Flyer-actie bij Jumbo DC in Beilen * Vrije Bond

Hier kun je discussieren over Flyer-actie bij Jumbo DC in Beilen * Vrije Bond.
Daar aangekomen hebben we meteen onze spandoek uitgerold en tijdens een ploegwisseling, in een tijdsbestek van iets meer dan een uur, aan de poort van het Jumbo DC honderden arbeidsrecht-flyers in het Nederland, Engels en Pools uitgedeeld. Deze flyer kwam nu met een extra aanvulling over seksuele intimidatie. Hiervoor is gekozen omdat in een onderzoek uitgevoerd door Fairwork is gebleken dat Poolse werkers hier uitzonderlijk kwetsbaar voor blijken te zijn. De extra flyer geeft informatie over wat seksuele intimidatie is, wat het recht erover zegt en wat er gedaan kan worden in geval van ondergaande seksuele intimidatie. Velen werkers stopte om onze flyers aan te nemen. De meeste reageerde positief en namen de flyers graag aan, ook om deze aan hun (Poolse) collega’s te geven.

Na enige tijd verscheen er politie, duidelijk gebeld door Jumbo. Er kon door de aanwezige agenten, verder dan een enkele subtiele dreigement hier en daar, niets anders gezegd worden dan dat we niet op het terrein mochten komen. Dit omdat er natuurlijk niets illegaal gedaan werd. Dus gingen we gewoon door met flyeren aan de poort, wat voor ons geen enkel verschil maakte. Toen de ploegwisseling eenmaal voorbij was hebben we iedereen verzameld en zijn we weggetrokken. Iedereen was vol van energie, klaar voor een volgende actie.

Waarom deze actie?

Dit om informatie te verstrekken aan arbeidsmigranten die daar uitgebuit en slecht behandeld worden. Afgelopen jaar zijn er CAO onderhandelingen gaande geweest tussen FNV en Jumbo. Maar op het moment zijn deze onderhandelingen al enige tijd afgebroken. Jumbo heeft namelijk de vakbonden aan de kant gezet, en is bezig zelf afspraken te maken met hun personeel via zijn OR. Dit is natuurlijk een volkomen bizarre situatie. Dit omdat het personeel en het OR valt binnen de structuur van Jumbo. Waardoor de OR afhankelijker en wellicht loyaler aan Jumbo dan de onafhankelijke vakbondsonderhandelaars die tenslotte hun bereikte resultaat ook aan het personeel en dus de OR moet voorleggen. Tevens is een zeer belangrijk nadeel dat de OR geen enkel drukmiddel heeft en geen staking mag uitroepen. Dus kan de vraag gesteld worden of deze mensen binnen de OR wel afspraken kunnen maken waar Jumbo geen invloed op kan uitoefenen, en of deze afspraken wel representatief zijn voor alle werkers. Daarnaast zal het gaan om de bekende AVR afspraken, die veel minder uitgebreid zijn dat CAO afspraken. Waardoor er grote kans bestaat dat er meer uitbuiting plaats zal vinden wanneer deze afspraken i.p.v. CAO afspraken ingezet worden.

Over het algemeen worden bij dit alles werkzame arbeidsmigranten genegeerd, en tevens gebruikt als stakingsbrekers. Jumbo, maar ook de FNV, hebben geen oog voor deze arbeidsmigranten en ondersteund deze kwetsbare groep niet. De flyer-actie is bedoeld om arbeidsmigranten te wijzen op hun rechten, te waken niet gebruikt te worden tegen andere medewerkers en hen te wijzen op zelforganisatie. Dit werd gedaan door middel van het verspreiden van arbeidsrecht-flyers waarin de basis van arbeidsrecht voor flexwerkers kort en bondig in verschillende talen zoals Nederlands, Engels, Spaans en Pools is uitgelegd.

Werk je bij Jumbo en heb je ondersteuning nodig? Ken je mensen die werken bij Jumbo die ondersteuning nodig hebben? Of wil je gewoonweg meer informatie over deze acties? Neem dan contact op!

Schrijf je email naar: vrijebond-arbeid@riseup.net
Check: http://www.vrijebond.org

Deze actie is het initiatief van de Vrije Bond, meer acties zullen volgen.

Zie op de Vrije Bond website voor eerdere acties en zeen eerder verschenen artikel over de situatie bij de Jumbo DC’s.


Vergeet de Bijstanders niet

Vergeet de Bijstanders niet die al sinds mensenheugenis worden weggezet als slechte mensen die niet op tijd willen komen en " niks willen bijdragen aan de samenleving " en daarom zonder loon moeten werken assemblage inpak werk zwerfvuil opruimen
enzv. Misbruik van onze zwakke positie ? Dat is nog zwak uitgedrukt.
Het afschuwelijke is dat het ook nog eens niemand wat interesseert buiten de Bijstand afhankelijken.
Vandaag in het nieuws 45 + komt niet uit de Bijstand :
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bijstand-daalt-behalve-bij-...
62 % van die groep Bijstanders zou niks meer hoeven dus ook geen dwangarbeid.
Omdat ze als " ziek " staan . Hoe zo ? Hoe komen al die mensen ziek ?
Of zijn ze " gek " verklaard om van ze / ons af te zijn ? De verschrikking dat er dan ook nog eens twijfels zijn over je dat je mogelijk gek zou zijn. Hoeft ook niet hard gemaakt door de gemeente. Als je het aankaart bij de gemeente wat is dan het antwoord ? Niks nul. Je zal worden genegeerd. Of misschien als nog "goedgekeurd ". En dan ? Dwangarbeid en een boete omda tje vragen stelt ? Dan is het al snel ik houd me gedeinsd ik zit dan wel in limbo als een soort afgekeurd maar ook weer niet maar goed ik weet wat ik heb al is het weinig. Zelf wijs ik dat af als Bijstander.
Je kan de weg met de weg van klachten procedure bewandelen of zelf met een idee komen voor een project " om bij te dragen aan de samenleving ". Dan weer nul op rekest ? Heel goed mogelijk maar je kan dan wijzen op die initiatieven die wel subsidie krijgen. Kijk maar eens wie dat zijn het is openbare info bij de gemeente.
Het zou je aan het denken moeten zetten want het lijkt toch wel erg veel op Ons Ken Ons.

Bekijk de foto van een

Bekijk de foto van een voedselbank vermomd als supermarkt bij https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bijstand-daalt-behalve-bij-...
Allemaal ouderen. Dat is dan de oude dag het doet me pijn verdriet om te huilen. Ook De Vrije Bond negeert ons. Shame ! Ga maar fijn alleen zitten huilen ouwe kanker pit ? We de oudere Bijstanders krijgen nog een trap na ook van die schijheilge Linksen. Laat jij je nog voor he karretje spannen van " Het Brilletje " van Doorbraak en dergelijke ? Ik niet.

Vergeet voor al ook niet dat

Vergeet voor al ook niet dat als je iemand voortdurend naar beneden de Bijstander dus praat behandeld als beperkte het op den duur een beperkte word zo iemand gaat zich als beperkte gedragen . Veranderd onder onder invloed daar van mogelijk zelfs lichamelijk bijv. slechte lichaams houding krom lopen. Het gezicht veranderd ook onder invloed van under privileged stare . Het lijkt allemaal veel op PESTEN door ambtenaren door die naar onder trappen en naar boven likken maar dan in een extreme vorm . JE BENT GEK EN JE KAN NIKS BEHALVE DAN PARASITEREN lijkt verdacht veel op Geen Stijl.

Heb ooit ook ergens gelezen

Heb ooit ook ergens gelezen dat langdurige bijstand tot hersenkrimp leidt. Vicieuze cirkel dus.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.

Komt er een opstand als

Komt er een opstand als Dijkhof en cs. de steun verlaging door zet ?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jordaanoproer#Monument
Of gaat Dijkhof Els Borst en Pim Fortuyn achter na ? Moord is iets verschrikkelijks. Mijn idee is dit op een nette manier op te lossen zonder moord en doden . Maar hoe want de maat is vol en al heel lang !

Dijkhof gewoon met een f

Dijkhof gewoon met een f schrijven geen uitsloverij . Die klootzak heeft een eigen wiki pagina te gek voor woorden :
https://nl.wikipedia.org/wiki/Klaas_Dijkhoff

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.

Welke uitbuiting? In

Welke uitbuiting? In Nederland bestaat geen uitbuiting. Jumbo is een nette werkgever.

Vakbonden zijn uit de tijd van de dinosaurussen. Weg er mee! Jumbo heeft groot gelijk dat ze niet met die bejaardenclubs zaken doen.

uitbuiting 101: winst = uitbuiting

Elk bedrijf waar de opbrengst van het werk niet in gelijkwaardige mate naar alle werkers gaat buit uit. Elk bedrijf (groter dan 1 persoon) dat winst maakt (en waar die winst niet wordt gedeeld onder alle werkers) buit dus uit. Dat weet elke werker. Want waarom 'krijg' je geld van de baas? Omdat ie meer geld aan je verdient dan ie aan je uitgeeft. Anders gezegd: de waarde van je arbeid is groter dan je loon. Dat verschil is de mate van uitbuiting. Die is inderdaad groter in een land als China dan een land als Nederland. En dat komt juist door de strijd die werkers hebben kunnen voeren via hun onafhankelijke organisaties op de werkvloer, dwz vakbonden. Helaas zijn die gaandeweg meer en meer ingekapseld, maar dat doet niet af aan (1) het goede werk wat ze hebben gedaan, (2) het goede werk wat ze regelmatig nog steeds doen, (3) de noodzaak van onafhankelijke organisatie van werkers op de werkvloer.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech