Plaats een aanvulling

Stop the Arms Fair, Londen: dag 6,7 en 8 en video-overzicht

Nieuws, gepost door: Dhjana op 14/09/2017 09:12:55

Wanneer: 14/09/2017 - 11:21

Op dit moment vindt in Londen de grootste wapenbeurs ter wereld plaats, de DSEI. Voorafgaand was er een actieweek: Stop the Arms Fair, waarbij met verschillende acties de toegangswegen naar het beursgebouw geblokkeerd werden, zodat wapenhandelaren hun wapentuig niet naar binnen konden brengen. Dit is een verslag van dag 6,7 en 8, met een video-overzicht dat een impressie geeft van de bijzonder succesvolle blokkade-acties.

Verslag van dag 1 t/m dag 5 is hier te lezen: https://www.indymedia.nl/node/41184

Dag 6

Dag 6 was de ‘Big Creative Action Day’! Geholpen door het feit dat het een zonovergoten zaterdag was, was de deelname aan de actiedag enorm.

Er was een critical mass fietstocht, op de locatie een aantal workshops en een stand waar kunst kon worden gemaakt voor de ‘Art the Arms Fair’ expositie die deze hele week zal plaatsvinden. Maar de dag kenmerkte zich vooral door succesvolle blokkades. Met name de oostelijke toegangsweg is de hele dag geblokkeerd geweest door een zingende en dansende menigte.

De politie kampte inmiddels met een ernstig menskrachttekort en kon niet veel meer dan lijdzaam toezien. (Het zou ook kunnen dat ze besloten om de dag ‘uit te zitten’, maar het resultaat was hetzelfde: langs de oostelijke weg kwam geen vrachtwagen naar binnen.)

Ook de toegangsweg over het water is korte tijd geblokkeerd geweest. Over deze waterweg worden de oorlogsschepen binnen gevaren. Door een blokkade op een brug en een aantal zwemmers in het water is dat een tijd lang niet mogelijk geweest.

Repressie

Het beleefdheidsschilletje van de politie vertoonde steeds meer barsten: zeker op de hectische momenten van de lock-ons werd met harde hand en geweld gereageerd. Verschillende demonstranten zijn daarbij gewond geraakt en van één activiste werd door bruut politiegedrag zelfs de vinger gebroken.

Waar de Nederlandse politie structureel wegkomt met geweld en machtsmisbruik, is dat voor de Britse politie anders: zij hebben een ‘duty of care’. Met getuigenverklaringen is de kans groot dat de rechter een schadevergoeding zal toekennen aan de gewond geraakte activisten.

Bij de westelijke toegang, waar de demonstranten in de minderheid waren, werden pogingen tot blokkades hardhandig verijdeld.

De sfeer onder de demonstranten heeft daar geen seconde onder te lijden gehad: vastberadenheid, doorzettingsvermogen én een zonnig humeur kenmerkten de dag.

Dat gold niet voor iedereen van de politie. Eén agent kwam steeds meer in gewetensconflict met zichzelf en gaf er zelfs de brui aan, nadat hij duidelijk geëmotioneerd zijn walkie-talkie op de grond had gegooid en riep dat dit niks voor hem was. Daarna is hij vertrokken en niet meer gezien. Ik hoop voor hem dat hij een baan vindt die wél overeenstemt met zijn ethische waarden.

Dag 7

De zevende dag was er weer een Public Education Day met verschillende workshops, maar vooral ook een protest van Koerdische groepen: ‘Stop UK arms sales to Turkey‘. Hier een verslag van de Guardian: https://www.theguardian.com/world/2017/sep/10/hundreds-of-british-kurds-....

Er werd gedanst en er werd door verschillende mensen gesproken.

Dag 8

De actieweek werd op maandag afgesloten met een die-in actie bij de bezoekersentree van de beurs, die inmiddels begonnen is. Tenslotte was er 's avonds nog een wake.

Support & Recovery

Met name op de grote actiedag was de actieve aanwezigheid van het S&R team echt wel nodig. Niet alleen omdat de politie gewelddadiger optrad dan op de dagen ervoor, maar ook omdat er een aantal mensen met psychische kwetsbaarheden in de loop van de dag een steuntje in de rug konden gebruiken. (NOOT: het is natuurlijk absoluut NIET aan het S&R team om labels te plakken en te bepalen wie ‘kwetsbaar’ zijn. Ik gebruik de term omdat deze personen zichzelf zo benoemen en ze op eigen initiatief ondersteuning zochten van het S&R team!).

Eén van de principes van het S&R team is: take care of the care-takers. Dus naast ondersteuning aan de demonstranten checkten we ook regelmatig in met organisatoren, praktische ondersteuners en legal observers (die zichzelf allemaal uit de naad werkten) om te kijken of met hen alles oké ging. Dat werd zeker gewaardeerd, want op dagen als deze is het maar al te makkelijk om voortdurend in de weer te zijn en jezelf voorbij te lopen.

Op de dag na de grote acties is de Support & Recovery Safe Space permanent bemensd geweest, zodat vrijgelaten arrestanten een rustige plek hadden om naartoe te gaan.

Green and Black Cross

De hele week is er nauw samengewerkt door het S&R team en de mensen van Green and Black Cross, GBC. De GBC doet fantastisch werk hier en ik denk dat Nederlandse arrestantengroepen veel zouden kunnen leren van de GBC.

Naast een telefonische hotline zijn er de hele dag getrainde Legal Observers op de protestlocatie aan de slag. Ze noteren alle bijzonderheden bij arrestaties en over politiegedrag en leveren daarmee cruciale info aan voor juridische ondersteuning als er rechtszaken volgen.

Bij ieder politiebureau staat een Police Station Support Group, die vrijgelaten arrestanten opvangt, eten en drinken geeft, juridische gegevens noteert en zo nodig vervoer regelt.

Het is echt bijzonder goed georganiseerd en de GBC mensen zijn stuk voor stuk goed getraind en skilled.

Video-overzicht
Recap van de hele week:
https://youtu.be/oQNJJeex8eQ

Playlist van de Campaign against Arms Trade, met een videoverslag per dag:
https://youtu.be/3MJaTg7x8Ys?list=PLyXy2bP7ZvFF36ExOM8hB2zSaX-yZo-JG

Interview met achtergrondinfo van the REAL News:
https://youtu.be/UD7oG4RFNSQ

‘Heavy-handedness’ van de Britse politie tijdens de actieweek, geeft een goed beeld van het verschil in actiecultuur en politiegedrag als je de Nederlandse politie vergelijkt met de Britse politie:
https://youtu.be/z323Lb1O9tk

Nieuwsitem van RT UK:
https://youtu.be/2mOhmkIvYZE

Youtube pagina van Occupy News Network, die de hele week alles gefilmd hebben:
https://www.youtube.com/user/OccupyNewsNetworkUK/videos

Diverse blokkades gefilmd door ReportDigital:
https://www.youtube.com/watch?v=0LbAXWaZkY0

Actie en interviews, Veterans for Peace:
https://youtu.be/KgzosAQC0vE


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech