english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Bolivia: volksopstand dwingt president af te treden na aanrichten bloedbad
redactie - 18.10.2003 05:45president afgetreden
Terwijl de president van Bolivia is afgetreden, gaan de vakbonden door met de stakingen tot alle eisen zijn ingewilligd. Onmiddellijk werd na bekendwording van het ontslag een menselijk cordon rond het vliegveld in El Alto opgeworpen, om de president te verhinderen naar het buitenland te vluchten. Hij werd echter in een helikopter van het leger uit zijn villa opgehaald en naar Santa Cruz gevlogen en is vandaar naar Miami gevlucht. Een ontslagbrief lag volgens radio Erbol [indymedia.nl/live] al een aantal uren op zijn bureau. Een enorme diversiteit van mensen omsingelde donderdag het paleis van president Sanchez Gringo de Lozada om zijn aftreden te eisen. Velen zijn in hongerstaking gegaan totdat hij af zou treden [ berichten | La Paz, aanloop tot de vlucht van Goni ].

Bericht vanuit Cochabamba: Ik zou zelf ook vandaag in een hongerstaking zijn gegaan, maar rond een uur of drie, (de tijd dat wij zouden beginnen) kwam het nieuws binnen dat de president een brief aan het opstellen was waarin hij zijn vertrek zou aankondigen. Een totale verandering onder de mensen. Iedereen omhelste elkaar, er werd gezoend en gedanst. Bij de kerk Justicia en Paz, waar een groep mensenrechtenactivisten aan het hongerstaken is, heerste een relaxed sfeertje, veel mensen die in de schaduw zaten, naar de radio aan het luisteren waren en muziek aan het maken waren [ lees verder ].

Binnen minuten nadat vice-president Carlos Mesa het presidentschap op zich nam, besloot de Centrale Vakbond van Bolivia de algemene staking door te zetten totdat de komende regering heeft toegezegd dat men geen gas naar Chili of Peru zal exporteren en totdat zij aan een pakket minimumvoorwaarden heeft voldaan, waaronder berechting van de verantwoordelijken voor de slachting van de laatste maand, waarbij zeker 76 doden en 400 gewonden vielen. [ Lees verder: updates vrijdag | nieuws van Bolivia.be: 1, 2 | nieuws-links]

((i)) foto's uit La Paz 1, 2, 3, 4, 5, | Cochabamba: 1, 2, 3, 4, 5, 6 | Fotos (c) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 | | meer fotolinks | Kaart van Bolivia ]

vrijdag Dagelijks zijn er grote demonstraties in de hoofdstad van Bolivia, La Paz en andere steden. Vanuit de arme voorstad El Alto komen vrijdag duizenden mensen meedemonstreren. Lees hier een verslag over hoe de mensen in El Alto de situatie beleven en elkaar moed in praten, ondanks een psychische terreurcampagne. Zie ook twee achtergrondartikelen over oa. de aardgaspolitiek en ongelijkheid [ 1, 2 ]. Zaterdag 18 oktober is er een info-avond met video over Bolivia.

De marsen op La Paz komen steeds dichter bij. De meeste zijn op minder dan honderd kilometer. Er zijn diverse marsen op La Paz: 2500 tot 4000 mijnwerkers uit Oruro, 3000 boeren uit Rio Bajo en 1500 boeren en cocaleros uit de Yungas, het tropische gebied ten noorden van La Paz. Uit Ayacachi zijn zo?n 6000 boeren op weg, gewapend met geweren die nog dateren uit de Boliviaanse revolutie van 1952. Mijnwerkers hebben zich verschanst in de UMSA, de staatsuniversiteit van La Paz. Diverse radiostations zijn overgenomen door organisaties die op handen zijn van protesterende bevolking. Vanuit Bolivia is een nieuw verslag binnengekomen: Het verzet in La Paz en El Alto

woensdag Honderd kilometer ten zuiden werden de mijnwerkers, die een afstand afleggen van zo'n 240 kilometer, bestookt met tankbeschieting vlak bij Patacamaya en verslagen zijn ook binnen van beschietingen uit een vliegtuig. Twee mensen werden gedood en vele gewonden. Via de radiostream was live te horen de mijnwerkers zich verdedigden met dynamiet bij een barricade.

Tijdens de landelijke staking woensdag verzamelden in Cochabamba boeren, arbeiders, cocaleros, leraren, studenten en de marktverkopers vanaf negen uur op de vier knooppunten van de stad om richting het centrale plein te trekken. "Het was gas en rubberen kogels tegen stenen, katapulten en vuurwerk" [ verslag vanuit Cochabamba | updates woensdag ]

Dienstplichtige militairen zijn gemarteld. Vijftien zouden er zijn geŽxecuteerd omdat ze weigerden op burgers te schieten. Om een einde te maken aan de talloze mensenrechtenschendingen is een internationale campagne gestart.

De bevolking van Bolivia is massaal in opstand gekomen tegen de neoliberale regering en eist het onmiddelijke vertrek van president Sanchez "El Gringo" de Lozada. De hevige protesten duren al vier weken en in veel steden is lokaal verzet en algemene stakingen, bezettingen en het in eigen handen nemen van bijvoorbeeld de mijnen. Zondag en maandag zijn er tientallen mensen vermoord door de regering.

De president spreekt over een "internationaal complot", terwijl nog maar negen procent van het land achter hem staat. In de afgelopen dagen zijn al meer dan zestig doden gevallen en onder zijn bewind van nog geen jaar meer dan tachtig. De meeste landen blijven echter achter de president staan. Spanje zegt dat 600 miljoen aan investeringen terug te trekken als Goni op ondemocratische wijze weggaat. Ook de VS zullen een andere regering niet erkennen. Dinsdag kwamen in La Paz en in Cochabamba nieuwe ladingen wapens per vliegtuig gefinancieerd door Bush en zijn vrienden. Woensdagmiddag om 16.00 uur is een tweede militair vliegtuig van de VS aangekomen op het vliegveld van Cabija, Bolivia. Een van de bedrijven die in de aardgas-deal betrokken was, het Spaanse Repsol, heeft verklaard geen zin in het project meer te hebben.

dinsdag Na de heftige protesten van maandag zijn de straten van La Paz dinsdag verbazingwekkend stil. Het lijkt een stilte voor de storm. Vakbonden, boerenorganisaties en de Organisaties van de Buren organiseren zich weer massaal de straat op te gaan. Het protest heeft zich ook verspreid naar andere grote steden in Bolivia [ lees verder | Berichten uit Bolivia. Dinsdag ]

maandag Tienduizenden boeren, mijnwerkers en andere demonstranten van ver zijn maandag vertrokken naar het presidentspaleis in La Paz om met de tienduizenden inwoners het onmiddelijke vertrek van president Sanchez "El Gringo" de Lozada te eisen. Eerder op maandag weigerde hij ontslag in te dienen en heeft hij leger en tanks naar de stad gestuurd om hem te beschermen en de demonstranten met geweld uiteen te jagen. De bevolking is massaal in opstand gekomen tegen de neoliberale regering van De Lozada.

De hevige protesten duren al vier weken en in veel steden is lokaal verzet en algemene stakingen, bezettingen en het in eigen handen nemen van bijvoorbeeld de mijnen. Zondag en maandag zijn er tientallen mensen vermoord door de regering, het aantal komt al uit boven de vijftig, nadat maandagavond regeringstroepen opnieuw op de burgers schoot en er twintig sterfgevallen bijkwamen. De laatste berichten en aanvullingen: [ 3 | 2 | 1 ].

De aanleiding voor de bevolking was de verkoop van Boliviaanse aardgas aan de Verenigde Staten, via Chileense havens. Begin dit jaar waren er vergelijkbare protesten tegen algemene belastingverhogingen. Ook toen vielen er doden en gewonden. Het voltallige Boliviaanse kabinet heeft toen zijn ontslag ingediend [ 1 | 2 ].

De mensen blokkeren uit protest de snelwegen rond La Paz en andere steden. Vooral in de arme stad El Alto zijn mensen, arbeiders en inheemse boeren wegen gaan blokkeren, om het nabijgelegen La Paz waar de president zetelt, te isoleren van de buitenwereld. De stad heeft al vijf dagen een tekort aan brandstof en voedsel. De regering heeft daarop de staat van beleg afgekondigd. Zondag poogde de staat door een blokkade te breken, met een caravaan van olietankers, onder escorte van het leger en de politie, op weg naar de politieke hoofdstad. Dit liep uit tot een bloedbad waarbij volgens Indymedia Boliva 26 doden en 92 gewonden vielen. Politie schoot met scherp in de menigten en publiek in La Paz.

De president heeft maandag aangekondigd niet af te zullen treden. De vice-president heeft in woorden afstand van hem genomen en diverse journalisten van de staatstelevisie hebben hun werk neergelegd uit protest met de opgelegde censuur. Zondagnacht beloofde de president de gasdeal voor even uit te stellen, maar de demonstranten hebben dit verworpen. Zij eisen het vertrek van de gehele regering, vooral ook vanwege de bloedbaden waarvoor zij verantwoordelijk is. In reactie op het zware geweld zijn de blokkades uitgebreid naar andere plaatsen van het land. Heel Bolivia lijkt in opstand.

In januari werd een aantal gepensioneerden en cocaboeren gedood tijdens protesten tegen onder andere het verminderen van de pensioenen. In februari vielen slachtoffers tijdens protesten in La Paz tegen belastings- en prijsverhogingen ingevoerd door de regering. Ook in de afgelopen jaren waren er regelmatig protesten, onder andere succesvol protest tegen de privatisering van het drinkwater, waarvoor vanuit Nederland (ING) grove schadevergoedingen geŽist heeft.

[ Doe mee met vertalen! + nieuws-links | audiostreams | bolivia.be | noticias.nl ]

Indymedia Boliva | Indymedia ArgentiniŽ (en) | Indymedia DE | noticias.nl | Bolivia: de opstand van het platteland ]

[ Verslag vanuit Bolivia | updates woensdag | Berichten uit Bolivia. Dinsdag | Live radio Bolivia (dynamiet en tanks!) | Campagne voor mensenrechten in Bolivia | Doe mee met vertalen! + nieuws-links | alle berichten | samenvatting van de protesten ]

[ Foto's ((i)): 1, 2, 3, 4, 5, 6 | Foto's (c) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 | meer fotolinks | Kaart van Bolivia ]

Adres van Boliviaanse Ambassade: Nassaulaan 5, 2514 JS Den Haag. Tel.: 070-3616707, embolned@xs4all.nl

Steun Indymedia Bolivia en de Familie van gestorvenen [Steun Indymedia BoliviŽ]


 

Lees meer over: globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
berichten op http://indymedia.nl 
links - 14.10.2003 02:41

Berichten over huidige situatie (nieuwste boven)

[Onrust in Bolivia] Dagboek 15 oktober -- Isolde (0 comments) O20 3:23PM
 http://belgium.indymedia.org/news/2003/10/75857.php

[Onrust in Bolivia] Dagboek 12 tot 14 oktober -- Isolde (0 comments) O20 12:54PM
 http://belgium.indymedia.org/news/2003/10/75854.php

Bolivia. Wat na de presidentswissel?
20.10.2003 13:12 - 2 supplements
 http://www.indymedia.nl/en/2003/10/14628.shtml

Bolivia, een revolutionaire situatie
20.10.2003 13:09 - 2 supplements
 http://www.indymedia.nl/en/2003/10/14627.shtml

La Paz, aanloop tot de vlucht van Goni
18.10.2003 14:53
 http://www.indymedia.nl/en/2003/10/14593.shtml

Cochabamba, Goni is verdwenen
18.10.2003 02:59
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14590.shtml

infoWaterliberalisering in Bolivia (18/10/03)
17.10.2003 16:45 - 3 aanvullingen
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14575.shtml

Bolivia: opstand in La Paz
17.10.2003 16:28 - 4 aanvullingen
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14574.shtml

Tegen welke politiek komt Bolivia in actie?
17.10.2003 15:43
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14567.shtml#comment.28814

BOLIVIA October 16, 2003 (01:30am): EL ALTO
17.10.2003 04:04 - 2 aanvullingen
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14567.shtml

interview Evo Morales Bolivia
16.10.2003 18:41 - 1 aanvulling
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14558.shtml

Het verzet in La Paz en El Alto
16.10.2003 11:54 - 1 aanvulling
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14552.shtml

2e militaire vliegtuig VS gearriveerd
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14534.shtml#comment.28751

Campagne voor mensenrechten in Bolivia
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14544.shtml

Updates Indymedia.uk 15 okt.
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14541.shtml#comment.28755

Vanuit Cochabamba, Bolivia, woensdag
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14541.shtml

updates woensdag 15 oktober
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14541.shtml#comment.28755

Live radio Bolivia (dinamiet en tanks!)
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14534.shtml

Berichten uit Bolivia. Dinsdag.
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14525.shtml

Het verhaal achter ' Goni' en La Paz vandaag.
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14490.shtml#comment.28706

Vanuit Bolivia
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14490.shtml

Meer over bloedbad Bolivia
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14479.shtml

Bolivia: tientallen doden, honderd gewonden
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14473.shtml

Grote opstand in Bolivia
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/09/14078.shtml


Berichten over opstand januari/februari
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8535.shtml
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/02/9666.shtml
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/02/9218.shtml

Berichten over protesten waterprivatisering
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/10/7159.shtml
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/08/6007.shtml
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/02/2289.shtml
BuZa Ontraadt Reizen naar Bolivia 
L.L. - 14.10.2003 12:59

" Gezien de huidige gewelddadige onlusten wordt reizen naar en in Bolivia tot nader order ontraden. De situatie is onvoorspelbaar en kan dagelijks veranderen. "

uit:
 http://www.minbuza.nl/default.asp?CMS_ITEM=909DAA58566942BFAEC30683133A8740X1X57692X45
 http://www.minbuza.nl/

zie ook:
 http://www.nu.nl/news.jsp?n=218349&c=29


opnieuw 15 doden 
kees - 14.10.2003 13:35

Gisteren in La Paz, melden verschillende media. Tanks in de straten en schietende militairen, volgens tv-nieuws probeerden die vooral te voorkomen dat demonstranten in de buurt van het presidentiele gebouwen zouden komen. Op tv beelden van grote groepen (inheemse) demonstranten die luidkeels roepen dat het nu tijd voor een burgeroorlog is.


Op Indy-Bolivia staat een recente engelse vertaling (van een verhaal dat weer op Indy-Argentinie verscheen):
 http://bolivia.indymedia.org/es/2003/10/3234.shtml
Live radio Bolivia 15.10.2003 17:05 
- 15.10.2003 19:53

 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14534.shtml

Via de website van indy argentinie is een live-radio-stream
waarop NU verslag is te horen van een barricade in Bolivia

Een van de blokkades in Bolivia wordt op dit moment door het leger benaderd met tanks. Het betreft een blokkade van
mijnwerkers in Patacamaya. Ze verdedigen zich met staven
dinamiet. Een nieuw bloedbad dreigt. Je kunt live-verslagen
horen via de radio-stream op indy-argentinie. (zie voorpagina bovenaan).

de link:  http://argentina.indymedia.org/ en dan daarboven de winamp aanklikken  http://www.winamp.com/) en dan control L en volgende adres inplakken:  http://217.160.142.10:8000/listen.pls

Heb je een radiozender onder handbereik, dan kun je misschien wat doorprikken en mensen attenderen op het bestaan van het volgende adres:
Adres van Boliviaanse Ambassade:
Nassaulaan 5, 2514 JS 's-Gravenhage, tel 070-3616707,
 embolned@xs4all.nl

Radio Aire Libre de Rosario live op Patapoe 
- 15.10.2003 21:26

Radio Comunitaria Aire Libre de Rosario  http://217.160.142.10:8000/listen.pls nu live op Radio Patapoe 97.2 FM Amsterdam  http://freeteam.nl/patapoe/

Radio Comunitaria Aire Libre de Rosario  http://217.160.142.10:8000/listen.pls now live on Radio Patapoe 97.2 FM Amsterdam  http://freeteam.nl/patapoe/

Ahora Radio Comunitaria Aire Libre de Rosario  http://217.160.142.10:8000/listen.pls transmitiendo live en Radio Patapoe 97.2 FM Amsterdam  http://freeteam.nl/patapoe/

Radio Patapoe
jams the square pegs into a round world
97.2 MHz FM free ether
Amsterdam (NL) & surroundings (CET)
 http://freeteam.nl/patapoe/ (incl. live stream)
p a t a p o e @ f r e e t e a m . n l
tel. +31-(0)20-4122969
chat: irc.indymedia.org #patapoe
Reuters 
LinkMichel - 16.10.2003 18:06

"The sign reads, "Bolivia is ours, damn it." "  http://wwwi.reuters.com/images/2003-10-15T211121Z_01_CBB04D_RTRIDSP_2_BOLIVIA-PROTESTS.jpg  http://www.reuters.com/newsPhotoPresentation.jhtml?type=topNews&imageID=1000767087

"Bolivian riot police fire tear gas and rubber bullets at rioting students after an anti-government demonstration turned violent, in the center of Cochabamba, October 15, 2003."  http://wwwi.reuters.com/images/2003-10-15T214737Z_01_CBB05_RTRIDSP_2_BOLIVIA-PROTESTS.jpg  http://www.reuters.com/newsPhotoPresentation.jhtml?type=topNews&imageID=1000767181


"A Bolivian student tries to burn a truck tire to block a street as riot police responded with tear gas after an anti-government demonstration turned violent, in the center of Cochabamba, October 15, 2003."  http://wwwi.reuters.com/images/2003-10-15T204247Z_01_CBB02D_RTRIDSP_2_BOLIVIA-PROTESTS.jpg  http://www.reuters.com/newsPhotoPresentation.jhtml?type=topNews&imageID=1000767013

"Hundreds of Bolivians stand in line to buy bottled gas for cooking in front of Army barracks in La Paz, October 15, 2003. Bolivia's army fought to stop protesters from streaming into the paralyzed city, leaving two miners dead, as a popular uprising against the president spread."
 http://wwwi.reuters.com/images/2003-10-15T180103Z_01_LPZ110D_RTRIDSP_2_BOLIVIA-PROTESTS.jpg  http://www.reuters.com/newsPhotoPresentation.jhtml?type=topNews&imageID=1000766666

"Cargo train wagons lie after being blown with dynamite off a railroad bridge on the main highway into La Paz, October 15, 2003."  http://wwwi.reuters.com/images/2003-10-15T161714Z_01_LPZ107D_RTRIDSP_2_BOLIVIA-PROTESTS.jpg  http://www.reuters.com/newsPhotoPresentation.jhtml?type=topNews&imageID=1000766537

Website: http://www.reuters.com/newsPhotoGallery.jhtml
 
Radio Netherlands 16 October, 2003 
LinkMichel - 16.10.2003 19:59

Wereldomroep
"Showdown in Bolivia "
- listen to an interview with Dutch anthropologist Willem Assis, 3ī14
 http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/rnw/hotspots/bol031016.rmWebsite: http://www.rnw.nl/hotspots/html/bol031016.html
 
bbc bevestigt aftreden 
kees - 17.10.2003 21:43

De tikker op de website van de BBC ( http://news.bbc.co.uk/) bevestigt dat president De Losada gaat aftreden. Dat zou een 'senior member of the governing coalition' hebben verklaard. More soon... staat er ook nog.
 
- 17.10.2003 22:36

 http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3202216.stm

Bolivian president 'to resign'
Bolivian President Gonzalo Sanchez de Lozada has agreed to resign, according to a senior government figure.
Amerikaanse versterking 
kees - 18.10.2003 00:46

CNN meldt dat de Amerikaanse regering een speciaal veiligheidsteam naar de ambassade stuurt. Het zou alleen gaan om de bescherming van het ambassadepersoneel, "zoals in nog zo'n 26 landen operationeel is" en niet om hulp aan Boliviaanse leger of politie...
Volksopstand in Bolivia 
fwd. link - 18.10.2003 15:37

Er werd al maandenlang gedemonstreerd in Bolivia. Het protest nam toe toen de regering van president Sanchez de Lozada het plan opvatte om een pijpleiding aan te leggen voor de export van aardgas via aartsvijand Chili naar de Verenigde Staten. Veel Bolivianen verzetten zich tegen de gasexport, omdat ze vinden dat ze zelf weinig terugzien van de opbrengsten.  http://www.rnw.nl/achtergronden/html/bol031017.html
Berichtgeving over Bolivia 
zaza - 28.10.2003 20:18

zie ook:

Berichtgeving over Bolivia
Kees - 27.10.2003 21:37

Een stuk over de manier waarop reguliere media in Nederland over het bloedbad in Bolivia hebben bericht. Voorafgegaan door wat bronnen waarmee je op de hoogte kunt blijven

 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14785.shtml
 
- 14.11.2003 05:58

zie ook
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/11/15365.shtml

Sociaal forum Santa Cruz, Bolivia
moritz tenthoff - 14.11.2003 02:22

In Santa Cruz , Bolivia, vindt op het moment de Iberoamerikaanse top plaats, waarin zonder de stem van het volk over de toekomst van het continent wordt gesproken. Gelukkig is er een alternatieve top.

daar ook:

zie voor de FTAA ook  http://www.ftaaimc.org/

CALL for FREE RADIO AREA OF THE AMERICAS :
 http://ftaaimc.org/en/static/radio.shtml
fw: live verslaggeving referendum 18 juli2004 
linking - 18.07.2004 04:02

Dear friends,
the URL that will stream the national coverage of bolivian referendum, on th 18th of July, from Wayna Tambo Radio, in El Alto, since 8am (local time) to aproximately 7pm

URL  http://kehuelga.org:8000/radio.mp3 (thanks to Radio Kehuelga
folks!)

we'll be also reachable by chat, for any comunication, at
irc.indymedia.org channel #bolivia
or by phone at Radio: 00591(bolivia code)-2(area code)-2823723
Media Center:00591-2-2450540
we hope evrything will workout good!!
hugs from La Paz
imc-bolivia

Website: http://bolivia.indymedia.org/
 
Enforced Democracy: The Bolivian Referendum 
ketellinkie - 21.07.2004 03:02

 http://info.interactivist.net/article.pl?sid=04/07/20/1518234
"Enforced Democracy: The Bolivian Referendum"
Jennifer Whitney

Website: http://info.interactivist.net/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.