Distantiëringverklaring Slangenpand

Hier kun je discussieren over Distantiëringverklaring Slangenpand.
Jarenlang hebben hardwerkende idealistische jongeren zich in en om de tabakspanden heen ge-organiseerd. Met het tiental kraakpanden in de straat, de centrale ligging, het bolwerk Vrankrijk als overburen was het het visitekaartje van de kraakbeweging. De kraakbeweging, thuis van tal van creatieve en radicaal politieke projecten. Daar waren wij deel van. De kraakbeweging draaide altijd om zelf-organisatie, DIY, gelijkwaardigheid, creativiteit en bovenal strijdbaarheid. Niet pikken, niet zomaar slikken wat ze door je strot proberen te duwen.

Toen ons ten gehore kwam dat het Slangenpand herkraakt was op 24 maart herkraakt was hebben wij direct AT5 op gezet. En daar begon de ellende.

Direct kwam er zo'n stereotype kraker in beeld. Zo'n persoon dat enkel en alleen met zijn verschijning het image van de kraakbeweging naar beneden haalt. We kunnen daar kort over zijn, het is volkomen onzinnig. Ze creeeren een excuus om de hele buurt dicht te timmeren. Dit heeft niks maar dan ook niks met kraken te maken. Volledige willekeur van een stelletje werkschuwe hippies. Wat wil je daar mee bereiken?

Vroeger, toen de kraakbeweging in zijn brede zin nog strijdbaar was. Toen het gros van de kraakbeweging nog te mobiliseren was om een plek te verdegigen wanneer het ging om belangrijke, iconische plekken. Wanneer er niet achter de ruggen van de rest van de mede-krakers werdt geprobeerd het op een 1-2tje te gooien met de pandjesbazen.

Die tijd dat we in tal van panden door Europa heen tienduizenden mensen op de been wisten te brengen. Om onze plekken die we, soms al decenia lang, volledig in zelf-organisatie draaiende weten te houden. Waar radicaal politieke projecten hun thuis vinden, waar underground cultuur een plek vindt. Ja, dat is de kraakbeweging waar wij mee opgegroeid zijn. Waar tal van actievormen hand in hand gingen met elkaar, waar een verschillende visie op de praktische uitvoering van de verdediging werd ge-accepteerd en iedereen samen werkte naar 1 doel.

Het laatste dat een beweging, die het sinds 2010 echt al moeilijk genoeg heeft, nodig heeft is een clubje reformisten dat hielen likken bij de politiek, bij de pandjesbazen, als enige optie ziet. Dat het gore lef vindt om zichzelf en publique te distantieren van mensen die nog wel durven en willen vechten voor een zaak. Die verdeeldheid zaaien met hun egocentrische opstelling, enkel en alleen ge-interesseerd is in het redden van hun eigen hagje.

Niemand zit te wachten op een plek die pretendeerd sociaal en creatief te zijn maar totdat de ontruimingsdreiging echt dichtbij kwam nooit sociale activiteiten organiseerde. Die een kick-off maakte met het organiseren van een “VoKu” waar ze goed en wel 17,50 euro durfden te vragen. Die, als de onderhandelingen even niet lekker liepen toch wel weer met andere panden wou praten. Maar zodra ze de kans roken weer op de knietjes gingen voor het gezag. Ondanks jullie houding, die altijd al op het randje was, hebben we ons nooit van jullie gedistantieerd. Want dat is de grofste naaistreek die je kan flikken.

Nee, wat wij willen is een kraakbeweging waarin radicale politiek een gegeven is. In al zijn vormen, maar wel samen en solidair. Niemand zit te wachten op een club uitgerangeerde hippies die, terwijl kameraden voor hun deur op de barricaden staan, het gore lef heeft zichzelf te distantieren van het verzet dat die nacht en dag gepleegd is.

Op naar onvoorwaardelijke strijdbaarheid en solidariteit, behalve voor jullie. Want solidareit gaat twee kanten op.

En een shout-out naar onze kameraden die net vrij zijn of in verzekering zijn gesteld. Toppers!

Een groepje relschoppers (A)


Re: Distantiëringverklaring Slangenpand

De slang is alle sympathie die ik voor ze had kwijt.
Wat een zooitje anti-solidaire hielenlikkers.
Goed stuk! Hoewel 'werkschuwe hippies' een term
Is die ik eerder op GeenStijl zou verwachten.

De tijd kan wel wat eerder

De tijd kan wel wat eerder gezet worden. Niet alleen externe factoren waren debet aan de ellende en teloorgang van de krakersscene, zoals je die kende. Dingen zoals de Vrankrijk/Yoghut, Tekno doden en dergelijke schieten mij te binnen. Reflectie, politieke doortastendheid heeft plaats gemaakt voor puberale oneliners die een karikatuur maken van wat het ooit was. Een campagne is sinds de ontruimingen van de PS28 en Schijnheilig niet meer op toneel geweest. De bijstander snapt er helemaal niets meer van en doorziet de goedkope oneliners waar de anti insurrectionalisten zich achter verschuilen.

Wat rest is schoolplein niveau politiek.

Gelijk!

Je hebt volkomen gelijk!
Hoe durven mensen anders dan jou te denken!

denken? waar? wie? wanneer?

denken? waar? wie? wanneer?

Addon: Alleen zo'n smerige

Addon: Alleen zo'n smerige dolksteek in de rug is nooit goed te praten. kleuters of niet. De rijen horen te sluiten.

LOL

"Die tijd dat we in tal van panden door Europa heen tienduizenden mensen op de been wisten te brengen. Om onze plekken die we, soms al decenia lang, volledig in zelf-organisatie draaiende weten te houden. Waar radicaal politieke projecten hun thuis vinden, waar underground cultuur een plek vindt. Ja, dat is de kraakbeweging waar wij mee opgegroeid zijn. Waar tal van actievormen hand in hand gingen met elkaar, waar een verschillende visie op de praktische uitvoering van de verdediging werd ge-accepteerd en iedereen samen werkte naar 1 doel"
Toen was de koter die dit geschreven heeft nog geen eens geboren.

yep

cool. iemand die kennelijk net zo'n pleurishekel als ik heeft aan distantiëringsverklaringen én uitlegt waarom dat in dit geval wel helemaal ongepast was.

Geen campagne? how about De Vloek?

Op dit moment loopt al een hele tijd de campagne voor de Vloek. Dit weekend actie dagen. Kom en kijk hoe het hoort, hoe je wel een veelzijdige campagne opbouwt, met ruimte voor alle vormen van verzet en actie!

http://devloek.nl/

Hoe begrijpelijk de

Hoe begrijpelijk de verontwaardiging ook is, denk ik dat deze energie beter besteed kan worden aan andere zaken. Een steen door de ruit van een smerisburo is ook een prima distantiering van het broekslangenpand.

niemand houdt je tegen diy or

niemand houdt je tegen diy or gtfo

Deze reactie was niet op de

Deze reactie was niet op de vloek maar op de hoofddraad.

daar was ik me van bewust

daar was ik me van bewust maakt het er niet minder waar door

De jaren '80 zijn voorbij

Goed stuk hierboven. Veel ervan is wel kort door de bocht, met als toppunt dat "vroeger" iedereen "samenwerkte naar 1 doel". Ik pink een traantje weg bij zulke nostalgie maar t is natuurlijk bullshit. Onenigheid in de beweging in van alle tijden - kijk ff naar die docu over de Politieke Vleugel van de Kraakbeweging in Amsterdam in de jaren '80. En het is nooit anders geweest dan dat bv. kunstenaars hele andere belangen hadden dan de "politico's" om te kraken. Het is mooi uit retorisch (en opnieuw, nostalgisch) oogpunt om zo te blijven hangen in t verleden toen er nog een "beweging" was en toen we "tienduizenden mensen op de been wisten te brengen". maar tijden veranderen. en hard ook.
Keer op keer de dezelfde tactieken toepassen als in de glorieuze jaren '80 - toen kraken hét actiemiddel was en zelfs radicaal verzet een behoorlijk draagvlak had in de maatschappij - is op zich niks mis mee. Denk alleen niet dat het de publieke opinie of debat op dezelfde manier beïnvloed als dat het toen deed. Denk ook niet dat zelfs je veronderstelde bondgenoten er hetzelfde op reageren.
Begrijp me niet verkeerd: ik vind het geniaal dat er mensen de barricades op gaan, 100.000 maal respect voor hen! Maar ik krijg wel steeds meer het gevoel dat er een keer een flinke dosis creativiteit nodig is. Creativiteit om ons JUIST te bevrijden van de jaren '80, nieuwe leuzen te verzinnen, nieuwe methodes. Om niet alleen de straten over te nemen maar ook het internet. Samen weer dingen op te bouwen en daar heel veel plezier in te hebben in plaats van alleen maar mijmeren over dat je nog weet hoe het vóór de tijd van het kraakverbod was.
Dat het slangenpand zich publiek distantieert van de herbezetters (of is t gewoon een losse flodder van één bewoner, dat vermeldt t stuk hierboven niet) is inderdaad een naaistreek die het verzet wat er wordt geboden van binnenuit kapotmaakt.
Tegelijkertijd is het het zoveelste signaal dat we ECHT moeten gaan nadenken hoe we onze strijd productiever kunnen gaan maken.
DE JAREN '80 ZIJN VOORBIJ.

Is er een link of source of whatever naar de uitspraak van die "werkschuwe hippie" die zich distantieert. Als ik een mening vorm wil ook graag de andere kant horen.

Helemaal mee eens!

Helemaal mee eens!

re:

Het hoofdartikel over ontruiming Tabakspanden: 'De Slang is HERKRAAKT, ME in Spuistraat. NU KOMEN! (A'dam)', https://www.indymedia.nl/node/27115 .

De distantiëring duikt daar op tegen wat momenteel het einde van de aanvullingen is. Directe link: https://www.facebook.com/hetslangenpand/photos/a.336209976414516.69560.2... .

Let wel, je daar nu op blind staren daarbij zijn de tegenpartijen uiteindelijk ook maar de lachende derde, moet je maar denken.

zo boos

Zo ontzettend boos ben ik op het slangenpand. Ben blij dat jullie weg zijn lafaards!

De als links vermomde rechtsen, vermijdt ze als de pest. Ze zijn slechter dan de rest!

Het is vast geen toeval dat

Het is vast geen toeval dat 50% van deze tekst bijna letterlijke quotes zijn van tabaksbewoners/gebruikers die omgedraaid zijn. De krachttermen, de overstatements, de referenties naar het verleden..

het laat zich makkelyk raden

het laat zich makkelyk raden waarom de ex-bewoners van het slangenpand braaf en kruiperig de sleutels inleverde by de key en kollektief afstand nam vd herkraak:

“Woensdag 11 maart is er door de gemeente een motie aangenomen waarin wordt gesteld dat er voor ons [de bewonersgroepen van het slangenpand en langgewagt] een nieuwe locatie wordt gezocht. Er is nu een verkenningsgesprek geweest en we hopen dat de gemeente dit met uiterste urgentie zal behandelen. Op het moment zijn wij namelijk dakloos.”

nu de ex-bewoners van het slangenpand geen krakers meer zyn en zy zichzelf op hangende pootjes afhankelyk hebben gemaakt vd gemeente steken ze doodleuk een dolk in de rug van de krakers die uit solidariteit het slangenpand herkraakte..

Als de ex-bewoners er niet op

Als de ex-bewoners er niet op zaten te wachten is het wel een vreemd soort solidariteit. Lijkt er meer op dat de herkrakers wel zin hadden in een relletje. Verder prima natuurlijk, maar ga dan niet op de ex-bewoners afgeven. Zo'n relletje is wel leuk, maar meestal niet het beste middel om je doel te bereiken.

relletje?

relletje? volgens mij wordt er door dit soort verzet het principe van kraken zelf verdedigd, dat heeft niks te maken met 'zin in een relletje'. als het daarom ging, dan waren het wel voetbalhooligans geworden, toch?
het is zoooooo makkelijk om een legitiem en fel protest te depolitiseren door het op de relletjes-boeg te gooien, bah.

Het was niet mijn bedoeling

Het was niet mijn bedoeling het te depolitiseren, meer om aan te geven dat een relletje maar één van de vele manieren is. En niet altijd de meest effectieve en ook wel iets waar je maar net 'zin in' moet hebben, want dit soort verzet heeft eigenlijk maar zelden het behoud van een pand tot resultaat gehad. De ex-bewoners hebben er blijkbaar voor gekozen een andere weg te bewandelen, waarbij ze mogelijk een nieuwe ruimte kunnen betrekken. Dat is een keus die ik wel kan begrijpen, en ik vind het ook wel makkelijk om hen dan weg te zetten als 'losers' of een soort verraders, omdat anderen gekozen hebben voor fel verzet. Prima als ieder zijn eigen ding doet, maar ga niet teveel op elkaar afgeven. Zo'n distantiëringsverklaring is in dat kader natuurlijk ook niet handig.

De bewoners communiceerden

De bewoners communiceerden via Facebook. Daar deelden ze plaatjes van de nieuwmarktrellen en hebben ze tot vlak voor de herkraak en ontruiming geroepen:
"Wij roepen iedereen op zich te blijven verzetten tegen de verregaande vertrutting van de stad, die alles van werkelijke waarde vernietigt!"
Het is gewoon hypocriet klootjesvolk.

tekst

De precieze tekst luidt:

Dit weekend hebben de 9 bewoners van Het Slangenpand al hun spullen verhuisd.
Zondagavond 22 maart om 23 uur hebben wij ons geliefde pand leeg achter gelaten en voor de laatste keer de deur achter ons dichtgetrokken.

Wij zijn zeer teleurgesteld, verdrietig en boos dat wij niet de mogelijkheid hebben gekregen om Het Slangenpand voor de stad te behouden. Hoe moeilijk het ook is in deze omstandigheden, wij blijven trouw aan onze geweldloze visie.

Wij vinden het ronduit schandalig dat de Key voortdurend geweigerd heeft om samen met ons en Gemeente Amsterdam naar een oplossing te zoeken en alle bemiddelingspogingen meedogenloos heeft afgewezen.

Wij zijn zeer teleurgesteld dat Gemeente Amsterdam zich zo kritiekloos en naïef richting de Key heeft opgesteld en het heeft nagelaten de Key tot overleg te dwingen.

Wij rekenen er op dat Gemeente Amsterdam zo spoedig mogelijk een nieuwe locatie voor ons regelt, waar wij onze alternatieve en creatieve activiteiten kunnen voortzetten. De kunstenaars-collectieven Slangenpand en Langgewagt blijven doorgaan!

Wij bedanken de vele supporters van Het Slangenpand voor de steun die zij ons hebben gegeven.

Wij roepen iedereen op zich te blijven verzetten tegen de verregaande vertrutting van de stad, die alles van werkelijke waarde vernietigt!

Het Slangenpand.

Fucking losers die bewoners

Fucking losers die bewoners van slangepand. Denken alleen aan
eigen hachie!

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Geen persoonsgegevens plaatsen a.u.b.

kan iemand dit weghalen?

niet zo netjes om iemands gegevens hier te plaatsen, ook al heeft hij het zelf op zijn facebook whatever staan!

It seems to me that a protest

It seems to me that a protest has to have a purpose and a goal.
Re-squatting the place, while it has been made clear that there is an intended purpose for it seems counterproductive.
Unless i'm mistaken the law, used to be, that you can use a squat, as long as there is no purpose for the building.
It has been made illegal nonetheless. I don't agree with this, but it's clear that "the movement" has lost it's influence on society. There is no "draagvlak",
there are no mass-protests. So, for me it would seem logical to try and andress these issues, rather then setting fires in the middle of the street. Fire, the primitive thing most people are scared for. That's a far fetch from real solidarity, that's solidarity with your own inner group, but as far as statements go;
It's a very bad one. For the rest of the world, the only thing you have accomplished is estranging yourself from it. I have no doubt your actions will be talked about. Most likely they will say, remember what happened at the slangenpand? Yes, let's create harsher laws and enforce them harder next time.

And i'm NOT saying that the city should be made commercial. What i'm saying is, pick your battles. Start where you have something to win, and where you can make a real point.

reality check

There is no "draagvlak", there are no mass-protests.
recent mass protest: http://rt.com/news/241741-frankfurt-germany-ecb-protest/
aren't you (mis)taking a personal view as a public/common view?

I bet every building has an 'intended purpose' from the point of view of law-makers, corporations and so-called authorities. The main purpose will always be: profit and control, no matter what it takes.
The tactics to challenge these purposes will differ from person to person, from group to group. Some groups may find it logic to address these issues while talking, other groups will find it logic that there is no sense in this and that tangible resistance is more appropriate. Fine - the more diverse a movement is (not only in composition, but also in ways of acting), the stronger it is.
Diverse actions will not kill the movement. Backstabbing and distancing will, though.

I agree with your last statement. And I add: there was a lot to win with the resistance at the Slangenpand, and a point has been clearly made.

Fire has a dual nature in

Fire has a dual nature in relation to human beings, and while it is true that it to some extent it instills fear, it is also something which gives warmth. It can be argued that human society's most important invention is fire, as it scares off other animals including preditors, allowing for safety especially at night. Humans then gathered around the fire ti celebrate, discuss, etc. From an evolutionary standpoint, therefore, you might even argue that a love of fire is advantageous to survival.

Re-squatting the place, while

Re-squatting the place, while it has been made clear that there is an intended purpose for it seems counterproductive. Unless i'm mistaken the law, used to be, that you can use a squat, as long as there is no purpose for the building.

I think like many you have too rose-colored a view of the historical situation.

Perhaps somewhat like our oft-mistaken soft drugs legislation, squatting was never really 'legal' - it was just that once you had established your presence in a house or building (to be caught 'red-handed', or heterdaad, during the illegal act of squatting itself was a distinct possibility), your right to 'inviolability of the home' (huisvrede) now outweighed the owner's immediate right to have you evicted, who would then first need to make a reasonable case in court that they had active plans with the property, now or in the foreseeable future. It stands to reason this didn't require much convincing on their part, unless they really were clueless, or so perhaps really were only interested in speculation and the like, not actively developing or putting to use their property.

Naturally, inasmuch as squatting apart from immediately addressing housing shortages also formed a wider statement and movement against city planning as a whole (gentrification and whatnot), squatter demands extended, and still extend, to such property development benefiting the (less affluent) community at large, through social housing, low-rent space for low-key idealistic business spaces as well as (sub) cultural and art venues, gathering places free from the pressures of either state supervision or commercial market demands, and so on.

In this case, much-reported in the press has been De Key's plans to realize housing and cultural spaces on the spot - sadly underreported has remained that this pertains to expensive private property and high-brow undertakings.

Hence people's resistance.

Ik weet eigenlijk wat ik het

Ik weet eigenlijk wat ik het ergste vindt:
1. die vreselijke directeur van De Key die 'haar' panden inspecteert op AT5 en 'blij is dat ze er eindelijk iets moois van kan maken', of :
2. de zielige Slangbewonersters die die plompverloren zich distancieren van iets waar ze niks meet te maken hebben, of:
3. Groenlinks die de 'iconische gevel' wil behouden ( http://www.at5.nl/artikelen/141628/groenlinks-wil-schildering-slangenpan... ). Echt, dit is pas echt goed ziek.

Helemaal mee eens, 3 x een

Helemaal mee eens, 3 x een schop in je maag....nr. 2 misschien nog wel het hardst...

solidair met arrestanten Slangenpand en met de Vloek

Een stad die voor commercie kiest, verdient het te worden ontregeld

https://autonomendenhaag.wordpress.com/2015/03/28/column-joke-kaviaar-ee...

to the people from the ex

to the people from the ex slang you guys are bunch of cowards , you guys NEVER got involved with the amsterdamer squatters movement , NEVER any kind of solidarity with the rest , and now making press releases trying that the mayor still give them new building , YOU GUYS DONT DESERVE A NEW BUILDING stop sucking van der laan arse fuking stinks shame on you EX slang residents you guys fucking suck go back to parents house , or rent in the jordaan TOTAL SOLIDARITY WITH THE ARRESTEES great action

Een grappig commentaar op de

Een grappig commentaar op de zoveelste distantiering in de geschiedenis van de kraakbeweging. Daar was men vooral in deze buurt heel vroeger ook al goed in, zo kan zich een enkeling zich wellicht nog de distantiering vanuit het NRC herinneren ten tijde van ... 30 april 1980.... Feitelijk is er dus een traditie van distantieringen die misschien wel sterker is dan de geschiedenis van solidariteitsverklaringen. Maar de laatste is inhoudelijk ook niet echt sterk. Okee, we verklaren ons solidair met puntje puntje puntje, en dan?
Niet veel nieuws onder de zon dus.

Maar deze reactie roept ook weer nieuwe vragen op, met name door de alhier gespuide kritiek, die men kennelijk eerder had ingeslikt, uit solidariteit!
Want laten we eerlijk zijn: het slangenpand en de rest van de tabakspanden waren niet veel meer dan een facade. Een mooie schildering die een eigenaar op de hak nam die inmiddels ook alweer zo'n 25 jaar onder de zoden ligt. Een populaire trekpleister voor toeristen die nog even een fotootje wilden maken van de hippe rafelrand van Amsterdam. Maar verder?

Gebeurde er ooit iets in het Slangenpand? Die benedenruimte was sinds mensenheugenis een fietsenstalling en rommelhok. Pas toen er sprake was van dreiging aan het adres van de bewoners werd er iets van een atelier opgezet en de raadselachtige claim gelanceerd dat het pand enig belang had in een lange underground traditie. Aan het onderhoud van het pand is na de eerste paar jaar ook in geen decennia meer wat gedaan, we mogen blij zijn dat het niet vanzelf in elkaar is gestort. Ik denk zelfs niet dat die lui er nog een bouwpot op nahielden, dus was het werkelijk alleen maar kraken als goedkoop tot gratis wonen. Dat er nog een Voku schijnt te zijn geweest met maaltijden voor 17,50 pleuro is dan ook weer een grappig en tekenend detail.
Maar of er in de rest van de blokken nu zoveel bruisends is gepresteerd in die tientallen jaren? Mij staat er werkelijk niets van bij. Grappig dat deze kritiek kennelijk wel binnenskamers leefde maar niet verder naar buiten kwam, tot deze distantiering van de oud-slangetjes.

Het werpt namelijk ook een nieuw licht op de militante verdediging van deze panden na de herkraak. Wat werd er inhoudelijk dan nog verdedigd? Het ging uiteindelijk om niets meer dan een facade, een buitenkant, waar omheen een ritueel van strijdbaarheid werd opgeworpen. Dit leverde mooie plaatjes op van nachtelijke brandende barricades. Maar waarvoor deze pittoreske verdedigingslinies werden opgeworpen, dat blijft de grote vraag...

hoezo, moeten we ons nog eens

hoezo, moeten we ons nog eens gaan legitimeren dan? het militante verzet was een verzet tegen ontruiming en tegen gentrificatie. en nee die dingen stop je natuurlijk uiteindelijk niet. maar het tonen van je tanden is op zich ook al belangrijk. maar je vraag naar wat er verdedigd werd is een vreemde. het lijkt erdoor namelijk alsof woningzoekenden in precaire situaties minder legitiem zijn in hun kraken of hun verzet tegen hun ontruiming. moeten we allemaal fucking kunstenaars zijn ofzo? er valt veel, TE veel te lezen van dit soort onzin, en het maakt ons alleen maar zwakker. elke ontruiming is een reden voor verzet, omdat onze ruimtes hun evenknie niet kennen binnen dit systeem. over de rel: vorm en inhoud staan nooit los van elkaar, een brandende barricade heeft inhoud, maar dat begrijp je misschien gewoon niet.
fuck gentrificatie, fuck ontruimingen, fuck de smeris,
en fuck al die lui die in een mes in onze rug steken. en ja daar valt bovenstaande reactie ook onder.

Blijf lekker in je isolement

Blijf lekker in je isolement doormodderen.

Het doet mij een beetje

Het doet mij een beetje denken aan die vrouwen in deze documentaire of Charles Manson. https://www.youtube.com/watch?v=JoDThyV8c84
Totaal geflipt en geïsoleerd.

Het feit dat jij een

Het feit dat jij een kritische vraag al ziet als een mes dat in je rug wordt gestoken, zegt al genoeg over wat voor eng sektarisch persoon jij bent.
Veel succes met die vorm en inhoud, ik zie echter nog wat discrepantie.

Mijn visie is in ieder geval

Mijn visie is in ieder geval gebaseerd op de reacties die ik lees op de verschillende nieuwssites.
Een statement is leuk en aardig, maar als de rest van de wereld je statement enkel ziet als een ondoordachte actie, of in 't ergste geval enkel als 'rel',
dan ga je voorbij aan het punt dat je eigenlijk duidelijk wil maken. De vraag is.. Wat heeft de actie BEREIKT?

Resultaat

In ieder geval geen hervormingsgezinde zelfgenoegzaamheid :P

Over zelfgenoegzaamheid

Over zelfgenoegzaamheid gesproken! Die druipt er anders wel vanaf. Met een zin als deze: "hoezo, moeten we ons nog eens gaan legitimeren dan?" Daarmee zeggen mensen echt meer dan genoeg: het is voor hen helemaal niet meer nodig om nog uit te leggen waar ze mee bezig zijn en waarom. Een brandende barricade spreekt altijd voor zich - ook als die door voetbalhooligans wordt opgericht? Verzet tegen ontruimingen is altijd okee - ook als de krakers nazi's zijn? Deze zelfgenoegzame en arrogante militantie spreekt boekdelen. Het is het denken in versleten leuzen en het verwarren van solidariteit met camaraderie. Het doet inderdaad vooral denken aan de asociale platheid die zeven jaar geleden Vrankrijk en de scene de das omdeed...

Je meent het

Waar ze mee bezig waren is volgens mij allang uitgelegd op IM: verzet, om je tanden te laten zien, je niet zomaar opzij te laten zetten zonder te vechten. Wat snap je niet hieraan nn? NB waarom nazis en voetbalhooligans bij deze actie gesleept moeten worden weet waarschijnlijk alleen jij..

Als deze lieden al zelfgenoegzaam zijn, komt hun zelfgenoegzaamheid een stuk sympathieker en logischer over dan de jouwe. Maar ja, je gaf al aan dat voor jou acties legitiem zijn als ze goed vallen bij de meerderheid (die sowieso al bevooroordeeld is naar alles wat riekt naar kraken of 'linksheid' enz.) want dan heb je je 'punt kunnen maken' en wat 'bereikt'.

Het punt was misschien juist dat er geen instemming hoeft te zijn van de dictatuur van de 'meerderheid' om in direct verzet te gaan tegen veryupping, controle, leegstand, vercommercialisering van een stad etc. etc. maar dat zal je vast wel een 'versleten denkbeeld' vinden, ach, dan sta je sowieso aan de kant van corporaties, burgermeesters, ordehandhaving en valt er weinig meer te lullen nietwaar.

re:

Bereikt is allicht dat wie weet weer wat mensen geïnspireerd zijn geraakt door het idee dat je niet alles maar voor zoete koek hoeft te slikken en er met de staart tussen de benen vandoor hoeft te gaan.

Hep dat nut? Wie zal het zeggen, maar zeg mij eens wat hep het voor 'nut' of wordt ermee 'bereikt' om altijd en eeuwig maar weer met stille trom te vertrekken.

Als je overal stront

Als je overal stront ruikt,hoort en ziet, misschien wordt het dan eens tijd dat je onder je eigen schoenen gaat kijken, beste krakers.

'professionele krakers op zoek naar rellen en ontregeling'

Kijk, waar een GroenLinks met al hun goede bedoelingen je nog dreigt dood te knuffelen waar je bij staat (ja maar, dat alternatieve gefröbel in de marge is juist zo goed en zo léúk voor een stad! & Mag die aardige gevel ajb behouden blijven), daar snapt zo'n VVD ten minste waar het over gaat: 'Krakers Tabakspanden zijn geen lieve, linkse hippies', http://www.parool.nl/parool/nl/30700/OPINIE/article/detail/3941621/2015/... .

That's right, motherfuckers, wij zijn tegen jullie hele kankersysteem, wij grijpen daadwerkelijk in in de openbare ruimte, wij vragen niets en eisen het onmogelijke.

Fuck the system.

Dus, om het punt te moeten

Dus, om het punt te moeten begrijpen moet je op IM zitten. Waar je waarschijnlijk alleen komt als je al binding hebt, of het grotendeels eens bent met de kraakbeweging.. (heyyy, daarom zit ik ook hier)

Wie heeft overigens gezegd dat ik het niet eens ben met verzet, maar dan wel verzet met een doel en enige kans van slagen.
Dan heb ik het over acties waar een grotere groep mensen het eens mee kunnen zijn. Niet enkel mensen die hier zitten en bij voorbaat het al eens zijn met de actie. Jij zegt dat het niet nodig is dat de meerderheid het met je eens is, omdat deze toch al bevoordeeld zijn. Point taken, maar dan mis je enkel nog dat jij zelf ook bevooroordeeld bent en dat je met termen als "verzet" jezelf automatisch al als "rechtmatig" neerzet. Je beschuldigd mensen min of meer van het hebben van oogkleppen, maar je eigen oogkleppen beperken je zicht dusdanig dat je het niet meer nodig vind om een helder punt te maken, want de rest snapt het volgens jou toch al niet. Hoe durf je dan te spreken van solidariteit.

En n.b., over solidariteit

En n.b., over solidariteit gesproken.
Iemand die het, normaal gesproken, grotendeels eens is met de standpunten stelt een kritische vraag.
Deze wordt, voornamelijk, beantwoord met de stelling dat het standpunt toch niet verdedigd hoeft te worden, want het is toch helder. (niet dus voor mensen die er niet bij betrokken zijn) Zonder een poging te doen het uit te leggen wordt er zelfs aangenomen dat "ik het toch niet zou begrijpen", of dat mijn visie beperkt is, of dat ik mijn eigen invulling geef aan de wereld om ons heen. (dat doen we toch allemaal?)

Solidariteit is leuk een aardig, maar op deze manier komt het meer neer op "Je bent het totaal met ons kleine groepje eens, of anders heb je per definitie ongelijk en snapt het niet". Als solidariteit geen ruimte laat om vragen te stellen, dan maar niet solidair. Dit is namelijk ook gewoon conformisme, maar dan met een radicaler standpunt.

VVD

De vvd dat is toch dat lullige partijtje dat vastgelopen is in gesjoemel, corruptie en integriteitskwesties?

ach Dames, heb niet zn behoefte aan je soiree" tje en debat. sterkte he.

http://www.vocabulary.com/dictionary/soiree

Ach..

Hè jammer nou, ik doe niets liever dan vanachter m'n keyboardje reageren op wat er buitenshuis allemaal gebeurt :P

dat is de grofste naaistreek die je kan flikken

Niemand zit te wachten op een plek die pretendeerd sociaal en creatief te zijn maar totdat de ontruimingsdreiging echt dichtbij kwam nooit sociale activiteiten organiseerde. Die een kick-off maakte met het organiseren van een “VoKu” waar ze goed en wel 17,50 euro durfden te vragen. Die, als de onderhandelingen even niet lekker liepen toch wel weer met andere panden wou praten. Maar zodra ze de kans roken weer op de knietjes gingen voor het gezag. Ondanks jullie houding, die altijd al op het randje was, hebben we ons nooit van jullie gedistantieerd. Want dat is de grofste naaistreek die je kan flikken.
http://www.dictionary.net/soiree

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech