Sea Shepherd vernoemt boot naar raciste Brigitte Bardot

Hier kun je discussieren over Sea Shepherd vernoemt boot naar raciste Brigitte Bardot.
Na zijn gedwongen vertrek bij Greenpeace richt Watson in 1977 zijn eigen organisatie Sea Shepherd op. De club voert op militante wijze actie tegen de walvis- en zeehondenjacht, en de illegale jacht op andere zeedieren. Men ramt schepen van walvisvaarders, saboteert hun schepen, vernielt netten en verspert vaarwegen. Sea Shepherd beschikt over een eigen vloot met schepen, waarvan er twee onder Nederlandse vlag varen. De sympathieke acties zijn de laatste jaren in beeld gebracht in de serie “Whale Wars” op de tv-zender Discovery Channel. De lobby van de walvisjagers typeert Sea Shepherd daarentegen als “eco-terroristen”, voorwaar een geuzennaam om trots op te zijn. De organisatie zetelt officieel in de VS, het land waar Watson woont, maar telt ook kantoren in andere westerse landen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam.

Boegbeeld

Een van de bekendste schepen van Sea Shepherd is een razendsnel en futuristisch ogend verkenningsschip. De boot werd in mei 2011 omgedoopt tot de “Brigitte Bardot”. Die naam staat sindsdien ook in grote koeienletters op de boeg aangegeven. Bardot is een bekende Franse actrice en fotomodel. Ze speelde in tientallen films en werd een internationaal sekssymbool. Begin jaren 70 neemt haar leven een wending. Bardot is het publieke leven beu en houdt op met acteren. Het zijn de dieren die vanaf nu al haar aandacht krijgen. Na een aantal jaar verbindt ze zichzelf aan Sea Shepherd. Zo reist ze met Watson in 1977 naar de kust van Canada om daar de jacht op zeehonden te dwarsbomen. De aanwezigheid van de beroemde Bardot doet het goed in de media en daar is het Sea Shepherd om te doen. Bardot maakt al geruime tijd onderdeel uit van de Raad van Adviseurs van Sea Shepherd en kan met recht een boegbeeld van de organisatie genoemd worden. Aan Watson laat ze weten dat ze zeer blij is dat een van de boten naar haar vernoemd is: “Dank je wel Paul, dit magische idee maakt me trots”.

In september 2011 doet de “Brigitte Bardot” Nederland aan. De boot moet gerepareerd worden alvorens hij verder richting Australië trekt voor een anti-walvisvaartcampagne. De tussenstop in Amsterdam wordt ook gebruikt om de zaak publicitair uit te buiten en Nederlandse donateurs binnen te slepen en aan zich te binden. Er wordt een ronkend persbericht de wereld in gestuurd en het schip wordt in enkele dagen bezocht door meer dan duizend mensen, onder wie de leden van de Nederlandse popband Bløf en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Ze lijken niet te beseffen dat de boot vernoemd is naar een vrouw die meerdere keren veroordeeld is wegens racistische uitspraken. Of ze willen het niet weten.

Aanzetten tot haat

Wat is er nu eigenlijk mis met Bardot? Bardot is sinds 1992 getrouwd met Bernard d’Ormale, een goede vriend van de Franse extreem-rechtse leider Jean-Marie Le Pen. D’Ormale was voorheen de adviseur van diens partij Front National. Bardot zelf is ook omstreden. Zo schrijft ze in 1997 in de krant “Le Figaro” het artikel “Open brief aan mijn verloren Frankrijk”. Daarin staat onder meer: “Mijn land, Frankrijk, mijn thuisland, mijn land wordt weer binnengevallen door een overpopulatie van buitenlanders, vooral van moslims”. De rechtbank veroordeelt haar tot een geldboete wegens het aanzetten tot haat. In 1998 wordt ze weer veroordeeld tot een boete, ditmaal wegens smalende uitspraken over het aantal moskeeën in Frankrijk. In 1999 geeft Bardot haar boek “Le carré de pluton” uit. Daarin bekritiseert ze de rituele slacht van schapen door moslims. In een aparte sectie van het boek publiceert ze doodleuk weer de open brief waarvoor ze al eerder veroordeeld is. In juni 2000 wordt ze daarom wederom veroordeeld tot een boete van 30 duizend franc.

In 2003 brengt Bardot een nieuw boek uit, getiteld “Un cri dans le silence”. Daarin gaat ze tekeer tegen “de islamisering van Frankrijk”. Ze stelt dat “we ons gedurende de laatste 20 jaar hebben overgegeven aan een onderaardse, gevaarlijke en oncontroleerbare infiltratie” door moslims die zich “verzetten tegen onze wetten en gewoonten”. Verder beklaagt ze zich over vluchtelingen “die onze kerken innemen om ze om te vormen tot menselijke varkensstallen”. Ze doelt op het breedgedragen protest van illegale arbeiders, vooral uit het straatarme Mali, die voor hun rechten opkomen en door kerken asiel aangeboden krijgen. In haar boek pleit ze verder voor de herinvoering van de doodstraf, noemt ze homo’s “kermisfenomenen” en spreekt ze zich uit tegen “het mixen van genen”. Voorts steekt ze een tirade af tegen vrouwen in het leger en bij de politie. Vrouwen moeten van Bardot namelijk “elegant zijn en horen thuis in het bed van hun man”. Het boek leidt tot een nieuwe rechtszaak en Bardot wordt in juni 2004 veroordeeld tot een boete van vijfduizend euro voor het aanzetten tot haat. In 2008 raakt Bardot opnieuw in opspraak. Ze schrijft een racistische brief, die ze onder meer stuurt aan de Franse president Nicolas Sarkozy. In de brief beklaagt ze zich over “de moslims” en stelt ze “het zat te zijn om onder de duim van deze bevolkingsgroep te leven die ons en ons land vernietigt”. De brief leidt wederom tot een rechtszaak en Bardot moet dit keer een boete van 15 duizend euro betalen.

Bewuste samenwerking

Dat er nauw wordt samengewerkt met een veroordeelde raciste, dat is bij Sea Shepherd vanzelfsprekend al jaren bekend. Toch kiest de organisatie er bewust voor om Bardot binnenboord te houden en een boot naar haar te vernoemen. Op de website van Sea Shepherd worden Bardots racistische boeken zelfs kritiekloos aangeprezen. Maar waarom gaat Sea Shepherd dan toch in hemelsnaam in zee met Bardot? Is Sea Shepherd bang haar financiële bijdragen kwijt te raken? Is het de media-aandacht die ze genereert of zijn het de aantallen donateurs die ze trekt? Of heeft Sea Shepherd simpelweg geen enkele moeite met Bardots opvattingen? Het lijkt er in ieder geval op dat Watson een grote rol speelt in het aanblijven van Bardot. Ze zijn al tientallen jaren goede vrienden van elkaar. En op de denkbeelden van Watson is ook wel het nodige aan te merken.

Eind jaren 90 raakt Watson in opspraak. Hij organiseert een campagne tegen een minuscuul kleine stam van Amerikaanse Indianen in een reservaat in het noord-westen van de VS. Sommige stamleden willen voor het eerst in 50 jaar op kleine schaal en op traditionele wijze weer op walvissen gaan jagen. Zij zien in de jacht een manier om hun Makah-tradities nieuw leven in te blazen. Die zijn verloren gegaan na de gedwongen assimilatie door witte missionarissen en agenten. De Makah verklaren slechts enkele walvissen per jaar te willen vangen, en dat op een lokale walvispopulatie van maar liefst 20 duizend. Watson echter heeft geen oog voor culturele gevoeligheden, en stuurt direct zijn vloot erop af. Hij gaat daarbij ook een alliantie aan met het inmiddels overleden uiterst rechtse republikeinse Congreslid Jack Metcalf. Die strijdt tegen de Makah omdat ze al jaren vissen in gebieden die particulier bezit zijn, en dat zint hem natuurlijk niet. Een ngo-medewerker verklaart dat Metcalf “helemaal niets geeft om de walvissen”, dat het voor hem een manier is om “achter de stam aan te gaan” en dat het perfect past in Metcalfs doorlopende racistische campagne tegen Indianen in het algemeen. Watson verklaart na alle kritiek dat hij “geen enkel bewijs heeft gezien dat Metcalf anti-Indiaans is” en dat je “alle steun moet aanpakken die je kunt krijgen”.

Anti-immigranten

In 2003 treedt Watson toe tot het bestuur van de Sierra Club, de grootste natuurbeschermingsorganisatie in de VS. Al snel probeert de kapitein met gelijkgestemden de club aan te zetten tot het propageren van een strikt anti-immigratiebeleid. Hoe minder mensen in de VS, hoe minder druk op de natuur, meent hij. Een andere bestuurskandidaat ziet dat helemaal niet zitten en spreekt van een poging tot “een vijandelijke overname” van de organisatie door “radicale anti-immigrantenactivisten”. Hij wijst erop dat White Power-websites en -organisaties hun leden oproepen om lid te worden van de Sierra Club om Watson te steunen. Maar diens poging mislukt en in 2006 verlaat Watson de organisatie weer. Zijn retoriek bij de Sierra Club sluit naadloos aan bij een van zijn teksten op de Sea Shepherd-website. Daarin stelt hij dat “geen enkel menselijk samenlevingsverband groter moet zijn dan 20 duizend mensen” en dat de populatie mensen wereldwijd “radicaal” teruggebracht moet worden naar “minder dan één miljard mensen”. Dat betekent in concreto dat zo’n 6 miljard mensen volgens hem dienen te verdwijnen. Het spreekt voor zich dat zoiets alleen geregeld kan worden via de afschuwelijkste maatregelen. Verder stelt Watson op eco-fascistische wijze de mensheid gelijk aan “een virus” dat de natuur grote schade toebrengt. Volgens Watson is er maar één manier om dat “menselijke virus” aan te pakken. Het dient “radicaal en agressief” te lijf te worden gegaan, net zoals “een kankergezwel” aangepakt wordt.

Op de website reageert Watson ook op de aanhoudende beschuldigingen dat hij tegen migratie is. Hij zegt eenvoudigweg “niet rechts en niet links” te zijn, maar vooral “exclusief groen”. Ook pleit hij voor een bevolkingspolitiek waarbij voorbehoedsmiddelen gratis worden verspreid en gezinnen met meer dan twee kinderen extra belasting moeten betalen. Hij zegt verder “niet tegen migranten en migratie” te zijn, maar meent wel dat immigratie “een significante bijdrage levert aan de groei van de populatie” en daarmee de milieuvervuiling. Daarom pleit hij voor “een strenge handhaving” van de bestaande anti-immigratiewetten. Ook ageert Watson tegen “illegale immigratie”, want “ik ben ook tegen illegale bankovervallen”. De kapitein verwerpt verder de beschuldigingen dat hij samenwerkt met racisten. Over zijn langdurige en aanhoudende vrijage met Bardot laat hij wijselijk niets los.

Sea Shepherd extreem-rechts?

Is hiermee gezegd dat Sea Shepherd een extreem-rechtse organisatie is? Nee, zo simpel ligt het natuurlijk niet. Sea Shepherd doet over het algemeen – maar niet altijd – sympathiek werk. Wel kan gesteld worden dat Watson er zeer rechtse en onfrisse opvattingen en samenwerkingsverbanden op na houdt. En daarmee brengt hij zijn hele organisatie in diskrediet. Het is de vraag hoe zijn medewerkers daar in staan. Denken die hetzelfde en hebben zij geen moeite met bijvoorbeeld Bardot? Dat zou de zaak nog erger maken dan die al is. Het is lastig om daar iets zinnigs over te zeggen. Sea Shepherd lijkt een gesloten eenheidsfront te vormen waarbij de medewerkers slaafs achter de grote goeroe Watson aanhuppelen. Zo nu en dan verweren sympathisanten of wellicht medewerkers zich op internet tegen de kritiek. Het zou een walvis niet uitmaken of die gered wordt door een linkse of rechtse dierenrechtenactivist. Oftewel: het doel heiligt de middelen. Zo’n antwoord is veelzeggend én te gemakkelijk. Dierenrechtenactivisten opereren namelijk niet in een isolement. Ook zij hebben te maken met de maatschappelijke omstandigheden. Zo kan de industriële moord op dieren in de bio-industrie en de fabrieksmatige visserij niet los gezien worden van de kapitalistische uitbuitingsmechanismen waaronder óók mensen te lijden hebben. De strijd voor dierenrechten hoort daarom altijd hand in hand te gaan met de strijd voor mensenrechten.6 En dat kwartje is bij Sea Shepherd nog niet gevallen, voor zover dat ooit zal gebeuren. Duidelijk is wel dat activisten zich ondertussen maar beter verre van Sea Shepherd kunnen houden, zolang types als Watson en Bardot daar aan het roer staan.

Gerrit de Wit

Voor het origineel van deze tekst met bronvermeldingen, zie:
http://www.doorbraak.eu/?p=7794


Re: Sea Shepherd vernoemt boot naar raciste Brigitte Bardot

Zeg, was de middenkolom niet bestemd voor nieuws? Dit is zeer oud nieuws....

Re: Sea Shepherd vernoemt boot naar raciste Brigitte Bardot

Gerrit,

Een helder en duidelijk stuk! toch wil ik er op wijzen dat niet iedereen het eens is met de opvattingen van watson, zeker niet met de link/verbintenis met bardot. Hij is rechts, tot radicaal, maar gelukkig heeft niet iedereen ( verre van ) binnen sea shepherd deze overtuiging, zelf durf ik te zeggen dat ik links ben, niet radicaal. gewoon links en speels met het www. ondanks de opvattingen van watson heb ik wel de overtuiging dat sea shepherd goede dingen doet, en zich gelukkig niet te veel bezighoud met politieke keuzes rechts en links, watson is goed in het bespelen van mensen, en maakt dankbaar gebruik van links en rechts, met als overtuiging dat het doel goed is.

Het is volgens mij redelijk

Het is volgens mij redelijk Nederlands om de dierenrechtenbeweging te linken aan je politieke overtuigingen. Zoals hier veel verschillende activistische scenes automatisch met elkaar verbonden zijn, is dat in heel veel andere landen niet zo. Antifa die meeloopt in dierenrechtendemo's? No way!

Daarom is het niet zo raar dat mensen die vanuit alle landen bezig zijn met één doel, hun boot vernoemen naar iemand die solidair was met dat doel, om de reden dat diegene solidair was met dat doel. Andere karaktertrekken daargelaten.

Natuurlijk zijn er veel mensen die vinden dat je een persoon in zijn/haar geheel moet bekijken, en niet moet beoordelen op één punt, vind ik zelf ook, maar het is in veel landen gewoon niet zo'n punt wat mensen hun politieke overtuigingen zijn, als ze het maar met je eens zijn op het punt dat jij belangrijk vindt. Dit is iets wat mij door buitenlanders vaak wordt verteld als iets wat hun opvalt als ze de Nederlandse noemeenswatvooractivistische scene bezoeken, niet iets wat ik zo even uit mijn duim zuig.

Kijk, het is vrij simpel.

Kijk, het is vrij simpel. Bardot is behalve kennelijk dierenliefhebster, hardcore raciste; meermaals veroordeeld (oa. voor antisemitisme) en getrouwd met een van de goorste fascisten van Frankrijk. Daar noem je geen boot naar. En als je leider vindt dat dat wel kan, en dat zo iemand ook nog eens prominent in je lijst van aanbevelers moet functioneren, stop je met meewerken aan zo'n klup. Dat is toch niet zo moeilijk of wel? Genoeg dierenklups die deze 'fouten' niet maken, dus dan ga je daar verder met je hobby. Sea Sheperd is gewoon een enge klup.

Als je werkelijk iets wilt

Als je werkelijk iets wilt doen aan dit soort dierenleed zul je de persoonlijke meningsverschillen aan de kant moeten schuiven. Dat is wrang, maar ik heb wel respect voor de mensen die dat doen. Brigitte Bardot is een verwerpelijk figuur, maar zonder haar vermogen zou Sea Shepherd nog in een roeibootje ronddobberen. Ik kan me dus wel voorstellen dat ze met haar in zee gaan, het gaat hier om de dieren en niet om de mensen met hun ruzies.

onzin

Wat een klinkklare onzin 'als je werkelijk wat wilt doen...' alsof er niet weet ik hoeveel andere groepen en actiegroepen zijn op dit gebied die NIET met dergelijk racisten in zee (leuke woordspeling) gaan. En alsof je afhankelijk bent van geld van zo'n trol (sea sheperd krijgt notabene bakken vol van stichting doen). Dan maar geen zeehonden redden, zou ik zeggen.

Niets is wat het lijkt

Ik ben al een kleine dertig jaar actief binnen talloze linkse bewegingen en sinds mijn steun aan de SeaShepherd heb ik voor de eerste keer het gevoel dat het daadwerkelijk iets uithaalt. Paul Watson zijn strategie om over de politieke tegenstellingen heen te kijken is ook voor mij in het begin wat raar geweest maar werkt wel zeer goed. Tijdens mijn vrijwilligerswerk op de 'Brigitte Bardot' was ik positief verbaasd hoe jong en oud, arm en rijk, links en rechts zo enthousiast kunnen samenwerken en al hun wederzijdse verschillen kunnen vergeten. Dit heeft niets te maken met 'het doel heiligt de middelen maar gewoon met intermenselijk contact. Eenmaal je, net als mij, wat ouder wordt merk je wel dat links en rechts, goed en kwaad zeer rekbare begrippen zijn en de waarde van iemand veel meer is dan zijn politieke overtuiging. Een aantal van mijn goede vrienden en bv mijn ouders zijn nooit links geweest maar toch zie ik ze graag.
Voor mij telt dat een kleine groep vastberaden mensen er in slaagt om ieder jaar tientallen walvissen en andere dieren van de dood kan redden en dat dit mijn eigen politieke ego soms in de war brengt neem ik er met plezier bij.

Het is wel grappig dat hier op Indy de Sea shepherd wordt beschuldigt van samen te werken met 'fascisten' terwijl binnen de rechtse gemeenschap de SeaShepherd wordt uitgespuwd omdat ze vol met 'vreemden' en linkse antiglobalisten zou zitten...

groetjes

overbevolking

Ik ben het globaal eens met bovenstaande stuk.

De keuze voor een overduidelijk racistische bardot als boegbeeld, vind ik idd moreel verwerpelijk, en komt wat mij betreft 'de zaak' niet ten goede. Dat ook paul watson in twijfel word getrokken lijkt me ook redelijk, op basis van zijn allianties, met oa bardot en die metcalf, en zijn escapades bij de sierra club.

Wat ik jammer vind is dat denkbeelden over overbevolking hierbij direct worden betrokken als ontegenzeggelijk rechts/fascistisch.

De mening dat de hoeveelheid mensen een te grote druk op onze aarde legt is niet voorgehouden aan rechts. Ik vind dat als links persoon namelijk ook. Ik vind als links persoon ook dat geboortebeperking wenselijk is. Dat wil niet zeggen dat ik dat vervolgens via fascistische systemen aan anderen wil gaan opleggen.
Ik vindt ook dat we met veel minder mensen op aarde zouden moeten zijn, maar dit verbindt ik niet aan migratiepolitiek (ik vind dat iedereen recht op vrijheid van beweging heeft).

Ook de veronderstelling dat 20.000 een mooie bovengrens is voor menselijke nederzettingen vindt ik geen fascistische uitspraak, ik zou zelf eerder zeggen 40.000, maar goed.

de uitspraak dat 'de menselijke bevolking radicaal omlaag moet' duiden als fascistisch stuit mij dus behoorlijk tegen de borst. Het kan best zijn dat paul watson dat voor zich ziet middels afschuwelijke en fascistische methodes. En als dat zo is, dan is dát deel als fascistisch te benoemen, maar dat staat nergens.

Ik vind het dan ook niet nodig dat erbij te halen. Er zijn namelijk best wel wat scenarios die de menselijke populatie omlaag kunnen gaan brengen zonder aan (etnische) uitroeingen te denken mogelijk. Zoals een groeiend bewustzijn over onze voetafdruk, en bovendien krimpende bronnen om menselijke populatie te voorzien. Nou ja, daar zijn zo nog wel tig scenarios voor te bedenken, zonder in fascistische retoriek te belanden.

Waar watson de (fascistische) fout in gaat, is wanneer hij overpopulatie gebruikt als argument in een immigratiedebat, het zou mij beter overkomen als puur dáar naar verwezen wordt wanneer men de fascistische trekjes van watson beargumenteert. Zijn beredenering gaat namelijk ook helemaal mank, zeker in die context. Want wanneer een groep mensen naar amerika migreert, en dit daar de natuurdruk zou verhogen verlaagt de natuurdruk elders.

het is watson dus blijknaar niet alleen om de natuur te doen. Deze kink in zijn beredenering blootleggen toont wmb dus ook zijn neiging tot racisme beter aan.

Mythe

Overbevolking is naar mijn mening een mythe. Volgens allerlei onderzoeken kan de wereld met gemak miljarden mensen herbergen, mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Volgens mij is het echte probleem de overconsumptie, vooral in rijke landen waar de bevolking trouwens nauwelijks groeit of zelfs inkrimpt. Die overconsumptie leidt tot milieuvervuiling en een uitputting van de natuurlijke hulpbronnen. Het lijkt me zinniger om de consumptiepatronen en de ongelijke verdeling van de welvaart in de wereld tegen te gaan, dan mee te gaan in een mythe die vooral door rechts ingezet wordt om migratie te bestrijden.

hoeveel ruimte laten we over

Ik denk dat wereldwijde overbevolking inzetten als rechts argument tegen migratie een vrij domme argumentatie tegen migratie is, het gaat namelijk niet over lokale overbevolking, een migratiestroom van de ene regio naar de andere regio veranderd niets aan de totale druk op onze aarde.

Ik geloof overigens inderdaad wel dat we de wereldbevolking kunnen voeden (en nog wel meer mensen ook) met het oppervlakte dat we tot onze beschikking hebben. De vraag is of we wel zoveel oppervlakte voor mensen in willen nemen. Ik vind dat we nu al veel te veel van het oppervlakte en natuurlijke hulpbronnen van onze aarde gebruiken om mensen te onderhouden. Hoeveel oerbos is er over, hoeveel onaangestaste regio's zijn er nog, wat gebeurt er met de biodiversiteit?

Ik denk dat het mooi zou zijn als we als wereldbevolking in aantal flink omlaag zouden gaan zodat we veel meer ruimte voor andere levende wezens overlaten.

Rechtvaardigheid is slecht voor het milieu

Als mensen naar Nederland komen, gaan ze meer verbruiken, en dus vervuilen. Rechtvaardigheid is dus slecht voor het milieu. Een ander voorbeeld: één auto van €100.000,- vervuilt minder dan honderd auto's van €1000,-

Trouwens, waarom komt overbevolkingsracisme wèl in gewone kranten zoals Trouw, en ander racisme veel minder? Is het Vaticaan de belangrijkste anti-racistische organisatie op aarde?

Wat is het onderwerp nou ??

Dit stuk tekst gaat over twee verschillende onderwerpen die niks met elkaar te maken hebben. Wat is nou de bedoeling van de auteur geweest om dit te plaatsen. Was het de bedoeling om het over de walvissenjacht, dus over het aanmeren van een schip van de Sea Shepherd, of over de vermeende rascistische en de vrees voor islamisering van twee belangrijke actievoerders van de Sea Sheperd. Waar moeten wij over discussieeren ??..... Om over het laatste iets te zeggen: als Watson
zegt dat ´hoe minder mensen in een land, hoe minder druk op de natuur´ dan heeft hij natuurlijk gelijk. Ik begrijp de auteur dan ook niet.

ik vind het tot dusver een interessante discussie

punt

eigen schuld

En als Watson zich wel wat zou aantrekken van menselijke dieren en hun politiek, zouden dan de linkse activisten klaar staan om te helpen? Volgens mij heeft de man een verwerpelijke, maar logische keuze gemaakt voor pragmatiek. Als je bedenkt dat op demo's van het duidelijk linkse Respect voor Dieren niet eens linkse activisten afkomen, hoezo kun je dan genoeg mensen verwachten bij SeaShepherd? En dan is geld een tweede pragmatische reden om de politiek van de menselijke soort te negeren en voor alle andere soorten op te komen.

Ik denk dat we de schuld van dit Bardot drama kunnen zoeken bij onszelf, de linkse beweging, die liever (zoals mij) op internet zit te klagen, dan dat ze resultaten haalt met hard werken.

Wat me opvalt is dat er (toch

Wat me opvalt is dat er (toch vanuit een anarchistische analyse) veel ook niet gezegd wordt in de tekst . zoals de enorme persoonlijkheids cultus rond paul watson (waarom weet iedereen bijvoorbeeld wie hij is en weet niemand bijvoorbeeld wie er aan het hoofd van pakweg greenpeace staat? ) en dan nog de extreem autoritaire en hiërarchische organisatie vorm van de sea sheperd . Sorry maar mij lijkt een organisatie die militaristisch en autoritair geleid wordt , waar de 'vrijwilligers' hun leven riskeren terwijl een corpulente wannabe dictator rustig en veilig van uit zijn helikopter mee kijkt ( wat een luxueuze verspilzucht is een helikopter niet) . Sea sheperd ziet zichzelf als een soort internationale maritieme politiemacht , met deze zin begon een activist van sea sheperd eens zijn infoavond en ik heb niet de minste twijfel dat dit inderdaad zo is . Autoritair , mediageil , racistisch ,... wat nog ? en trouwens aan die vrijwilliger die zei dat alle verschillen tussen links-rechts , rijk-arm wegvielen aan boord , denk twee keer na voor je zoiets zegt . het kan altijd lijken alsof iemand die geprivilegieerd is in onze samenleving 'solidair' is of uw gelijke maar een keer het tot een rechtszaak komt zal je snel zien wat solidariteit en gelijkheid betekenen voor iemand die zichzelf een superdure advocaat kan veroorloven en die de boetes met gemak kan betalen ...

hallo?

en als er nu toch wel echt een probleem van islamisering was? Ja toch? lees dit verhaal eens vanuit dat standpunt en dan is er geen wolk aan de lucht

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech