Vluchtgarage ontruiming: steun gevraagd

Nieuws, gepost door: Wij Zijn Hier op 10/04/2015 04:11:16

Wanneer: 11/04/2015 - 00:45

De vluchtgarage wordt na precies 1 jaar en 4 maanden ontruimd. Kom ons steunen!

*english below*

De ontruiming van de Vluchtgarage vindt plaats op maandag 13 april vanaf 9 uur 's ochtends.

We vragen zo veel mogelijk mensen om te komen voor support en te zien wat er gebeurd. Kralenbeek 100, Amsterdam Zuidoost.

Mensen die met ons de laatste nacht in de Vluchtgarage willen doorbrengen zijn welkom zondagavond/nacht. Bedenk wel dat we dan geen enkele faciliteit meer hebben om jullie aan te bieden. Neem een matje en slaapzak mee.

We hebben ook mensen nodig op zaterdag en zondag overdag om te helpen met het verhuizen van spullen. Kom vooral langs! Misschien zelfs met een busje als je dat hebt.

Updates: https://nl-nl.facebook.com/WijZijnHier

----
The eviction of the Vluchtgarage will be on Monday April 13, announced at 9 am.

We ask many people to come and wittness and support us: Kralenbeek 100, Amsterdam Zuidoost.

People who want to join us for the last night, they are welcome to stay with us at our place on Sunday evening and night. But be aware by that time we will not have any facilities to offer you.

We also need people on Saturday and Sunday during the day to help moving things out to storage places. Just pass by! Maybe even with a van for transport if you have.

Updates: https://nl-nl.facebook.com/WijZijnHierWie: 
nn

Zie ook eerder:

Vluchtgarage voorlopig niet ontruimd (30/01/2015), https://www.indymedia.nl/node/26347
Vluchtgarage: ontruiming staat voor de deur (31/03/2015), https://www.indymedia.nl/node/27384 .Wie: 
nn

Symposium Utrecht: Recht Op Bestaan, samen sterk voor uitgeprocedeerde en ongedocumenteerde vluchtelingen, https://www.indymedia.nl/node/27056 .Wie: 
nn

Eten, slapen en daarna wacht de straat weer

door Michiel Bakker

AMSTERDAM. Bed, bad en brood. Dat biedt Amsterdam uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook bewoners van de Vluchtgarage, die maandag wordt ontruimd, kunnen in de speciale nachtopvang terecht.

Niemand uit Vluchtgarage wil naar de opvang

Donderdagavond, zeven uur. In de ontmoetingsruimte van de nachtopvang in Amsterdam-Osdorp hangt de geur van nasi. Enkele Afrikanen nuttigen hun avondeten. Anderen drinken koffie of thee. Twee mannen spelen een potje schaak.

Op de wanden zijn fleurige taferelen geschilderd. Strandhuisjes, vliegers en een parasol. Die herinneren aan de tijd dat het pand in gebruik was voor kinderopvang. In december ging hier een sobere nachtopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers van start. Daarmee biedt de gemeente deze groep bed, bad en brood .

Om vijf uur 's middags gaan de deuren open. Bezoekers krijgen een warme maaltijd en een bed, en kunnen douchen. De volgende ochtend om negen uur, na het ontbijt, moeten ze vertrekken.

Shokroellah Roghbar (60), een Afghaan met een rode muts op zijn hoofd, vertelt dat hij vijftien jaar in Nederland is. Pogingen om hem uit te zetten, zijn mislukt. Vanochtend heeft hij een gesprek gehad bij VluchtelingenWerk. Ook is er nog een advocaat met zijn zaak bezig. De uitkomst is onzeker. Het is een drama.

De opvang ging in december aarzelend van start, met zo'n zeven bezoekers, vertelt Saskia Claassen. Ze is maatschappelijk werker en psychiatrisch verpleegkundige bij HVO Querido, een organisatie die onder meer dak- en thuislozen ondersteuning biedt. Inmiddels zijn er 62 gasten, die door de GGD zijn gescreend. De meesten hebben medische problemen.

Claassen zit met een beveiliger en een brandwacht aan tafel in de ontmoetingsruimte. Ze vertelt dat rekening wordt gehouden met een toestroom van bewoners van de Vluchtgarage, die maandag wordt ontruimd. In totaal zijn er 135 opvangplekken, op 2 locaties. Maar of de mensen komen, moeten we afwachten.

Aan een van de tafels zit Sajjad Gill, een 35-jarige Pakistaanse christen. Hij vertelt dat hij zijn land is ontvlucht na bedreigingen door moslims. Nadat hij uitgeprocedeerd raakte, heeft hij enige tijd bij mensen van een kerk uit Amstelveen, een CAMA-gemeente, gebivakkeerd. Sinds januari slaapt hij in de nachtopvang.

Overdag loopt Gill op straat of zit hij in een bibliotheek. Op zondag bezoekt hij de diensten van zijn kerk, waar hij regelmatig koster is. Hij hoopt alsnog een verblijfsvergunning te krijgen. Ik vertrouw op God. Door deze tijd van beproeving is mijn geloof sterker geworden.

AMSTERDAM. De nachtopvang als alternatief voor de Vluchtgarage? Bewoners van het gekraakte pand in Amsterdam-Zuidoost schudden eensgezind hun hoofd.

Maandag wordt de Vluchtgarage ontruimd, zo maakte burgemeester Van der Laan gistermiddag bekend. De 120 uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen die daar bivakkeren, kunnen in een speciale nachtopvang bed, bad en brood krijgen.

In een van de slaapzalen in de Vluchtgarage zitten donderdagavond drie Afrikaanse mannen aan tafel. De één ligt met zijn hoofd op zijn armen te slapen. De andere twee vertellen niet van plan te zijn maandag naar de nachtopvang te verkassen. Want als we 's ochtends wakker worden, waar moeten we dan heen? We willen weer een pand zoals dit , zegt Razak.

Volgens Daniël, die bijna vijftien jaar in Nederland is en optreedt als officiële woordvoerder van de groep West-Afrikanen, leeft die gedachte breed. Hij heeft zojuist met een stoffer de vloer rond zijn bed geveegd en ploft neer in een stoel bij een open raam. Niemand wil naar de nachtopvang. Iedereen wil een plek waar we ook overdag kunnen zijn. En we willen als groep bij elkaar blijven.

Maar wat is, als de Vluchtgarage wordt ontruimd, het alternatief voor de nachtopvang? De Ghanees haalt zijn schouders op. Maandag staan we op straat. Daarna zien we wel verder. Misschien vinden we nog een andere plek.

Reformatorisch Dagblad . . . 10-04-2015


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

.Wie: 
nn

Asielzoekers verlaten Vluchtgarage Amsterdam, vandaag ontruimd, http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/13/asielzoekers-verlaten-vluchtgarage-a... .

Asielzoekers houden sit-in in Stopera, ze willen Van der Laan spreken, http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3951169/2015/0... .Wie: 
hf
Foto: 


Wie: 
nn

https://www.indymedia.nl/node/27677
mogelijk ontruiming vluchttent


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech