Actiekamp Ground Control neergestreken in Amsterdamse Haven

Nieuws, gepost door: Ground Control op 30/06/2015 06:03:57

Waar: Ground Control, Eind van de Hornweg, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 30/06/2015 - 16:19

*** update: Burgemeester van der Laan van Amsterdam ziet het kamp niet zo zitten. Er is dus een serieuze ontruimingsdreiging. Hoe meer mensen er vanavond in het kamp zijn hoe beter! Als je kunt, ga er dan heen! ***

Een groep van rond de zestig mensen is vandaag (30 juni) om 16.00 uur begonnen met de opbouw van het landbouw- en klimaatactiekamp Ground Control.Dit gebeurt op een groot leeg veld aan het eind van de Hornweg in de Amsterdamse haven. De komende week zullen hier vele presentaties, workshops, discussies en trainingen plaats gaan vinden. De komende dagen worden enige honderden mensen verwacht; ervaren activisten, milieuvriendelijke studenten en tuiniers en alles daar tussenin.

Tot nu toe verloopt de opbouw van het kamp soepel. De eerste grote tenten worden neergezet, de toiletten worden gebouwd en de watertanks aangesloten. De organisatoren van het actiekamp willen het terrein en de omgeving netjes houden. En in het gebied zal niemand overlast hebben van de activiteiten in het kamp. Woordvoerster Petra in 't Veld: "Jaar in, jaar uit vinden er vervuilende, lawaaiige, stinkende activiteiten plaats in de Amsterdamse haven. Deze ene week besteden we in plaats ervan op dit lege veld aandacht aan duurzame landbouw en klimaatverandering."

Een duurzame landbouw is cruciaal, wereldwijd en in Nederland. Mensen moeten op een gezonde wijze worden gevoed, nu en in de toekomst. Dat gaat niet samen met industriële landbouw met zijn monoculturen, wereldwijd gesleep met voedsel en hoge gebruik van fossiele brandstoffen, kunstmest en pesticide. Tijdens Ground Control wordt besproken hoe we overgaan op duurzame agro-ecologische alternatieven.

Het andere hoofdthema van het kamp is klimaatverandering, waarbij er flink wat overlap is met landbouw. Klimaatactiviste Sonja de Vries: "Het klimaat is al aan het veranderen, maar we moeten kosten wat kost de temperatuurstijging onder de 2 graden houden. Daarvoor zijn nu radicale maatregelen nodig, zoals het sluiten van de kolencentrales, radicaal verminderen van het gebruik van andere fossiele brandstoffen en het decimeren van de luchtvaart en de vleesproductie." De aanwezige activisten bespreken campagnes om dit voor elkaar te krijgen. Maar tijdens het kamp zal er ook aandacht worden gegeven aan slimme oplossingen zoals duurzaam bouwen en het zelf opwekken van duurzame energie. Een uitgebreid workshopprogramma is te vinden op de website https://groundcontrolcamp.net

De Amsterdamse haven speelt een belangrijke rol bij zowel de industriële landbouw als klimaatverstorende activiteiten. Amsterdam is de tweede grootste kolenhaven van Europa en de grootste benzinehaven ter wereld. Daarnaast staat er in de haven een kolencentrale broeikasgassen uit te stoten en landbouwgigant Cargill haalt er zijn beruchte genetisch gemodificeerde soja Europa binnen om te verwerken tot veevoer voor de intensieve vleesindustrie. En als je even op de plattegrond van de haven kijkt zie je wel meer vervuilende bedrijven en activiteiten.

Het actiekamp sluit aan bij de Climate Games die op zaterdag 4 juli worden georganiseerd in de Amsterdamse haven. Net als vorig jaar zullen diverse teams op het vooraf vastgestelde speelveld in de haven acties uitvoeren tegen de aanwezige vervuilende bedrijven en voor een schone, duurzame wereld. Hierbij zijn prijzen te winnen in de categorieën effectiviteit, innovatie, creatieve uitwerking, hulpvaardigheid en sportiviteit en het promoten van alternatieven. Vorig jaar deden er 130 mensen mee aan de Climate Games, en dit jaar worden honderden meer verwacht uit heel Nederland, maar ook uit Duitsland, Engeland, België en andere Europese landen.

***************

Als er ontwikkelingen zijn met politie, gemeente of havenbedrijf zullen we dit melden op de website https://groundcontrolcamp.net. Op deze website zullen ook updates over het programma en de andere activiteiten verschijnen.

Meer over de Climate Games is te vinden op https://climategames.nl

Iedereen wordt uitgenodigd om langs te komen en een kijkje nemen op het kamp, of een steentje bij te dragen met het opbouwen van de infrastructuur.

Tags: Action Camp amsterdam Ground Control


Wie: 
Ground Control

De Burgemeester van der Laan wil de het kamp vertrekt. Daarom zou het goed zijn als er vanavond snel wat meer mensen komen!Wie: 
arrestantengroep

Mocht je nog info bij de ag willen achterlaten voor je afreist; stuur een bericht naar ag[at]groundcontrol.net (pgp mogelijk). Ag-nummer is 06-85500797, advocaat is Willem Jebbink.Wie: 
nn

Zie ook eerder 'Hoge opkomst verwacht voor Amsterdam Climate Games en Ground Control actiekamp', https://www.indymedia.nl/node/28518 .Wie: 
Ground Control

In het actiekamp maakt iedereen het goed en er wordt nog steeds gebouwd aan de infrastructuur. Ook zijn de eerste workshops begonnen. Er druppelen ook steeds meer deelnemers binnen.
Er is weinig verandering in de relatie met de autoriteiten. Ze zeggen nog steeds dat ze ons weg willen hebben en de politie is een paar keer langs geweest om te praten. Maar ondertussen gebeurt er niet veel en zitten we er nog. Geen grote paniek, maar waakzaamheid blijft echter geboden.Wie: 
nn

[English below] DAG 1
System change, not climate change
Na de bezetting van het terrein en het opbouwen van gister, is het Ground Control klimaat en landbouwkamp in Amsterdam vandaag echt van start gegaan. Het actiekamp is gelegen op een groot stuk braakliggend terrein in het hart van de westelijke haven van Amsterdam. Gewoonlijk kan daar slechts benzine, steenkool, soja en andere industrie gevonden worden, die West Europa en de rest van de wereld bevoorraden. Het is een knooppunt voor veel van de ecologische rampen die aan fossiele brandstoffen en agro-business verbonden zijn.
Zoals het er nu naar uit ziet, heeft de menselijke en politieke geografie van de haven een tijdelijke nieuwe balans gevonden met dit kamp dat barst van beweging en activiteit. Een stuk land dat is gevuld met mensen die een politiek punt willen maken over de toekomst van onze landbouw en energie. De diverse verzameling van tijdelijke infrastructuur is bijna geheel opgebouwd, zodat we een veilige omgeving hebben waar ieder langs kan komen en kan meedoen. Er zijn verschillende tenten voor verschillende bijeenkomsten, zodat we kunnen discussiëren en beschermd zijn tegen de brandende middagzon.
De keuken van Kollektief Rampenplan heeft haar materiaal vandaag neergezet, en een smakelijke veganistische maaltijd is in de avond genuttigd. De eco-toiletten staan klaar, terwijl de douches nog in aanbouw zijn.
De mensen in de creatieve tent bereiden aanwijsborden, spandoeken en een kaart van het kamp voor. Bij de welkom tent, staan mensen klaar om nieuwe deelnemers wegwijs te maken, en hangt een lijst met workshops en activiteiten: onder andere een excursie door de haven, een kleine wandeling om kennis te maken met de verschillende soorten planten die hier te vinden zijn, en natuurlijk helpen bij het koken. Al met al is er al een hoop te doen, en morgen en de rest van de week staat er nog veel meer op het programma. Iedereen is welkom om langs te komen en deel te nemen aan deze politieke en ecologische actie in de haven van Amsterdam!

DAY 1
System change, not climate change
After the field occupation from yesterday, today, the climate and agricultural camp in Amsterdam kicked off. Ground Control is an action camp in the heart of the west port of Amsterdam. The camp is on the otherwise derelict soil in the west side of the port. The Amsterdam port is booming with coal, gasoline, and soy industries that supply Western Europe and the rest of the world.The connection knot of many of the environmental disasters that come along fossil fuels used for energy and agricultural business.
As for how it looks now, the port human and political geography has been re-shaped with a camp bursting with activity. The patch of land is filled with people wanting to make a political point about our agricultural and energy future. The scattered collection of ephemeral infrastructures are almost build up, making sure we create a safe environment for all of us to come and participate. There are different tents for different gatherings so we can meet and be protected from the sun.
The Rampenplan kitchen collective set up their equipment today, and a nice vegan dinner was enjoyed in the evening. The eco-toilets are also built, while the showers are still under construction.
People in the creative tent are preparing signs for the camp, as well as a map for it! At the welcome tent, you can already find some of us waiting for you to let you know where you can plant your tent, how is the activity of the day looking, or check out a board with the list of today`s activities: an excursion to the port; a small walk to check out the different types of plants growing in the camp where the field is located; or pitching in with cooking. All in all, lots is going on and much more tomorrow. Come over and participate in this political and ecological action in Amsterdam!

https://www.groundcontrolcamp.net/nl/

Foto: 


Wie: 
nn

.Wie: 
Ground Control

Het gaat goed met het actiekamp. Er druppelen steeds meer mensen binnen en de sfeer is goed. De workshops, trainingen en excursies zijn begonnen. Ondanks de hitte wordt er gewerkt aan kamp infrastructuur, spandoeken en andere actiematerialen. De komende dagen lijken we te kunnen blijven. Kom ook langs en doe mee aan het programma. Een overzicht van de geplande activiteiten op vrijdag kun je hier vinden: https://www.groundcontrolcamp.net/nl/programma-vrijdag/

Foto: 


Wie: 
nn

Klimaatactivisten moeten haventerrein zondag verlaten, 03-07-15 10:39 uur, Het Parool, http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/4093792/2015/0... .Wie: 
Ground Control

Als reactie op een brief van de Amsterdamse Burgemeester van der Laan waarin hij dreigt het kamp op zondag 5 juli te ontruimen en waarin hij het Landbouw- en klimaatactiekamp en de Climate Games onterecht aanziet als één organisatie, hebben de organisatoren van beide activiteiten een gezamenlijk persbericht uitgestuurd. Hierin wordt de situatie verduidelijkt en wordt verontwaardiging uitgesproken over het onzinnige besluit van de Burgemeester.

Het persbericht is te lezen op de website van Ground Control: https://www.groundcontrolcamp.net/nl/persbericht-klimaatactivisten-strij...Wie: 
nn

UPDATE DAY 3: ‘Addicted to (s)oil’

Today is the third day on the climate and agricultural camp “ground control”. Yesterday, the heat wave gave us a break, a storm broke at night and we enjoyed the wetness and freshness of the air. As we write today, we are more international. We have received climate and agricultural campers from all over Europe: Greece, Spain, Germany, Switzerland, among others. The camp is a welcoming space. As you enter, the welcome tent can let you know where to camp, the name of the open Wi-Fi, or where to plug your laptop. Showers and toilets are on full swing. Everyday we have delicious vegan food, for lunch and dinner, a good occasion to meet up with other people at the central tent that functions as a hangout point and dinner tent.

As we keep receiving more people, we are also more content rich. Today we had the opportunity to link oil dependency, or, as someone put it “oil addiction” with large scale agriculture depending on fossil fuel energy, or with the terror food insecurity keeps on bringing to dwellers of increasingly arid areas. We had too the opportunity to link the ‘oil addiction’ we, the world has, visiting the western part of the port. An excursion took us, riding bicycles, also to rent for free in the camp, to the parts of the port that will be the landscape of the ‘climate games’ tomorrow.
Please, check out the website about it (https://www.climategames.nl/).

In one of the spots we visited, we could observe the mountains of coal dispatched from Russia, Colombia or the USA, ready to be charged into big ships and trains towards other parts of Europe. Those black mountains scrapping in the laberynthic parts of the port, are concealed by the green trees that have been planted. The port is portrayed by the port authority as an ecological heaven of birds, rare orchids, and other rare species. But the reality of the port is in its coal, soy and oil industry emitting tons of CO2 to the atmosphere every year, and creating unhealthy job conditions for its workers.

This afternoon we could discuss the impact of the industrial agricultural model that actually relies on the traffic of goods around the world using fossil fuels, and how it brings about social injustice, and depletes the soil from nutrients throwing C02 into the atmosphere. Discussions about agricultural issues linked with climate change are central topics for the camp. In the coming days, we could continue conversations learning, among other things, about agroforestry and other ecological organizations like La Via Campesina (http://viacampesina.org/en/).

We are going strong and bursting with activity. Come along! Beautiful long weekend ahead of us full of actions, workshops, andreally great people to connect with and network with. Truly inspiring political hub that hopefully, will create an alternative hub to the one we are sitting in, the Amsterdam harbour hub from coal, oil and soy.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech