De Vries en Verburg: verantwoord een gezinsgevangenis bouwen?

Nieuws, gepost door: Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) op 21/08/2015 08:11:48

Wanneer: 22/08/2015 - 00:33

Zoals AAGU eerder publiceerde gaat het bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk de nieuwe permanente gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist bouwen.

'Draagt elkanders lasten'

Een nadere blik op de achtergronden van De Vries en Verburg werpt de vraag op hoe het bedrijf deze werkzaamheden kan rijmen met het imago dat men uitstraalt. Vanuit een nadrukkelijk christelijke indentiteit zet men zich in voor (internationale) maatschappelijke en sociale projecten. "Wij willen mensen helpen die dat nodig hebben", aldus medewerker Timo Stuij, die nota bene zelf ook betrokken is bij de bouw van de gezinsgevangenis.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Er zal moeilijk een bedrijf te vinden zijn dat zichzelf presenteert als graag meewerkend aan onderdrukking of uitbuiting. Nagenoeg elk wat groter bedrijf schermt met initiatieven op het vlak van het zogenaamde 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' (MVO). Niet zelden ontstijgt dat nauwelijks het niveau van goedkope verkooppraatjes, slechts gericht op imagoverbetering. Zo benadrukt de grote Italiaanse wapenfabrikant Finmeccanica graag dat op het hoofdkantoor afval gescheiden wordt ingezameld.
Voor De Vries en Verburg, en de Burgland Groep waar het deel van uitmaakt, lijkt dat wat anders te liggen. Natuurlijk: het blijft een op winst maken gericht bedrijf, functionerend binnen de kaders van de markteconomie in een kapitalistisch systeem. Maar duurzaam en verantwoord ondernemen neemt een prominente plaats in binnen de bedrijfsfilosofie.
"Iets betekenen voor de naaste dichtbij en ver weg", verwoordt Jan Verburg, directeur van Burgland Groep, het MVO-beleid van de groep. Men benadrukt daarbij steeds de christelijke identiteit. Directeur Jan Boer haalt graag de bijbelse opdracht 'draagt elkanders lasten' aan. 'Duurzaam en zorgzaam' is de centrale slogan in het bedrijfsplan, want "[w]e zijn er uiteindelijk allemaal bij gebaat dat we op een duurzame manier met deze aardbol omgaan."
Bas Stuij, planontwikkelaar en directielid, is gemachtigde namens De Vries en Verburg inzake de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de bouw van de nieuwe gezinsgevangenis. Hij is ook 'oudste' bij de Vrije Baptisten Gemeente Graafstroom. Deze noemt als een van de kernpunten van haar geloof: "Iedereen is gelijkwaardig voor God."

Burgland Charitas Foundation: projecten in Afrika

De Burgland Groep draagt jaarlijks een deel van de winst af, waarmee via met name de eigen stichting 'Burgland Charitas Foundation' projecten in Mozambique, Namibië, Malawi en Kenia gesteund worden. Men werkt hiervoor uitsluitend samen met christelijke partners in de betreffende landen. Naast eigen geld roept men ook op te doneren.
In de praktijk gaat er jaarlijks twee a drie ton naar diverse projecten, varierend van de aanleg van waterputten en ouderenhuisvesting tot ondersteuning van onderwijs en zelfredzaamheid. Een van de projecten richt zich bijvoorbeeld op het sponsoren van onderwijs voor weeskinderen in Mozambique, onder de titel 'Geef een kind toekomst'.
De Foundation is voorts ook bedrijvenambassadeur van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib en via de Businessclub 'Het Groene Hart' betrokken bij de ondersteuning van een kliniek en school in Colombia.

Partnerorganisaties

Een van de vaste partnerorganisaties van de Foundation Burgland Charitas is Impulsis, "het gezamelijk loket voor Nederlandse particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking van Edukans, ICCO en Kerk in Actie". Alle drie deze organisaties zetten zich ondermeer in voor hulp aan vluchtelingen. Kerk in Actie richt zich hierbij nadrukkelijk ook tegen het huidige migratiebeleid. Afgelopen juni bracht het verklaring uit waarin politici worden opgeroepen "[m]eer in te zetten op het oplossen van de problemen van vluchtelingen daar en hier, in plaats van het opvoeren van repressie en het verder afsluiten van de grenzen van 'fort Europa'."
Kerk in Actie maakt ook deel uit van de coalitie 'Geen Kind in de Cel'. In die hoedanigheid zette het zich actief in voor een einde aan opsluiting van vluchtelingenkinderen. Een campagne die succesvol leek, totdat toenmalig staatssecretaris Teeven met de 'kindvriendelijke' gezinsgevangenis op de proppen kwam om het opsluiten van kinderen toch voort te kunnen zetten.

Een gezinsgevangenis bouwen?

AAGU zet zich vanuit anti-kapitalistische en anarchistische achtergrond in tegen de bouw van de nieuwe gezinsgevangenis. Dat is een totaal andere basis dan de zeer christelijke inspiratie die de Burgland Groep aanvoert en die in onze ogen soms ook een beetje eng aandoet, bijvoorbeeld omdat men uitsluitend projecten uit christelijke hoek steunt.
Toch komt het gezien de nadrukkelijke inzet voor hulp aan de medemens uiterst ongerijmd over dat De Vries en Verburg een gevangenis voor vluchtelingengezinnen gaat bouwen. Men zet zich, zeker voor een onderneming, behoorlijk voortvarend in voor de toekomst van mensen, en in het bijzonder kinderen, in een aantal arme landen. En spreekt steeds over zorg dragen voor elkaar. Hoe past het opsluiten, met als doel deportatie, van kinderen in te passen in deze filosofie? Welke toekomst wordt deze kinderen, deze gezinnen, geboden?

Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) - augustus 2015Wie: 
nn

.Wie: 
Sloop Kamp Zeist

De campagne tegen de gezinsgevangenis heeft extra tentakels gekregen. Er is een facebook page en een twitter account. De Vries en Verburg zitten tenslotte ook op facebook en twitter en we laten hen weten wat we vinden van het voornemen om vluchtelingen gezinnen 'ter fine van uitzetting' op te laten sluiten in een door hen gebouwde gezinsgevangenis.

help mee De Vries en Verburg erop te wijzen dat ze bloed aan hun handen gaan krijgen:

Facebook en twitter campagne (join, share, like, follow, retweet etc.)
https://www.facebook.com/sloop.kamp.zeist
https://twitter.com/SloopKampZeist

Facebook en twitter De Vries en Verburg
https://www.facebook.com/pages/Bouwbedrijf-De-Vries-en-Verburg-BV/399647...
https://twitter.com/VriesverburgWie: 
nn

Zie ook eerder:

Bouwbedrijf De Vries en Verburg gaat nieuwe gezinsgevangenis Kamp Zeist bouwen, https://www.indymedia.nl/node/28839 .

Eerdere berichten rond Kamp Zeist:

Noise demo Houten, https://www.indymedia.nl/node/27737
Update Zeister 7, https://www.indymedia.nl/node/27788
Wat er gebeurde bij Kamp Zeist op 16 april, https://www.indymedia.nl/node/28184
Schrikdraad en bewegingsdetectie rond 'kindvriendelijke' vluchtelingengevangenis Kamp Zeist, https://www.indymedia.nl/node/28786
Proces tegen 'Zeister 7' om kapot hek Kamp Zeist / Trial against 'Zeister 7' because of broken fence Kamp Zeist, https://www.indymedia.nl/node/28793
Opnieuw gaten in hekwerk rond de vluchtelingengevangenis Kamp Zeist, https://www.indymedia.nl/node/28812
Gevangenisstraf, boete en schadeveroordeling 'Zeister 7', https://www.indymedia.nl/node/28834
Niets doen is geen optie, https://www.indymedia.nl/node/28838 .Wie: 
nn

Racisme en vreemdelingenhaat: bouwstenen voor gezinsgevangenis De Vries en Verburg B.V., https://www.indymedia.nl/node/29225 .Wie: 
nn

Open brief aan Bas Stuij, planontwikkelaar De Vries en Verburg B.V.:

GESLOTEN GEZINSLOCATIES VOOR VLUCHTELINGEN IN KAMP ZEIST/IN STRIJD MET DE ''CHRISTELIJKE WAARDEN'' VAN DE VRIES EN VERBURG

https://www.indymedia.nl/node/29236Wie: 
nn

Dit stuk in het Engels:

De Vries en Verburg construction firm: building a family prison responsibly?, https://www.indymedia.nl/node/29242 .Wie: 
nn

17 september: Lawaaidemo bij gezinsgevangenisbouwer De Vries en Verburg, https://www.indymedia.nl/node/29343 .Wie: 
nn

(Den Haag, zaterdag 12 september 12:00) Nederlandse Mars voor de Vluchtelingen, https://www.indymedia.nl/node/29371 .Wie: 
nn

(A'dam, 13 sept.) Landelijke demonstratie Vluchtelingen Welkom!
https://www.indymedia.nl/node/29451

(Den Haag, 15 sept.) Blokkade Ministerie Veiligheid en Justitie – Stop Deportations!
https://www.indymedia.nl/node/29428
https://www.indymedia.nl/node/29407 .Wie: 
nn

Planontwikkelaar gezinsgevangenis mag spreken bij bijeenkomst over 'Duurzaam Ondernemen', https://www.indymedia.nl/node/29493 .Wie: 
nn

Vluchtelingen welkom - doe wat je kunt!, https://www.indymedia.nl/node/29496 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech