Poke-a-Cop Go! spelletje groot succes: satire toont feilloos aan dat politiegeweld en censuur hand in hand gaan.

Hier kun je discussieren over Poke-a-Cop Go! spelletje groot succes: satire toont feilloos aan dat politiegeweld en censuur hand in hand gaan..
Voor de volledigheid plaatsen wij hier een screenshot van het gecensureerd artikel, zodat iedereen zelf kan beoordelen waar we het over hebben.

Niet dat ze ook de moeite nemen om een link te geven, kennelijk gaat men vanuit dat de titel 'de Newswire Poke-a-Cop Go! (met Smoelenboek)' genoeg is. En de reden? 'Er is daarvan inmiddels aangifte gedaan ter zake opruiing en bedreiging met openlijke geweldpleging, strafbaar gesteld bij de artikelen 131, 132 en 285 van het Wetboek van Strafrecht. In verband hiermee werd inmiddels binnen de politie Eenheid Rotterdam een strafrechtelijk onderzoek gestart.'

In het kort: Politie misdraagt zich herhaaldelijk bij demonstraties tegen Zwarte Piet en tegen repressie. Iemand zet zijn oprechte boosheid hierover om in een satirisch stuk, vrij naar de bekende Pokemon-go hype. Politie en OM grijpen onmiddellijk naar zwaar geschut: ieder kritiek moet gecensureerd worden. Quod erat demonstrandum: een maatschappij waarbij de politie haar geweldsmonopolie vrijelijk kan misbruiken lijdt veel meer schade dan alleen onterechte arrestaties. Waar burgers moeten vrezen voor geweld en repressie gaan de gewelddadigen des te vaker hun macht te buiten.

Poke-a-Cop Go!: onschuldige vermaak
Iemand heeft een artikel op Indymedia.nl geplaatst onder de titel Poke-a-Cop Go! (met Smoelenboek). Duidelijk satirisch, met screenshots die lijken op een App-spelletje, en een weinig subtiel maar daarom ook duidelijk grappig bedoeld verwijzing naar het gooien van bakstenen op poppetjes die gewelddadige agenten moeten voorstellen. Na een aantal fake screenshots van de App komt 'ff serieus' een drietal plaatjes uit een zgn 'smoelenboek'. Ieder activist heeft zo'n smoelenboek wel eens gezien, die worden namelijk door de Politie gebruikt bij grotere optredens om activisten makkelijk te kunnen herkennen. In dit geval heeft iemand van allerlei beeldmateriaal dat online beschikbaar is een aantal politie-agenten eruit geknipt. Geen naam of adresgegevens erbij, gewoon een foto van agenten die 'hun werk doen'. Met commentaar erbij in de trend van 'deze was bijzonder agressief', 'deze leek op het geweld te kicken', maar ook 'deze gedroeg zich netjes'.

Vanwege mogelijke copyright claims van Pokemon (you never know) had men zelfs een heuse disclaimer: “Poke-a-Cop Go heeft niets te maken met Pokemon Go. Als je dat wil spelen, prima, alle rechten blijven aan hen voorbehouden, blabla, niet zeuren.” Maar de disclaimer gaat verder: “Voor wat betreft bedenkingen over het online publiceren van foto's van politieagenten: 1) al het beeldmateriaal is op de openbare weg gemaakt; 2) politie maakt ook voortdurend opnames van demonstranten (sterker nog, een week later werden 166 mensen gearresteerd omdat de politie geen opnames kon maken) en 3) het is belangrijk om een vuist te maken tegen politiegeweld en machtsmisbruik. Laat ze maar herkenbaar zijn!”

Waar het natuurlijk om gaat is dat in Nederland het debat over politie-bevoegdheden, institutioneel racisme, en politiegeweld heel actueel is. Van massa-arrestaties nog voordat men kan demonstreren en ongegeneerd geweld bij arrestaties, tot stroperige ontkenning over etnisch profileren en halfslachtige maatregelen tegen agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez: met het actief censureren van het debat bekennen politie en OM in ieder geval schuld. Het zit ze niet lekker, en je moet er vooral niet over beginnen, anders zwaait er wat!

Dreigmails op grond van 'opruiing': grof digitaal geweld,

Wat is het dan dat de politie zo dwarszit dat ze ondanks de duidelijke satirische toon van de posting met zo'n dreigmail komen? Dat wordt uit de email in ieder geval niet duidelijk. Het is ook volkomen onduidelijk wat een 'dringend verzoek' nou inhoudt. Als je in de volgende zin gewaag maakt van een strafrechtelijk onderzoek, dan is het gewoon een bedreiging. Immers, men had ook kunnen kiezen om een 'last' of 'bevel' uit te vaardigen, maar daar ontbrak kennelijk rechtsgrond voor. Dus kiest de popo voor de lage streek: als je dat wat mij niet bevalt niet weghaalt, dan ga ik mijn onderzoeksbevoegdheden misbruiken om je het leven zuur te maken. Dat is wat eigenlijk in dat email staat.

Zou het de jolige toon met screenshots zijn? Ok, er zijn beestjes afgebeeld die een smeris moeten voorstellen, waarop je als speler een digitale baksteen kan gooien. Niet heel fijnzinnig, maar in de wereld van online spelletjes echt volstrekt onschuldig. En ook geen verkapte oproep tot geweld: dan kan je wel driekwart van de online spelletjes gaan vervolgen. Hooguit een beetje kinderachtig, maar dan heb je als korps toch liever dat mensen een digitaal kinderspel kiezen, dan dat ze werkelijk tot vergeldingsacties overgaan, toch?

Dan moet het aan de 'smoelenboek' liggen. Dat ligt juridisch redelijk vast, en dat verklaart ook de disclaimer van diegene die deze Poke a Cop spelletje heeft bedacht. Kennelijk is dit een van de momenten waar OM en politie hopen de vast omlijnde praktijk op te kunnen schuiven. Mag je straks überhaupt geen foto meer publiceren van 'agenten die hun werk doen', ook als ze gewoon op de openbare weg gemaakt zijn tijdens een daadwerkelijke politieoptreden? Dat lijkt niet alleen onwenselijk, maar ook moeilijk realiseerbaar.

Grof geweld wint altijd (op de korte termijn)

En dan lees je http://www.dhjana.nl/2016/12/19/verdacht-van-opruiing-en-bedreiging/ en je denkt, aha, zo wordt dat spelletje gespeeld dus.

Er is een gezegde, ik geloof dat ie uit Iran komt: “Soms lijkt het alsof je met beide benen in de zee staat, de golven komen hoog en hard, en je blijft staan en dat is je strijd. Maar af en toe komt een golf die hoger is, en je ziet hem komen, en wat doe je dan: je blijft niet staan, je duikt er juist in. Om vervolgens weer te staan. Heb je je idealen verkwanseld, heb je zwakke benen gehad? Nee hoor, je hebt hooguit nat haar”.

Kortom, wij zijn de moeilijkste niet en we zijn natuurlijk benieuwd wat de rechter gaat zeggen. Internet is groots en vrij, en als mensen straks moeten uitwijken naar allerlei dark webs en ingewikkelde proxies om satirische kritiek op politiegeweld te kunnen publiceren: het zij zo, technisch gezien is het niet zo'n probleem. Het lost alleen niet het probleem op van politiegeweld, racisme, en blinde repressie.

Blijf vooral de straat op gaan voor rechtvaardigheid en vrijheid (en plaats een bericht op Indymedia van je al dan niet geslaagde actie).


Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Off-topic.

Re: Poke-a-Cop Go! spelletje groot succes: satire toont feilloos

het in beeld brengen van mensen die slechts hun beroep uitoefenen en dat negatief wegzetten is ondermaats. Politie doet zijn werk onder moeilijke omstandigheden namens een meerderheid van het Nederlandse volk.

Re: Poke-a-Cop Go! spelletje groot succes: satire toont feilloos

Wil je een voorbeeld hebben van een persoon die gewoon zijn werk deed? De brave ambtenaar heette Adolf Eichmann. Hij was slechts een trouwe, loyale bureaucraat die achter van achter een schrijftafel miljoenen joden naar vernietigingskampen heeft gestuurd.

Doet de Nederlandse politie dat nu bij miljoenen mensen? Nee. Ze deporteert echter wel duizenden mensen naar oorlogsgebieden en sluit mensen op omdat ze doen wat iedereen zou doen: vluchten voor een oorlog.
Als jij mensen bewust de dood in stuurt, kom niet klagen en zielig doen over het feit dat je foto op deze website staat..

Re: Poke-a-Cop Go! spelletje groot succes: satire toont feilloos

Persoonlijk zie ik liever dat de materie rondom Zwarte Piet/Slavernij in de media word uitgevochten.
We mogen constateren dat een onderdeel van de huidige strategie(demonstraties) de tegenstellingen fors hebben uitvergroot waardoor deze alleen maar verliezers kent.
En wanneer dan ene Joke een eigen persoonlijke strijd voert over de ruggen van betrokkenen heen maakt het de zaak er niet beter op.
En het zijn deze personen die hun eigenbelang prefereren boven dat van eerder beoogde doelstelling die maken dat de Links progressieve bewegingen aan geloofwaardigheid en kracht hebben ingeboet.

Met een 70er jaren strategie je punt willen maken waarbij de oordoppen stevig in de schelp zijn geperst probeert men reeds vervlogen tijden met schreeuwen en vloeken te laten herleven.
Het links activisme kan toch niet langer gedomineerd worden door gastjes die uit puur nostalgische gevoelens al jarenlang op herhaling blijven gaan.

Kom op meiden en jongens......ook hier hervormen naar de nieuwe tijd voordat alle talent in deze zal verdwijnen.

Re: Poke-a-Cop Go! spelletje groot succes: satire toont feilloos

@Raddel-C ?

Het lijkt erop dat juist jij hier een persoonlijke strijd tegen mij aan het uitvechten bent. Ben zelf de afgelopen maanden twee keer bij die preventieve arrestaties opgepakt, ben in die tijd herhaaldelijk (opnieuw en vaak de volgende dag alweer) tegen fascisme en racisme de straat opgegaan, heb tegenover door smerissen gesteunde neo-nazi's gestaan, ben lastig gevallen en geintimideerd door politie aan huis omdat ik mijn mond niet houd, en zo kan ik nog doorgaan. Over dit alles, en meer, schrijf ik, en dat noem jij persoonlijke strijd. Zelfs al zou dat het zijn, wat is het probleem. Het is een strijd die heel veel mensen, individuen, samen voeren. En dit individu staat midden in de strijd. Ga asjeblieft wat anders doen dan je persoonlijke frust op mij bot te vieren. Het is absurd dat ik op deze manier moet reageren op jou om te beginnen, om aan te geven waarom ik doe wat ik doe. Waarom doe jij wat jij doet? Om mensen tegen elkaar op te zetten?

Poker a cop

Hier is absoluut geen sprake van een persoonlijke strijd beste JK...!
Is het je ooit al een keer verteld dat je ook op andere wijze toegang kan krijgen tot een politiek systeem wat ook in mijn visie aan alle kanten hapert....!
Wanneer ga je begrijpen dat jou manier van handelen geen enkele positieve toevoeging oplevert...!

De links anarchistische beweging heeft de afgelopen jaren de grootste leegloop ooit gekend en heb je er misschien weleens over nagedacht hoe dat komt....!
Probeer hier nu eerst de juiste analyse te gaan maken en weet ook dat gezien je leeftijd en visie je misschien een iets meer onderdanige rol mag gaan spelen gezien je eigen resultaten..!
Vele jongeren staan klaar om op een meer geëvolueerde wijze hun stem te laten horen waarbij zij heel goed weten hoe ze aan moeten pakken ware het niet dat er een aantal oudgedienden vast willen houden aan een strijdwijze die geen enkel doel meer dient.

Links progressief Nederland is in een transformatie beland waarin jij geen deel meer van kan uitmaken Joke ,en ik begrijp dat dit een teleurstelling voor je is maar helaas...!
Probeer vanaf de zijlijn jongeren een helpende hand te bieden waar kan en ga een leven leiden.

Het is je gegund en ik hoop dat 2017 je de rust gaat brengen die je nodig heb.

zeg... snotneus... (ja, je

zeg... snotneus... (ja, je kan je ageism gewoon in je smoel terugkrijgen)... is dat jouw idee van 'geëvolueerd' zijn? Anderen afzeiken? Als er iets is waardoor links sinds de jaren zeventig aan kracht heeft ingeboet, dan is het wel dat: dat eeuwige afzeiken, verdelen, 'afstand nemen' zodat je je eigen ding erdoorheen kan pushen en absoluut, maar dan ook absoluut, geen benul hebben van wat het begrip solidariteit inhoudt en waarom solidariteit essentieel is aan de beweging, aan anarchisme en aan welke verandering dan ook.
Moge 2017 jou gezond verstand, beoordelingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel en solidariteitsbegrip brengen. En een tikkie minder arrogantie. Je hebt het hard nodig.

Joke K.

Als er toch één iemand is die niet moet gaan jammeren over intimidatie ben jij het wel.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech