Indonesië staatsgreep bloedbad massamoord 1965 - 2015 50 jaar geleden

Hier kun je discussieren over Indonesië staatsgreep bloedbad massamoord 1965 - 2015 50 jaar geleden.
Een van de ergste massamoorden van de twintigste eeuw.
Zo beschreef een CIA-publicatie de moorden.
http://www.ncpn.nl/archief/grond/indones1.htm

"Zoals Hitler de brand in het Duitse parlement in februari 1933
gebruikte om een hysterische crisissfeer te creëren"

Is de strategie met 9/11 en de zogenaamde "war on terror"
met de aanslag op de Twintowers dezelfde achterliggende gedachte
als in 1933 ?


De massa moord is veroorzaakt

De massa moord is veroorzaakt door toeristen uit Nederland die zich vorige week naakt bij een heilige berg stenen in Indonesie lieten fotograveren.

Ik geloof

Uitpers

http://www.uitpers.be/index.php/azie/219-indonesie-ontdekt-bloedbad-van-... maandag 24 december 2012

De hersenspoeling is nog verre van uitgewerkt. Maar meer en meer Indonesiërs stellen vragen bij een van de grootste slachtpartijen van de 20ste eeuw, namelijk de massale moordpartijen uit 1965 en 1966 waarbij één tot drie miljoen mensen werden afgemaakt. Hun misdaad: ze waren lid of sympathisant van de PKI, de communistische partij van Indonesië. Tot voor kort kregen alle scholieren jaarlijks nog een propagandafilm te zien over…de misdaden van de communisten. Die slachtpartijen gebeurden met actieve medewerking van de Verenigde Staten.

In 1965 zaten de VS volop in hun oorlog in Vietnam en omstreken gewikkeld. China was een communistische boeman die steeds meer invloed kreeg in de club van neutrale en niet-gebonden landen. Een van de trouwste bondgenoten van China was het Indonesië van president Soekarno.

Die kreeg volop steun van de invloedrijke communistische PKI die op Java en Sumatra sterk was ingeplant onder arbeiders, boeren, jeugd. De partij had tussen twee en drie miljoen leden en nog vele miljoenen in haar massabewegingen – vakbonden, boerenbonden, vrouwenbewegingen enz.

De staatsgreep van Suharto

De staatsgreep van Suharto op 1 oktober 1965 en de slachtoffers die daarna zijn gevallen wordt in Nederland maar door een handjevol Indonesische bannelingen herdacht. Het is vreemd dat de staatsgreep, waarbij de Nederlandse betrokkenheid enorm is geweest en die ook op de Nederlandse geschiedenis zo'n bloedige invloed heeft uitgeoefend, niet door Nederlanders wordt herdacht.
http://www.stelling.nl/kleintje/313/OLTMANS.htm

Eindelijk heb ik een dagdatum gevonden - 1 oktober 1965.

Ernest Mandel Indonesië:

Ernest Mandel
Indonesië: lessen uit een nederlaag
https://www.marxists.org/nederlands/mandel/1965/1965indonesie.htm

De vraag die het eerste moet gesteld worden is te weten hoe het mogelijk is dat een communistische partij die 3 miljoen leden telde en meer dan 10 miljoen sympathisanten die georganiseerd waren in de meest verscheidene ‘massaorganisaties’ (groeperingen van jongeren, vrouwen en boeren en in de vakbonden geleid door de PKI) in oktober 1965 van de ene dag op de andere kon verpletterd worden door een tegenstander die heel wat geringer in aantal was.

Het antwoord ligt wezenlijk in deze twee aspecten: de reactionaire vijand heeft per verrassing kunnen toeslaan, de massa’s waren niet systematisch voorbereid op deze botsing met het reactionaire leger, een botsing die niet te vermijden was; het initiatief werd overgelaten aan de vijand, de leiding van de PKI heeft van de ontelbare massale acties die in de loop van de laatste jaren hadden plaatsgevonden geen gebruik gemaakt om systematisch een offensief op te zetten opdat de arbeidersklasse en de arme boeren de macht zouden kunnen veroveren.

En wat eigenlijk aan de basis ligt van deze verkeerde tactiek is een foute theoretische opvatting van hoe een koloniale revolutie kan zegevieren en hoe de aard van de Staat eruit ziet in de koloniale landen die hun politieke vrijheid hebben verworven maar zich nog niet hebben bevrijd van het kapitalisme.

Allende Chili

De situatie doet me denken aan Allende in Chili.

Four years ago in 2009,

Four years ago in 2009, Indonesian comrades of IMT published for the first time Indonesian version of Permanent Revolution
http://www.marxist.com/help-the-publication-of-the-second-edition-of-per...

One year after the publication of Permanent Revolution in Indonesia, the IMT with its publishing house, Wellred,
is proud to publish for the first time in Indonesia Trotsky’s masterpiece Revolution Betrayed.
This book will acquaint Indonesian youth with the revolutionary ideas of Leon Trotsky,
especially his analysis on the bureaucratic degeneration of Soviet Union.
http://www.marxist.com/donate-publication-revolution-betrayed-indonesian...

Taal

Dat brengt me op een idee.
Ze dienen de teksten toegankelijk te maken voor Nederlanders.
Dat zou geweldig zijn.
Dat kan ook door een Engelstalige versie te maken.
Veel Nederlanders beheersen immers de Engelse taal.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech