Voor wie pakt de coronapandemie gunstig uit?

Hier kun je discussieren over Voor wie pakt de coronapandemie gunstig uit?.
Zo geven de Zweedse autoriteiten het coronavirus de schuld van een scherpe economische neergang, stijgende werkloosheid, maar geven ze hun fouten daarin niet toe. De autoriteiten van het land zijn van plan een wetsvoorstel aan te nemen dat het voor werkgevers gemakkelijker maakt om werknemers te ontslaan. Dit initiatief heeft tot ontevredenheid bij vakbonden en oppositiekrachten geleid. Deze laatsten zijn bereid een motie van wantrouwen tegen de premier van het land, Stefan Leuven, uit te spreken. De leider van de Gematigde Partij, Ulf Kristersson, noemde het wetsvoorstel de grootste aanval op arbeiders in decennia. Tegelijkertijd wil niemand daar meer terugdenken aan de weigering van Zweden om adequate quarantainemaatregelen te nemen. Hoewel het duidelijk is dat dit de grootste fout van de autoriteiten was.

In Nederland doet zich een vergelijkbare situatie voor. In april daalde het aantal mensen met betaald werk met 160.000 naar 8,9 miljoen. Het wordt gerapporteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit is het laagste niveau sinds 2013. Maar wie is hier verantwoordelijk voor? Rutte? Natuurlijk niet! De schuld ligt bij het virus!

Bovendien was de pandemie gunstig voor veel rijke mensen. Bijvoorbeeld, meldde Forbes, de stijging van de miljardairs in Rusland, van 18 maart tot en met vandaag. De eigenaar van ‘Norilsk Nickel’ Vladimir Potanin doet het in deze tijd het beste, hij verrijkte zich van $ 19,7 miljard naar $ 26,1 miljard. De groei van de vraag naar online aankopen op Amazon bracht de oprichter Jeff Bezos $ 29,9 miljard op. De inkomsten van de eigenaar van Facebook en Instagram Mark Zuckerberg stegen met $ 31,4 miljard. Microsoft-oprichter Bill Gates voorzag de uitbraak van de pandemie al enkele jaren terug. De inkomsten van Bill Gates stegen met $ 11,9 miljard. Het totale fortuin van de 25 rijkste miljardairs is in twee maanden met $ 255 miljard gegroeid.

Maar misschien was de grootste zwendel wel de wet die door het Amerikaanse Congres werd goedgekeurd, met overweldigende tweeledige steun, en op 27 maart door president Donald Trump werd ondertekend. De reddingsmaatregel van $ 2 biljoen (miljard x 1000), bekend als de Coronavirus Aid, Relief and Economic Security (CARES) Act, leverde een belastingvoordeel van $ 135 miljard op voor de rijke elites zoals investeerders in hedgefondsen en vastgoedmagnaten.

De $ 135 miljard die de rijken door deze Millionaires Giveaway in handen kregen, was bijna het drievoudige van wat de CARES-wet aan vangnetprogramma’s voor de armen besteedde, namelijk $ 42 miljard. Het overtrof ook de steun voor ziekenhuizen en volksgezondheid ($ 100 miljard) en kwam bijna overeen met de steun die aan staats- en lokale overheden werd verleend ($ 150 miljard).
Investeerders in onroerend goed – mogelijk inclusief Trump en leden van zijn familie – zullen vooral profiteren omdat zoveel van hun verliezen boekhoudkundige fictie zijn. Eigenaars van commerciële panden kunnen aanspraak maken op slijtage-verliezen (afschrijvingen) op gebouwen die daadwerkelijk marktwaarde winnen.

Voor veel politici is dit virus dus zeer nuttig gebleken. Beleidsmakers kunnen hun fouten verklaren door simpelweg naar de coronapandemie te wijzen. Door financiële steun aan de bevolking kunnen zij geloofwaardigheid en politieke punten verdienen. Nog sluwere handelaars verdienen door fraude, door maskers en desinfectiemiddelen te verkopen en op veel andere manieren.


De rijken nog rijker . Het

De rijken nog rijker . Het zal wel. De alternatieven voor die bedrijven van de rijken voor zo ver aanwezig bijv. in Nederland vinden weinig tot geen bijval. Voor zo ver aanwezig. Stel je voor dat er bij de wekelijkse volks keuken van Joes Garage Amsterdam op een avond vijf duizend belangstellenden komen om mee te eten. Kortom de infrastructuur om een grootschalig alternatief te bieden is er niet . Al jaren zoek ik steun binnen initiatieven die stellen fundamentele verandering te willen o.a. Doorbraak Leiden om een cooperatie te beginnen waar ook en voor al mensen die langdurig Bijstand afhankelijk zijn een plaats hebben. Antwoord : " je denkt toch niet dat wij zo maar een bedrijf kunnen beginnen ? " En dat was het dan geen overleg met mij verder niks niet kom langs we praten verder met je . Piet van de Bijstandsbond toen ik alleen wilde starten : " niet doen " . Tot op zekere hoogte had hij gelijk ik moet niet alleen starten. Maar ook van uit Piet verder erg weinig in dat opzicht. Die cooperatie wat zou die dan moeten doen of produceren ? Tegenwoordig bijv. medicijnen maken waar geen patent meer op is en beschermingsmateriaal voor de zorg. Nog steeds dus juni 2020 is er een gebrek aan medische mondkapjes in Nederland. Als dat te ambitieus is dan minstens nadenken over grootschalige alternatieven voor huidige bedrijven en de eigendomsvormen er van. Je kan en moet kritiek hebben op winstbejag maar wat is je alternatief heb je een alternatief binnen de bestaande orde wat velen aanspreekt en wat haalbaar is binnen de bestaande orde. De schrijver die wat nieuwe cijfers meld zonder de bron te noemen heeft het niet over een alternatief. Doet me denken aan een recent groot succes de anti racisme demo in Amsterdam. Ik kan me herinneren dat de anti racisme demo verzamelen bij t Lieverdje in Amsterdam weinig opkomst had .Die demo waar het zwartblok antifa zo ergerlijk met vuurwerk gooide waar eigenlijk alleen mede demonstranten last van hadden verder was er na zonsondergang weinig op straat. Die demo waar bij de aanvang Afriyie tegen de verzamelde demonstranten op een geven moment tijdens zn praatje zo iets zei als wakker worden ja ik merkte zelf ook dat mijn aandacht wat verminderde toen. Wanneer was dat ook weet 2017 ?! Eigenlijk altijd weinig opkomst zeker in vergelijking met de meest recente in Amsterdam. Opkomst de usual suspects natuurlijk maar verder ? En nu groot succes plotseling ! Vast houden en dan is mijn vraag is het uit te breiden naar mooie grootschalige initiatieven als alternatieven voor het grote bedrijfsleven ? Alleen lukt me het niet om dat te organiseren zo 'n cooperatie. Misschien komen er nu meer mensen " van buiten " in de al bestaande initiatieven die een alternatief willen en komt er daar ook verandering. Opgemerkt van Autonomen die zich zelf zo noemen in verband met Anarchisme in Nederland hoef je niks te verwachten in dat opzicht die willen hoog uit " luis in de pels " zijn en of laten niet meer zien dan dat.
Marginaal zijn en blijven die keuze hebben gemaakt en blijven maken en dan tegelijk roepen de rijken zijn weer rijker. Zelf kritiek ondenkbaar in die kringen terwijl al vele tientallen jaren zien dat het slechts een zeer kleine groep aanspreekt wat er aan alternatief is. Het lijkt me afgezien daar van noodzakelijk om te analyseren waar dat grote succes van de anti racisme demo vandaan komt een analyse die wat verder gaat dan omdat er racisme is.

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech