Demonstratie dames van plezier tegen sluiting Zandpad +Hbst

Nieuws, gepost door: Wessel Koopmans op 25/07/2013 07:04:31

Wanneer: 25/07/2013 - 15:11

Vandaag was er weer een demonstratie van de dames van plezier die voorheen werkten in de Utrechtse redlight-zones het Zandpad en de Hardebollenstraat. Zij demonstreerden tegen de sluitingen van hun werkruimtes, waardoor zij nu werkloos zijn geworden.

Vandaag was er weer een demonstratie van de dames van plezier die voorheen werkten in de Utrechtse redlight-zones het Zandpad en de Hardebollenstraat. Zij demonstreerden tegen de sluitingen van hun werkruimtes, waardoor zij nu werkloos zijn geworden.

Bij de vorige demonstratie (zie https://www.indymedia.nl/node/17418 ) waren er nog honderd dames op komen dagen, dit keer waren er nog maar twaalf. De rest van de vierhonderd die door de sluiting van vandaag (zie https://www.indymedia.nl/node/17838 ) en door de eerdere sluitingen werkloos zijn geworden zijn vertrokken om werk te zoeken in een andere stad of een ander land. De twaalf volhoudsters zijn echter vastbesloten om er voor te blijven vechten dat de Utrechtse redlight-zones zo snel mogelijk weer open gaan.

De demonstratie was aangekondigd om 12 uur, maar de meer dan veertig journalisten die hiervoor op waren komen dagen en de vele tientallen nieuwsgierige inwoners van Utrecht moesten nog wat geduld hebben. Pas rond 12:45 uur arriveerden de demonstranten. Met t-shirts met de afbeelding van een bikini op de voorkant en met leuzen op de achterkant maakten zij zich kenbaar. De meesten van hen vonden het niet meer nodig (of veel te onhandig) om een masker te dragen en droegen alleen nog een zonnebril om enigzins onherkenbaar te blijven. De demonstratie bestond er uit dat zij alle aanwezige journalisten te woord stonden die erg gretig waren om aan de beurt te komen. Aanvankelijk was het plan geweest om een permanent tentenkamp te beginnen (en daar evt. ook klanten af te werken) maar dit is door de gemeente verboden met het dreigement van arrestaties

Na enige tijd werd het wel interessant omdat raadslid Bouchra Dibi van de PvdA naar buiten was gekomen om de discussie aan te gaan. Ik moet zeggen dat ik dit wel dapper van haar vind, maar uiteraard had ze niks te bieden. Na enige discussie met de dames van plezier die ik helaas niet helemaal kon volgen door alle dringende journalisten - maar genoeg om vast te stellen dat ze weer de gebruikelijke praatjes van de politiek aan het verkopen was - ontplofte er een omstander. Deze was niet alleen woedend omdat de dames van plezier op straat gegooid zijn voor iets waar ze niets aan konden doen en niets mee te maken hadden, maar ook over vele andere zaken als de bezuinigingen. Dibi 'overleefde' dit debatje omdat ze er op kon wijzen dat meneer maar wat riep en niet duidelijk argumenteerde. Natuurlijk had ze "begrip" voor alle woede en vond ze het zelf ook "spijtig" (oid.) dat de dames van plezier nu werkloos zijn. Ik vond dat ze dit te makkelijk zei en riep: "Zullen we de gemeenteraad eens sluiten voor onbepaalde tijd zonder dat jullie salaris krijgen?" maar hier ging ze niet op in omdat ik ook maar aan het "roeptoeteren" zou zijn geweest. Later stond ze me toch nog te woord maar ze kon geen voorbeelden geven van wat ze allemaal voor de dames gedaan zou hebben. Alleen: "Er is registratie gekomen, er is hulpverlening gekomen, en er zijn uitstaptrajecten." Maar wat die hulpverlening dan doet, behalve het aansmeren van uitstaptrajecten, dat maakte ze niet duidelijk. En zonder mogelijkheid om te blijven werken is dit gewoon een schending van het recht op vrije beroepskeuze. Zoals de registratie een schending van het recht op privacy is. Maar er was geen tijd om hier op door te gaan. Wat mijn stelling betreft dat de enige juiste weg gezien de beschuldigingen aan het adres van de verhuurders was geweest om hen een strafproces aan te doen zei ze dat de politiek daar niet over gaat (maar het OM, wat op zich juist is, maar uiteraard heeft de politiek daar zeker wel invloed op) en dat gezien alle "aanwijzingen" de gemeente geen keus had dan de vergunningen in te trekken.

Rond 13:30 uur gingen er een aantal dames van plezier met hun adviseur Wil Post naar binnen voor een gesprek met de burgemeester. Hierna gingen de andere demonstranten pauze houden en werd het rustiger. Ik kreeg ook nog de gelegenheid wat vragen te stellen maar wat ik vroeg over hun verdere plannen was toen nog afhankelijk van de uitkomst van het gesprek, en mijn vraag wat ongeveer hun schade per week is werd niet beantwoord (al mocht ik wel concluderen dat die aanzienlijk is). Wel zeiden ze er voor te zullen blijven vechten om weer op het Zandpad te kunnen werken, en dat ze niks geloven van de beschuldigingen aan het adres van de verhuurders.

Rond 15 uur kwam de onderhandelingsdelegatie naar buiten, even later ook gevolgd door de burgemeester die wat journalisten te woord stond. Hij vertelde dat hij de banken een brief gaat schrijven om hen te vragen zaken te doen met de coöperatie en dat hij alle nieuwe vergunningaanvragen met de grootst mogelijke spoed zal behandelen. Maar omdat dat wel "zorgvuldig" moet wilde hij hierover geen tijdsindicatie geven. Ook zou hij een sociaal vangnet hebben gecreëerd (de dames mogen bijstand aanvragen, haha) en voor een voor mij onduidelijke regeling met betrekking tot de veiligheid hebben gezorgd (112 bellen?).

Een van de dames verklaarde tegen mij "teleurgesteld" te zijn over de uitkomst van het gesprek maar ik luisterde mee met een interview van hun adviseur en zij verklaarde toch hoopvol te zijn over de gedane toezeggingen. Hierna werd de demonstratie beeindigd. Ik hoorde ook nog dat er onderhandelingen met Wegra op het programma staan. Al met al ben ik er toch niet van overtuigd dat de burgemeester zijn beloftes voor zover die al wat voorstellen echt wil waarmaken en ik denk daarom dat er nog wel meer demonstraties voor nodig zullen zijn om druk op de ketel te houden. Zet 'm op dames! (En ik hoop er weer bij te kunnen zijn.)

Hieronder een aantal berichten uit de media. (Er is vast meer te vinden.)

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1045333/protesterende-prostituees-weg-bi...
http://www.duic.nl/nieuws/47284/liveblog-prostituees-bezetten-het-stadhu...
http://www.destadutrecht.nl/politiek/nieuws/5800/handjevol-prostituees-d...
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/25/prostituees-verlaten-seksboten-utrecht/
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1045314/bootjes-zandpad-dicht-prostituee...
http://www.nu.nl/binnenland/3534423/prostituees-utrecht-huilend-en-schel...

en groot nieuws! D66 is met een verklaring gekomen. Helaas staat er niets in
http://d66utrecht.nl/news/item/d66_begrip_voor_actie_utrechtse_prostitue...
(de andere partijen houden het nog bij hun verklaringen van drie weken geleden)

enige leuzen van de demonstranten:
Aleid zet ons op straat
Aleid meet met 2 maten
We don't want to work for free
Zandpad open again!

wessel.koopmans [at] hccnet.nl

Tags: prostitutie protest


Wie: 
Wessel

Op geen stijl een filmpje van de boze meneer waar ik hierboven over schreef
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/07/hee_superjan_jij_ook_hier.html


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
Wessel

Zondares legt uit waarom ze afstand hield van de situatie in Utrecht:
http://zondares.blogspot.nl/2013/07/toch-maar-weer-utrecht.html

Wegra zegt dat de dames op 13 augustus maar contact moeten opnemen:
http://www.destadutrecht.nl/economie/nieuws/5804/wegra-verhuren-boten-aa...

Het beveiligingsbedrijf wat als verhuurder aan de slag wil hoopt eind augustus van start te gaan maar wil een dagelijkse id-plicht instellen:
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1045553/nieuwe-exploitant-zandpad-utrech...


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
Wessel

Een uitgebreide kritiek van Mark van Beer (partner van dvp), gaat ook in op registratieplicht
http://vrijheidvoorprostitutie.blogspot.nl/2013/07/sluiten-van-ramen.html
(Bekijk vooral ook de andere artikels op zijn blog)

Een filmpje met (helaas sterk ingekorte) interviews
http://www.duic.nl/nieuws/47355/de-bezetting-van-het-stadhuisplein-evenv...

Over mijn gesprek Met Bouchra Dibi nog het volgende: Ten eerste zie ik op haar website http://www.pvda-utrecht.nl/wieiswie_persoonlijk/8 geen mailadres anders zou ik haar zeker hebben laten weten dat ik over haar schreef (wie haar kent mag dus de boodschap overbrengen dat haar reactie uiteraard welkom is onder discussie of op mijn mailadres). Ten tweede vergat ik nog te vermelden dat ik haar nog vroeg waarom ze het plan van de SP om noodcontainers te plaatsen niet gesteund had. Haar antwoord was dat de gemeente zelf geen exploitant moet willen zijn omdat deze dan zelf betrokken kan raken bij mensenhandel. Ik moest wel lachen, want hiermee geeft ze in feite toe dat het voor een verhuurder onmogelijk is om de achtergronden van zijn huurders na te gaan. Verder zou ik eigenlijk nog wel antwoord willen hebben op mijn vraag hoe zij het zou vinden als de gemeenteraad voor onbepaalde tijd gesloten zou worden en zij geen salaris meer zou krijgen. Maar ik ga haar niet bellen want ik vind het waardeloos dat ze voor inwoners van Utrecht niet per mail bereikbaar wil zijn.


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
Wessel

Niet alles in het hieronder gelinkte artikel klopt. Oa. dat er grootschalige mensenhandel plaats zou hebben gehad aan het ZP wordt door alle dames die ik gesproken heb ontkend, en de WRP is nog niet in gewijzigde versie aangenomen wat gesuggereerd wordt.
http://mainzerbeobachter.com/2013/07/29/de-sluiting-van-het-zandpad/

Beveiliger Marc Kramer wil een 2x dagelijkse ID-plicht en meer. Klinkt mij niet gezellig.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3482794/2013/07/...

Enige meningen uit de sector
http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3483455/2013/07/29/Sl...

Over de fabel van grootschalige dwang. Gaat ook in op het bericht dat dames uit Utrecht door mensenhandelaren naar Eindhoven zouden zijn overgeplaatst
http://vrijheidvoorprostitutie.blogspot.nl/2013/07/90-van-de-vrouwen-zit...

Geen Stijl heeft Wolfsen het altijd moeilijk proberen te maken, maar zegt nauwelijks iets over het Zandpad.
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/07/persbreidel_door_wolfsen_de...

Al wat ouder, maar toch zeer interessant bericht. Wolfsen naar Comensha?
http://www.hookers.nl/content.php?r=228-Wolfsen-bij-Pauw-en-Witteman

In de comments hier en daar blijft de stelling opduiken dat het de gemeente begonnen zou zijn om vastgoed te realiseren op het terrein van het ziekenhuis en de waterzuivering. Ik heb nog geen harde bevestiging van dit verhaal gevonden.Wie: 
Wessel

De dames eisen een miljoen euro per maand schadevergoeding wegens gederfde inkomsten. (Ik vind ze nog te bescheiden.)
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1046964/utrechtse-prostituees-eisen-scha...
http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3484679/2013/07/31/Ut...
http://www.destadutrecht.nl/politiek/nieuws/5822/initiatiefgroep-prostit...
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/31/prostituees-utrecht-willen-compensat...

Aanverwant nieuws: Ook in Amsterdam gaat de gemeente door met het sluiten van ramen. Zogenaamd om mensenhandel te bestrijden maar in feite omdat de overheid kennelijk besloten heeft dat de hoeren uit het zicht moeten verdwijnen.
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/31/amsterdam-mag-raambordelen-op-de-wal...
http://www.nu.nl/binnenland/3539212/amsterdam-mag-raambordelen-wallen-ve...
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3484686/20...Wie: 
Wessel

Gemeente Utrecht en Waterschap slopen Zandpad definitief
https://www.indymedia.nl/node/20299Wie: 
Huestis33506@yahoo.com

ambien cost how much can u sell ambien for buy ambien online taking vicodin with ambien buy ambien online overnight delivery express scripts pa form ambien buy ambien buy zolpidem Bakersfield generic ambien walmart ambien cr price buy ambien online how long before bed ambien buy ambien online cyclobenzaprine with ambien order ambien online overnight can you combine percocet and ambien buy ambien online discontinuation of ambien ambien generic how to make ambien wear off buy tramadol online akibat meminum obat tramadol tramadol onlineВ no prescription buy tramadol online Corona buy tramadol why can i not sleep on tramadol


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech