Nederlandse psychiatrie= detentie van politieke tegenstanders.

Hier kun je discussieren over Nederlandse psychiatrie= detentie van politieke tegenstanders..

In ons land worden duizenden onschuldige mensen opgesloten in isoleercellen.
Nergens in de westelijke wereld gebeurt dat zo vaak als in nederland.
Je komt in een inrichting op grond van vermoedens en leugens. Als de politie niets bewijzen kan , omdat je niets misdaan hebt, en ze willen je toch een hak zetten dan wordt er in een oogwenk een IBS ( Inbewaringstelling) afgekondigd , waarmee ze je drie weken kunnen opsluiten. In deze periode vragen ze een RM( Rechtelijke machtiging) aan voor een half jaar.

Het aantal van deze dwangopnames stijgt al jarenlang ondanks of dankzij de wet BOPZ. In de nederlandse psychiatrie heet alles therapie, wat in de gevangenis als straf bedoeld is.

Ze vertelden mij dat er geen isoleers zijn maar separeers. Zo'n separeer wordt als therapie gebruikt om patienten te "helpen" en "gelukkiger" te maken.

Het lijkt alsof onze overheid in de psychiatrie een mogelijkheid gevonden heeft om op stiekume wijze zich te ontdoen van tegenstanders en andersdenkenden.

Paul

Bronnen:
De EO rapportage "Angst en intimidatie in GGZ kliniek" over het schrikbewind van psychiater Peter Lambers in de inrichting Lentis in het Drentse Zuidlaren:
http://www.eo.nl/tv/devijfdedag/reportage/angst-en-intimidatie-bij-ggz-k...


Isolatie

Klinkt heftig vriend !
Wil dan graag wat meer weten over je situatie.
Wie ben je,waar zit je en waarom ?

..

Kan. Er gebeuren zeker dingen die niet oké zijn in de GGZ wereld. Dat heb ik persoonlijk ook ervaren.
Maar, ik ben het er niet mee eens om heel de psychiatrie als een soort complot te gaan afschilderen.
Er werken heel veel mensen bij het GGZ die het heel goed bedoelen en écht mensen willen helpen. Ook lopen er veel patiënten bij het GGZ rond die de desbetreffende hulp echt nodig hebben (ook om soms opgesloten te worden voor hun eigen veiligheid).
Zegt een ex-GGZ patiënt.

Bevestigd een hulpverlener

Bevestigd een hulpverlener

volkomen terecht, de linksen

volkomen terecht, de linksen van vroeger zijn nu de rechtsen. De pacifisten van vroeger jagen nu op werklozen. Lafaards. Sluit ze allemaal maar op voordat ze rechts worden. Fuck socialisme en anarchisme.

Mooie reacties allemaal. De

Mooie reacties allemaal.
De vraag was meer: Zijn er de afgelopen jaren specifiek gevallen geweest/bekend die om hun politieke overtuiging zijn weggemoffeld in dit soort instellingen ?

Lopen in de linkse scene

Lopen in de linkse scene genoeg figuren rond die eigenlijk in een instelling thuis horen.

stigmatisering

"in een instelling thuishoren.."

zelfs indien mensen aan psychiatrische kwalen lijden, wil dit nog niet zeggen dat zij "in een instelling thuishoren". bovengenoemde reactie is wel weer typisch van het reactionaire soort dat mensen die met zulke problemen behept zijn geen knip voor de neus waard zouden zijn. Dat om te beginnen wil ik even vaststellen hier, dat zo'n veronderstelling te zot is voor woorden. Ik ken diverse dichters en kunstenaars die de prachtigste dingen maken en een prima stel hersens hebben en die misschien wel juist door hun handicap daartoe in staat zijn! kortom: stop met dit soort redeneren en mensen in een hoekje duwen!

dat gezegd hebbende, ik zou niet van zulke voorbeelden weten. wel dit en het heeft er veel van weg:

plaatsing op "Bijzondere Zorg Afdeling" van de bajes Nieuwersluis, in twee delen:
http://www.devrije.nl/archives/00002437.html
http://www.devrije.nl/archives/00002438.html

instellingen nederland

Het toezicht op deze instellingen is over het algemeen slecht tot matig.
Wel zet ik vraagtekens bij de schrijver van dit artikel.
Hij kan wel lopen roepen dat hij slachtoffer is vanwege zijn politieke overtuigingen maar dat moet hij dan wel met bewijzen staven.
Ik ben nml nog niemand tegen gekomen die vanwege zijn politieke overtuiging in een psychiatrische instelling is beland !

Wel kan je er nagenoeg vanuit gaan dat er binnenkort een paar met een ISD opgezadeld gaan worden.
Opstelten/Teeven willen hard aanpakken dus oplettendheid is geboden.

ach ja, de ISD.. ook 'leuk',

ach ja, de ISD.. ook 'leuk', twee jaar 'behandeling' tegen recidive.. en als er niks te behandelen valt dan sluiten we gewoon twee jaar op in 'kale ISD' maatregel, wegens bijvoorbeeld het doorknippen van een hek ofzo.

https://www.indymedia.nl/nl/2010/03/65869.shtml

Als iemand die wel eens op

Als iemand die wel eens op gesloten afdelingen heeft gewerkt en wat meer in de keuken van de GGZ gekeken heeft dan de gemiddelde burger, kan ik vertellen, dat het wat minder zwart/wit ligt dan de poster verteld (hoewel ik nooit aan de andere kant van de lijn heb gestaan).

Bij de hulpverleners die direct met de handen aan het bed staan, is er veel wil en motivatie om verder te ontwikkelen en betere oplossingen te verzinnen dan separatie en/of gedwongen medicatie. Ik ben het er mee eens: er is teveel gesepareerd (en wellicht gebeurd dat nog steeds), er worden verbloemende taal gebruikt: Separeren. Op vele afdelingen wordt geëxperimenteerd met een 'geen separatie beleid' en met succes.

Vergeet echter niet met wat voor zorgvragers, hulpverleners te maken mee hebben op een gesloten afdeling en probeer eens in de schoenen te staan van een hulpverlener die tegenover een persoon die enorm psychotisch staat. Daar boven op komen de bezuinigingen en de conservatieve omgangsvormen in de zorg. Helaas is er soms niet een goede/leuke behandeling mogelijk. De zorgverlening in de psychiatrie is dan ook enorm complex.

Een rechterlijke machtiging krijgen, gaat niet zomaar. Daar moet heel wat voor gebeurd zijn. De flip-side van het verhaal is, dat er genoeg situaties zijn, dat wij als hulpverleners tegen elkaar zeiden: Was het maar mogelijk om dit persoon een RM te geven. Een persoon moet heel diep gaan en daarbij veel verliezen tot er tot gedwongen hulpverlening wordt toegepast, terwijl eigenlijk eerder hulp wenselijk was. Die heeft zowel negatieve kanten als positieve kanten.

Het kan iedereen overkomen dat hij/zij in zo'n zorgtraject komt. Dit gezegd te hebben, ben ik nog nooit en ik herhaal nog nooit, mensen tegen gekomen op afdelingen waarbij de 'patiënt' opgesloten zat vanwege zijn/haar politieke overtuiging. Ik ben zeer bekend met het verhaal van JK en dat is er een van heel ander kaliber en daarmee ook een heel zorgwekkende.

Over de opmerking: "Dat mensen met psychiatrische kwalen in een instelling thuishoren" Ik ga mij niet verlagen om daar een discussie over te voeren. Het persoon die dat stelt, heeft nog heel wat te leren in het leven en zou zich moeten schamen.

De vraag die ik zou willen stellen is: Hoe zou men in deze maatschappij psychiatrische hulpverlening willen vormgeven (als we toch deze kant met de discussie opgaan)?

psychiatrie

Klinkt al een stuk beter.
Buiten genetische aanleg is de maatschappij in zijn geheel verantwoordelijk voor psychiatrische aandoeningen.
Geldzorgen,genetisch gemanipuleerd voedsel en ga maar door.
Daarom des te belangrijker om te gaan werken aan een basis die dit voorkomt.

Ja precies, het is niet voor

Ja precies, het is niet voor niets dat we zo'n ontzettend hoog aantal aan psychisch 'zieke' mensen hebben hier in Nederland.
Dat laat in mijn ogen precies zien hoe 'gezond' onze samenleving is.

"Louter en alleen op basis

"Louter en alleen op basis van geruchten en vermoedens ben ik al vier weken in isolatie in een inrichting in Utrecht.
Zonder enig bewijs voor welk gevaar dan ook, worden in onze maatschappij kritische mensen jarenlang opgesloten in psychiatrische inrichtingen."

Wel grappig, al vier weken in isolatie en dan wel op Indymedia een artikel schrijven. Ik wist niet dat je op de isoleer een computer met internet kon krijgen...
Moet niet gekker worden in Nederland.

psycho

Indymedia Nederland heeft er de laatste tijd een handje van om dergelijke onzin te plaatsen.
Zie daarbij ook de artikelen van moslima Astrid Essed.

Beter je huiswerk doen

Beter je huiswerk doen vriend, Indymedia plaatst helemaal niets. Dat doen de mensen zelf. Ga je zelf schamen met je suggestieve bullshit.

ik ga indy vragen deze op de

ik ga indy vragen deze op de persoon gerichte hetze te verwijderen. je bent niet goed geinformeerd en is aanval op de persoon van Astrid.

Moslima Astrid... Lekker

Moslima Astrid... Lekker boeiend zeg. En nog onjuist ook. Hier val je toch door de mand met je moslimofobe comments.
oprotten dus!

ja

Het is natuurlijk makkelijk voor de overheid om dat te flikken omdat veel mensen geen jurist zijn.
Tegenwoordig moet je bijna jurist zijn om al die troep te overleven.
Dus strijden voor een humaner beleid waarbij niet die rechtse juristerij voornamelijk de dienst uitmaakt.
Een politiek rechtelijk werk waar veels te weinig goeie juristen en burgers zich mee bezig houden omdat ze al overwerkt zijn en ze er verder ook geen zin in hebben.
Toch is het heel belangrijk om de overheid op zijn fouten te blijven wijzen; Brieven/klachten naar ministeries e.d. is al een goede bijdrage aan dat werk.
En niet mensen voor sukkel uitmaken omdat ze wat dat betreft hun bijdrage leveren en bijna niemand hun belangrijke werk respecteerd.

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech