iedereen moet iets te verbergen hebben

Hier kun je discussieren over iedereen moet iets te verbergen hebben.
In verschillende Amerikaanse staten is marihuana inmiddels gelegaliseerd en kunnen steeds meer koppels van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. De wetsvoorstellen werden door een meerderheid in de desbetreffende staten goedgekeurd. Wat vaak wordt vergeten is dat deze juridische en democratische overwinningen niet mogelijk zouden zijn geweest als de wet niet was overtreden.

Toekomst
Marlinspike stelt een 'dystopische werkelijkheid' voor waar politie 100% effectief is, zodat potentiële wetsovertreders meteen kunnen worden geïdentificeerd, aangehouden en veroordeeld. Als deze 'perfecte rechtshandhaving' in de Amerikaanse staten werkelijkheid was geweest, zouden het homohuwelijk en de legalisering van softdrugs nooit kunnen hebben plaatsvinden.

"Hoe hadden mensen kunnen bepalen dat marihuana legaal zou moeten worden als niemand het ooit had gebruikt Hoe konden staten bepalen dat het homohuwelijk moest worden toegestaan als niemand ooit een homorelatie was begonnen of had gezien?"

Volgens Marlinspike is de hoeksteen van een liberale democratie het besef dat de vrijheid van meningsuiting een marktplaats van ideeën mogelijk maakt, waar vandaan de politieke processen kunnen worden gebruikt om gezamenlijk de maatschappij te kiezen die mensen willen.

En zelfs als mensen denken zich aan de wet te houden, zijn ze vaak zonder het te weten in overtreding. Als voorbeeld noemt de expert de Amerikaanse wetgeving die uit tienduizenden pagina's bestaat. "Wist je bijvoorbeeld dat het een misdrijf is om een kreeft onder een bepaalde lengte te bezitten? Het maakt niet uit of je hem in de winkel hebt gekocht, of dat je hem hebt gekregen, of die dood is of leeft. Je kunt vanwege de kreeft achter de tralies belanden."

Tracker
De opkomst van technologie heeft steeds grotere gevolgen voor onze privacy. Was het vroeger nog lastig voor politie om iemand te volgen, laat staan iedereen, tegenwoordig is dat eenvoudig en gebeurt dat ook, merkt Marlinspike op. "Bijna iedereen draagt tegenwoordig een trackingapparaat (hun mobiele telefoon), die de locatie aan een handvol telecombedrijven doorgeeft, die dat weer door de wet aan de overheid moeten afstaan."

Volgens Marlinspike maakt de politie al misbruik van de ongekende bevoegdheden die het heeft. "Maar als de acties van iedereen worden gemonitord en iedereen wel één of andere obscure wet overtreedt, dan wordt het straffen puur selectief. De machthebbers hebben dan wat ze nodig hebben om iedereen te straffen die ze willen, wanneer ze willen, net alsof er geen regels zijn."

Acties
Marlinspike gaat ook in op de opvatting van sommige mensen en politici dat er een balans tussen privacy en security moet zijn. Die wordt volgens hem in het huidige debat niet gezocht. "Er is een stoomwals gebouwd van carrières en miljarden aan omzet van surveillancecontracten en technologie. Om daarmee te onderhandelen kunnen we niet met concessies beginnen, maar met alle tegenstand die we kunnen verzamelen."

Als onderdeel van die tegenstand is het belangrijk om gebruiksvriendelijke privacy apps en software te ontwikkelen die dit soort surveillance dwarsbomen. Zelf werkt Marlinspike aan verschillende open source projecten, waarmee gebruikers versleuteld kunnen bellen en chatten, zoals TextSecure en RedPhone.

https://www.security.nl/artikel/46648/1/Expert%3A_iedereen_moet_iets_te_...


NSA kraakt encryptie met geheim superdatacenter

analyse-De NSA bouwt een groot datacenter dat alle elektronische communicatie moet monitoren en opslaan. Om te analyseren, eventueel na kraken van encryptie - indien niet nu mogelijk, dan later wel.

De Amerikaanse geheime dienst legt dit grootste spionnencentrum ooit aan in de woestijn van Utah, net onder Salt Lake City. Een forse 2 miljard dollar wordt gespendeerd aan een gefortificeerd datacenter, net naast de militaire basis Camp Williams. De vier computerhallen van elk ruim 2,3 vierkante kilometer worden gevuld met opslagsystemen, servers en een paar honderd experts. Doel: het onderscheppen, decoderen, analyseren en opslaan van communicatie.

Mails, mobieltjes en Googlen

Dit topgeheime project van de NSA (National Security Agency) heeft de neutrale naam 'Utah Data Center' en moet in september 2013 gereed zijn om dan wereldwijde informatiestromen tot zich te nemen. Uiteenlopend van complete e-mails tot mobiele telefoongesprekken en zelfs Google-zoekopdrachten die mensen invoeren. Daarnaast neemt het nieuwe spionagesysteem ook meer persoonlijke data mee, zoals parkeerboetes, reispaperassen, boekaankopen en andere digitale sporen, meldt techmagazine Wired.

Het datacenter is al geruime tijd in wording, zeker sinds juli 2009 toen de lokale krant Salt Lake City Tribune over de nieuwbouwplannen berichtte. De bouw is een jaar geleden in ernst begonnen. Dit levert de staat een werkgelegenheid op van 5000 tot 10.000 banen, meldde de lokale krant Deseret News toen. Dit is dan alleen voor de constructie, die eind 2013 af moet zijn. De vaste bezetting zal bestaan uit honderd tot tweehonderd hoogbetaalde experts, die niet per sé uit de regio komen.

Volgens anonieme NSA-bronnen van het Amerikaanse tijdschrift is het aankomende computercentrum in het kleine plaatsje Bluffdale veel meer dan slechts een rekencentrum. Een van de belangrijkste geheime taken van het computerknooppunt is het kraken van codes. Moderne communicatie is veelal versleuteld met - al dan niet zware - encryptie en de geheime dienst wil daar doorheen breken. Militaire, terroristische, diplomatieke, zakelijk en ook persoonlijke communicatie mag niet ontsnappen aan de waakzame ogen en oren van de geheime dienst.
Geheime supercomputerdoorbraak

Een andere bron uit de spionagewereld meldt Wired dat de NSA enkele jaren geleden een flinke doorbraak heeft geboekt in het kraken van tot die tijd onkraakbare encryptie. Dit zou bestaan uit een topgeheim, eigen ontwerp supercomputer dat de niet-geheime Jaguar-machine in het stof doet bijten. De Jaguar, van het Amerikaanse overheidslab NCCS (National Center for Computational Sciences), haalde in 2009 een piekvermogen van 2,33 petaflops (2,33 duizend biljoen berekeningen per seconde). Deze Cray-supercomputer is in 2008 al gebouwd en daarna nog ge-upgrade.

Anno maart 2012 haalt 's werelds snelste supercomputer de grens van 10 petaflops, maar staat de bijgewerkte Jaguar nog op de derde plaats in de wereldranglijst top500.org. Ondertussen heeft de NSA ook niet stilgezeten met zijn verwante, maar eigen supercomputerontwerp dat is geoptimaliseerd voor crypto-analyse. Het oorspronkelijke, in 2004 al gestelde, doel was het doorbreken van de petaflops-grens. Zowel het publieke als het geheime supercomputerontwerp zijn daar al voorbij.
Kraaknoodzaak

Het met supersnelle computers brute-force kraken van gecodeerde communicatie is namelijk meer en meer noodzaak voor de spionnen. Voorheen konden geheime diensten in enige mate vertrouwen op gebreken in encryptie; al dan niet stiekem voorzien van achterdeuren. Hierdoor waren berichten makkelijker te ontcijferen. Moderne versleuteling lijkt echter te goed voor deze subtiele aanpak.

Voor effectieve ontcijfering zijn enerzijds snelle computers nodig en anderzijds massale hoeveelheden berichten om te analyseren. Des te meer berichten de NSA heeft van een bepaald persoon of organisatie, des te meer verbanden er gevonden kunnen worden wat het kraken van beveiligde communicatie weer kan helpen.
Verlies toegeven

Encryptie-experts van de geheime dienst hebben toenmalig (januari 2009 tot mei 2010) spionage-directeur Dennis Blair verteld dat het krachtige en massale computercentrum in Bluffdale cruciaal is omdat codekraken anders niet meer haalbaar is. Dit vertelt een senior spion aan Wired, die betrokken was bij de planning voor dit superdatacenter en die in het begin twijfelde of het wel echt nodig was.

De aandrang van de eigen encryptiekrakers van de NSA komt volgens Wired neer op een bekentenis van verlies in de strijd tegen encryptiemakers. De faciliteit in Bluffdale moet deze patstelling doorbreken. De enorme hoeveelheden data die de NSA al jaren opslaat, wordt overgeheveld naar dat nieuwe rekencentrum om dan geanalyseerd en mogelijk gekraakt te worden.

In de toekomst kraken

Daarnaast gaat het Utah Data Center ook data opslaan die de geheime dienst nu niet kan ontcijferen. Althans, nog niet kan ontcijferen. De Amerikaanse overheid wil de exaflops-grens doorbreken, wat de NSA volgens Wired in 2018 wil behalen. Ondertussen wordt de huidige eigen supercomputer nog ge-upgrade; om eind 2013 een rekenkracht van 10 of zelfs 20 petaflops te halen. Rekenkracht die specifiek is geoptimaliseerd voor codekraken.

http://webwereld.nl/beveiliging/213-nsa-kraakt-encryptie-met-geheim-supe...

https://www.security.nl/artikel/40668/1/NSA_opent_kolossaal_crypto-cente...

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech