de tegenstander te verzwakken (de partijen die de bezuinigingen hebben doorgedrukt, en ook hun sociale bondgenoten, de kapitalisten)
B) wezenlijke veranderingen te bereiken (voorkomen dat de privatiseringen en bezuinigingen doorgaan, verhogen van lonen en pensioenen, verbeteren van het leven van vluchtelingen. Zeker niet genoeg, maar wel vooruitgang)
C) meer Grieken de kans te geven om zelf uit het proces van de confrontatie met kapitalistische machtsstructuren te leren (ze zien hoe de elites chanteren, hoe de financiële markten de bewegingsruimte van regeringen inperken. Dit is een leerproces van miljoenen, ipv 'de propaganda van de daad' van enkelen
D) het zelfvertrouwen van miljoenen anderen, niet alleen in Griekenland maar ook in Europa, vergroten

Wie het belang van de overwinning van Syriza miskent, leeft echt op een andere planeet.
Wie illusies heeft dat een Syriza-regering fundamentele veranderingen kan brengen, heeft niet geleerd van de geschiedenis.
Maar daartussen, tussen de anarchistische en de reformistische illusies, zit er een wereld aan andere mogelijkheden, die oa revolutionaire socialisten naar voren brengen.
De sociale stijd is het allerbelangrijkste, maar politieke organisatie is onmisbaar als je niet wil blijven steken in subculturen, in het nu en dan organiseren van acties en bezetten van pleinen die weer ontruimd kunnen worden. Als je serieus bent over het breken van de macht van het kapitalisme door de zelfactiviteit van miljoenen (ipv honderden), dan herken je de overwinning van Syriza als een stap vooruit, herken je de valkuilen, en bouw je een revolutionaire organisatie op die de nieuwe situatie gebruikt om het verzet op de werkvloer en op straat te versterken. Want het is een mythe dat politieke partijen per definitie de strijd afremmen terwijl 'gewone' mensen permanent willen rebelleren, alleen maar radicale veranderingen willen enz. De meningen van die 'gewone' mensen zijn ook verdeeld, zij die nu bijvoorbeeld in Griekenland vinden dat Syriza moet kiezen voor de confrontatie, de euro uit moet, de grote bedrijven moet nationaliseren enzovoorts, moeten zich organiseren om de miljoenen Grieken die op Syriza hebben gestemd aan hun kant te winnen. Dat is een grote uitdaging, die serieuze organisatie vereist ipv elitaire leuzen die de Syriza-stemmers als stemvee neerzetten.

Kort samengevat

M.a.w. meewerken binnen een onrechtmatig proces want 'anarchisten' zijn nu eenmaal met te weinigen om buiten die orde grote veranderingen te bereiken; dientengevolge bepaalde vormen van onderdrukking en overheersing dan maar helpen faciliteren in ruil voor een paar kruimeltjes vrijheid en recht, want zo hebben 'we' in ieder geval toch een paar 'wezenlijke veranderingen' bereikt? Ligt het aan mij, of pleit je nu gewoon voor de huidige 'democratie' en in de kliko smijten van anarchistische idealen? Een groter en comfortabeler kooi blijft nog altijd een kooi!

schopt geen kont

Zegt wel genoeg over de grote van de anarchistische beweging in Athene dat er op zijn minst 7 verkiezingsborden beklad of neergehaald zijn.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech